Back to top

Lesz mit enni 2050-ben?

Egyes becslések azt mutatják, hogy 2050-re a globális populáció elérheti a tíz milliárd főt. A folyamatos népességnövekedés miatt a mezőgazdaság példátlan kihívással néz szembe, de még nem késő változtatni.

A Föld népessége folyamatosan nő. Egyes becslések azt mutatják, hogy 2050-re a globális populáció elérheti a tíz milliárd főt. Ahhoz, hogy ilyen sok ember élelemhez jusson, rekord mennyiségű élelmiszert kell előállítani. A kihívás óriási,

mindössze harminc szezonnyi ültetés és betakarítás maradt, mielőtt a lakosság elérné a tíz milliárd lelket, következésképpen a mezőgazdaságnak meg kell változnia.

A mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozó tudósok elsődleges célja az, hogy a jövőben még inkább fokozódó élelmiszerszállítással és élelmiszer előállítással kapcsolatos problémákra megtalálják a megoldást. A szükséges átalakítások-amelyek nemcsak a mezőgazdaságot, hanem az egész élelmiszer ellátási láncot érintik- már folyamatban vannak.

Íme öt lehetséges megoldás, amely segíthet abban, hogy felkészülhessünk tíz milliárd ember táplálására.

Robot gazdák létrehozása

Sok gazda gondolja úgy, hogy az idő, amit a traktorban ülve a földeken eltöltenek nemcsak monoton és unalmas, hanem elvesztegetett idő is, mialatt más, fontosabb, a gazdaság irányításához szükséges munkát is tudna végezni.

A Small Robot Company három kis robotot hozott létre, nevük: Tom, Dick és Harry. Tom geocímkével ellátott képeket készít a növényekről a földeken, amelyeket visszaküld elemzésre. Ezután következik Dick a munkafolyamatban, aki (vagy ami) egyenként permetezi a növényeket precíziós módszerekkel, így elkerüli a többlet permetező anyag kiáramlását, hatékonyan és gazdaságosan végezve el a munkát. Harry pedig az ültető robot.

A három robot együtt hajtja végre, a hagyományosan egy ember által végzett monoton feladatsort- csak nagyobb pontossággal és kevesebb hulladékkal dolgoznak.

Értékes földek megőrzése

A kis, mobil robotok mellett szól még, hogy többek között a hagyományos traktorok által végzett munka nagy részét is helyettesíthetik. Az átlagos traktorok nagyok és nehezek. Amikor végig mennek a földeken, tömörítik a talajt. Szétzúzzák a talajban lévő repedéseket és csökkenti a levegő és a víz tárolására szolgáló pórusok méretét. Ez jelentősen befolyásolja a talaj vízmegtartó képességét, illetve gátolja a növényeket víz és tápanyag felszívásában.

A kisebb, könnyebb robotok képesek lennének a traktorok által jelenleg elvégzett munkák teljesítésére.

Habár, jelenleg egy kis robot nem tud elhúzni egy olyan nehéz gépet, mint egy kultivátor, de lehet, hogy a jövőben nem is ilyen módszerrel kell megművelni a földeket.

Adjunk a hulladéknak második esélyt

Az egyik leginkább megdöbbentő tény, a jó, ehető élelmiszerek pazarlásának mértéke. Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint: "A megtermelt élelmiszerek közel egyharmada a fogyasztók és a kiskereskedők tárolójában rothad el, vagy a rossz szállítási és betakarítási gyakorlat miatt romlik meg."

Az egyik nagy hulladékproblémával küzdő ország Hollandia - az Egyesült Államok után, (érték szerint) a második legnagyobb mezőgazdasági termék exportőr. A Hollandián keresztül átáramló nagy mennyiségű élelmiszer azt jelenti, hogy a pazarlás is tetemes méreteket ölt.

A holland kormány ígéretet tett arra, hogy Hollandia lesz az első európai ország, amely 2030-ig felére csökkenti az eldobott élelmiszerek mennyiségét.

Számtalan reményt keltő, ragyogó ötlet és kezdeményezés van, amelyek segíthetnek a pazarlás megszüntetésében, például ilyen a "Too Good To Go" alkalmazás is. Ez az applikáció lehetővé teszi a kiskereskedők számára, hogy a szemétgyűjtőbe szánt- de még fogyasztható- ételeket, alacsonyabb áron értékesítsék a vásárlóknak.

A romlás lassítása

Az Európában eladott banánok Ecuadorból, Costa Rica-ból, a Dominikai Köztársaságból vagy még távolabbi országokból érkeznek. Ahhoz, hogy tökéletes, sárga, barna foltoktól mentes gyümölcsöt fogyaszthassuk, éretlen, zöld állapotukban szedik le őket és körülbelül negyven napot hajóznak, míg elérkeznek a hazai szupermarketek polcaira. Ennek eléréséhez hihetetlenül gondos kezelésre van szükség. Ha egy banán túl korán érik meg etiléngázt szabadít fel, amely más banán érését is aktiválja.

Elég egyetlen egy érett banán, hogy az egész szállítmány akár tizenöt százalékát tönkre tegye, ami hatalmas mennyiségű pocsékba ment árut eredményez.

Néhány tudós az Egyesült Királyságban, a banán genom átszerkesztésén dolgozik- módosítva a DNS-ben meghatározott betűket -hogy sokkal kevesebb etilént termeljenek. Ennek eredményeként kevesebb veszteség keletkezne szállítás közben és meghosszabbodna a banán eltarthatósága az üzletekben. Ennek köszönhetően a világ egyes részein újabb ellátási láncok alakulhatnának ki. Azonban az EU-ban, a génmódosított növényeket hosszú jóváhagyási eljárással egybekötött, szigorú szabályozásokhoz kötik.

Intelligensebb döntések meghozatala

Az élelmiszertermelés, feldolgozás és értékesítés jelenlegi módszerei nem mérhetők, illetve nem elég környezettudatosak. Az egyetlen módja annak, hogy 2050-re tíz milliárd embert tudjunk táplálni, az, ha a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fenntarthatóbbá válik. Ez megköveteli a teljes termesztés, feldolgozás, szállítás, tárolás és értékesítés modelljének módosítását, ami azt jelenti, hogy több vállalkozásnak és kormánynak kell cselekednie.

Nagy előrelépés lenne, ha a szupermarketek az élelmiszerek címkéin feltüntetnék az étel szén és vízlábnyomát.

A fenntartható mezőgazdaság által táplált világ felépítése ijesztő feladat. De a gazdák, a tudósok, a mérnökök, a kiskereskedők, az üzleti vezetők és a kormányok mind azon dolgoznak, hogy a jövőben elegendő élelmiszer álljon rendelkezésünkre. Ehhez persze az is kell, hogy egyéni szinten is változtassunk.

Forrás: 
www.bbc.com/future

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Öntözés-korszerűsítés: nő az érdeklődés

Mostanra 60 kérelem érkezett az öntözőrendszerek korszerűsítésére fordítható állami támogatással kapcsolatban a szlovák Agrárkifizető Ügynökséghez (PPA), pedig egy hónappal korábban még csak 12 kérvény volt az ügynökség listáján.

Jelölés és zárjegy nélküli a pálinkákat talált a Nébih

Egy budapesti, elsősorban zöldséget és gyümölcsöt forgalmazó kiskereskedelmi egységben 24 palack jelöletlen pálinkát találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Az ellenőrök a tételeket azonnali hatállyal kivonták a forgalomból.

Sikeresen szerepelnek a magyar kiállítók az élelmiszervásáron New Yorkban

Hasznosnak és sikeresnek minősítette a magyar részvételt a New York-i élelmiszervásáron Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az MTI-nek adott telefoninterjújában.

Fekete fokhagyma is kell az unamihoz

Fekete fokhagymával készült salátát is kóstolhattak a Piac Éjszakája vendégei a budapesti Nagybani Piacon. A különleges élelmiszer speciális fermentációs eljárással készül, és a kutatások szerint egészségesebb, mint a friss fokhagyma.

Csakis vegyszermentes

A Coop Italia élelmiszeráruház-lánc kampányt indított a növényvédős-szermaradványok ellen, és mostantól kizárólag szermaradék-mentes zöldséget és gyümölcsöt árusít saját márkája alatt. Május végétől már csak teljesen „mentes” zöldséget és gyümölcsöt forgalmaz mintegy 1100 üzletében.

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

Az EB szerint nincs bizonyíték a kelet-nyugati kettős élelmiszer-minőségre

Nincsenek bizonyítékok arra, hogy kelet-nyugati megosztottság alakult volna ki az élelmiszeripari termékek minőségében, az eltérő összetételű, de azonos vagy hasonló csomagolású áruk előfordulása nem mutat egyértelmű területi mintázatot - írta hétfői jelentésében az Európai Bizottság.

Főleg kávé és tea tekintetében vagyunk márkahűek

A 8%-os világátlaggal szemben kétszer olyan márkahűek a magyarok: 15 százalékuk ragaszkodik a megszokott termékekhez. Ugyanakkor több mint egynegyedük nyitottabban áll a korábban nem próbált termékek/márkák vásárlásához, mint öt évvel korábban, derül ki a Nielsen piackutató globális, 2019-ben 30.000 fő bevonásával 64 országban végzett online kutatásából.

Marad az orosz élelmiszer-embargó

Vlagyimir Putyin orosz elnök jövő év végig meghosszabbította az Oroszországot szankciókkal sújtó országokra, egyebek között az Európai Unió tagállamaira vonatkozó élelmiszer-behozatali embargót hétfőn aláírt rendeletében.

Jön az érést segítő, száraz idő

Az elmúlt napokban az ország jelentős részén ismét feltöltődött a talaj nedvességgel. A folytatásban száraz, meleg idő jön, így ideálisak a körülmények a nyári kapásnövények fejlődésére, a kalászosok és a repce érésére, de a most érő gyümölcsök számára is. Ezzel együtt a gyomokkal, a kártevőkkel és a kórokozókkal is számolni kell.