Több előadás hangzott el. A pillangósokról Zsombik László helyi igazgató számolt be, a pillangós növények zöldítésben betöltött szerepéről pedig Kovács Csomor Zsolt (Pannonmag Kft.) tartott összefoglalót. A fehér virágú csillagfürt gyomirtásának új technológiai lehetőségeiről Szabó Roland (Sumi-Agro Hungary Kft.), az őszi és tavaszi takarmányborsóról, mint életképes alternatíváról Varga Gábor (Saaten-Union Hungária Kft.) közölt érdekes és hasznos tapasztalatokat. A nap előadójának Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója ígérkezett, aki itt ismertette az európai és magyar fehérjenövény-stratégiát.
Ha az EU 28-ak önellátottsági szintjét vizsgáljuk, akkor az repcéből 79, napraforgóból 42 és szójababból csupán 5 százalékos szintet ér el. Nyersfehérjében számolva a növényifehérjeforrás-kereslet 27 millió tonna, és ehhez az EU-ban 17 millió tonna növényifehérje-importot kell megvalósítani.
Az előbbibe tartoznak az olyan olajnövények, mint az őszi káposztarepce, a napraforgó vagy a szója. Itt veszik számításba a hüvelyeseket, tehát a babot, a borsót, a lencsét és a csillagfürtöt. A szálas fehérjetakarmányok palettáját érdemben a lóhere és a lucerna gazdagítja. Felvevő piacnak számítanak a konvencionális takarmánykeverékek gyártói, a prémium takarmánykeverékek készítői és bizonyos élelmiszergyártó vállalkozások.
Ha a felvevő piacokat részletesebben nézzük, akkor kiderül, hogy a konvencionális takarmánykeverékek előállítása jelenti mennyiségben a legnagyobb növényifehérjeforrás-felvevőpiacot. Ezen a területen az EU-ban a felhasználás üteme lassul, a számítások szerint 2030-ig évente csupán 0,3 százalékkal bővül. Ugyanakkor a baromfi- és a tejelőszarvasmarha-tartás helyszíne eltolódik Kelet-Európa irányába. A konvencionális takarmánykeverékek erősen árérzékenyek és korlátozott felvevő piaci szegmenst jelentenek az EU-ban termesztett alternatív fehérjenövények számára.
A prémium takarmánykeverékek területén egyszerre tapasztalható tudatosság és a fogyasztói igények változása. Ez utóbbiba tartozik a GMO-mentesség, a biotermék, az állatjóllét, a környezeti hatás és a regionális származás figyelemmel kísérése is. Rövid és közép távon óriási növekedési potenciál rejlik ebben a piacban, éppen a fenntartható gazdaságból (tej, tojás, hús) származó termékek termelésének erőteljes bővülése miatt.
Ha a felvevő piac oldaláról nézzük, akkor fontos lehet az élelmiszerek köre. Ebben közrejátszanak a változó étkezési szokások, ugyanis egyre népszerűbbek a humán körben a növényi fehérjeforrások. Ide tartoznak a gyorsan elkészíthető kényelmi ételek is. Ez ígéretes piacnak látszik, mert a hús és a tej alternatívák évi forgalma 14 és 11 százalékos növekedést mutat. A jó profittermelő képesség mellet azonban, mivel kis volumeneket felvevő piacról van szó, nagyobb figyelmet kell szentelni az ellátási láncok kialakítására.
Az EU-ban eddig is működtek szakpolitikai ösztönzők. Ilyen a kutatás és innováció területén az EIP-AGRI, amelynek a H2020 és operatív csoportokat támogató vidékfejlesztési programok a forrásai. A KAP-on belül ide tartozik a zöldítés, a vidékfejlesztési programok (AKG), a tudástranszfer, a tanácsadói szolgáltatások, az együttműködés és az innováció, valamint a termeléshez kötött támogatások. Tagországi kedvezményekként működik Hollandiában a Food Policy, Dániában a National Bioeconomy Panel, Lengyelországban a hazai termelésű növényi fehérjék használatának erősítése az állati takarmányokban. A franciáknál ugyanerre példa az ellátási láncok erősítése, mégpedig az értékteremtési tanúsítványokon keresztül, míg Németországban ezt a célt szolgálja a bemutató gazdaságok hálózata, a tudástranszfer a bio- és a hagyományos termelők körében. Itt jegyezhetjük meg, hogy
Lássuk, mindezekből milyen konklúziók vonhatók le az alternatív fehérjenövényeket termelők számára. Kihívást jelent, hogy az állati termékek értékláncának részévé tudjanak válni. Ehhez szükség van a homogén árualapra, a termelés növelésére és a minőségbiztosításra. Eszközei az agronómiai szaktudás növelése, a termesztés agronómiai feltételeinek kialakítása. Verseny tapasztalható az egyes növények között a szántóterületekért, a lehetséges részesedésért a vetésforgón belül. Itt nagyobb figyelmet kell szentelni a környezeti előnyök kiaknázására. Növelni kell a versenyképességet az import fehérjékkel szemben. A feldolgozási technológiák fejlesztése megköveteli, hogy ellenőrzött alapanyagokból dolgozzunk, legyen kisüzemi gyártástechnológia és minőségbiztosítás is. Az alternatív növények helyét a takarmányozásban akkor találhatjuk meg a legjobban, ha költséghatékony receptúrákkal törekszünk a saját gazdaságban történő felhasználásra. A takarmányozást nem a maximum szintre, hanem az ökonómiai optimumra kell beállítani. A növényifehérje-alapú élelmiszerek értékláncában úgy válhatunk résztvevőkké, ha homogén árualapot tudunk előállítani, tudjuk a termelésünket növelni és mindehhez megvan a minőségbiztosításunk. A sikerhez elengedhetetlen a fogyasztói igények felismerése és a partnerség kialakítása az innovatív élelmiszerek gyártóival. Ugyanakkor ezen a területen lehetőségek is adódnak. Maximálisan ki kell használni az Európai Fehérje Terv minden ösztönző részletét, s ebben törekedni kell a regionális együttműködésekre, a K+F programok kiaknázására, a hálózatosodásra. Követelmény, hogy az átláthatóságot az információátadásban is javítsuk, s ezt tegyük lehetővé a piaci nyomon követhetőségnél is. Törekednünk kell egyúttal a GMO-mentes mezőgazdasági politika ösztönzőinek maximális kihasználására is. Ennek része a teljes értéklánc mentén a tudástranszferbe történő bekapcsolódás. Itt is nélkülözhetetlen a partnerségi kapcsolatok kialakítása és a réspiaci lehetőségek lehető legjobb kiaknázása. Végezetül fontos megjegyezni, hogy az egységes arculat részévé válva javíthatjuk, növelhetjük a piaci lehetőségeinket. |
Működnek különböző projektek a kutatás és innováció területén. A H2020 projekt fókuszában áll a pillangós virágúak szerepe a növénytermesztés diverzifikálásában, a fenntartható talajgazdálkodásban és a tápanyagok körforgásában. A fenntartható és versenyképes pillangós virágúakra alapozott termelési rendszerek és értékláncok kialakítása, fejlesztése ide csatlakozik. Ebben kiemelt szerepe van az egyes részelemek egy időben történő javításának. A tagországok vidékfejlesztési programjain keresztül finanszírozott operatív csoportba számít a franciaországi Bretagne-ban a borsó, a csillagfürt és a lóbab termesztésének ösztönzése. Itt említhető még az olaszországi Parmigiano Reggiano különleges sajtjának előállításához használatos szálastakarmány-rendszerek, benne a lucernatermesztés javításának lehetősége.
Legutóbb a száraz hüvelyeseket már több mint 2,5 millió hektáron, a szójababot 1 millió hektáron, a pillangós szálastakarmányokat közel 4 millió hektáron állították elő ebben a közösségben.
A jövőben szakpolitikai ösztönzőkkel kívánják fejleszteni a fehérjenövények termesztését. A KAP 2021–2027 keretében megvalósuló nemzeti stratégiák célzott támogatásai ágazati programokban, vidékfejlesztési programokban és termeléshez kötött támogatásokban öltenek testet. Az ágazati programok sorába tartozik az ellátási láncok erősítése, a növényi fehérjék piaci potenciáljának felszabadítása és a mezőgazdasági termelők alkalmazkodóképességének javítása. A vidékfejlesztési programok sorában találjuk meg a pillangós virágúak termesztése által megvalósuló környezeti és éghajlati célok támogatását. Az élelmiszerlánc mentén kötött együttműködések támogatása a beruházásoknál a mezőgazdasági tanácsadásban, a tudástranszfernél és a termelői szervezetek létrehozásánál.
Továbbá ide tartoznak az élő vidéki területek programjai, az élelmiszer és az egészségvédelem, a méltányos jövedelem, valamint a versenyképesség növelése.
Az EU szakpolitikai ösztönzők a jövőben foglalkoznak a K+F+I tevékenységek támogatásával. Ennek része a Horizont Európa Keretprogram, amiben a fehérjenövényeket célzó egyedi kutatási innovációs projektekre vonatkoznak a pályázati felhívások. Az EIP-AGRI a tematikus hálózatok és az operatív csoportok tevékenységének folytatásával foglalkozik. A piacelemzés és átláthatóság javítása a fehérjenövények piacának jobb nyomon követését szolgáló eszközökkel valósulhat meg, ennek része az adatgyűjtés színvonalának javítása, vagy a figyelem azokra a mechanizmusokra, amelyek a fehérjenövények piacán tapasztalhatók. Ugyancsak az EU szakpolitikai ösztönzői közé tartoznak majd a növényi fehérjék táplálkozási, egészségügyi, éghajlati és környezeti előnyeinek előmozdítását szolgáló részek. Uniós promóciós program indul 2019-ben, ennek 200 millió euró a keretösszege, ami a tájékoztatást szolgálja a közösségi médiában, a vásárokon és az iskolaprogramokon. Végezetül ebbe a szakpolitikai ösztönző csoportba tartozik a tudásátadás ösztönzése is.
A Nemzeti Fehérje Takarmányprogram 6 alprogramból áll össze. Első a szójabab-termesztés ösztönzése, második az alternatív fehérjenövények felhasználásának ösztönzése. Sorrendben következik a GMO-mentes takarmányfehérje megteremtése, majd az innovatív takarmány alapanyag feldolgozási technológiák kialakítása. Az ötödik alprogram a fenntartható takarmányozási rendszerek, benne az alacsony környezetterhelésű állattenyésztéssel, míg hatodik a GMO-mentes termékek piaci pozíciójának erősítését, a minőségbiztosítási rendszerek kialakítását foglalja magába. Erre összesen 7,9 milliárd forintot különítettek el.