Back to top

Be szabad-e totálisan tiltani a glifozátot?

Ahogy arról itt is beszámoltunk, Ausztria betiltotta a sokat vitatott gyomirtószer-hatóanyag, a glifozát használatát annak feltételezett rákkeltő hatása miatt. A hatóanyag eddig is „darázsfészek” volt, ez a döntés pedig új síkra terelte a körülötte zajló vitát.

Fotó: Franck Barske / pixabay
Ütközik-e az uniós jogszabályokkal, ha egy tagállam mindenestül betilt egy hatóanyagot, amelynek egyébként az EU-ban még 2022 végéig hatályos az engedélyokirata? Nagyjából ezzel a mondattal foglalható össze az osztrák döntéssel kapcsolatban fellángolt vita lányege.

Ahogy a német agrarheute.com portál beszámol róla,

az osztrák agrárkamara értelmezésében a teljes tilalom sérti az uniós jogot, alapos indokkal ugyanakkor akár komoly korlátozásokra is lehetőséget ad az EU,

ezzel kellene inkább élni.

Ezt az élelmiszerbiztonsági intézet és az élettudományokkal foglalkozó bécsi egyetem, az Universität für Bodenkunde megvalósíthatósági tanulmányából következtette ki a kamara. Egyúttal a téma másik érdekes vonatkozására is felhívta a figyelmet ugyanezen tanulmány nyomán: arra, hogy ha a gazdálkodók nem használhatják a glifozátot, akkor a talajélet-kímélő, forgatás nélküli talajművelés terén is igencsak beszűkülnek a lehetőségeik, vagyis konkrétan nem tudnak lemondani a szántásról, ha nem alkalmazhatnak glifozátot.

Felmerül továbbá az is, hogy mit kezdjen a dologgal az élelmiszer-kereskedelem?

Ha EU-szerte kizárólag Ausztriában lesz tilos a glifozát használata, akkor az ottani gazdálkodók versenyhátrányba kerülnek minden olyan országgal szemben, ahol még fel szabad használni ezt a hatóanyagot, a fogyasztók viszont ugyanott lesznek, hiszen a boltokban továbbra is kapható lesz olyan áru, ami glifozátot használó országokból származik. Vagy ha komolyan veszi a kereskedelem a kérdést, akkor minden olyan terméket le kell venni a polcról, ami nem Ausztriából származik…

Jelenleg egyébként ezzel a döntéssel

Ausztria nemcsak az EU-ban, de a világon is az egyetlen ország, amely totálisan betiltotta a glifozátot,

erre ugyancsak az agrarheute.com világít rá. Mint írják, Vietnamban hoztak a közelmúltban ugyanilyen döntést, de ott még fel szabad használni a raktárkészleteket, Sri Lankán pedig korábban egy ideig be volt tiltva, de már nincs.

Németországban várhatóan szeptemberben mutatja be a kormány a glifozáttal kapcsolatos koncepcióját.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sodrómolyok ellensége: a fürkészek

A gyümölcsösökben előforduló sodrómolyok nagy fajszáma miatt számos ellenségük is van a természetben, illetve a művelt területeken. Ilyenek a petefémfürkészek és a valódi fürkészek.

Útmutató a méhekért

A világ vegyszertermelése 2004 és 2014 között megduplázódott. Az EU különféle hatóságai is mintegy 22 ezer vegyi anyag használatára adtak engedélyt.

Hidegre érzékeny finomságok

Érdekes társaság az étkezési szőlők köre. Találunk köztük régi magyar fajtákat, keletről jött szépségeket, de mutatós, sőt – esetenként – ellenálló hibrideket is. Ebben a cikkben az őshonos és évszázadokkal ezelőtt hazánkba érkezett étkezési fajták között csemegézünk. A következő számban pedig a nemesítés történetét tekintjük át, és a hibridek világában folytatjuk majd kalandjainkat.

Idris Elba egy poloska pusztító darázsfaj névadója lesz?

Mexikói tudósok egy olyan parazita darázsfajra bukkantak, mely megvédheti a Kaliforniában és Mexikóban termő brokkolit az invazív kártevőjétől. Az új darázsfajt pedig Idris Elba brit színészről szeretnék elnevezni.

Bagolylepkehelyzet: Voltak is, lesznek is

A hazai kártevőlepke-fauna egyik legnépesebb családja a bagolylepkék, azonban csupán néhány faj okoz közülük gazdaságilag komoly károkat, a többi ilyen szempontból közömbös. Az idén eléggé meggyűlt a bajuk a gazdálkodóknak mind a vetési, mind a gyapottok-bagolylepkével, és minden jel arra utal, hogy jövő tavasszal ismét átlagosnál nagyobb károsítás várható.

Nagyobb védelmet akar a méheknek az EP szakbizottsága

Elégtelennek találta az Európai Parlament szakbizottsága kedden elfogadott állásfoglalásában a beporzó rovarok védelméről szóló európai bizottsági javaslatot.

Kevesebb műtrágya a földeken

A forgalmazók szeptemberig 1,4 millió tonna műtrágyát értékesítettek, kevesebbet, mint egy évvel korábban. A műtrágya-értékesítés nettó árbevétele 123 milliárd forint volt, 7,8 százalékkal magasabb a 2018. első három negyedévi értékénél.

Sok pocok, kevés hörcsög várható jövőre

Ha alaposan áttekintjük, miként alakult a károsítóhelyzet 2019-ben, nagyjából előre lehet jelezni, hogy ez milyen várható következményeket von maga után a következő növényvédelmi szezonban. Mezei pocokból sok volt az idén, a jövő évi kilátások pedig nagyrészt azon múlnak, hogy csapadékos lesz-e a tél, a hörcsög ugyanakkor régóta nem okozott már komoly problémát, és várhatóan jövőre sem fog.

Washington állam szőlőtermesztőinek szembe kell nézni a filoxérával

A washingtoni Walla Walla völgy szőlőtermesztői az idén ősszel vették észre, hogy a növények gyökerén hemzsegnek a gyökértetvek. Az állami egyetem szaktanácsadója szerint csak most akadtak rá a kártevőre, de valószínűleg már évek óta károsít. Michelle Moyer arra biztatja a szőlőtermesztőket, hogy keressék a karantén kártevőt, mert csak az ellen lehet védekezni, amit ismerünk.

Védtelenek vagyunk? - Véget ért a szezon, de van mit elemezni

Véget ért a növényvédelmi szezon, de nem múlt el nyomtalanul: amelyik károsítókból sok volt az idén, arra a következő évben is bizton számíthatunk, pláne, ha szinte semmilyen hatékony növényvédő szer nincs a kezünkben a megfékezésükre. A talajlakó kártevőkkel sajnos ez a helyzet, mégsem vagyunk azonban teljesen védtelenek.