Back to top

Be szabad-e totálisan tiltani a glifozátot?

Ahogy arról itt is beszámoltunk, Ausztria betiltotta a sokat vitatott gyomirtószer-hatóanyag, a glifozát használatát annak feltételezett rákkeltő hatása miatt. A hatóanyag eddig is „darázsfészek” volt, ez a döntés pedig új síkra terelte a körülötte zajló vitát.

Fotó: Franck Barske / pixabay
Ütközik-e az uniós jogszabályokkal, ha egy tagállam mindenestül betilt egy hatóanyagot, amelynek egyébként az EU-ban még 2022 végéig hatályos az engedélyokirata? Nagyjából ezzel a mondattal foglalható össze az osztrák döntéssel kapcsolatban fellángolt vita lányege.

Ahogy a német agrarheute.com portál beszámol róla,

az osztrák agrárkamara értelmezésében a teljes tilalom sérti az uniós jogot, alapos indokkal ugyanakkor akár komoly korlátozásokra is lehetőséget ad az EU,

ezzel kellene inkább élni.

Ezt az élelmiszerbiztonsági intézet és az élettudományokkal foglalkozó bécsi egyetem, az Universität für Bodenkunde megvalósíthatósági tanulmányából következtette ki a kamara. Egyúttal a téma másik érdekes vonatkozására is felhívta a figyelmet ugyanezen tanulmány nyomán: arra, hogy ha a gazdálkodók nem használhatják a glifozátot, akkor a talajélet-kímélő, forgatás nélküli talajművelés terén is igencsak beszűkülnek a lehetőségeik, vagyis konkrétan nem tudnak lemondani a szántásról, ha nem alkalmazhatnak glifozátot.

Felmerül továbbá az is, hogy mit kezdjen a dologgal az élelmiszer-kereskedelem?

Ha EU-szerte kizárólag Ausztriában lesz tilos a glifozát használata, akkor az ottani gazdálkodók versenyhátrányba kerülnek minden olyan országgal szemben, ahol még fel szabad használni ezt a hatóanyagot, a fogyasztók viszont ugyanott lesznek, hiszen a boltokban továbbra is kapható lesz olyan áru, ami glifozátot használó országokból származik. Vagy ha komolyan veszi a kereskedelem a kérdést, akkor minden olyan terméket le kell venni a polcról, ami nem Ausztriából származik…

Jelenleg egyébként ezzel a döntéssel

Ausztria nemcsak az EU-ban, de a világon is az egyetlen ország, amely totálisan betiltotta a glifozátot,

erre ugyancsak az agrarheute.com világít rá. Mint írják, Vietnamban hoztak a közelmúltban ugyanilyen döntést, de ott még fel szabad használni a raktárkészleteket, Sri Lankán pedig korábban egy ideig be volt tiltva, de már nincs.

Németországban várhatóan szeptemberben mutatja be a kormány a glifozáttal kapcsolatos koncepcióját.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyár végén kezdjük a felkészülést a tavaszi fagyvédelemre

Jól ismerjük a tavaszi fagyokat, de a klímaváltozás hatására nagyobb károkra lehet számítani, különösen akkor, amikor az enyhe tél után nagyon korán indul a virágzás, mint az idén is. Hogyan lehet fölkészíteni a gyümölcsfákat erre a megpróbáltatásra? Többféle megoldás létezik a fagyvédelemre, a környezet és a növény kezelésével.

Digitális tananyag a mezőgazdasági iskolákban

Összesen 18, az Agrárminisztérium által fenntartott mezőgazdasági iskolában dolgoztak ki precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó tananyagot. Simonné Szerdai Zsuzsanna, az AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumának főigazgatója, a pilot program konzorciumvezetője adott interjút lapunknak.

Koronavírus: változik a növényvédelmi dokumentáció szokásos rendje

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a gazdálkodók és a növényvédelmi szakirányítók figyelmét, hogy a járványügyi helyzetben megváltozik a növényvédelmi dokumentáció szokásos rendje.

A korai tavasz böjtje – Növényvédelem 15. hét

Sok helyen szenvedtek változó mértékű fagykárt a korai tavasz miatt előrehaladott fejlettségi állapotban lévő gyümölcsfák, ettől függetlenül azonban az idei évben is meg kell védeni őket – még akkor is, ha termést csak jóval kevesebbet várhatunk tőlük.

Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szer a gabonatermesztők számára

A Corteva Agriscience megkezdi a piaci bevezetését Európában, a gabonafélék védelmére használható, Inatreq™ hatóanyagot tartalmazó új gombaölő szerének. 15 éve ez az első természetes eredetű gombaölő szer a gabonatermesztők számára, amely kifejezetten a szeptória ellen biztosít védelmet.

Több nyugat-európai országban is nőttek a traktoreladások

A 2018-ban történt visszaesés után tavaly nőttek a traktoreladások Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Ausztriában is.

Fagyhelyzet a gyümölcsösökben

Március 23. és 26. közötti éjszakákon nem a klasszikus tavaszi kisugárzásos fagyokkal volt dolgunk, hanem szállított faggyal álltunk szemben: olyan hideg légtömeg tört be Magyarország területére, mely nagyon erős széllel komoly lehűlést eredményezett. A gyümölcsösökben tapasztalható következményeket Apáti Ferenc, a FruitVeB alelnöke foglalta össze a szervezet holnapján.

Váratlan hideg idején – Növényvédelmi előrejelzés 14. hét

Nagy károkat okozott a markáns hidegfront, a növények kondíciójának javításával menthetjük, amit lehet. A monília elleni permetezést is folytatni kell, őszibarackban pedig a hidegben újra aktuális lett a tafrina elleni védekezés. Az alma most fogékony a varasodásra, a szőlőben pedig most érdemes az atkák ellen fellépni.

Corteva Agriscience tájékoztató a vetőmag és növényvédő szer ellátásról

A Corteva Agriscience munkatársai jelenleg is keményen dolgoznak, hogy a vetőmagokat és növényvédő szereket időben biztosítsák a tavaszi szezonra.

Szőlőlével a pettyesszárnyú muslica ellen

A biotermesztők számára akart olcsó csapdát kifejleszteni a Massachusetts Egyetem szaktanácsadó professzora, Jaime Piñero. Azt tapasztalta, hogy a hígított szőlőlével töltött csapdák több pettyesszárnyú muslicát fogtak, mint a kereskedelemben kaphatók. Ez alapján pedig tömegcsapdázásra alkalmas eszköz kifejlesztésébe fogott.