0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

ASP: Vietnámban tesztelik az új vakcinát, Kína a nagyüzemeket támogatja

Az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelemben elért kezdeti sikerükről számolt be a vietnámi mezőgazdasági miniszter. Nguyen Xuan Cuonga a hivatalos vietnámi hírügynökséggel (VNA) osztotta meg a hírt, hamarosan lesz vakcinájuk a betegség ellen.

A vakcinát a vietnámi mezőgazdasági egyetem laboratóriumában fejlesztik ki, és már három észak-vietnámi gazdaságban megkezdték a tesztelését is. Az egyik telepen a vizsgálatok megkezdésekor 31 sertést oltottak be – egy hónapon belül, röviddel egymás után kétszer – a kísérleti vakcinával. A jelentés szerint ők még mindig egészségesek, a gazdaság többi sertése azonban már elpusztult a fertőzés következtében. A vakcináról, illetve a kísérletek alakulásáról további részleteket nem osztott meg a hírügynökség.

Nguyen Thi Lan, a kísérletet végző egyetem igazgatója azonban elmondta, hogy mivel a vírus nagyon összetett,  további kutatásokra, fejlesztésekre és kísérletekre lesz még szükség ahhoz, hogy a vakcinára bizton számíthassanak a védekezésben, de az eddigi eredmények bizakodásra adnak okot.

Vietnámban az első afrikai sertéspestises esetet februárban fedezték fel, azóta az ország 63 tartományából 60 már fertőzött. Nguyen Xuan Cuong szerint 2,9 millió sertést vágtak ki, illetve pusztult el az ország nagyjából 30 milliós sertésállományából eddig a vírusos fertőzés miatt.

Az elmúlt évben Vietnámon kívül Kambodzsába, Mongóliában, Észak-Koreába és legutóbb Laoszba is megjelent már az afrikai sertéspestis. Kambodzsában rövid idő alatt már a második tartományból jelentettek járványkitörést.

Ázsia több más országában, ahová a vírus még nem jutott el, szigorú intézkedéseket hoztak, hogy elkerülhessék a pusztító fertőzést. A Fülöp-szigetek például nemcsak a sertés és sertéshúsból készült termékek behozatalát tiltotta meg a már fertőzött országokból. Új „bio-biztonsági intézkedéseket” is bevezetett, például meghatározott ideig karanténba kell tenni azokat a növényi alapú takarmányokat, alapanyagokat is, amelyek azokból az országokból származnak, ahol az ASP már jelen van. Az importkorlátozások, illetve a takarmány-behozatalra vonatkozó kiegészítő ellenőrzések minden olyan országra vonatkoznak, amelynek házi, vagy vaddisznó populációjában már megjelent az ASP.

Kínában, sem javul a helyzet. A kínai hatóságok újabb és újabb kitöréseket jelentenek a Világ Állategészségügyi Szervezetének (OIE). A legfrissebb hírek szerint egy közép-kínai tartomány vágóhídján találtak egy beteg állatot. A fertőzött jószág Ningxia településről, egy 142 sertést tartó telepről érkezett. Ebből a városból korábban már két járványkitörésről számoltak be.
Az OIE szakemberei úgy vélik, hogy Kínában lényegesen súlyosabb a fertőzés pusztítása, mint amiről a kínai hatóságok hivatalosan jelentést adnak. Áprilisra a Rabobank például a kínai sertésállomány 25-35% közötti csökkenését jósolta, más szakértők azonban még ezt az adatot is visszafogottnak tartják. A Rabobank előrejelzését a legfrissebb importadatok már igazolják is. Erről a Reuters hírügynökség számolt be legutóbb, mely szerint májusban a kínai sertéshús-behozatal 187 459 tonna volt, ami 63 százalékos növekedést jelent 2018 májusához képest.

Az év első öt hónapjában Kína sertéshús-importja összesen 19,8 százalékkal 658 236 tonnára nőtt az előző év hasonló időszakához mérve – állítja a Reuters.

A hírügynökség szerint Kínában most a nagy gazdaságokat kezdték el támogatni, illetve népszerűsíteni. Az a cél, hogy a visszaszoruljon a kis háztáji gazdaságokban a sertéstartás, mert a nagyobb, zárt telepeken a szigorú állategészségügyi intézkedéseket könnyebb betartatni, ellenőrizni. A kormány a termeléshez támogatásokat nyújt a nagyüzemeknek a betegség által sújtott területeken.

Forrás: pigprogress.net