Back to top

Százmilliárd eurós bioélelmiszer-piac

A legfrissebb adatok szerint 2017-ben az Amerikai Egyesült Államokban 40, míg az Európai Unióban 37 milliárd euró értékben vásároltak a fogyasztók bioélelmiszereket. Az EU-ban ebből a szempontból Németország vezet 10 milliárd eurós forgalommal. Mögötte Franciaország áll 7,8 milliárdos éves fogyasztással. A két ország közötti különbség azonban évről évre csökken.

Amíg az EU-ban 400 ezer biogazda van, addig az USA-ban csupán néhány ezer
Amíg az EU-ban 400 ezer biogazda van, addig az USA-ban csupán néhány ezer
Az ökológiai gazdálkodás, valamint a bio agártermék-kereskedelem világszerte jelentős ütemben bővül, bár az egyes térségeket tekintve elsősorban az európai és az amerikai lakosság a legelkötelezettebb bioélelmiszer-fogyasztó. Az Ökológiai Gazdálkodási Mozgalmak Nemzetközi Szövetsége,

az IFOAM 2017-es adatai szerint a világ bioélelmiszer-forgalma 90 milliárd eurót tesz ki, ami 1999-ben mindössze 11 milliárd volt.

A 2018-as adatok még nem ismertek. Michel Reynaud, a világ legnagyobb ökotanúsító testülete, az Ecocert elnöke a világ bioélelmiszer-piacát ennél nagyobbra, 100 milliárd eurósra becsüli. A szakember júniusban Bukarestben, az IFOAM által szervezett 12. Európai Ökológiai Gazdálkodási Konferencián elmondta, hogy bár a biotermékek fogyasztása élénken nő, a világ 2015-ben mért 5 trilliárd dolláros forgalmához képest igen csekély. Bár az elmúlt öt évben Kína is megjelent az ökoágazatban, piaci szerepe még kérdéses.

Az ökológiai gazdálkodásba bevont mezőgazdasági terület nagyságát tekintve az EU jóval megelőzi az USA-t, ahol az összes termőterületnek csupán a 0,9 százalékán termelnek öko módszerekkel, míg az EU-ban ez az arány 2,9 százalék. Michel Reynaud szerint

ebben nagy szerepe van a közösségi promóciós programoknak, míg az amerikai ökofarmerek termékeik népszerűsítésében csak magukra számíthatnak.

Nagy különbség van a két térség között az ökológiai gazdálkodást folytató gazdák létszámában is; míg az EU-ban 400 ezer biogazda van, addig az USA-ban csupán néhány ezer.

Érdemes azonban a világ másik felére is tekinteni. Ausztrália bioterülete ugyanis a világ 70 millió hektáros ökológiai rendszerben művelt mezőgazdasági területének több mint a fele, közel 36 millió hektár. Ezzel az adattal azonban csínján kell bánni, hívja a föl a figyelmet a szakember, ugyanis Ausztrália bioterületeinek nagy része nagy kiterjedésű füves puszta, szavanna.

Forrás: 
magyarmezogazdasg.hu/euraktiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A teaivás jótékony hatással van az agyra

A Szingapúri Nemzeti Egyetem új kutatása szerint a rendszeres teafogyasztók agyi régiói szervezettebb felépítést mutatnak azokéhoz képest, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt az italt. Az agyi régiók közötti zökkenőmentesebb kapcsolat összefüggésben áll az egészséges kognitív funkciókkal, amelyek az öregedési folyamatok lassításáért felelnek – olvasható a The Independent hírei között.

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Nemzetközi élelmiszeripari szakmai találkozó Budapesten

Élelmiszeripari együttműködéseket elősegítő nemzetközi szakmai találkozót rendeznek Budapesten, a csütörtökön kezdődött kétnapos eseményen 14 országból 105 szakember vesz részt - tájékoztatta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) az MTI-t.

Édes répa, keserű karotin?

Nem könnyű megfelelő sárgarépát választani. Főként, ha a megrendelőnek egészen mások az elvárásai,mint amit mi elképzelünk. Legyen édes, hiszen akkor jó az íze, de legyen alacsony a nitrát tartalma, miközben a színe is nagyon fontos értékmérő. Ugyanakkor arról nem feledkezhetünk meg, hogy mind az alfa-, mind a bétakarotin keserű ízzel rendelkezik.

Húsmentes csirkeszárnyakkal kísérletezik a KFC

A Yum! Brands étteremhálózat bejelentette, hogy növényi alapú hústermékeket tesztel, melyekből csirke nuggets-et és csirkeszárnyakat készítenek majd.

A gabonák vad rokonai jelenthetik a megoldást a klímaváltozásra

Élelmiszernövényeink vadon termő rokonai óriási genetikai változatosságot hordoznak magukban. Ezek között a gének között pedig megoldást találhatunk arra, miképp tudjuk "klímaállóvá" tenni kultúrnövényeinket is.

Idén is jótékony célra fordítják az OMÉK-on megmaradt élelmiszert

A NÉBIH adatai szerint fejenként évente 68 kg élelmiszert dobnak ki, amelyből 33 kg kidobását lehetne tudatos vásárlással megakadályozni. Éppen ezért a 79. OMÉK szervezőjeként az Agrármarketing Centrum úgy döntött, folytatja a két évvel ezelőtti sikeres kezdeményezését, és a kiállítás végén megmaradó, fogyasztható élelmiszereket a Magyar Élelmiszerbank Egyesület javára ajánlják fel.

A vegetáriánus étrendnél jobb a mértékletes húsfogyasztás

A kevés húst tartalmazó étrend karbonlábnyoma kisebb, mint a hagyományos tejet-tojást fogyasztó vegetáriánusé egy új amerikai tanulmány szerint.

Brexit és klímaváltozás: bajban a britek

Rövidtávon a Brexit, hosszútávon a klímaváltozás miatt kerülhet veszélybe Nagy-Britannia élelmiszerellátásának egy jelentős része – véli a brit parlament szakbizottsága, amely válaszlépéseket követel a kormánytól.