0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 9.

A „Tejelő-völgyben” jártunk – HG2019/1

A magyar tenyésztők számára biztosan ismerősen cseng már anyacégünk, a World Wide Sires szakmai oktatóközpontja, a Global Training Center neve. Ide a világ minden tájáról érkeznek szakemberek a tejelőtehén-tartás legújabb ismereteinek elsajátítása érdekében.

Magyarország mindig is élen járt, évente általában egy, de olykor két csoportot is delegálunk ide. Az idén júniusban nyílt lehetőségünk, hogy ismét részt vehessünk egy magyar csoporttal ezen a színvonalas, gyakorlatorientált szakmai képzésen.

Alt János (ComAgro Sardo Kft.), Fejes Zsófia (Jász-Föld Zrt.), Guti Gábor (Nyakas Farm), Mészáros Péter és Magyar Levente (Claessens Group), Zabos Imre (Hajdúböszörményi Béke Mg. Kft.), illetve a Holstein Genetika Kft. részéről e sorok szerzője alkották ezúttal a csapatot.

Az oktatóközpont az Amerikai Egyesült Államok Washington államában található, a Yakima folyó – stílszerűen Dairy-Valley-nek nevezett – völgyében. Itt az éghajlat szélsőséges, csapadék ugyanis nagyon kevés esik. Mivel azonban a termőtalajok kiváló adottságúak és a Yakima folyó szolgál elegendő vízmennyiséggel a termőterületek öntözésére, így a környék kiválóan alkalmas a tejtermelő tehenészetek számára alapanyagként szolgáló tömegtakarmányok termesztésére. A völgyben kifejezetten nagy létszámú tehenészeti telepek alakultak ki egymás közelébe koncentrálódva, ezért minden adottság megvolt, hogy itt alakítsák ki az oktatóközpontot.

A központ négyfős stábja személyre szabott oktatási programot dolgozott ki a résztvevők számára. A legnagyobb szerepet a szaporodásbiológia, a növendéknevelés – borjúkortól a vemhes üsző elléséig –, valamint a tranzíciós (ellés körüli) időszak kapta. A magyar résztvevők által igényelt oktatási tematika nagyban összecsengett az amerikai szakemberek fókuszterületeivel.

A BST hormonkezelést évekkel ezelőtt abbahagyták, így a telepeken a magas tejtermelés érdekében rákényszerültek a lehető legjobb szaporodásbiológiai színvonal elérésére. Ezáltal csökkent a két ellés közötti idő és a tehenek többet tudnak a laktációs csúcson termelni. Ennek a szaporodásbiológiai mutatónak a javítása érdekében a tehenek komfortos elhelyezése és a nagy szárazanyag-felvételt indukáló, jó minőségű takarmány mindig kiemelt figyelmet kap. A laktációs csúcs elérését ugyanakkor már az ellést megelőző szárazonállási időszak alatt meg kell alapozni! Természetesen a későbbi nagy jövedelemtermelés a minőségi utánpótlás felnevelésével kezdődik. Célunk, hogy a megszületett üszőállomány lehető legnagyobb részét a megfelelő testtömeggel és testmérettel sikerüljön a lehető leghamarabb beelletni.

Ezen témákban kaptunk részletes elméleti előadásokat, amiket oktatóink a telepi gyakorlat szemléltetésén keresztül erősítettek meg.

Álljon most itt az általunk meglátogatott telepek listája, egy-két különösen figyelemreméltó mutató kiemelésével:

• Cow Palace – 8 200 összes tehénlétszám, 42 kg-os tejtermelés, 1,5%-os borjúkiesés.

• Liberty Dairy – 5 500 összes tehénlétszám, 37 kg-os tejtermelés, átlag szervizperiódus 110 nap.

• George DeRuyter and Sons Dairy – 6 000 összes tehénlétszám, 44 kg-os tejtermelés (4,2% zsír, 3,3% fehérje), intenzív szelekció, IVF-program.

• Columbia River Dairy – 35 000 összes tehénlétszám, jersey-holstein keresztezés, cél: sok tej, magas beltartalommal.

Összességében elmondható, hogy minden általunk meglátogatott telep valódi árutermelő, profitorientált gazdaság. Ebből adódóan nagyon sok gyakorlati fogást tanulhattunk tőlük a tejtermelés gazdaságos üzemeltetése érdekében. Ezek a praktikák legtöbb esetben a legegyszerűbb eljárásokon alapulnak, aminek lényege, hogy a tehenet a lehető legkevesebb emberi beavatkozás érje, és élje természetes életét, amennyire csak lehet.

Egyhetes Washington állambeli tartózkodásunk után Minnesota államban látogattunk meg telepeket takarmányos partnerünk, a TechMix és anyavállalata, a Form-A-Feed szervezésében. Itteni tájékozódásunk témája főként a takarmányozás volt, annál is inkább, mert az itteni éghajlat nagyon hasonló a magyarországihoz, releváns összehasonlítási alapot adva az itt termelt és a hazai tömegtakarmányok minőségét illetően.

Az itt meglátogatott telepek a következők voltak:

• Twin Spruce Farm – 1 850 fejt tehén, 43 kg-os termelés, 105 nap átlagos szervizperiódus, intenzív embrió- és IVF-program.

• Legacy Dairy – 1 000 tehén, 44 kg-os termelés (4,2% zsír, 3,3% fehérje), 40 EX küllemi minősítésű tehén termel az állományban!

Az USA bármelyik államában látogattunk telepeket, egyértelműen látszott, hogy nagy hangsúlyt helyeznek a szakemberek a tenyésztési programjuk fejlesztésére. Tudják, hogy a jövő generációit alapozzák meg ezzel. A kiváló genetikai képességű állományokat törekednek az általuk bemutatott elvek és gyakorlat szerint a lehető legjobban kiszolgálni, maximalizálva a profittermelést.

A Holstein Genetika Kft. részéről biztosak vagyunk benne, hogy a magyar szakemberek ismét sok hasznos tudással gazdagodtak, amit kamatoztatni fognak itthoni munkájukban!

André Gergely

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2019/1 számából

Forrás: Holstein Genetika Kft.