0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Másodszor a bűvös százezres határ fölött – HG2019/1

Holstein Genetika Kft. ismét eredményesen teljesített a múlt évben, és rekord eladásokat tudott megvalósítani, másodszor is átlépve a bűvös 100 000 adagos eladási határt. A minőségi tejtermelés érdekében a legkiválóbb WWS tenyészbikák mélyhűtött spermájából 120 836 adagot értékesítettünk az ország 19 megyéjében.

Érdemes megjegyezni, hogy ebből 18 555 adag szexált sperma formájában került a gazdaságokba. Hagyományos módon előállított szaporítóanyagot 152 tenyészbikától, míg ivarspecifikus (szexált) szaporítóanyagot 64 tenyészbikától forgalmaztunk.

Az amerikai NAAB ernyőszervezet kimutatása szerint a World Wide Siresnek hazánkban körülbelül 46%-os volt a piaci részesedése 2018-ban az amerikai importon belül.

Figyelemre méltó továbbá, hogy 2018-ban nemcsak holstein-fríz fajtájú bikáktól értékesítettünk, hanem három jersey, három brown swiss, két limouzin, három kék belga, valamint két charolais fajtájú bikától is eladtunk mindösszesen 2496 adagot.

A kft. spermaértékesítését jelentősen segítette a WMS számítógépes párosítási program. A genetikai szolgáltatás erősítésére és az üzemi igények rugalmas kiszolgálására egész évben odafigyeltünk. Az év során 28 gazdaságnak adtunk párosítási tervet. Ez a szolgáltatás 1997 óta komoly szakmai segítség a tehenészetek részére. A WMS program erősíti a genetikai értékek leghatékonyabb alkalmazását, különös tekintettel a genomika révén színesedő kínálatra. Munkatársaink a szükséges küllemi bírálatokat elvégezték, több esetben a HFTE szakembereinek bírálói munkáját is igénybe vették (külön megbízás alapján). Összességében, 2018-ban a WMS program segítésével körülbelül 20 000 nőivarú egyed párosítása valósult meg a tehenészeti telepeken, így ezen szolgáltatással is meghatározó szereplők tudunk lenni hazánkban.

A Holstein Genetika Kft. 2018. évi top tenyészbikája 250H13267 S-S-I Montross DUKE lett (7535 hagyományos adag + 872 szexált adag, összesen 8407 adag). Miután év végére immár ivadékvizsgálati eredménye is megszületett, s az a csúcsra röpítette Duke-ot, nagyon sok hazai tenyésztő látja majd hasznát a mellette szóló döntésének.

A HFTE adatai alapján a múlt évben a Holstein Genetika Kft. tevékenysége ismét a legjobbnak bizonyult az importspermát forgalmazók között. Erről az értékesített adagszámokat megjelenítő grafikonunk tanúskodik.

Akác Balázs

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2019/1 számából

Forrás: Holstein Genetika Kft.