0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

World Wide Sires-ünnep az esőben – HG2019/1

Az utóbbi pár évben már megszokott május eleji, csütörtök–szombati terminusban megrendezett XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok ismét a magyar állattenyésztő szakma magas színvonaláról tanúskodott. Az ötszáznál is több szakmai kiállító és a mintegy ezer tenyészállat nemzetközileg is számottevő eseménnyé emelték a rendezvényt, amely a közelmúlt infrastrukturális fejlesztéseinek köszönhetően külsőségeiben is továbblépett.

A Holstein Genetika Kft. a kezdetektől fogva jelen van az eseményen, és ahogy eddig minden alkalommal, ezúttal is kiállítóként vett részt. Standunkon barátságos környezetben fogadtuk megannyi betérő látogatónkat. A tavalyi évhez hasonlóan idén is színesítette megjelenésünket az Invitech Megoldások cég, amellyel közös kutatási projekt résztvevői vagyunk (lásd a PREGA konferenciáról szóló írást a 10–11. oldalon).

Két napon át volt segítségünkre a szakmai beszélgetéseken David Muysson, az amerikai TechMix cég nemzetközi kereskedelmi és piacfejlesztési igazgatója, aki immár harmadszor vett részt a kiállításon. Külön elismerést jelentett számunkra, hogy megtisztelt bennünket Kelly Stange, az USDA (az USA Mezőgazdasági Minisztériuma) regionális ügyekért felelős mezőgazdasági főtanácsos szakdiplomatája (dr. Gólya Gellért, az USDA külügyi agrárszolgálatának képviselője társaságában érkezett). Missouri állambeli tejtermelő farmer család sarjaként az ágazatunkhoz való személyes kötődését fejezte ki akkor, amikor elfogadta fotózási ajánlatunkat a kiállítás nagydíjas tenyészállatával és annak tenyésztőjével.

A holstein-fríz tenyészállatok versenye a Nemzeti Holstein Show keretében zajlott. Az esős időjárás igencsak megnehezítette a szervezők és a résztvevők dolgát, de a hősies helytállás eredményeként az angol bíró mégiscsak ki tudta hirdetni a győzteseket.

A kiállítási és árverési katalógus tanúsága szerint 118 regisztrációból 24 egyed származott World Wide Sires-apától. A tíz kategóriából nyolcban volt ebbéli érdekeltségünk, s akkor még nem szóltunk a pedigrék hátterében meghúzódó WWS-bikákról. Örömteli volt számunkra, hogy jelöltjeink jelentős részben az idősebb kategóriákban szerepeltek. A helyezettek (a kategória 1-3. helyezettjei) apáit és anyai nagyapáit tekintve összesen 11 (!) gazdaság munkáját illeti köszönetünk a bemutatott WWS-genetikáért! A korcsoportok sorrendjében ezek a gazdaságok a Hód-Mezőgazda Zrt., a Bicskei Mg. Zrt., a Milkmen Kft. , a Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt., az Agárdi Farm Kft., a Geo-Milk Kft., a Nyakas Farm, a Bóly Zrt., a Nagykun 2000 Mg. Zrt. , a For Milk Kft., valamint a Borjádi Mg. Zrt.

Az eredmények részletezése terjedelmi korlátba ütközik, ezért csak a helyezetteket emeljük ki.

A vemhes üszők között 3. lett 5656 Allűr (Kuhn) Agárdról. A 30 hónaposnál fiatalabb tehenek között 1. lett és a kategória legszebb tőgye címet is megkapta 3894 Csonka (Gambler) Sárospatakról. Ugyanitt a 2. helyet Nyakas András tenyészetéből a 6092-es Laló (Epic) érte el. A 42-48 hónapos életkor közötti tehenek osztályában a biharnagybajomi 1641 Veronika (Magnum x Zenith) végzett az 1. helyen. Ő egyben a kategória legszebb tőgye címet is kiérdemelte, továbbá a középső korosztályok összevont győztese és a kiállítás tartalék nagydíjasa lett. A 48-60 hónap közöttiek kategóriáját 0872 Göndör nyerte (Favre), s egyben ő lett a kiállítás szenior nagydíjasa és nagydíjasa, továbbá a kategória és a kiállítás legszebb tőgyének birtokosa. Szintén Biharnagybajomból érkezett a kiállítás legnagyobb életteljesítményű, egyben legidősebb (2012-es születésű) tehene, a Gabor apaságú 9523 Emi. Említést érdemel, hogy több 4-5. helyezésünk is született.

A korábbiaknak megfelelően két előre meghatározott különdíjat ajánlottunk fel: a kiállítás tartalék nagydíjas és legnagyobb életteljesítményű tehenének járó elismerést egyaránt a Biharnagybajomi Dózsa Agrár Zrt. vehette át.

Süpek Zoltán

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2019/1 számából

Forrás: Holstein Genetika Kft.