Back to top

Védjük a fejlődő gyümölcsöket az UV sugaraktól

Napok óta az erős UV-sugárzásra hívják fel a figyelmünket a meteorológusok. Az extrém UV sugárzás és a hőség gátolja-e a gyümölcsök érését? Hogyan lehet a napsugárzás ellen védekezni? Van-e jelentőse annak, hogy milyen színű a takaró háló – kérdeztük Ledó Ferencet, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét.

Napok óta az erős UV-sugárzásra hívják fel a figyelmünket a meteorológusok. Az extrém UV sugárzás és a hőség gátolja-e a gyümölcsök érését? Hogyan lehet a napsugárzás ellen védekezni? Van-e jelentőse annak, hogy milyen színű a takaró háló – kérdeztük Ledó Ferencet, a FruitVeb, Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnökét.

Nem egyszerű a védekezés, de azért vannak megoldások.

Egyrészt a fajtaváltássál, másrészt jól megválasztott technológiával csökkenthetők a veszteségek.

A gyümölcsösöknél, ahol van jégháló, az egyben a sugárzás ellen is véd. Üvegházaknál, fóliánál festeni szokták az üveget vagy a fóliát, hogy ne legyen olyan erős a besugárzás.

Nem mindegy az sem, hogy milyen színű a takaró fólia. Ebből a leginkább a piros színű vált be, a zöld ellenben nem. A festékeknél általában az ezüst színt használják, ez szórt fényt ad például az üvegházban. A nagyon korszerű üvegházakban úgynevezett diffúz üvegeket tesznek már fel, ezek télen segítik, hogy jobban bejusson a fény, ilyenkor nyáron pedig szűrik a fényt. Ez azonban még egy új,csak néhány éves technológia, még nagyon kevés helyen alkalmazzák.

Beváltak viszont az olyan vegyszerek, amikkel mattá teszik a növényeket. (Mintha mészporral lenne beszórva a növény, és ezáltal a sugárzást visszaveri.) Például a dinnyénél alkalmazzák ezt a módszert. A matt dinnyehéj nem nyeli el a fényt, és nem tud megégni. Egyébként ez egy természetes ásványi anyag, az egészségre nem veszélyes, senkinek sem kell ettől tartania.

A gyümölcsök, amiket Magyarországon termesztünk, 25-30 fok között érzik jól magukat. 35 fok fölött lelassul a növény, összezárnak a sztómák, és nem tud úgy dolgozni a növény. A legnagyobb baj akkor van, ha a meleg nap után éjszaka sem hűl le 18-20 C-fok alá a hőmérséklet.

Eddig az volt a szerencse, hogy amikor ezek a hőségnapok voltak, 1-2 éjszaka kivételével, még vissza tudott hűlni a levegő, és a növények éjszaka „össze tudták szedni magukat éjszaka, fel tudtak készülni a következő nap elviselésére. Sajnos, a tartós hőség, az éjszakai meleg ellen semmilyen védekezés nincsen. Az árnyékolás a nap sugarai ellen segíthet megvédeni a növényt, a termést, de az éjszaki meleg ellen nem tudunk mit tenni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Annyi, amennyi benne van!

Én kis kertem címmel képes ismeretterjesztő „élménybeszámolót” jelentetett meg Aszódi János, az ATV-n népszerű Új Mezőgazdasági Magazin szerkesztő-riportere. A könyv számos hasznos tanáccsal, okos tippel, kipróbált recepttel, személyes történettel és sok-sok fotóval mutat be több mint harminc növényt.

Hazai virágkertészet: Egyre nagyobb szükség lesz rá

Változások a technológiákban 2021 címmel szemináriumot szervezett a Flora Hungaria Nagybani Piac. A járványhelyzetre való tekintettel az előadásokat kizárólag online közvetítés formájában lehetett követni. Az előadók számára is szokatlan, fizikai közönség nélkül megrendezett esemény sok szakmai újdonságot tartogatott az érdeklődőknek.

Gyökeres változást hozott az eső – Növényvédelmi előrejelzés 16. hét

Negyedéve tartó szárazság szakadt meg április közepén, és bár a tavaszi aszályt csak átmenetileg csökkenti a lehulló eső, a moníliás virág- és hajtásfertőzés kórokozójának növénybe hatolását annál jobban elősegíti. A fák a virágzás idején a legfogékonyabbak, de csapadékos tavaszon a fiatal hajtások érzékenysége is megnő, emiatt a védekezéseket a virágzási időszak után is folytatni kell. Az esővel erősödhet a varasodásveszély is.

Uniós oltalmat kapott a Budaörsi őszibarack

Az Európai Bizottság április 19-én oltalom alá vette a Budaörsi őszibarack elnevezést, ezzel 67-re emelkedett az uniós oltalomban részesült magyar földrajzi árujelzők száma. A földrajzi árujelzők használata komoly gazdasági előnyt jelent a termelők számára, hiszen jelentősen növeli a termék hozzáadott értékét.

A francia kormány egymilliárd euróval segíti a fagykárt szenvedett gazdákat

Egymilliárd euróval segíti a francia kormány azokat a gazdálkodókat, akiket a leginkább sújtottak a tavaszi fagyok, az áprilisi, szokatlanul hideg időjárás.

Dísznövény-kereskedelem: három ötlet a sikerhez

Miután a vásárló betér a kertészeti árudába vagy virágboltba, a kereskedők már az első percekben sok olyan hibát követnek el, amelyek igencsak veszélyeztetik az értékesítés sikerét, a vevők lojalitását.

Gyümölcsfák megporzása, terméskötése

Az, hogy egy-egy gyümölcsfa öntermékenyülő-e, vagy más pollenadó fajtársaira is szükség van a jó terméshozamhoz genetikai tulajdonság. Egyivarú-, vagy kétivarú virág, szél-, vagy rovarmegporzás, egylaki vagy kétlaki növény... Elsőre bonyolultnak tűnhet, de érdemes tisztában lenni a növényi "szexualitás" alapjaival a jobb termés érdekében...

Mivel permetezzük a vadgesztenyefákat?

Ismét beindítottuk az előrejelző hálózatunkat, április 6-án felszereltük a csapdákat a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzásának követésére. Az ország nyolc pontján figyeljük majd a fogási adatokat, és azok alapján teszünk javaslatot a permetezés megindítására. A kezdés időpontját azonban mindenki csak a saját faállományába kihelyezett csapdákkal tudja meghatározni.

Termőföldtől az asztalig újratöltve - Az adat és az élelmiszer jövője

A járvány megmutatta, hogy a globális élelmiszerlánc törékeny - és ennek egy fő oka, hogy sok esetben átláthatatlan, miként kerül az emberek asztalára az élelmiszer. Ezen segíthet a blokklánc technológia. De mi is ez a blockchain és hogyan teheti az élelmiszertermelést, kereskedelmet és fogyasztást biztonságosabbá?

Újratervezés a kertészetekben az éttermek nyitása után

A legfrissebb hírek szerint jövő héten nyithatnak az éttermek teraszai, azaz a HORECA szektor lassan és fokozatosan talán újraindulhat. Ez a hazai kertészeti termesztésben több folyamatot is elindít az ágazati szereplők véleménye szerint.