Back to top

Aratási veszélyek

A széna hőmérsékletének rendszeres ellenőrzésével a bálatüzek megelőzhetők. A nedves tavasz megnehezíti a betakarítást, ennek eredményeként a széna nedvességtartalma esetenként olyan magas is lehet, amely felveti az öngyulladás lehetőségét.

Fotó: MTI
Ha a szénát 20 százalék vagy annál magasabb nedvességtartalommal takarították be, akkor előfordulhat, hogy a bálázás után hat héttel a bálák kigyulladnak. Ez szénatüzekhez és ebből eredően károkhoz vezethet, különösen, ha a szénát zárt helyen tárolják.

Bálázáskor a nedvességtartalom 16–22 százalékon való tartása a legjobb, amit ilyenkor tenni lehet.

A bála maghőmérséklete eléggé sokat elárul arról, ami a bálán belül történik és ezt nem szabad félvállról venni.

Ha a hőmérséklet 55–65 oC közöttire emelkedik, fontos a szigorú ellenőrzés. Ha meghaladja a 65 Celsius-fokot, akkor feltehetően tovább emelkedik, ezért a levegő cirkulációjának javítása érdekében ki kell vinni a szabadba. Ha eléri a 80 Celsius-fokot nagy a valószínűsége a tűznek. Ha jóval e fölé emelkedik, a tárolóból való kiszállítás miatt a széna lángra kaphat, amikor levegő kerül a bálák közé, ekkor jobb riasztani a tűzoltókat.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság/www.dairyherd.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/30 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málnaszedő robotok az idénymunkások helyett

Egy brit vállalat robotokat fejlesztett ki bogyósgyümölcsök szedésére, hogy pótolja az erre szakosodott, a brexittel „elüldözött” idénymunkások hiányát. A 3D-kamerákat és más érzékelőket gépi tanulással létrehozott mesterséges intelligencia irányítja, így tudja megkülönböztetni az érett gyümölcsöket az éretlentől. Az emberi munkaerő mellett is használható robottal sokat lehet javítani a termelékenységen.

Ha hektáronként 70 tonna a hozam

Az év századik napja. Hagyományosan ezt a napot tartottuk a burgonyaültetésre legalkalmasabb időpontnak. Az a mondás is járta, hogy bármikor teszed a földbe, a csíráját úgyis csak májusban dugja ki a növény. Részben a klímaváltozás, részben a technológia fejlődése miatt az utóbbi időszakban alapvetően megváltozott az ültetéssel kapcsolatos nézetünk.

Mikrozöldek: gyors kultúrák, szabadnapok nélkül

A csírák után egyre nagyobb a mikrozöldek kínálata is. A prémium termékekkel nemcsak díszíteni lehet az ételeket, hanem az egészségtudatos táplálkozás alappillérei is, főként a téli időszakban. Mezey Tamás két éve nevel mikrozöldet eladásra Szigethalmon. Önerőből építette fel a vállalkozást, a 17 fajból nevelt mikrozöldeket pedig piacokon, illetve éttermeknek értékesíti.

Az egyik legkorábbi bogyós

A kék mézbogyó itthon is jól termeszthető lenne, de egyelőre alig ismerik. Minden fejlődési állapotában megbízhatóan télálló, minden része használható gyógynövényként is, a termése pedig sokféleképp feldolgozható. Külön érdekessége, hogy a beporzó fajtáktól függően egy tövön akár háromféle ízű gyümölcs is teremhet.

Bajban a spanyol citrustermelők

Több ezer tonna mandarin és narancs maradhat a fákon Spanyolországban az alacsony kereslet, a közlekedési sztrájk és az esőzés miatt. Már régóta nem esett ennyi eső Spanyolországban, mint idén márciusban.

Békés megyében is megszűnik a tűzgyújtási tilalom

A hétvégi csapadéknak köszönhetően Békés megye területén is jelentősen csökkent a tűzkockázat, ezért a hatóság 2022. április 5-től visszavonja a korábban elrendelt tűzgyújtási tilalmat. Ezzel az intézkedéssel már csak hazánk két megyéjében marad érvényben a fokozott tűzveszély.

Megjött az eső, az ország nagy részén megszűnt a fokozott tűzveszély

Az elmúlt napok csapadékos időjárásának köszönhetően Magyarország megyéinek többségében megnőtt a holt biomassza nedvességtartalma, így megszűnt vagy jelentősen csökkent a tűzkockázat. A hatóság 16 megyében és a fővárosban 2022. április 1-jén visszavonta a fokozott tűzveszélyt. A magas erdőtűzkockázattal rendelkező Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyékben érvényben marad a tűzgyújtási tilalom.

Minden tiltás ellenére, lángba borul az erdő!

Az EGERERDŐ Zrt. szilvásváradi kollégái decembertől folyamatos készültségben vannak. A tűzgyújtási tilalom ellenére gyakran riasztják őket erdőtűzhöz az égő állami erdőbe vagy a határos területekre. Az embert próbáló körélmények ellenére a „zöld segítség” mindig megérkezik, hiszen egy cél lobog a szakemberek szeme előtt: Megvédeni az erdőt!

Orsó koronájú meggyfák metszése

Előző cikkemben az ipari meggy intenzív termesztésének lehetőségeként mutattam be az orsó koronájú meggyfákat. Nem kétséges, hogy a munkaerő hiánya, valamint a feldolgozóipar ármeghatározó piaci szerepe miatt az üzemi ültetvényekben a korszerű gépi betakarítás lesz a hatékonyság fokmérője.

Tejzsírban javulniuk kell

A székesfehérvári Szigli Zoltán negyvenes éveiben járva is fiatalnak számít a hazai gazdálkodók között. Csak néhány éve foglalkozik mezőgazdasággal, de úgy érzi, megtalálta benne az alkotás, a folyamatos megújulás és a kiteljesedés lehetőségét.