Back to top

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

Szerbiában az alma az egyik legfontosabb exportáru. Európában a hatodik helyen áll az ország az alma terméshozamát tekintve, és még mindig van növekedési potenciál. A kérdés az, hogyan növelhető a terméshozam az egyre nehezített és változó körülmények között?

Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változott a klíma, a mezőgazdasági eszközök és a talaj összetétele. Viszont a gyümölcstermelők, különösen a kistermelők, nem engedhetik meg maguknak, hogy szaktanácsadót fogadjanak, leginkább az elődöktől átvett tapasztalatokra támaszkodnak.

Öt fiatal segíteni szeretett volna nekik. Létrehoztak egy applikációt a legkorszerűbb szakmai tudással, hasznos tanácsokkal és elérhető áron.

David Blaževski, a MapMyApple applikáció egyik fejlesztője elmondta, az a cél vezérelte őket, hogy a korszerű mezőgazdasági technológiák minden termelőhöz eljuthassanak, ezáltal produktívabbá váljanak és időt takaríthassanak meg.

Az egyre népszerűbb mobilalkalmazás már angol nyelven is elérhető az almatermelők számára. Minőségét és értékét az is bizonyítja, hogy bekerült a Future Agro Challenge verseny döntőjébe, amit egy világ-csúcstalálkozó keretén belül rendeznek meg, várhatóan 250 ezer látogatóval.

A MapMyApple applikációt elismert hazai és nemzetközi szakértőkkel egyeztetve hozták létre, és a termelőkkel folytatott kommunikációra épül. A cél, hogy az almatermelők hasznos tanácsokkal felkészülhessenek a kihívásokra (legyen ez egy közeledő jégeső, betegség vagy kártevő), valamint a lehető legnagyobb terméshozamot és legkiválóbb minőséget érjék el.

A mobilalkalmazás öntözési, trágyázási és permetezési terveket kínál, melyek összhangban vannak a meteorológiai, éghajlati és egyéb tényezőkkel.

A korszerű algoritmusok és műholdas felvételek segítségével felhívja a figyelmet a lehetséges kártevők, betegségek és szárazság megjelenésére. A bevitt paraméterek alapján jelezni tudja a szükséges ásványi alkotóelemek – nitrogén, foszfor, kálium, foszfor, kalcium és magnézium – mennyiségét a gyümölcsök megfelelő fejlődéséhez.

Minden adatot és tevékenységet rögzít, így könnyen áttekinthetővé válik, mit és mikor végeztek a termelők. Ezzel a jövőbeli feladatok tervezése is pontosabbá válik.

Az applikáció egyelőre az almatermelőknek nyújt hatalmas segítséget, és főleg Szerbiában. A fejlesztői és megálmodói itt nem állnak meg, tovább dolgoznak azon, hogy a világon minden gyümölcstermelőnek könnyen elérhető legyen egy ilyen „zsebmezőgazdász”.

Forrás: 
biznis.telegraf.rs/agromedia.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is pánikba esnek az esőtől

Esőtől áztatva, napfényben és széndioxidban „úszva” – azt gondolnánk, hogy ez álmai netovábbja minden növénynek. Egy új tanulmány szerint azonban meglepően komplex a reakciójuk az esőre.

Újabb ötévnyi bizalom

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) küldöttülése a főtitkárválasztás során újabb öt évre bizalmat szavazott Dr. Brazsil Dávidnak. „Nem az elmúlt négy év folytatása, hanem új öt év indítása a célom” - ígéri Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa újraválasztott főtitkára.

Alig nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak mindössze 1,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.

A gombák a jövő műtrágyapótlói?

Az angliai Leeds-i Egyetem kutatói megállapították, hogy a talajgombák jelentős mennyiségű foszfort és nitrogént tudnak biztosítani a gabonaféléknek, például a búzának. Úgy gondolják, hogy ez a felfedezés potenciálisan csökkentheti a környezetre ártalmas, az éghajlatváltozáshoz hozzájáruló és a jövőbeli élelmiszer-biztonságot veszélyeztető műtrágyák iránti igényt.

Tiltakozás az áruházi almaakciók miatt

Felháborodtak az almatermelők azon, hogy a hazai gyümölcsöt az egyik áruházlánc mélyen a piaci ár alatt kínálta akciójában. Szerintük a piaci helyzet nem indokolja az alacsony árakat.

Az alma a nyerő

Az optimisták szerint a beregi táj hamarosan a határ mindkét oldalán egységes arcot mutat. Merész álmainkban a térség mindkét részén szakszerűen gondozott, bőven termő gyümölcsösök húzódnak majd, és a jövőben ilyenek alkotják a kultúrtáj jelentős részét. Természetesen sok még a teendő, mire eljutunk idáig, rengeteg kihívással kell szembenézni, állítják a kárpátaljai gazdák.

Rolls-Royce motorok a mezőgazdaságban

A nagy teljesítményű motorokat gyártó németországi Friedrich­shafenben működő, eddig MTU néven ismert motorgyár a jövőben Rolls-Royce Power System néven szerepel.

Megvédjük a növényvédelmet?

Elméleti számítások szerint a növényvédelem elhagyásával évente akár 400-500 ezer ember is éhenhal hatna. Nem véletlen, hogy sokan aggódva tekintenek az uniónak a kémiai védekezést szinte ellehetetlenítő nyilatkozataira. A radikális rendelkezések helyett inkább az ésszerű, kontrollált növényvédelemre kellene fókuszálni. Ezek a gondolatok is előkerültek az Agrya Tiszadobon tartott tanácskozásán.

November 1-jétől karantén károsító az úgynevezett Jordán vírus az EU-ban

Az e napon hatályba lépett rendelet értelmében az Európai Unió területén felderített vírusfertőzési eseteket kötelező jelenteni. A Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) bejutását, terjedését megakadályozandó speciális intézkedések bevezetésére van szükség a paradicsom- és paprikatermesztésbe, tette közzé a hírt a FuitVeB a Holland Élelmiszerbiztonsági és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NVWA) nyomán.

Sok-sok alma és egy kevés szőlő

Naturalma Rozella, Naturalma Luna, Idared, valamint háromfajta szőlő: Olaszrizling, Ezerfürtű és Ezerjó. Hoffman Krisztián szépen gondozott lesencetomaji birtokán teremnek ezek a gyümölcsök. A fiatalember azt mondja, öröm látni a termést, és bár a napi munkát követően is meglehetősen sokat kell dolgozni ennek érdekében, de megéri.