Back to top

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

Szerbiában az alma az egyik legfontosabb exportáru. Európában a hatodik helyen áll az ország az alma terméshozamát tekintve, és még mindig van növekedési potenciál. A kérdés az, hogyan növelhető a terméshozam az egyre nehezített és változó körülmények között?

Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változott a klíma, a mezőgazdasági eszközök és a talaj összetétele. Viszont a gyümölcstermelők, különösen a kistermelők, nem engedhetik meg maguknak, hogy szaktanácsadót fogadjanak, leginkább az elődöktől átvett tapasztalatokra támaszkodnak.

Öt fiatal segíteni szeretett volna nekik. Létrehoztak egy applikációt a legkorszerűbb szakmai tudással, hasznos tanácsokkal és elérhető áron.

David Blaževski, a MapMyApple applikáció egyik fejlesztője elmondta, az a cél vezérelte őket, hogy a korszerű mezőgazdasági technológiák minden termelőhöz eljuthassanak, ezáltal produktívabbá váljanak és időt takaríthassanak meg.

Az egyre népszerűbb mobilalkalmazás már angol nyelven is elérhető az almatermelők számára. Minőségét és értékét az is bizonyítja, hogy bekerült a Future Agro Challenge verseny döntőjébe, amit egy világ-csúcstalálkozó keretén belül rendeznek meg, várhatóan 250 ezer látogatóval.

A MapMyApple applikációt elismert hazai és nemzetközi szakértőkkel egyeztetve hozták létre, és a termelőkkel folytatott kommunikációra épül. A cél, hogy az almatermelők hasznos tanácsokkal felkészülhessenek a kihívásokra (legyen ez egy közeledő jégeső, betegség vagy kártevő), valamint a lehető legnagyobb terméshozamot és legkiválóbb minőséget érjék el.

A mobilalkalmazás öntözési, trágyázási és permetezési terveket kínál, melyek összhangban vannak a meteorológiai, éghajlati és egyéb tényezőkkel.

A korszerű algoritmusok és műholdas felvételek segítségével felhívja a figyelmet a lehetséges kártevők, betegségek és szárazság megjelenésére. A bevitt paraméterek alapján jelezni tudja a szükséges ásványi alkotóelemek – nitrogén, foszfor, kálium, foszfor, kalcium és magnézium – mennyiségét a gyümölcsök megfelelő fejlődéséhez.

Minden adatot és tevékenységet rögzít, így könnyen áttekinthetővé válik, mit és mikor végeztek a termelők. Ezzel a jövőbeli feladatok tervezése is pontosabbá válik.

Az applikáció egyelőre az almatermelőknek nyújt hatalmas segítséget, és főleg Szerbiában. A fejlesztői és megálmodói itt nem állnak meg, tovább dolgoznak azon, hogy a világon minden gyümölcstermelőnek könnyen elérhető legyen egy ilyen „zsebmezőgazdász”.

Forrás: 
biznis.telegraf.rs/agromedia.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Munkaerőhiány a gyümölcsösökben

A szélsőséges idei időjárás Szlovákiában is nagymértékben befolyásolta a gyümölcstermés alakulását. A hosszan tartó, könyörtelen szárazság, a hűvös kora tavaszi nappalok és éjszakák, majd a váratlanul nagy mennyiségű májusi csapadék egyrészt megtizedelte a gyümölcsösök termését, másrészt sokat rontott a gyümölcsök minőségén.

Szemek a levegőben - drón 10 ezer hektárhoz

Nauru 500 C néven kifejezetten a nagy gazdaságok igényeit szem előtt tartva fejlesztette ki megfigyelő drónját a brazíliai XMobots vállalat. A drónt négy órás repülési ideje a gyártó szerint sokféle térképezési, megfigyelési feladatra teszi ideálissá a nagy, tízezer hektárosnál nagyobb növénytermesztő gazdaságok, illetve földbirtokok kezelői számára.

Nagy csapás lesz a nitrogéntrágyák védővámja

Könnyen lehet, hogy nagy csapást mér Európa gazdálkodóira az Európai Bizottság a nitrogéntartalmú műtrágyákra kivetendő dömpingellenes védővámmal – figyelmeztet Cedric Benoist francia gazda, a gabonatermesztők nemzeti szövetségének elnökségi tagja.

Természetes talajgyógyítás

Megvizsgáljuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy talajunkban egészséges, virágzó növényeket nevelhessünk. Számos természetes talajjavító mód áll rendelkezésünkre.

Kertbarát rovarok

A leggyakrabban előforduló hasznos rovarok (katicabogarak, fátyolkák, fürkészdarazsak, fürkészlegyek) mellett a házikertekben sok más hasznos élő szervezet segítségére is számíthatunk. Csak örülhetünk, ha felbukkannak a kertünkben!

Lassan jönnek rá, hogy ez a növény jelenti a jövőt

Jó tulajdonságai és olcsó termeszthetősége ellenére egyelőre lassan terjed a cirok az állati takarmányozásban, ugyanis a konzervatív tenyésztők nehezen váltanak – hangzott el egy olaszországi szakmai eseményen. A kukoricával jól konkuráló cirok előtt ugyanakkor nagy jövő állhat.

Milyen Magyarország Legszebb Birtoka?

Gyümölcsös konténerekből összeállított, traktor húzta „kisvasúttal” jártuk be a Derecske határában található, madárcsicsergéstől hangos okoskertet, a Hajdú-bihari Bold Agro Kft. 110 hektáros alma- és 80 hektáros meggyültetvényét, amely az idén elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka címet.

Gombaültetvénynek álcázott barlangi kannabisz-telep Budán

Budapesten a XXII. kerületben a 19. században mészkőbányászat során kivájt barlangrendszerből alakították ki jelenleg gombatermesztésre használt föld alatti helyiségeket. A gyanúsított a lakóháza mellett egy ilyen járatrészt bérelt a helyi önkormányzattól melynek elejében álcaként laskagombát, mélyebb termeiben kannabiszt termesztett.

Szoborral emlékeznek a szentesiek a bolgár kertészekre

A bolgár kertészeknek emléket állító szobrot avattak Szentesen. Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészek alkotása azokra az időkre és történelmi viharokra emlékeztet, amikor a kertészettel foglalkozó bolgárok megélhetést, netán új hazát keresve 1870 és 1940 között letelepedtek Szegvár és Szentes környékén.

Növényvédelmi előrejelzés – Bagolylepkék a láthatáron

Növényvédelmi szempontból egyelőre a száraz időre jellemző rovarkártevő-aktivitás a fő kihívás, hiszen a hamisítatlan nyári idő egészen szeptember első néhány napjáig kitartott, a Kárpát-medencébe betörő hidegfront csak néhány napja vetett véget a kánikulai időnek.