Back to top

Ezzel az applikációval növelhető az alma terméshozama

Milyen jó lenne tudni, mikor jött el a megfelelő időpont az alma öntözésére, trágyázásra és permetezésére. A termelőknek nem kell már ilyen kérdéseken rágódniuk. Szerbiában kifejlesztettek egy mezőgazdasági alkalmazást, kifejezetten almatermelők részére.

Szerbiában az alma az egyik legfontosabb exportáru. Európában a hatodik helyen áll az ország az alma terméshozamát tekintve, és még mindig van növekedési potenciál. A kérdés az, hogyan növelhető a terméshozam az egyre nehezített és változó körülmények között?

Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat változott a klíma, a mezőgazdasági eszközök és a talaj összetétele. Viszont a gyümölcstermelők, különösen a kistermelők, nem engedhetik meg maguknak, hogy szaktanácsadót fogadjanak, leginkább az elődöktől átvett tapasztalatokra támaszkodnak.

Öt fiatal segíteni szeretett volna nekik. Létrehoztak egy applikációt a legkorszerűbb szakmai tudással, hasznos tanácsokkal és elérhető áron.

David Blaževski, a MapMyApple applikáció egyik fejlesztője elmondta, az a cél vezérelte őket, hogy a korszerű mezőgazdasági technológiák minden termelőhöz eljuthassanak, ezáltal produktívabbá váljanak és időt takaríthassanak meg.

Az egyre népszerűbb mobilalkalmazás már angol nyelven is elérhető az almatermelők számára. Minőségét és értékét az is bizonyítja, hogy bekerült a Future Agro Challenge verseny döntőjébe, amit egy világ-csúcstalálkozó keretén belül rendeznek meg, várhatóan 250 ezer látogatóval.

A MapMyApple applikációt elismert hazai és nemzetközi szakértőkkel egyeztetve hozták létre, és a termelőkkel folytatott kommunikációra épül. A cél, hogy az almatermelők hasznos tanácsokkal felkészülhessenek a kihívásokra (legyen ez egy közeledő jégeső, betegség vagy kártevő), valamint a lehető legnagyobb terméshozamot és legkiválóbb minőséget érjék el.

A mobilalkalmazás öntözési, trágyázási és permetezési terveket kínál, melyek összhangban vannak a meteorológiai, éghajlati és egyéb tényezőkkel.

A korszerű algoritmusok és műholdas felvételek segítségével felhívja a figyelmet a lehetséges kártevők, betegségek és szárazság megjelenésére. A bevitt paraméterek alapján jelezni tudja a szükséges ásványi alkotóelemek – nitrogén, foszfor, kálium, foszfor, kalcium és magnézium – mennyiségét a gyümölcsök megfelelő fejlődéséhez.

Minden adatot és tevékenységet rögzít, így könnyen áttekinthetővé válik, mit és mikor végeztek a termelők. Ezzel a jövőbeli feladatok tervezése is pontosabbá válik.

Az applikáció egyelőre az almatermelőknek nyújt hatalmas segítséget, és főleg Szerbiában. A fejlesztői és megálmodói itt nem állnak meg, tovább dolgoznak azon, hogy a világon minden gyümölcstermelőnek könnyen elérhető legyen egy ilyen „zsebmezőgazdász”.

Forrás: 
biznis.telegraf.rs/agromedia.rs

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ennyi üzemanyagot gyártott a Mol használt sütőolajból

A Mol az elmúlt kilenc évben több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze, amelyből bioüzemanyagot gyártanak - tájékoztatott a vállalat hétfőn.

A karcsúság természetes titka

Akár fogyni szeretne, akár megőrizné a karcsúságodat, az Európai Friss Kalandok program elárulja, melyik az a hazai gyümölcs, amely mindkét esetben segít, hogy elérje a célját!

Csúcskombájnok a John Deere-től

A John Deere Európában a múlt év őszén, az Agritechnica kiállításon mutatta be a 100 t/h feletti teljesítményekre tervezett betakarítógépeit, amelyek kombájnflottájának a zászlóshajói lesznek.

Málnatermesztés napelemekkel

Egy kísérleti tanulmány szerint a napelemek alatti klíma stabilabb, mint a hagyományos fóliasátrakban.

Növények talaj nélkül: homok és kőzetgyapot

A talaj nélküli növénytermesztésnek üzemi méretekben is nagy jelentősége van, hiszen az ilyen vízkultúrás rendszerben akár 90%-kal kevesebb vizet használhatunk fel, mint a hagyományos földben való termesztésnél - hiszen a tápoldat kering, nincs párolgási veszteség... A homokot inkább házilag használhatjuk ilyen célra, ám a kőzetgyapot mind hobbi, mind pedig üzemi termesztésben bizonyított már.

Alternatív megoldások a gyomszabályozásban

A szőlőültetvények, mint állókultúrák gyomirtása a hagyományos termesztésben sem egyszerű kérdés, még akkor sem, ha a gyomirtó szerek használata általános. A fenntartható termesztésben a kemikáliák nem megengedettek, csak mechanikai módszerek vagy alternatív megoldások lehetségesek.

VP AKG/ÖKO pályázatok: kedvező változtatás

Megoldódni látszik az egyes egybeművelésekből adódó problémakör a VP AKG/ÖKO támogatásoknál.

Megérkezett hazánkba a poloskák ősellensége

Kártevők szempontjából az agrárium egyik slágertémája volt a poloskainvázió. Kertekben, gyümölcsösökben, veteményesekben szinte mindenhol előfordul, egészen a panellakások nappalijának tévé képernyőéig. Rág, szív, kopog az üvegen, a lámpabúrán. Zúgó repülőhangjuk mellett szaguk is elviselhetetlen; egyszóval az ázsiai márványospoloska nem lopta be magát a szívekbe.

Mindent helyben - fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés

Újra fellendült a házi szörp- és lekvárkészítés. A hobbiból pedig akár mellékjövedelem is képződhet, mert mind nagyobb az érdeklődés a házi készítésű termékek iránt, a családi szükségletet meghaladó fölösleg könnyen értékesíthető.

Ecetszagú szőlőfürtök

Az ültetvények kezeltségi szintje megfelelő, de korai szüretre idén nem számíthatunk. Ebben az évben a tavalyihoz képest különlegességnek számított, hogy januárban-februárban meleg volt az időjárás, márciusban-áprilisban szomjaztak és fáztak az ültetvények, májusban fáztak-áztak a szőlők.