Back to top

Dél-Tirolban jó almatermésre számítanak

Az egyik legnagyobb olasz almatermesztő konzorcium, a VOG a tavalyihoz hasonló termést vár és az árak emelkedésére számít. Becslések szerint 525 ezer tonna almát takarítanak be a tagjaik, amiből 25 ezer tonna bioalma. A Gala szürete 5-7 nappal később kezdődik, és a júliusi hőség miatt kisebb méretre lehet számítani, a színeződésre viszont kedvezően hatott az augusztusi lehűlés.

Miután megszületett az európai prognózis az almatermésről, bizakodóbbak a termesztők, hiszen a 10,5 millió tonna asztali alma a határvonal a piaci egyensúly felé. A 2,7 millió tonnás visszaesés a tavalyi évhez képest főképp a súlyos lengyel termésveszteségből fakad, de nem meglepő a német 15 százalékos kiesés sem, mert ott tavaly kimagasló volt a termés. Francia-, Olasz- és Spanyolországban átlagos almatermést várnak.

Általános jellemző viszont, hogy a hűvös tavaszt követő hosszú szárazság és a júliusi hőség miatt nem nőttek kellő ütemben a gyümölcsök, így szinte mindenütt kis-közepes méretű az alma.

Fotó: VOG
Ez már látszik is az árakon, rendkívül nagy a különbség ugyanis a különböző méretek szerint, mondta Richard Dichgans, a VOG ügyvezetője. Még az is fokozza a bizonytalanságot, hogy mennyi lesz a lengyel termés, hiszen az adja az uniós almamennyiség közel negyedét. Mindezekkel együtt az előzetes léalmaárak már emelkedtek a tavalyihoz képest.

A VOG termelői az idén 525 ezer tonna almát fognak betakarítani, ami gyakorlatilag megegyezik a tavalyi hozammal, de elmarad az eddigi rekordév, 2016 600 ezer tonnájától. A Gala szürete 5-7 nappal később kezdődik, és a júliusi hőség miatt kisebb méretre lehet számítani, a színeződésre viszont kedvezően hatott az augusztusi lehűlés.

Legnagyobb mennyiségben Galát szednek, összesen 125 ezer tonnát, ami 15 százalékkal haladja meg az előző évi termést. Golden Delicious-ből tizedével kevesebb termés várható, mint tavaly, összesen 105 ezer tonna. A Red Delicious, a Braeburn és a Granny Smith termése megegyezik a 2018-assal, míg a Fuji a tavalyi kihagyó év után 30 százalékkal többet terem az idén.

Kiválóak a klubfajtákkal elért eredmények: a Pink Lady®, a Kanzi®, és a még mindig fiatalnak számító envyTM termése harmadával lesz több a tavalyinál, eléri a 3800 tonnát az utóbbi évek telepítéseinek köszönhetően.

Fotó: VOG
Bioalmából 25 ezer tonnát fognak szedni a VOG tagszövetkezeteiben, ugyanis több termelő jutott át a hároméves átállási szakaszon. Fő fajtáik a Royal Gala, a Braeburn, a Pinova/Evelina® és a Cripps Pink/Pink Lady®.

A következő három évben további 300 hektárral kívánják növelni a bioalma termőterületét, hogy elérje az ezer hektárt.

A piaci helyzet biztató Richard Dichgans szerint, bár még vannak áthúzódó olasz Golden-készletek. A vásárlók azonban várják a friss almát, és az egyensúlyban lévő hozam és kereslet azt vetíti előre, hogy az idén nem kell a tavalyihoz hasonló veszteségeket elszenvedni. Mindamellett a sikerhez az is kell, hogy pontosan betartsák a szüreti időpontokat az egyes fajtáknál, és kellő érettségben, jó minőségben vigyék tárolóba a gyümölcsöt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/VOG

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kincsek a kiskertből

„A föld szeretete, a kerti munka öröme, a saját magunk termelte zöldség és gyümölcs elveszett értékek. Gyógyszerre és táplálékkiegészítőkre költünk, ahelyett hogy észrevennénk, mi mindent tehetnénk magunkért. Ezért is költöztünk ki a városból, és ezt próbáljuk továbbadni gyermekünknek mintaként” – Kovács Annamária, a Kertem kincsei termékcsalád megálmodója és készítője foglalta össze ekképp ars poeticáját.

A méhész is vállalkozó 6.

Ha vállalkozók vagyunk, tudnunk kell, honnan származik a bevételünk. Ez a méhészetben sok esetben meglepően egyszerű, hiszen legtöbbünk csak három fajtamézet termel. Ebben az esetben, ha termelő méhcsaládjaink számát megszorozzuk a megtermelt fajtamézek családonként pergetett átlagával, megkapjuk, mennyi mézet termeltünk. Ha ezt megszorozzuk a felvásárlási árral, megkapjuk a bevételünket.

A virágrügyek áttelelése a bő termés feltétele

A gyümölcsfákon a friss hajtásokon nyár közepén kezdenek el kialakulni a virágrügyek, amelyekből a következő évben lesz majd termés. Az almatermésűeknél és egyes héjas fajoknál valójában vegyes rügyek, más néven vegyes virágrügyek vannak, de az egyszerűség kedvéért ezeket is virágrügyeknek fogjuk nevezni.

Aki ezt kihagyja, az lemond az agrártámogatások 15%-áról

Mikrobiológiai termékek az AÖP támogatásban címmel kerekasztal beszélgetést szervezett a Magyar Talajvédelmi Baktérium – gyártók és – forgalmazók Szakmai Szövetsége. Az AGROmashEXPO-n megrendezett fórumon szó volt az Agrár Ökológiai Program (AÖP) céljairól és a felhasználható mikrobiológiai termékek sokféleségéről.

Növekedhet a görögdinnye termőterülete

A Nunhems Hungary, a BASF, a Seedplus és a Koppert Hungária dinnyetermesztési szakmai estet tartott Medgyesegyházán. Az előadók szóltak a lehetőségekről és kihívásokról, hiszen amíg a tavalyi aszályos év sok növénykultúrát károsított, a görögdinnye keresletének jót tett a forró nyár. A versenyképességhez azonban nemcsak a fajtát és technológiát kell jól megválasztani, hanem lehetőleg minél tovább kell a piacon lenni.

Kína szójababimportja 2030-ra várhatóan lecsökken

Egy új Rabobank-jelentés előrejelzése szerint Kína szójababimportja a következő években lelassul, és végül 2030-ig csökkenni is fog. Ennek az az oka, hogy lelassul az ország állattenyésztésének a növekedése, folyamatosan javulnak a gazdálkodási gyakorlatok, és ami még fontosabb, országszerte elterjed az alacsony szójatartalmú takarmányok alkalmazása.

Jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek

Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

Európában kedvező időjárással kezdődött az év az őszi vetések számára

Kedvező időjárással kezdődött az év Európában az őszi vetések számára, a szokatlanul enyhe idő azonban problémákat okozhat a következő hónapokban - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden, nemzetközi agrometeorológiai elemzésében.

Diófélék a világpiacon

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) legutóbbi jelentése szerint a mandula termésmennyisége világszinten mintegy tíz százalékkal lesz kevesebb a 2022/2023-as gazdasági évben.

Tesco-elnök: egyes élelmiszerbeszállítók indokolatlanul emelik az árakat

Egyes élelmiszerbeszállító vállalatok "az infláció ürügyén" a szükségesnél nagyobb mértékben emelik áraikat - mondta vasárnap a Tesco elnöke.