Back to top

Dél-Tirolban jó almatermésre számítanak

Az egyik legnagyobb olasz almatermesztő konzorcium, a VOG a tavalyihoz hasonló termést vár és az árak emelkedésére számít. Becslések szerint 525 ezer tonna almát takarítanak be a tagjaik, amiből 25 ezer tonna bioalma. A Gala szürete 5-7 nappal később kezdődik, és a júliusi hőség miatt kisebb méretre lehet számítani, a színeződésre viszont kedvezően hatott az augusztusi lehűlés.

Miután megszületett az európai prognózis az almatermésről, bizakodóbbak a termesztők, hiszen a 10,5 millió tonna asztali alma a határvonal a piaci egyensúly felé. A 2,7 millió tonnás visszaesés a tavalyi évhez képest főképp a súlyos lengyel termésveszteségből fakad, de nem meglepő a német 15 százalékos kiesés sem, mert ott tavaly kimagasló volt a termés. Francia-, Olasz- és Spanyolországban átlagos almatermést várnak.

Általános jellemző viszont, hogy a hűvös tavaszt követő hosszú szárazság és a júliusi hőség miatt nem nőttek kellő ütemben a gyümölcsök, így szinte mindenütt kis-közepes méretű az alma.

Fotó: VOG
Ez már látszik is az árakon, rendkívül nagy a különbség ugyanis a különböző méretek szerint, mondta Richard Dichgans, a VOG ügyvezetője. Még az is fokozza a bizonytalanságot, hogy mennyi lesz a lengyel termés, hiszen az adja az uniós almamennyiség közel negyedét. Mindezekkel együtt az előzetes léalmaárak már emelkedtek a tavalyihoz képest.

A VOG termelői az idén 525 ezer tonna almát fognak betakarítani, ami gyakorlatilag megegyezik a tavalyi hozammal, de elmarad az eddigi rekordév, 2016 600 ezer tonnájától. A Gala szürete 5-7 nappal később kezdődik, és a júliusi hőség miatt kisebb méretre lehet számítani, a színeződésre viszont kedvezően hatott az augusztusi lehűlés.

Legnagyobb mennyiségben Galát szednek, összesen 125 ezer tonnát, ami 15 százalékkal haladja meg az előző évi termést. Golden Delicious-ből tizedével kevesebb termés várható, mint tavaly, összesen 105 ezer tonna. A Red Delicious, a Braeburn és a Granny Smith termése megegyezik a 2018-assal, míg a Fuji a tavalyi kihagyó év után 30 százalékkal többet terem az idén.

Kiválóak a klubfajtákkal elért eredmények: a Pink Lady®, a Kanzi®, és a még mindig fiatalnak számító envyTM termése harmadával lesz több a tavalyinál, eléri a 3800 tonnát az utóbbi évek telepítéseinek köszönhetően.

Fotó: VOG
Bioalmából 25 ezer tonnát fognak szedni a VOG tagszövetkezeteiben, ugyanis több termelő jutott át a hároméves átállási szakaszon. Fő fajtáik a Royal Gala, a Braeburn, a Pinova/Evelina® és a Cripps Pink/Pink Lady®.

A következő három évben további 300 hektárral kívánják növelni a bioalma termőterületét, hogy elérje az ezer hektárt.

A piaci helyzet biztató Richard Dichgans szerint, bár még vannak áthúzódó olasz Golden-készletek. A vásárlók azonban várják a friss almát, és az egyensúlyban lévő hozam és kereslet azt vetíti előre, hogy az idén nem kell a tavalyihoz hasonló veszteségeket elszenvedni. Mindamellett a sikerhez az is kell, hogy pontosan betartsák a szüreti időpontokat az egyes fajtáknál, és kellő érettségben, jó minőségben vigyék tárolóba a gyümölcsöt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/VOG

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

842 ezer forintot dobnak a kukába

Évente mintegy 2,8 tonna élelmiszert, azaz 842 ezer forintnak megfelelő táplálékot dob ki egy átlagos amerikai egy friss felmérés szerint. A megdöbbentő adatok nem csak a fejlett világra jellemzőek: más-más okokból, de az egész világon jelentős a pazarlás.

Megújítva vehették birtokba a XIX. kerület lakói a Kúttói-parkerdőt

Parkerdővé alakították a Kőbánya-Kispest metróvégállomás melletti erdőterületet. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a XIX. kerületi önkormányzat együttműködésében megvalósuló fejlesztés során sportpályákat, futókört, erdei edzőparkot és játszóteret, valamint kutyafuttatót létesítettek.

Az agrárminiszter nagyra tartja a fűszerpaprika-termelők munkáját

A Kalocsai Érsekkertben lenyűgöző látvány és fergeteges hangulat fogadta a XXX. Kalocsai Paprikafesztiválra látogatókat, paprikafüzérekkel, népművészeti és néptáncbemutatóval, vásári árusokkal, játszótérrel és koncertekkel. A kiállítói pavilonokban fűszerpaprikafajták és -termékek széles választékát mutatták be.

Csemegekukoricában is gyorsan megtérül a csepegtetőöntözés

A FruitVeB a dunaföldvári Somos Kft.-nél tartotta öntözéstechnikai bemutatóját. Az egyik házigazda, Lajkó Péter megerősítette, hogy a víz- és tápanyag-takarékos csepegtetőöntözéssel gyenge talajon is kiváló csemegekukorica-hozamok érhetők el.

Döbbenet: a miniszter élelmiszer-felhalmozásra szólított fel!

Nagy-Britannia iskoláinak napokon belül tervet kell kidolgozniuk az élelmiszerkészletezésre és annak biztosítására, hogy a diákok megfelelő ellátásban részesüljenek egy no-deal Brexit esetén is. A brit egyetemek már egy hete WC-papírt halmoznak fel.

Dél-Koreába is betört az afrikai sertéspestis

Dél-Korea szerdán megerősítette: már a második afrikai sertéspestises megbetegedést észlelték egy, az észak-koreai határ közelében lévő telepen. Fennáll a veszélye, hogy az ország 11 milliós állatállománya fogja megsínyleni a vírus megjelenését.

Szombaton utoljára pöfög Rezét, mielőtt megkezdik a felújítását

Izgalmas programokkal várják a látogatókat a pörbölyi Ökotursiztikai KÖzpontban a Gemenci Állami Erdei Vasút napján, szeptember 21-én. Ezen a napon minden a vasút körül forog, és Rezét gőzös fejújítás előtti utolsó járatainak egyikével is utazhatnak a Gemenci erdőben kirándulók.

A szélsőséges időjárás rosszul érintette a zöldségágazatot

Az idei szélsőséges időjárás nem volt jó hatással a zöldségfélék hozamára, és termelésük jövedelmezőségét is csökkentette - idézte a Világgazdaság csütörtöki számában a FruitVeb - Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács helyzetértékelését.

Újra vár az Erdővarázs

Szeptember 20-21-én Budapestre költöznek az ország erdői. A két napos ingyenes látogatható IV. Erdővarázs családi napokon a magyarországi erdők értékeit, érdekességeit és az erdész szakma szépségét, különlegességeit mutatják be a Szabadság téren az Agrárminisztérium kezdeményezésére az Országos Erdészeti Egyesület szervezésében.

Brexit és klímaváltozás: bajban a britek

Rövidtávon a Brexit, hosszútávon a klímaváltozás miatt kerülhet veszélybe Nagy-Britannia élelmiszerellátásának egy jelentős része – véli a brit parlament szakbizottsága, amely válaszlépéseket követel a kormánytól.