Back to top

Három egyszerű módszer szülőknek, amivel fenntarthatóságra taníthatják gyermekeiket

Az egészséges életmód már nem csak arról szól, hogy tudatosan táplálkozunk és rendszeresen mozgunk. A Földünkről való gondoskodás is szerves része kell, hogy legyen. Különösen, ha hosszú távon gondolkodunk.

Ha kevesebb mérgező anyagot használunk otthonunkban, a családunk egészségének megőrzése mellett a Földünk megóvásáról is gondoskodunk. A kettő kéz a kézben jár, és egyre nagyobb szükség van rá.

Mit jelent a fenntarthatóság?

A fenntarthatóság legelterjedtebb meghatározását 1987-ben az ENSZ fogalmazta meg:

"A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely megfelel a jelen igényeinek anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékeinek a saját szükségleteik kielégítésére és életstílusuk megválasztására való képességét." (Brundtland-jelentés, 1987, ENSZ)

Vagyis, a fenntartható fejlődés során nem használunk fel minden, korlátozottan hozzáférhető nyersanyagot, vagy például nem szennyezzük be visszafordíthatatlanul a vizeinket.

A szülőktől kapott minta szokássá válik a gyerekek számára, ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a fenntarthatóságra a hétköznapokban. Íme három egyszerű módszer, amivel tehetünk a fenntartható fejlődésért, és a gyermekeinknek is egyszerűen átadhatjuk. Ezzel nem csak a családunk, de a bolygónk jóllétéről is gondoskodhatunk.

1. Vásárlás a helyi termelőktől

Ételünk a gyógyszerünk és életerőnk. Nem mindegy, mit vásárolunk, és hol.

A fenntarthatóság egyik alappillére, hogy helyi termelőktől szerezzük be a friss, érett, sokkal kevesebb vegyszerrel kezelt zöldségeket és gyümölcsöket.

Kialakulhat velük egy bizalmi kapcsolat, megkérdezhetjük, miből és hogyan készültek a termékeik, figyelnek-e a fenntarthatóságra.

A közös piacra járás és beszélgetés minőségi időtöltés, és még abban is segít, hogy gyermekeink felelősségteljes, tudatos felnőttekké váljanak. Közben elmagyarázhatjuk, hogyan kerül az áru a földből a mi asztalunkra; miért fontos, hogy ne finomított és nagyüzemben feldolgozott ételeket egyenek; hogyan hat mindez az egészségükre, az agyműködésükre és a bolygónk jövőjére.

2. Hulladékcsökkentés, újrahasznosítás és komposztálás

Tanítsuk meg gyermekeinket a hulladék csökkentésére. Használjunk fel főzésnél, amit csak lehet. Például készítsünk együtt csontlevest. Rendkívül egészséges, és közben megtanulják a gyerekek, hogy ne pazarolják az élelmiszert.

Kerüljük az egyszer használatos műanyag eszközöket. Vásároljunk újrahasznosítható üvegpalackot, vászontáskát.

Ha van rá módunk, komposztáljunk. Mutassuk meg gyerekeinknek, hogy ami a földből származik, oda vissza is térhet. Ezzel a környezettudatos megoldással kevesebb szemét keletkezik és javítható a talaj minősége.

3. Közös kertészkedés és főzés

A kertészkedés egyik kiváló módja annak, hogy meséljünk a növényekről, azok gyógyító hatásairól, a nap és a föld értékes energiájáról. A veteményekről való gondoskodással felelősségre neveljük gyermekeinket. Nem csak a környezetükkel, de saját testükkel is tudatosabban bánnak majd.

A kertben közösen megtermelt zöldségek és gyümölcsök gondozása, valamint fogyasztása életre szóló élmény lesz.

A közös főzés amellett, hogy ugyancsak minőségi időtöltés, tanulságos is. Gyerekeink tanulhatnak a felhasznált zöldségek és fűszernövények jótékony hatásairól, az egészséges táplálkozásról. Az ételek elfogyasztásában is sokkal motiváltabbak lesznek.

A közös főzés után pedig jöhet a közös takarítás. Használjunk vegyszermentes tisztítószereket. Mondjuk el, miért fontos ez. A felhasznált víz végül visszakerül a földbe, ahonnan minden elindult. Ne mérgezzük, gondoljunk a jövő generációra!

Forrás: 
mindbodygreen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Idén ősszel rendezik meg a kertművészeti napokat

A nyár eleji időpontról szeptemberre került át a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti napok, amelyet hagyományosan a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban rendeznek meg. A rendezvény kiemelt témája idén a Parkok, kertek és kertészek a biodiverzitás kihívásaival szemben címet viseli.

A kis farágó tömeges csapdázása

Az utóbbi években egyre többen panaszkodnak, hogy a nagy és kis farontó lepke (Cossus cossus, illetve Zeuzera pyrina) hernyói komoly kárt tesznek a gyümölcsösökben. Mindkét kártevő a fák, cserjék fás részében károsít. Cikkünkben a kis farágó kártételével, az esetleges környezetkímélő védekezés módjával foglalkozunk.

Mennyit kereshet egy gazdálkodó? Erősen a valós összeg fölé tippeltek a laikusok

Hollandiában tették fel a kérdést egy online felmérésben 13 ezer élelmiszervásárlónak, hogy szerintük adott élelmiszerek árából mennyi marad a termesztőknél. Az eredmény egyértelmű: lényegesen túlbecsülték a gazdák bevételét, átlagosan a valós összeg másfélszeresét feltételezték – számol be róla az agrarheute.com portál.

Európa legnagyobb városi kertje napi 1000 kg terménnyel

Párizs közepén végre átadták a 14 ezer négyzetméretesre tervezett városi kert első szakaszát. A „tetőkert” 2022-re nyerheti el végleges méretét, melyben akár 1000 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt is betakaríthatnak naponta.

Kórokozók paradicsoma – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

Az elmúlt időszakban jelentős változás állt be az időjárásban, a korábbi tartós aszály elmúlt, ami kihatással van a növényegészségügyi helyzetre is. A folyamatos nedvességborítás és a magas hőmérséklet számos gombás betegségnek, de egyebek között a baktérium okozta tűzelhalásnak is kedvez. A rovarok közül az almafa-vértetűt kell kiemelni, valamint az amerikai szőlőkabócát, amelynél a lárvák fejlettsége hamarosan indokolttá teszi a védekezések elindítását.

Csomagolódoboz elefántfűből: gyümölcsökhöz, zöldségekhez

Június elején mutatta be Roy van den Heuvel, az Argos Packaging & Pro­tection menedzsere azt a gyümölcsök és zöldségek csomagolására alkalmas dobozt, amely a világon elsőként elefántfű felhasználásával készült.

Egy évvel csúszik a milánói Myplant&Garden kiállítás és vásár

Másodszor halasztották el a milánói Myplant & Garden nemzetközi kertészeti kiállítást a koronavírus-járvány miatt. Eredetileg hét hónappal tolták el a dátumát, de a kiállítók és a szervezők is arra jutottak, hogy több időre van szükség. Július elsején jelentette be a Myplant menedzsmentje, hogy a nagyszabású kiállítást 2021 február 15-17. közt rendezik meg.

Meghosszabbították a Virágos balkonok, virágos kertek verseny nevezési határidejét

Július 15-ig meghosszabbították a nevezési határidőt a Virágos balkonok, virágos kertek versenyre, és az idén Bálint gazda emlékdíjat is odaítélnek Magyarország kertésze tiszteletére - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség kedden az MTI-vel.