Back to top

Három egyszerű módszer szülőknek, amivel fenntarthatóságra taníthatják gyermekeiket

Az egészséges életmód már nem csak arról szól, hogy tudatosan táplálkozunk és rendszeresen mozgunk. A Földünkről való gondoskodás is szerves része kell, hogy legyen. Különösen, ha hosszú távon gondolkodunk.

Ha kevesebb mérgező anyagot használunk otthonunkban, a családunk egészségének megőrzése mellett a Földünk megóvásáról is gondoskodunk. A kettő kéz a kézben jár, és egyre nagyobb szükség van rá.

Mit jelent a fenntarthatóság?

A fenntarthatóság legelterjedtebb meghatározását 1987-ben az ENSZ fogalmazta meg:

"A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely megfelel a jelen igényeinek anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékeinek a saját szükségleteik kielégítésére és életstílusuk megválasztására való képességét." (Brundtland-jelentés, 1987, ENSZ)

Vagyis, a fenntartható fejlődés során nem használunk fel minden, korlátozottan hozzáférhető nyersanyagot, vagy például nem szennyezzük be visszafordíthatatlanul a vizeinket.

A szülőktől kapott minta szokássá válik a gyerekek számára, ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a fenntarthatóságra a hétköznapokban. Íme három egyszerű módszer, amivel tehetünk a fenntartható fejlődésért, és a gyermekeinknek is egyszerűen átadhatjuk. Ezzel nem csak a családunk, de a bolygónk jóllétéről is gondoskodhatunk.

1. Vásárlás a helyi termelőktől

Ételünk a gyógyszerünk és életerőnk. Nem mindegy, mit vásárolunk, és hol.

A fenntarthatóság egyik alappillére, hogy helyi termelőktől szerezzük be a friss, érett, sokkal kevesebb vegyszerrel kezelt zöldségeket és gyümölcsöket.

Kialakulhat velük egy bizalmi kapcsolat, megkérdezhetjük, miből és hogyan készültek a termékeik, figyelnek-e a fenntarthatóságra.

A közös piacra járás és beszélgetés minőségi időtöltés, és még abban is segít, hogy gyermekeink felelősségteljes, tudatos felnőttekké váljanak. Közben elmagyarázhatjuk, hogyan kerül az áru a földből a mi asztalunkra; miért fontos, hogy ne finomított és nagyüzemben feldolgozott ételeket egyenek; hogyan hat mindez az egészségükre, az agyműködésükre és a bolygónk jövőjére.

2. Hulladékcsökkentés, újrahasznosítás és komposztálás

Tanítsuk meg gyermekeinket a hulladék csökkentésére. Használjunk fel főzésnél, amit csak lehet. Például készítsünk együtt csontlevest. Rendkívül egészséges, és közben megtanulják a gyerekek, hogy ne pazarolják az élelmiszert.

Kerüljük az egyszer használatos műanyag eszközöket. Vásároljunk újrahasznosítható üvegpalackot, vászontáskát.

Ha van rá módunk, komposztáljunk. Mutassuk meg gyerekeinknek, hogy ami a földből származik, oda vissza is térhet. Ezzel a környezettudatos megoldással kevesebb szemét keletkezik és javítható a talaj minősége.

3. Közös kertészkedés és főzés

A kertészkedés egyik kiváló módja annak, hogy meséljünk a növényekről, azok gyógyító hatásairól, a nap és a föld értékes energiájáról. A veteményekről való gondoskodással felelősségre neveljük gyermekeinket. Nem csak a környezetükkel, de saját testükkel is tudatosabban bánnak majd.

A kertben közösen megtermelt zöldségek és gyümölcsök gondozása, valamint fogyasztása életre szóló élmény lesz.

A közös főzés amellett, hogy ugyancsak minőségi időtöltés, tanulságos is. Gyerekeink tanulhatnak a felhasznált zöldségek és fűszernövények jótékony hatásairól, az egészséges táplálkozásról. Az ételek elfogyasztásában is sokkal motiváltabbak lesznek.

A közös főzés után pedig jöhet a közös takarítás. Használjunk vegyszermentes tisztítószereket. Mondjuk el, miért fontos ez. A felhasznált víz végül visszakerül a földbe, ahonnan minden elindult. Ne mérgezzük, gondoljunk a jövő generációra!

Forrás: 
mindbodygreen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kinek a húsos, kinek a zsíros: házias ízekkel jövedelmezőbb a vállalkozás

Horváth Zoltán szerint a hozzáadott munka jelenti az igazi értéket, és úgy találta, hogy ez a sertésfeldolgozásra is igaz. Ugyanis amikor különböző termékeket készített a húsból, jövedelmezőbbnek bizonyult a vállalkozás.

Hatalmas fejlődési potenciál rejlik a kertészeti ágazatban

A magyar kertészeti ágazatban nagyon komoly fejlődési lehetőség rejlik, teljesítőképességének évek óta csak a 30-40 százalékát éri el. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a stratégiai partner szakmai szervezetekkel közösen – nagy erőkkel dolgozik a fejlődést hátráltató tényezők kezelésén.

Választani kell: mogyoró vagy szarvasgomba?

Mogyoró és szarvasgomba szakmai napot rendezett Gödöllőn a gyumolcs.org csapata. Mint az előadásokból kiderült, eltérő környezeti igényeik miatt sajnos nem lehet gazdaságosan együtt termeszteni a két kultúrát.

Két-három héttel korábban elindulhat a biológiai tavasz

A bogyós gyümölcsök rügye már duzzad, és van olyan gazda, aki azt mesélte, hogy a napos, szélárnyékos, déli lejtőn lévő szőlőjében a szőlőfajták egy része már könnyezik. Ez pedig csak akkor történik meg, ha a talaj hőmérséklete 8-10 C-foknál melegebb már. A gazdák aggódnak, vajon lesz-e ennek böjtje?

Áll a bál: tiltakoznak a napelemfarm építése ellen

Heves viták és furcsa ellentmondások övezik azt a projektet, mely ha zöld utat kap, egy 80 hektár alapterületű napelemfarm épül majd meg egy délnyugat-angliai faluban, Longburtonban. A tiltakozók szerint a beruházás mögött álló cég ökológiai vandalizmusra készül, a cég képviselői azonban épp az ellentettjét állítják.

Szedjük rendbe a pázsitot – Növényvédelmi előrejelzés 9. hét

A viszonylag enyhe téli időjárást a kerti pázsit eléggé megsínylette. Bár nem volt tartós hóborítás sehol sem az országban, a gyepek állapota már első ránézésre is siralmas. Itt az ideje, hogy akcióba lépjünk. Mindeközben pedig folytassuk a metszést, és számoljunk vele, hogy a tavaszias időjárás sok rovart felébreszt, köztük a poloskákat is.

A koronavírus miatt felesleges felhalmozni, élelmiszerhiánytól sem kell tartani az OKSZ szerint

Bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás - hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Csökkent a Corteva árbevétele tavaly

A Magyarországon is jelen lévő, globális mezőgazdasági cég, a Corteva Agriscience nettó árbevétele 3 százalékkal 13,8 milliárd dollárra csökkent tavaly a megelőző évi 14,28 milliárd dollárról szemben, elsősorban az árfolyamváltozás miatt - közölte a cég az MTI-vel.

Maggal, mag nélkül - mi lesz a magyar dinnyével?

A Magyarországon nagy felületen görögdinnyét termesztőket és a termékláncban érdekelt szakembereket hívta össze a BASF Vegetable Seeds Nunhems Hungary Kft. A cég továbbra is velük együtt építené a dinnyeágazat jövőjét, a közös gondolkodást szorgalmazza, hogy a résztvevők megőrizzék versenyképességüket és a vásárlók kiváló árut kapjanak.

A méhek képesek „kiszimatolni” a betegségeket

A méhek megfelelően kell kondicionálni, hogy felismerjék a betegségeket. Susanna Soares portugál származású dizájner tudományos vizsgálatokra alapozva alkotta meg azt az üvegből készült szerkezetet, mellyel méheket lehet felhasználni különböző súlyos betegségek (köztük a rák legelterjedtebb változatainak) korai diagnosztizálására.