Back to top

Három egyszerű módszer szülőknek, amivel fenntarthatóságra taníthatják gyermekeiket

Az egészséges életmód már nem csak arról szól, hogy tudatosan táplálkozunk és rendszeresen mozgunk. A Földünkről való gondoskodás is szerves része kell, hogy legyen. Különösen, ha hosszú távon gondolkodunk.

Ha kevesebb mérgező anyagot használunk otthonunkban, a családunk egészségének megőrzése mellett a Földünk megóvásáról is gondoskodunk. A kettő kéz a kézben jár, és egyre nagyobb szükség van rá.

Mit jelent a fenntarthatóság?

A fenntarthatóság legelterjedtebb meghatározását 1987-ben az ENSZ fogalmazta meg:

"A fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely megfelel a jelen igényeinek anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő nemzedékeinek a saját szükségleteik kielégítésére és életstílusuk megválasztására való képességét." (Brundtland-jelentés, 1987, ENSZ)

Vagyis, a fenntartható fejlődés során nem használunk fel minden, korlátozottan hozzáférhető nyersanyagot, vagy például nem szennyezzük be visszafordíthatatlanul a vizeinket.

A szülőktől kapott minta szokássá válik a gyerekek számára, ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a fenntarthatóságra a hétköznapokban. Íme három egyszerű módszer, amivel tehetünk a fenntartható fejlődésért, és a gyermekeinknek is egyszerűen átadhatjuk. Ezzel nem csak a családunk, de a bolygónk jóllétéről is gondoskodhatunk.

1. Vásárlás a helyi termelőktől

Ételünk a gyógyszerünk és életerőnk. Nem mindegy, mit vásárolunk, és hol.

A fenntarthatóság egyik alappillére, hogy helyi termelőktől szerezzük be a friss, érett, sokkal kevesebb vegyszerrel kezelt zöldségeket és gyümölcsöket.

Kialakulhat velük egy bizalmi kapcsolat, megkérdezhetjük, miből és hogyan készültek a termékeik, figyelnek-e a fenntarthatóságra.

A közös piacra járás és beszélgetés minőségi időtöltés, és még abban is segít, hogy gyermekeink felelősségteljes, tudatos felnőttekké váljanak. Közben elmagyarázhatjuk, hogyan kerül az áru a földből a mi asztalunkra; miért fontos, hogy ne finomított és nagyüzemben feldolgozott ételeket egyenek; hogyan hat mindez az egészségükre, az agyműködésükre és a bolygónk jövőjére.

2. Hulladékcsökkentés, újrahasznosítás és komposztálás

Tanítsuk meg gyermekeinket a hulladék csökkentésére. Használjunk fel főzésnél, amit csak lehet. Például készítsünk együtt csontlevest. Rendkívül egészséges, és közben megtanulják a gyerekek, hogy ne pazarolják az élelmiszert.

Kerüljük az egyszer használatos műanyag eszközöket. Vásároljunk újrahasznosítható üvegpalackot, vászontáskát.

Ha van rá módunk, komposztáljunk. Mutassuk meg gyerekeinknek, hogy ami a földből származik, oda vissza is térhet. Ezzel a környezettudatos megoldással kevesebb szemét keletkezik és javítható a talaj minősége.

3. Közös kertészkedés és főzés

A kertészkedés egyik kiváló módja annak, hogy meséljünk a növényekről, azok gyógyító hatásairól, a nap és a föld értékes energiájáról. A veteményekről való gondoskodással felelősségre neveljük gyermekeinket. Nem csak a környezetükkel, de saját testükkel is tudatosabban bánnak majd.

A kertben közösen megtermelt zöldségek és gyümölcsök gondozása, valamint fogyasztása életre szóló élmény lesz.

A közös főzés amellett, hogy ugyancsak minőségi időtöltés, tanulságos is. Gyerekeink tanulhatnak a felhasznált zöldségek és fűszernövények jótékony hatásairól, az egészséges táplálkozásról. Az ételek elfogyasztásában is sokkal motiváltabbak lesznek.

A közös főzés után pedig jöhet a közös takarítás. Használjunk vegyszermentes tisztítószereket. Mondjuk el, miért fontos ez. A felhasznált víz végül visszakerül a földbe, ahonnan minden elindult. Ne mérgezzük, gondoljunk a jövő generációra!

Forrás: 
mindbodygreen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Otthon termesztett friss Aloé felhasználása

Az Afrikában honos Aloe vera gyógyhatása vitathatatlan, ez egyike azon kevés gyógynövénynek, melyekről viszonylag sok kutatási eredmény született. Külsőleg és belsőleg alkalmazható aloé-s készítmények is vannak, de üdítőitalokban is találkozhatunk vele.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

Idén december 5-18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

Levesbetét száraztésztákkal is lehet pályázni a kiváló minősítésért

Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.