Back to top

Ezek az ételek javítják az agyműködést

A szervezetünkbe bevitt ételek nagy hatással lehetnek agyunk egészségére és szerkezetére. Az agynak sok energiára van szüksége, napi kalóriamennyiségünk körülbelül húsz százalékát elhasználja. Fontos, hogy jó minőségű tápanyaghoz jusson. Mutatjuk, melyek a legegészségesebb agyműködést serkentő ételek.

Olajos halak

Az olajos halak kiváló omega-3 zsírsav források. Ezek a zsírsavak fontosak, mert a test sejtmembránjainak alkotóelemei, beleértve az agysejteket is. Ezáltal tudják javítani a szerkezetét.

Egy 2017-es tanulmány szerint azok, akiknek magasabb az omega-3 zsírsav szintje, gyorsabb az agyi véráramlása. Ez kapcsolatba hozható a jobb kognitív képességgel.

Legjobb omega-3 zsírsav források: lazac, makréla, tonhal, hering, szardínia.

Jelentős mennyiség van még a szójababban, diófélékben és a magvakban, különösen a lenmagban.

Étcsokoládé

Az étcsoki kakaótartalma jelentős. A kakaó flavonoidokat tartalmaz, melyek rendkívül hatásos antioxidánsok. Az antioxidánsok különösen fontosak az agy egészségének megőrzésében. Azáltal hogy segítik az oxidatív stressz csökkentését, hozzájárulnak az időskori kognitív hanyatlással járó betegségek megelőzéséhez.

Kutatások bizonyítják, hogy minél több kakaó van az étcsokiban, annál jobban támogatja a memóriát. Hatására növekszik az agy neuroplaszticitása, a képlékenységre való képessége, mely könnyebbé teszi az új dolgok megtanulását.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök is gazdagok flavonoidokban. Ezáltal nekik is nagy szerepük van a gyulladások csökkentésében. Emellett javítják az agysejtek közötti kommunikációt és a neuroplaszticitást. Tehát, könnyebben tanulunk és az emlékezőképességünk is fejlődik.

Fogyasszunk minél több földi epret, szedret, áfonyát, fekete ribizlit és faepret.

Diófélék és magvak

A diók és magvak is rendelkeznek a fent említett jótékony hatásokkal. Ezen kívül nagyon gazdagok E-vitaminban. A kutatások szerint fogyasztásukkal fejleszthetőek a kognitív képességek és csökken az Alzheimer kór kockázata is.

A legmagasabb E-vitamin tartalmú diófélék és magvak: napraforgó mag, mandula, mogyoró.

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák ugyancsak jelentős mennyiségű E-vitamint tartalmaznak, melyek antioxidáns hatásukkal felveszik a harcot a szabad gyökökkel. Minél idősebb valaki, sejtjei annál inkább ki vannak téve az oxidatív stressznek. Ennek során a szabad gyökök kerülhetnek túlsúlyba, és veszélyeztethetik az agy egészségi állapotát is.

Ezeket a teljes értékű gabonákat érdemes fogyasztani: barna rizs, árpa, bulgur, zab.

Tojás

Az egyik legjobb napindító étel, hisz nem csak védi, de serkenti is az agyat. Sok benne a B6- és B12-vitamin, valamint a folsav, melyek – többek közt – javítják a memóriát.

Brokkoli

A brokkoli gazdag glükozinolátokban. Ennek köszönhető rákellenes és agyserkentő hatása. A benne lévő C-vitamin és flavonoidok is hozzájárulnak az agy egészséges működéséhez.

Hasonlóan magas glükozinolát tartalommal rendelkeznek az alábbi keresztesvirágú zöldségek: kelbimbó, kínai kel, káposzta, karfiol, karalábé, kelkáposzta.

Avokádó

Az avokádó tele van jótékony hatású telítetlen zsírokkal, melyek támogatják az agy egészségét. Azáltal, hogy csökkenti a magas vérnyomást kisebb lesz az esélye a kognitív funkciók hanyatlásának.

További egészséges, telítetlen zsírokban gazdag ételek: mandula, dió, kesudió, földimogyoró, chia- és lenmag, szójabab, hal.
Forrás: 
medicalnewstoday.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Semmiképpen ne hagyjuk ki a meggy és a cseresznye lemosó permetezését

Eddig úgy tűnik, nem sokat ártott a téli időjárás a cseresznye és a meggy klasszikus betegségeinek, ezért különösen fontos lesz, hogy ne hagyjuk ki a tél végi lemosó permetezéseket. Ha már a hideg nem gyérítette őket, hát tegyük meg mi. A tavaszi metszések során pedig ne felejtsük majd el eltávolítani a monília miatt elhalt ágakat, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

Prémium olasz ültetvénytraktorok a magyar cég kínálatában

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow 50 ezer négyzetméternél is nagyobb rendezvényterületén közel 350 kiállító sorakoztatta fel az általuk forgalmazott termékek és szolgáltatások legjavát. A látogatók szemügyre vehették egyebek mellett a kiállítás termékversenyén Prémium Oklevéllel elismert Carraro Compact VLB keskeny nyomtávú ültetvénytraktort is, mely a Navik Alfa Kft. standján kapott helyet.

Brutális sáskajárás van Kenyában és félő, hogy nem állnak meg

Nagy a kockázata annak, hogy a Kenyával szomszédos országokat is letarolják a sáskák.

A sertéshús globális termelésének 9 százalékos csökkenését várják

Az olyan afrikaisertéspestis-vírus által érintett régiókban, mint Ázsia, Kelet-Európa és Afrika, várhatóan csökkentik a termelést.

Syngenta innovációk a fenntartható gazdálkodásért

A Syngenta folyamatosan kutatja azokat a megoldásokat, amelyek révén nehéz körülmények közepette is sikeres lehet a gazdálkodás, hangzott el a vállalat hagyományos szezonnyitó rendezvénysorozatán, amelyet hét városban rendeztek az elmúlt hetekben.

A zöldség-gyümölcs ágazat támogatásáért fogtak össze

Együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az AGROmashEXPO-n. Mint azt a felek hangoztatták: szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel, információ- és tapasztalatcserével, tanácsadással segítik a zöldség-gyümölcságazat versenyképességének javítását.

Százszor nagyobb hozam

A Huvster nevű mexikói startup megmutatta, hogy zárt térben a szokásoshoz képest akár százszor nagyobb terméshozamot lehet elérni. Juan Succar és Jorge Lizardi, a Verde Compacto alapítói a városi vertikális mezőgazdaság új globális trendjének követői, Latin-Amerikában úttörők.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.