Back to top

Ezek az ételek javítják az agyműködést

A szervezetünkbe bevitt ételek nagy hatással lehetnek agyunk egészségére és szerkezetére. Az agynak sok energiára van szüksége, napi kalóriamennyiségünk körülbelül húsz százalékát elhasználja. Fontos, hogy jó minőségű tápanyaghoz jusson. Mutatjuk, melyek a legegészségesebb agyműködést serkentő ételek.

Olajos halak

Az olajos halak kiváló omega-3 zsírsav források. Ezek a zsírsavak fontosak, mert a test sejtmembránjainak alkotóelemei, beleértve az agysejteket is. Ezáltal tudják javítani a szerkezetét.

Egy 2017-es tanulmány szerint azok, akiknek magasabb az omega-3 zsírsav szintje, gyorsabb az agyi véráramlása. Ez kapcsolatba hozható a jobb kognitív képességgel.

Legjobb omega-3 zsírsav források: lazac, makréla, tonhal, hering, szardínia.

Jelentős mennyiség van még a szójababban, diófélékben és a magvakban, különösen a lenmagban.

Étcsokoládé

Az étcsoki kakaótartalma jelentős. A kakaó flavonoidokat tartalmaz, melyek rendkívül hatásos antioxidánsok. Az antioxidánsok különösen fontosak az agy egészségének megőrzésében. Azáltal hogy segítik az oxidatív stressz csökkentését, hozzájárulnak az időskori kognitív hanyatlással járó betegségek megelőzéséhez.

Kutatások bizonyítják, hogy minél több kakaó van az étcsokiban, annál jobban támogatja a memóriát. Hatására növekszik az agy neuroplaszticitása, a képlékenységre való képessége, mely könnyebbé teszi az új dolgok megtanulását.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök is gazdagok flavonoidokban. Ezáltal nekik is nagy szerepük van a gyulladások csökkentésében. Emellett javítják az agysejtek közötti kommunikációt és a neuroplaszticitást. Tehát, könnyebben tanulunk és az emlékezőképességünk is fejlődik.

Fogyasszunk minél több földi epret, szedret, áfonyát, fekete ribizlit és faepret.

Diófélék és magvak

A diók és magvak is rendelkeznek a fent említett jótékony hatásokkal. Ezen kívül nagyon gazdagok E-vitaminban. A kutatások szerint fogyasztásukkal fejleszthetőek a kognitív képességek és csökken az Alzheimer kór kockázata is.

A legmagasabb E-vitamin tartalmú diófélék és magvak: napraforgó mag, mandula, mogyoró.

Teljes kiőrlésű gabonák

A teljes kiőrlésű gabonák ugyancsak jelentős mennyiségű E-vitamint tartalmaznak, melyek antioxidáns hatásukkal felveszik a harcot a szabad gyökökkel. Minél idősebb valaki, sejtjei annál inkább ki vannak téve az oxidatív stressznek. Ennek során a szabad gyökök kerülhetnek túlsúlyba, és veszélyeztethetik az agy egészségi állapotát is.

Ezeket a teljes értékű gabonákat érdemes fogyasztani: barna rizs, árpa, bulgur, zab.

Tojás

Az egyik legjobb napindító étel, hisz nem csak védi, de serkenti is az agyat. Sok benne a B6- és B12-vitamin, valamint a folsav, melyek – többek közt – javítják a memóriát.

Brokkoli

A brokkoli gazdag glükozinolátokban. Ennek köszönhető rákellenes és agyserkentő hatása. A benne lévő C-vitamin és flavonoidok is hozzájárulnak az agy egészséges működéséhez.

Hasonlóan magas glükozinolát tartalommal rendelkeznek az alábbi keresztesvirágú zöldségek: kelbimbó, kínai kel, káposzta, karfiol, karalábé, kelkáposzta.

Avokádó

Az avokádó tele van jótékony hatású telítetlen zsírokkal, melyek támogatják az agy egészségét. Azáltal, hogy csökkenti a magas vérnyomást kisebb lesz az esélye a kognitív funkciók hanyatlásának.

További egészséges, telítetlen zsírokban gazdag ételek: mandula, dió, kesudió, földimogyoró, chia- és lenmag, szójabab, hal.
Forrás: 
medicalnewstoday.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nehéz beruházási döntést hozni

Bőséges beruházási források állnak rendelkezésre a mezőgazdasági vállalkozások fejlesztésére, a koronavírus-járvány miatt azonban megdrágult az igénybevételük. Az építőanyagok és az energia árának megugrása pedig kockázatossá teszi a beruházást.

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

2022. január 31-ig be kell fizetni az élelmiszerlánc szereplőknek a 2021. évre vonatkozó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A Nébih szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy a kötelezettség teljesítésének gördülékeny azonosítása érdekében fokozottan ügyeljenek a megfelelő, 30006016-tal végződő tematikus számlaszám használatára.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Whisky árverések a repülőtéren

Egyre népszerűbbek a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxus szeszesital árverések.

Tárolási betegségek hagymán

A hagyma sikeres tárolásához feltétlenül ismerni kell a fajtákat. A tárolhatóság szoros összefüggésben van a fajták szárazanyag- és szénhidrát-tartalmával, a csípősséggel, a buroklevelek számával, valamint azok minőségével. A fajták többsége közepesen (márciusig) tárolható. A vöröshagyma akkor alkalmas tárolásra, ha a nyaka zárt és a takarólevelek szárazak.

Veszélyben a romániai sertéstartás

Négy éve jelent meg Romániában az afrikai sertéspestis, azóta több millió disznót pusztítottak el miatta. De az energiaár robbanásszerű növekedése miatt a talpon maradt farmok is arra kényszerülhetnek, hogy bezárják kapuikat. Drágulása lavinaszerűen magával sodorta a műtrágya, a takarmány és a feldolgozás árát is.

A pékségek sem úszták meg a járvány hatását

A vásárlói tudatosság terjedésének is köszönhető a Jókenyér 27 éves sikere - mondta a VG-nek Ludwig Klára, a Jókenyér márkát tulajdonló Ludwig & Mentesi Sütőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője.