Back to top

Savanyú talajba fölöslegesen adagoljuk a tápanyagokat

A gazdálkodók főként a makroelemek pótlására helyezik a hangsúlyt, és kevésbé foglalkoznak például a talaj kalciumtartalmával. Pedig ennek a mezoelemnek kulcsszerepe van abban, hogy visszafordítsa a talajok savanyodását, és ezzel a többi tápanyaghoz is hozzájuthassanak a növények. Ezért is tartotta fontosnak a Carmeuse Hungária Kft., hogy kalciumtermékükkel megjelenjenek a kiállításon.

Fotó: Rimóczi Irén
Ha a talaj kémhatása kevesebb, mint 4,5, már nagyon nehezen képes táplálni a növényeket, de már 7-7,2 pH alatt számolni kell tápanyag-fevételi gonddal, emelte ki Péterné Marosy Katalin, a cég üzletfejlesztési menedzsere. Kísérletek bizonyítják, hogy a nagyon savanyú talajban (4,5 pH alatt) az adagolt nitrogénnek csupán körülbelül egynegyede hasznosul, a kijuttatott tápanyag költségének a háromnegyedét tehát a semmibe szórjuk, Mielőtt tehát hozzákezdenénk a talajműveléshez, vizsgáljuk meg a talaj kémhatását, és ha a pH érték 7, vagy az alatti, mindenképpen szükség van a lúgosításra, meszezésre.

Ebből a célból a cég a Terracalco készítmény kijuttatását ajánlja. Ez feltárt kalcium, és nemcsak a hatóanyag-tartalma nagyobb bármilyen karbonátos termékénél, a hatása is sokkal gyorsabb.

Ráadásul a formátuma olyan, hogy műtrágyaszóróval kijuttatható, és akár a precíziós gazdálkodási rendszerbe is beilleszthető.

A talaj humusztartalmától, agyagosságától, kémhatásától egyaránt függ, hogy mennyi kalciumra van szükség a kijuttatott tápanyagok kellő hasznosulásához. A talaj legfontosabb tulajdonságainak ismeretében a cég az ajánlott dózis meghatározásában is segít, ennek azonban feltétele a szakszerű, reprezentatív mintavétel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Poloska ellen még mindig a hagyományos módszer a legjobb?

Egész Olaszországban gondot okoz az ázsiai márványospoloska megjelenése a kertészeti kultúrákban. A telelőre vonuló rovarok ellen hagyományos védekezési módszert is javasolnak. Szerte a világon próbálkoznak ennek az ellenálló és szapora kártevőnek a leküzdésével, a természetes ellenségek bevetésétől kezdve a különböző rovarölő szerekig mindent bevetnek, hogy megvédjék a termést.

Kitiltották a nőt az országból a bőröndjében találtak miatt

Az ázsiai térségben rohamos ütemben terjedő afrikai sertéspestis Ausztráliában is érezteti hatását: a szigorú biztonsági óvintézkedések okán megtagadták a belépést az országba egy nőtől, aki bőröndjében nyers sertéshússal érkezett a sidney-i repülőtérre.

Veszélyben a vadgerlék

Németországban a kihalás veszélye fenyegeti az arrafelé ritkának számító vadgerléket, ezért a Német Természetvédelmi Szövetség 2020-ra az év madarának választotta - számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Szőlő, bor zamata - őszi ízözön

Szőlőt szemezgetni, bort kortyolgatni mindig kellemes. Jómagam a konyhában töltött idő, a tűzhely melletti alkotás során is szívesen tartok a kezem ügyében egy-egy pohár bort: jólesik belőle kortyolni, figyelni a készülő remekmű és a bor ízeinek összhangját, és olykor az ételbe is kerül a nedűből.

Graffitik a Lila-hegyi-kilátóban

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. 2018. április végén avatta fel és adta át a nagyközönségnek a Nyúl és Győrújbarát községek határában álló Lilahegyi-kilátót. Akkor még csak a tervek, álmok között szerepelt, hogy az építmény még szebb külsőt kaphasson, és a kilátók között egyedül álló módon, éjszaka is látogatható legyen.

Mi terem a szőlő alatt?

Ha mókásan akarnánk megválaszolni a kérdést, mit is találhatunk a szőlő alatt, mondhatnánk, hogy ott lehetnek a számunkra legfontosabbak: családunk, hűsölő háziállataink, autónk... Viccet félretéve, a szőlő közvetlen környezetéről, vagyis a tőkék alatti tér kihasználásáról szeretnék bővebben szólni.

Súlyos termelői veszteségek az Egyesült Államokban

Az amerikai gazdálkodóknak és agrárvállalkozásoknak egyre nagyobb exportveszteséggel kell szembenézniük, mivel folytatódik Donald Trump elnök, Kínával „vívott” kereskedelmi háborúja – figyelmeztet a Boston Consulting Group (BCG) egy friss elemzésében, amelyről a Bloomberg hírügynökség számolt be.

ASP: A tenger sem jelent akadályt a vírus terjedésének

Az afrikai sertéspestis (ASP) járvány elérte a 11. országot is Ázsiában, Kelet-Timort. Eközben Kínában meredeken emelkednek a sertésárak, és további kitörésekről számolnak be a Fülöp-szigetekről és Dél-Koreából is.

Furcsa állati szokások

Milyen „vadállatok” tarthatók háziállatként? Mitől érdekes élőlény a csótány? Milyen módszerekkel taníthatók az állatok? Ezekre a kérdésekre is választ kapnak azok, akik kilátogatnak a Budakeszi Vadaspark felelős állattartásról szóló bemutatójára.

A takarónövények növelhetik a földigiliszták számát

Egy újabb kutatás felfedezte, hogy a takarónövények termesztése és a talajművelés csökkentése megháromszorozhatja a talajban lakó földigiliszták számát, ami egészségesebb talajt eredményez.