Back to top

Savanyú talajba fölöslegesen adagoljuk a tápanyagokat

A gazdálkodók főként a makroelemek pótlására helyezik a hangsúlyt, és kevésbé foglalkoznak például a talaj kalciumtartalmával. Pedig ennek a mezoelemnek kulcsszerepe van abban, hogy visszafordítsa a talajok savanyodását, és ezzel a többi tápanyaghoz is hozzájuthassanak a növények. Ezért is tartotta fontosnak a Carmeuse Hungária Kft., hogy kalciumtermékükkel megjelenjenek a kiállításon.

Fotó: Rimóczi Irén
Ha a talaj kémhatása kevesebb, mint 4,5, már nagyon nehezen képes táplálni a növényeket, de már 7-7,2 pH alatt számolni kell tápanyag-fevételi gonddal, emelte ki Péterné Marosy Katalin, a cég üzletfejlesztési menedzsere. Kísérletek bizonyítják, hogy a nagyon savanyú talajban (4,5 pH alatt) az adagolt nitrogénnek csupán körülbelül egynegyede hasznosul, a kijuttatott tápanyag költségének a háromnegyedét tehát a semmibe szórjuk, Mielőtt tehát hozzákezdenénk a talajműveléshez, vizsgáljuk meg a talaj kémhatását, és ha a pH érték 7, vagy az alatti, mindenképpen szükség van a lúgosításra, meszezésre.

Ebből a célból a cég a Terracalco készítmény kijuttatását ajánlja. Ez feltárt kalcium, és nemcsak a hatóanyag-tartalma nagyobb bármilyen karbonátos termékénél, a hatása is sokkal gyorsabb.

Ráadásul a formátuma olyan, hogy műtrágyaszóróval kijuttatható, és akár a precíziós gazdálkodási rendszerbe is beilleszthető.

A talaj humusztartalmától, agyagosságától, kémhatásától egyaránt függ, hogy mennyi kalciumra van szükség a kijuttatott tápanyagok kellő hasznosulásához. A talaj legfontosabb tulajdonságainak ismeretében a cég az ajánlott dózis meghatározásában is segít, ennek azonban feltétele a szakszerű, reprezentatív mintavétel.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagy csapás lesz a nitrogéntrágyák védővámja

Könnyen lehet, hogy nagy csapást mér Európa gazdálkodóira az Európai Bizottság a nitrogéntartalmú műtrágyákra kivetendő dömpingellenes védővámmal – figyelmeztet Cedric Benoist francia gazda, a gabonatermesztők nemzeti szövetségének elnökségi tagja.

Ügyes kecskék

A sok látnivaló mellett, kecskeügyességi bemutatóval és erdei piaccal is várja az érdeklődőket a Budakeszi Vadaspark szeptember 15-én, vasárnap.

Természetes talajgyógyítás

Megvizsgáljuk, mit tehetünk annak érdekében, hogy talajunkban egészséges, virágzó növényeket nevelhessünk. Számos természetes talajjavító mód áll rendelkezésünkre.

Milyen Magyarország Legszebb Birtoka?

Gyümölcsös konténerekből összeállított, traktor húzta „kisvasúttal” jártuk be a Derecske határában található, madárcsicsergéstől hangos okoskertet, a Hajdú-bihari Bold Agro Kft. 110 hektáros alma- és 80 hektáros meggyültetvényét, amely az idén elnyerte a Magyarország Legszebb Birtoka címet.

A természetvédelem is része az erdőgazdaság munkájának

Természetvédelmi szakmai találkozóknak adott otthont a Pilisi Parkerdő. A Budai-hegységben található Szénás-hegycsoport Európa Diplomás Területet az Európa Tanács ellenőre tekintette meg, a program a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságával közösen zajlott. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával pedig a Life4OakForests pályázat eredményeit ismerhették meg a Parkerdő szakemberei.

Szoborral emlékeznek a szentesiek a bolgár kertészekre

A bolgár kertészeknek emléket állító szobrot avattak Szentesen. Máté István és Lantos Györgyi szobrászművészek alkotása azokra az időkre és történelmi viharokra emlékeztet, amikor a kertészettel foglalkozó bolgárok megélhetést, netán új hazát keresve 1870 és 1940 között letelepedtek Szegvár és Szentes környékén.

Álomberuházás Derecskén: termálvízzel fűtött palántanevelő

Tizenkét hajós, termálvízzel fűtött, korszerű növényházzal bővült a KITE Zrt. derecskei kertészeti telephelye. Gazdasági és környezetvédelmi célok is indokolták a fejlesztést, a beruházással teljesültek a célok, kiváló minőségű, egyöntetű palántákkal szolgálhatják ki megrendelőiket, hatékonyabb energia- és kevesebb munkaerő-fölhasználással, és a palántavelési időszak is meghosszabbítható.

Hollandiában is kiemelt feladat a precíziós technológiák terjesztése

A SMARTFARM konferencia évről évre igyekszik megismertetni a gazdákkal a leginnovatívabb agrártechnológiákat. Az idei rendezvényen szó esett arról is, hogyan tesznek hasonlóképpen az agrárium szakemberei Hollandiában, erős kormányzati hátszéllel.

Technológia és agrárismeretek együtt: precíziós gazdálkodás

Az uniós támogatásoknak köszönhetően az elmúlt évtizedekben a magyar mezőgazdaság eszközparkja alapjaiban újult meg, a precíziós gazdálkodás rohamos fejlődése azonban most egy újabb technológiai váltást indított el. Miért van erre szükség - kérdeztük Gyuricza Csabát, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatóját, akivel a Bábolnai Gazdanapokon beszélgettünk.

Új futópálya a Keresztúri-erdőben

A főváros XVII. kerületében is gyümölcsöző az önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködése. A Helikopter lakópark melletti erdős területen futókört, tájfutópályát, tanösvényt és két új tisztást is létesítettek a Parkerdő szakemberei.