Back to top

Mit keres a vaddisznó a szőlőben?

Egymásnak feszülnek az indulatok a vadászok és a gazdák között vaddisznó ügyben. A szőlőtermelők és a belterületi kerttulajdonosok csak számolják a károkat, melyeket a vadak okoznak, miközben úgy érzik, nem kapnak megfelelő segítséget.

Konda vonul a sorok között, „megpocsékolva” a termést. A gyerekeket a kertbe is csak aggódva kiengedő gazdák hiába próbálkoznak az ajánlott védekezési eszközökkel, érezhető eredményt nem érnek el.

Badacsonyban évszázadok óta folyik szőltermesztés, soha nem volt kerítés, békésen éltek együtt vadak és emberek.

„A vad nem hibáztatható, fogalma sincs tulajdonról, mezőgazdasági kárról, csak a táplálékot látja”- magyarázta Kocsis Tamás, aki kertjében maga is élvezi az állatok látogatását.

A disznó "megpocsékolja" a termést
Fotó: viniczai

Amikor csörgőre száradt az erdő korábban is bejártak a friss zöldre a vadak. Közel másfél évtizede egy száraz nyáron levonultak a vaddisznók a laposba, a vizes részre. Oda-vissza járták a kertet, s ha már ott voltak, belecsipegettek a szőlőbe. Vadhálót húztak három oldalról - míg a negyedik szomszéd nem látta szükségét – s valamiféle hatást tapasztaltak. Az elmúlt két évben – az ide született vaddisznó utódoknak köszönhetően – nem csak átjárnak, hanem már otthonosan érzik magukat.

Eleinte nem csináltak kárt, szinte a lehullott gyümölcsöt sem szedték fel, ma viszont túrnak, mindent esznek. Epret, csemegeszőlőt évek óta nem tudnak szedni.

Osztatlan közös tulajdon miatt nem keríthet saját elképzelése szerint. A határ a szokásjog alapján lett meghatározva, van akinél csak sorompó zárja a területet

Először a vadháló vezérhuzala mellé szögesdrótot kötöztek. A disznó felnyomta úgy, hogy a véres szőr ottmaradt. Majd jött a vadrács, de igazán átütő eredményt azzal sem értek el. A vadkerítés nem olcsó, a vadriasztó szerek nem bizonyultak elég hatásosnak.

Vásároltak ultrahangos vadriasztót, amit folyamatosan áthelyeznek, hogy ne szokja az állat. „A készülék mellett legelte a Csabagyöngyét”

- mutatott körbe Kocsis Katalin, a feleség, hogy módszeresen válogatnak. Kezdik a korai, illatos fajtákkal, és folyamatosan figyelemmel kísérik az érési sorrendet. Vásároltak vadriasztó granulátumot – amit a vadászok ajánlottak -, s a használati utasításban előírt háromszorosát szórták ki a csapásra, amit kétnaponta megismételtek. Rá sem hederítettek. Ezt követte a spray, amit szivacsra fújtak, s nyitott flakonban helyeztek el. A szakemberek biztos sikert ígértek, mégsem hatott. Szóba került a villanypásztor - ami zártkertben nem szerencsés -, de a vadász szerint a disznó lehatja a fejét, és visítva rohan át rajta. Okos állatok, a helyiek pedig tanácstalanul állnak.

Sokak szerint túltartott a vadállomány
Fotó: viniczai

Eső után gyakrabban járnak. Anyadisznó, három-négy süldővel jön, de a hat-hét fős csapat teljesen általános. Nem félnek az embertől, miközben az emberre akár veszélyesek is lehetnek.

A helyi vadásztársaság elnökét megkeresve azt a választ kapták, hogy egyenes összefüggés van az elhanyagolt területek és a vadjárás között.

A bozótos terület nagy vonzerő a disznó számára. Ugyanakkor azt is megkapták, hogy az önkormányzat feladata a vadak távoltartása. A vadásztársaság magánszemélynek nem fizet vadkárt, amit csak peres úton lehet kényszeríteni. Egy házikertnél legfeljebb 100 ezer forintos térítést lehetne érvényesíteni, miközben a perköltség ennek akár a duplája. A károsultak véleménye szerint a vadásztársaságnál van a megoldás kulcsa, hiszen ebben ők a szakértők. Talán a táplálékkal, az itatóhelyek kialakításával az erdőben lehetne tartani az állatokat? Remélik, hogy néhány év múlva a Badacsonyi Borvidék nem Badacsonyi Vadaspark néven válik ismertté.

Dobosi Győző, a Balaton Borrégió elnöke hosszútávon nem lát megnyugtató megoldást. A Nivegy-völgyben illetve Balatonfüreden óriási probléma a vadkár, amire megoldást kell találniuk.

A balatonfüredi friss telepítésükben ahogyan kihajt a növény, le is rágják, a szőlőnek már fiatal korában meggyűlik a baja a vadakkal.

A dűlők szélső részein szinte száz százalékos a kár. Az általuk kipróbált spary bár hatékony védelemnek tűnik, de olyan mint a seregélyriasztó, ahol a szomszéd nem használja, ott a közepes megoldás is hatékonynak tűnik. A kár ugyanannyi, legfeljebb a kevésbé bolygatott helyekre koncentrálódik.

„Jó lenne olyan pályázati megoldás, állami segítség, aminek keretében le lehetne keríteni a fokozottabban károsított területeket”- mutatott rá a szakember, hogy a vaddisznók számára ma olyan nagy vonzerőt jelentenek a mezőgazdasági területek, hogy a bármit széttúrnak. Ha be akar menni a disznó, akkor megtalálja a módját. Erősen felszaporodott a vadállomány, s - véleménye szerint - ezek az eszközök csak időszaki megoldást adnak.

Jelenleg a bekerítést látják hatékony megoldásnak. Jó lenne erre valamiféle pénzügyi alapot találni, de akár önerőből is megérheti a megvalósítás. „Olyan ellen védekezünk, amiről nem mi tehetünk”- hangsúlyozta, hogy a vadásztársaságok a vadak gazdái, ám amint pénzről van szó, a vadászok megváltoznak. Az ültetvényekben mindig könnyű vadat találniuk, amelyek könnyű táplálékszerzési lehetőséget látnak a szőlőben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Összegereblyézné a lehullott leveleket? Ne tegye!

Benne vagyunk az őszben, hullanak a falevelek, és mi rendszeretetből vagy csak az elvárások miatt szorgalmasan összegereblyézzük, bezsákoljuk, és kerül a hulladékba. Környezetvédők szerint ez nemcsak saját magunkra, de az egész bolygóra nézve káros.

A szőlőskertek unikornisai - szőlőfajták a kihalás szélén

Három rövid történet következik, a kedves olvasónak pedig az a feladata, hogy megállapítsa, mi bennük a közös. Elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy a három mediterrán borvidék történetéhez egészen hasonlatos egy marék lelkes sümegi borász meséje is.

Az opáljuhar őszi pompája

Ősszel az egyik legpompásabban színeződő juharfaj az opáljuhar. Gyönyörű, sárga és skarlátpirosas-narancsos árnyalatokban ragyog a lombozat, a rajta átszűrődő napfényben az opálok különféle pirosas-sárgás árnyalataira emlékeztet.

A cikória nem csak kávéhelyettesítő, egészségjavító is

A cikóriát sokan kávéhelyettesítőként ismerek, pedig a növény gyökere valóságos aranybánya az egészséges rostok tekintetében. Nem véletlen, hogy már ötezer évvel ezelőtt az ősi egyiptomiak is egészségjavító tulajdonságai miatt termesztették. A növényt a mai napig hasznosítják a gyógyhatása miatt, és talán további lehetőségeket is rejt magában.

Téves tévelygések az állatvédelem alléján

Élőhelyi adottságának is köszönhetően, hazánk vadállománya egyedülállónak számít Európában. Természeti kincsünk, értékének óvása és gondozása társadalmi kötelezettség, a hivatásos vadász számára szakma és hivatás. A vad az állam tulajdona, gazdálkodásáról a vadászatra jogosult gondoskodik.

Pókhálós réteken

Sok pókhálót figyelhetünk meg a réteken szeptemberben és októberben, néhol egész mezőket fednek be fehér lepellel a pókok. Különleges természeti jelenség, amiért érdemes korán fölkelni, mert hajnalban a leglátványosabb, amikor a harmat kicsapódik, és gyöngysormintáival rajzolja meg a pókhálók szerkezetét.

Szőlő és bor: tudatosság mindenek felett

A kárpátaljai szőlészek az idén újból szembesültek azzal a ténnyel, hogy a szívükhöz legközelebb álló kultúra növényvédelme tekintetében nincs könnyű évjárat, az időjárás Kárpátalján is megnehezítette a gazdák életét.

Halálra rémült mormota az év természetfotóján

Kedden hirdették ki az év természetfotósa verseny a győzteseit, melyet a londoni Természettudományi Múzeum szervezett. Magyar pályázó idén ugyan nem került a dobogóra, de három hazai fényképész munkáját is kiemelte a zsűri.

Zoltán megérdemelt pihenését tölti Szudánban, miután párjával három fiókát felnevelt

Közel egy hónapos utazással, 5100 kilométer repülés után október elején Szudánba érkezett az egyetlen jeladós gemenci fekete gólya.

Borissza portugálok, olaszok és franciák

A borfogyasztás még a hagyományos bortermelő országokban is hanyatlóban van, az egy főre jutó fogyasztás folyamatosan csökken. Régen a bor Európa legtöbb országában a mindennapi élet része volt. Aki nem tudta megtermelni, az kereskedőkön keresztül jutott hozzá, így az idők folyamán a szőlő- és bortermelés virágzó gazdasági ágazattá vált. De az idők változnak.