Back to top

Mit keres a vaddisznó a szőlőben?

Egymásnak feszülnek az indulatok a vadászok és a gazdák között vaddisznó ügyben. A szőlőtermelők és a belterületi kerttulajdonosok csak számolják a károkat, melyeket a vadak okoznak, miközben úgy érzik, nem kapnak megfelelő segítséget.

Konda vonul a sorok között, „megpocsékolva” a termést. A gyerekeket a kertbe is csak aggódva kiengedő gazdák hiába próbálkoznak az ajánlott védekezési eszközökkel, érezhető eredményt nem érnek el.

Badacsonyban évszázadok óta folyik szőltermesztés, soha nem volt kerítés, békésen éltek együtt vadak és emberek.

„A vad nem hibáztatható, fogalma sincs tulajdonról, mezőgazdasági kárról, csak a táplálékot látja”- magyarázta Kocsis Tamás, aki kertjében maga is élvezi az állatok látogatását.

A disznó "megpocsékolja" a termést
Fotó: viniczai

Amikor csörgőre száradt az erdő korábban is bejártak a friss zöldre a vadak. Közel másfél évtizede egy száraz nyáron levonultak a vaddisznók a laposba, a vizes részre. Oda-vissza járták a kertet, s ha már ott voltak, belecsipegettek a szőlőbe. Vadhálót húztak három oldalról - míg a negyedik szomszéd nem látta szükségét – s valamiféle hatást tapasztaltak. Az elmúlt két évben – az ide született vaddisznó utódoknak köszönhetően – nem csak átjárnak, hanem már otthonosan érzik magukat.

Eleinte nem csináltak kárt, szinte a lehullott gyümölcsöt sem szedték fel, ma viszont túrnak, mindent esznek. Epret, csemegeszőlőt évek óta nem tudnak szedni.

Osztatlan közös tulajdon miatt nem keríthet saját elképzelése szerint. A határ a szokásjog alapján lett meghatározva, van akinél csak sorompó zárja a területet

Először a vadháló vezérhuzala mellé szögesdrótot kötöztek. A disznó felnyomta úgy, hogy a véres szőr ottmaradt. Majd jött a vadrács, de igazán átütő eredményt azzal sem értek el. A vadkerítés nem olcsó, a vadriasztó szerek nem bizonyultak elég hatásosnak.

Vásároltak ultrahangos vadriasztót, amit folyamatosan áthelyeznek, hogy ne szokja az állat. „A készülék mellett legelte a Csabagyöngyét”

- mutatott körbe Kocsis Katalin, a feleség, hogy módszeresen válogatnak. Kezdik a korai, illatos fajtákkal, és folyamatosan figyelemmel kísérik az érési sorrendet. Vásároltak vadriasztó granulátumot – amit a vadászok ajánlottak -, s a használati utasításban előírt háromszorosát szórták ki a csapásra, amit kétnaponta megismételtek. Rá sem hederítettek. Ezt követte a spray, amit szivacsra fújtak, s nyitott flakonban helyeztek el. A szakemberek biztos sikert ígértek, mégsem hatott. Szóba került a villanypásztor - ami zártkertben nem szerencsés -, de a vadász szerint a disznó lehatja a fejét, és visítva rohan át rajta. Okos állatok, a helyiek pedig tanácstalanul állnak.

Sokak szerint túltartott a vadállomány
Fotó: viniczai

Eső után gyakrabban járnak. Anyadisznó, három-négy süldővel jön, de a hat-hét fős csapat teljesen általános. Nem félnek az embertől, miközben az emberre akár veszélyesek is lehetnek.

A helyi vadásztársaság elnökét megkeresve azt a választ kapták, hogy egyenes összefüggés van az elhanyagolt területek és a vadjárás között.

A bozótos terület nagy vonzerő a disznó számára. Ugyanakkor azt is megkapták, hogy az önkormányzat feladata a vadak távoltartása. A vadásztársaság magánszemélynek nem fizet vadkárt, amit csak peres úton lehet kényszeríteni. Egy házikertnél legfeljebb 100 ezer forintos térítést lehetne érvényesíteni, miközben a perköltség ennek akár a duplája. A károsultak véleménye szerint a vadásztársaságnál van a megoldás kulcsa, hiszen ebben ők a szakértők. Talán a táplálékkal, az itatóhelyek kialakításával az erdőben lehetne tartani az állatokat? Remélik, hogy néhány év múlva a Badacsonyi Borvidék nem Badacsonyi Vadaspark néven válik ismertté.

Dobosi Győző, a Balaton Borrégió elnöke hosszútávon nem lát megnyugtató megoldást. A Nivegy-völgyben illetve Balatonfüreden óriási probléma a vadkár, amire megoldást kell találniuk.

A balatonfüredi friss telepítésükben ahogyan kihajt a növény, le is rágják, a szőlőnek már fiatal korában meggyűlik a baja a vadakkal.

A dűlők szélső részein szinte száz százalékos a kár. Az általuk kipróbált spary bár hatékony védelemnek tűnik, de olyan mint a seregélyriasztó, ahol a szomszéd nem használja, ott a közepes megoldás is hatékonynak tűnik. A kár ugyanannyi, legfeljebb a kevésbé bolygatott helyekre koncentrálódik.

„Jó lenne olyan pályázati megoldás, állami segítség, aminek keretében le lehetne keríteni a fokozottabban károsított területeket”- mutatott rá a szakember, hogy a vaddisznók számára ma olyan nagy vonzerőt jelentenek a mezőgazdasági területek, hogy a bármit széttúrnak. Ha be akar menni a disznó, akkor megtalálja a módját. Erősen felszaporodott a vadállomány, s - véleménye szerint - ezek az eszközök csak időszaki megoldást adnak.

Jelenleg a bekerítést látják hatékony megoldásnak. Jó lenne erre valamiféle pénzügyi alapot találni, de akár önerőből is megérheti a megvalósítás. „Olyan ellen védekezünk, amiről nem mi tehetünk”- hangsúlyozta, hogy a vadásztársaságok a vadak gazdái, ám amint pénzről van szó, a vadászok megváltoznak. Az ültetvényekben mindig könnyű vadat találniuk, amelyek könnyű táplálékszerzési lehetőséget látnak a szőlőben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A gyógynövények termesztése turisztikai célpont is

A gyógyturizmus hazánkban főként a gazdag termálvízkészletünket hasznosító fürdőkultúrára épül. Kialakulóban van ugyanakkor egy másik ága is, amely a gyógynövényekre alapoz. E fajok termesztése, feldolgozása kifejezetten látványos, így az könnyen összekapcsolható a turizmussal.

Kukában az értékes vadhús

Az afrikai sertéspestis 2018. áprilisi hazai megjelenése gyökeresen felforgatta a vaddisznóállomány gazdálkodását. A gyöngyösi eset után sorra érkeztek jelentések, hogy elhullott vaddisznótetemet találtak, amelyekben a virológiai vizsgálat kimutatta, hogy ASP-vel fertőzött állatokról van szó. Napjainkra oda jutottunk, hogy az elejtett sertevad a szeméttelepen köt ki…

A kormány hatékony segítséget nyújt az aszálykárok és fagykárok enyhítéséhez

Az idei esztendő első felének időjárása komoly károkat okoz a mezőgazdaságban. A gazdálkodók eddig 166 ezer hektáron jelentettek be aszálykárt és 82 ezer hektáron tavaszi fagykárt - mondta el Nagy István agrárminiszter csütörtökön az MTI-nek.

Rekordmennyiségű, 1346 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le január és április között

Rekordmennyiségű, 1346 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le január és április között egy 32 országot érintő műveletben az Európai Unió rendőri együttműködését koordináló szervezete, az Europol szerdai tájékoztatása szerint.

Szamóca, a bogyósok királynője

A szamóca belföldi termőtermőterülete 2008 - 2015 között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett, azonban az utóbbi években folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés tapasztalható. Ezekhez a folyamatokhoz jelentősen hozzájárul a munkaerő hiánya és az olcsó, importált termékek által kikényszerített árverseny is.

Mezőgazdaságunk és Trianon

A történeti Magyarország 100 évvel ezelőtti felbomlása túlmutat a közismert számadatokon. A Kárpát-medence évszázadok során folyamatosan fejlődő, egyre összetettebb és hatékonyabban működő gazdasági és társadalomszerkezete széthullott, ami nemcsak mennyiségi, de minőségi veszteségként is nagyon súlyos terhet rótt a trianoni Magyarországra.

A kórokozók is a csapadékra várnak – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az aszály nem kedvez a kórokozók terjedésének, a rovarkártevők egy része viszont erőteljesen szaporodik. Az általánosságban mérsékelt termést ezektől kell megvédenünk.

A hónap szobanövénye: a kála

A holland virágiroda júniusi kampányában a kálát helyezi a középpontba, ez lesz a hónap növénye. A növénnyel kapcsolatban a virágiroda honlapján hasznos információkat, értékesítési és növényápolási tippeket adnak a virágkereskedőknek.

Parlagfű-mentesítési társadalmi célú kampányt indít a Nébih

A parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. A parlagfű elleni eredményes harchoz a gyomnövény és a megfelelő irtási módszerek alapos ismerete egyaránt nélkülözhetetlen.

Csak a vizsgára bejelentett vagy már levizsgázott permetezőgépek használhatóak

A Nébih felhívja a termelők figyelmét, hogy idén már csak műszaki vizsgálatra bejelentett vagy érvényes műszakival rendelkező permetezőgéppel lehet növényvédelmi munkákat végezni. Azokat a gépeket, amik nem felelnek meg e követelményeknek a hatóság az ellenőrzések során leállítja, tulajdonosaikkal szemben pedig eljárást indít.