Back to top

Örökbe fogadna egy darabka erdőt? Pár száz forintból már lehet saját csemetéje

Közösségi kertek után közösségi erdők is „kinőhetnek a földből”, és már néhány száz forinttal is hozzájárulhat bárki a szép és hasznos küldetéshez. Az első projekt Nógrád megyében, Csécsén valósul meg, novemberben már ültetik is a fákat.

Fotó: Pexels/Pixabay
A fák védenek minket, ezért mi védjük a fákat! – áll a My Forest honlapján, ahol minden részlet elolvasható a közösségi erdők koncepciójáról, és

akinek megtetszett az ötlet, az azonnal csatlakozhat is a közösséghez.

A kezdeményezés mögött a Közösségi Erdőkért Alapítvány áll, és mint írják, először Magyarországon, majd nemzetközi szinten kívánnak platformot létrehozni a Földön található erdőterület megduplázása érdekében. A globális felmelegedés egyik legfontosabb oka ugyanis az, hogy a Földről az ipari civilizáció kezdete óta eltűnt az erdők kétharmada, a maradék egyharmad pedig már nem képes megkötni az emberi tevékenység által kibocsátott CO2-mennyiséget.

A MyForest egyfajta összekötő platformként definiálja magát, és összekapcsolja a klímáért aggódó civileket, akik faültetéssel szeretnének hozzájárulni a nagy közös célhoz; a cégeket, amelyek az erdők telepítésében vesznek részt; a földtulajdonosokat, akik földjük értékesítésével járulnak hozzá a projekthez, valamint a cégeket, amelyek ügyfeleik számára szeretnének fákat ültetni.

Az örökbefogadók négy csomagból választhatnak, támogathatják egy, tíz, száz vagy ezer facsemete elültetését.

Az egy fa elültetéséhez szükséges támogatás 310 forint (tartalmazza a földterület megvásárlását vagy bérlését, a telepítés előtti bozótirtást és mélyszántást, az ideiglenes vadhálót, a facsemeték árát, valamint odaszállításukat és telepítésüket, és bár az alapítványban mindenki önkéntesen dolgozik, az alapítvány működési költségeit is fedezni kell a támogatásokból).

Fotó: Valentin Sabau / Pixabay
A szervezők komolyan gondolják a közösségi erdő fogalmát, így lehet olyan opciót is választani, hogy a telepítés utáni első tíz évben esedékes fenntartási munkáknak nem az árát térítjük meg, hanem ténylegesen, személyesen veszünk részt az erdő gondozásában (gallyazás, elhaló csemeték kiszedése, gazolás, fapótlás). Természetesen aki ezt nem tudja vállalni, az támogatással is kiválthatja, fánként 200 forintot számolnak rá.

Sajnos – lehet, hogy csak egyelőre – kizárólag banki átutalással lehet fizetni, a PayPal-os megoldás lényegesen egyszerűbb lenne, de persze aki igazán elszánt, azt nem tántorítja el, ha pár perccel többet kell az ügyre szánnia…

Jelenleg a Csécse külterületén folyó erdőtelepítésbe lehet beszállni, 2,08 hektárra 20 ezer csemetét ültetnek el még az idén novemberben.

Őszre, illetve a következő év elejére pedig Hatvan külterületére tervezik egy egyhektáros erdő telepítését.

„Egy hektárra nagyjából 10 ezer csemetét, magoncot ültetünk. Ezekből nagyjából 40 év alatt 1000 felnőtt fa fog megmaradni, és egy erdőt alkotni. Így úgy számolhatsz, hogy ha 10 csemetét finanszírozol, akkor 40 év múlva is biztosan lesz egy fád ebben az erdőben. Ugyanakkor annak is éppúgy megvan a jelentősége, ha tíznél kevesebbet finanszírozol, hiszen ugyanúgy tagja leszel az erdősítő közösségnek” – olvasható a www.myforest.hu honlapon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új szuperpark Bécsben

Új közparkkal bővül az okosvárosnak is nevezett ultramodern bécsi városrész, Aspern Seestadt. Az északkeleti Am Seebogen kerületben épülő Elinor Ostrom park, mely nevét az első nőként közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesülő amerikai politológusról kapta, előreláthatólag 2021-re épül meg.

Jaj a zengőlegyeknek!

A szürke légykapó egész Európában fészkelő madár, hazánkban is széltében elterjedt, bár állománya az utóbbi évtizedekben megfogyott, jelenleg a becslések szerint Magyarországon nagyságrendileg 50 ezer pár költ. Korábban például rendszeresen láttam a badacsonyi vasút­állomásnál, Budapesten a Múzeumkertben, ahol frissen kirepült fiatalokat is megfigyeltem.

Irány a Heves–Borsodi-dombság

„Mátra alján, Bükknek szélén lakik az én öreg néném” – jellemezhetnénk Fazekas Anna verses meséje nyomán az Óbükk néven is ismert területet, mely ugyan nevében dombság, mégis inkább hegyvidék jellemzi. Erre utal a Vajdavár-hegy elnevezés is.

Számos programot és élményt kínálnak az ökoturisztikai bemutatóhelyek a pünkösdi hétvégén

A járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítésével ismét megnyithat az ökoturisztikai bemutatóhelyek zöme, így a pünkösdi hosszú hétvégén már kifejezetten változatos programkínálatból választhatnak azok, akik tíz nemzeti parkunk valamelyikét vennék célba az ünnep idején.

Újra nyit a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum

Pünkösd vasárnap és hétfőn újra kinyitja kapuit a szilvásváradi Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum, mely egyelőre csökkentett nyitvatartással működik. A gyűjtemény júniusban csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható, figyelmet fordítva az aktuális járványügyi intézkedések betartására.

A sakktáblavirágtól a pestisgyógyszerig - különleges vadvirágok Somogyban

A májusi kirándulások alkalmával a szokásosnál is több nyíló vadvirágot láthatunk Somogyban is. A színpompás mezőkön igazi ritkaságok is élnek, védett fajok is.

Rétisas fiókák keltek ki a pilismaróti hegyekben

Idén is folytatódik a Pilisi Parkerdő Zrt. és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös madárvédelmi akcióprogramja. Ennek részeként május elején rétisas fiókákat gyűrűztek és madárodúkat telepítettek az erdőgazdaság és a természetvédelem szakemberei a Visegrádi-hegységben.

A végéhez ért az ÉSZAKERDŐ Zrt. határon átnyúló projektje

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Kassai Gyermekvasúttal közösen 2018-ban indított közös projektet a lillafüredi és a kassai kisvasutak fejlesztésére az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében. A program 2020. május 31-én zárul le.

Hamarosan indulnak a Vándortáborok - még le lehet csapni az utolsó helyekre!

Szigorú óvintézkedés mellett indulnak el június 16-án a Vándortáborok, melyek ezúttal is életre szóló élményeket kínálnak a gyermekeknek, akik gyalogszerrel, kerékpáron ülve, illetve evezve is részt vehetnek az adott alkalmakon.

Nyitnak az erdei szálláshelyek Somogyban

Május utolsó hétvégéjétől teljes kapacitással újra fogadja vendégeit a zselici védett erdőség szívében, Kaposvárhoz közel fekvő Hotel Kardosfa. A háromcsillagos erdei szálloda mellett a különböző komfortfokozatú vadászházak és vadászlakok is kinyitnak.