Back to top

Örökbe fogadna egy darabka erdőt? Pár száz forintból már lehet saját csemetéje

Közösségi kertek után közösségi erdők is „kinőhetnek a földből”, és már néhány száz forinttal is hozzájárulhat bárki a szép és hasznos küldetéshez. Az első projekt Nógrád megyében, Csécsén valósul meg, novemberben már ültetik is a fákat.

Fotó: Pexels/Pixabay
A fák védenek minket, ezért mi védjük a fákat! – áll a My Forest honlapján, ahol minden részlet elolvasható a közösségi erdők koncepciójáról, és

akinek megtetszett az ötlet, az azonnal csatlakozhat is a közösséghez.

A kezdeményezés mögött a Közösségi Erdőkért Alapítvány áll, és mint írják, először Magyarországon, majd nemzetközi szinten kívánnak platformot létrehozni a Földön található erdőterület megduplázása érdekében. A globális felmelegedés egyik legfontosabb oka ugyanis az, hogy a Földről az ipari civilizáció kezdete óta eltűnt az erdők kétharmada, a maradék egyharmad pedig már nem képes megkötni az emberi tevékenység által kibocsátott CO2-mennyiséget.

A MyForest egyfajta összekötő platformként definiálja magát, és összekapcsolja a klímáért aggódó civileket, akik faültetéssel szeretnének hozzájárulni a nagy közös célhoz; a cégeket, amelyek az erdők telepítésében vesznek részt; a földtulajdonosokat, akik földjük értékesítésével járulnak hozzá a projekthez, valamint a cégeket, amelyek ügyfeleik számára szeretnének fákat ültetni.

Az örökbefogadók négy csomagból választhatnak, támogathatják egy, tíz, száz vagy ezer facsemete elültetését.

Az egy fa elültetéséhez szükséges támogatás 310 forint (tartalmazza a földterület megvásárlását vagy bérlését, a telepítés előtti bozótirtást és mélyszántást, az ideiglenes vadhálót, a facsemeték árát, valamint odaszállításukat és telepítésüket, és bár az alapítványban mindenki önkéntesen dolgozik, az alapítvány működési költségeit is fedezni kell a támogatásokból).

Fotó: Valentin Sabau / Pixabay
A szervezők komolyan gondolják a közösségi erdő fogalmát, így lehet olyan opciót is választani, hogy a telepítés utáni első tíz évben esedékes fenntartási munkáknak nem az árát térítjük meg, hanem ténylegesen, személyesen veszünk részt az erdő gondozásában (gallyazás, elhaló csemeték kiszedése, gazolás, fapótlás). Természetesen aki ezt nem tudja vállalni, az támogatással is kiválthatja, fánként 200 forintot számolnak rá.

Sajnos – lehet, hogy csak egyelőre – kizárólag banki átutalással lehet fizetni, a PayPal-os megoldás lényegesen egyszerűbb lenne, de persze aki igazán elszánt, azt nem tántorítja el, ha pár perccel többet kell az ügyre szánnia…

Jelenleg a Csécse külterületén folyó erdőtelepítésbe lehet beszállni, 2,08 hektárra 20 ezer csemetét ültetnek el még az idén novemberben.

Őszre, illetve a következő év elejére pedig Hatvan külterületére tervezik egy egyhektáros erdő telepítését.

„Egy hektárra nagyjából 10 ezer csemetét, magoncot ültetünk. Ezekből nagyjából 40 év alatt 1000 felnőtt fa fog megmaradni, és egy erdőt alkotni. Így úgy számolhatsz, hogy ha 10 csemetét finanszírozol, akkor 40 év múlva is biztosan lesz egy fád ebben az erdőben. Ugyanakkor annak is éppúgy megvan a jelentősége, ha tíznél kevesebbet finanszírozol, hiszen ugyanúgy tagja leszel az erdősítő közösségnek” – olvasható a www.myforest.hu honlapon.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Menő "Máltai Szeretetszolgálatos" táska a Spar-nál

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat tiszaburai varrodájában készülő vászontáskákat értékesítenek mostantól az INTERSPAR hálózatában. Az eladások a hátrányos helyzetű település varróüzemében dolgozó lányokat és édesanyákat segítik, miközben környezetbarát alternatívát nyújtanak a bevásárlás során.

Világszerte súlyosbodik az édesvízi tavakat érintő nyári algavirágzás

Az elmúlt három évtizedben világszerte súlyosbodott az édesvízi nagy tavakat érintő nyári algavirágzás - állapították meg a washingtoni Carnegie Tudományos Intézet és az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) munkatársai a témában készített eddigi leghosszabb távú, globális tanulmány keretében.

Erős keresletre támaszkodhat a faipar

Kreatív iparág lett a faipar Magyarországon, de az olcsó ázsiai import nagy kihívás. Az európai fogyasztókhoz hasonlóan a magyarok is gyakran vásárolnak drágább nyugat-európai termékek helyett például kínait.

Öt őszi növény, ami mérgező lehet a kutyákra

A házi kedvencünkkel való őszi séták alatt gyönyörködhetünk a színes természetben, de ne feledkezzünk meg arról, hogy az összegyűlt levelek alatt is ott lapulhatnak a kutyánk számára mérgező növények.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

Égi mentők

Erdőn-mezőn túrázó, hegyen-völgyön barangoló embert egy pillanat alatt érhet baleset. Ha nagy a baj, az égiek segítségét kérjük. És a gondviselés „kétkezi” képviselői le is szállnak hozzánk a magasból. Sárga helikopterrel érkeznek, és légimentőknek hívják őket.

Növelte az erdőtelepítésre adható támogatás mértékét az Agrárminisztérium

Megjelent a Vidékfejlesztési Program „Erdősítés támogatása” című felhívásának módosítása, mely megemelt támogatással és további jelentős kedvezményekkel kívánja ösztönözni a gazdálkodók erdőtelepítési beruházásait.

Az aktív termelési módozatoké a jövő

Az időjárási anomáliák, a mind meglepőbb kihívások ébresztik rá a gazdákat arra, hogy tudatosan és aktívan be kell avatkozniuk a jó terméseredmények érdekében – véli Éber Csaba. A Malagrow kereskedelmi vezetője szerint a változékony helyzetből kell kihozni a legtöbbet, ehhez pedig profi termékek és magabiztos szaktudás kell.

Sárgulnak a széncinegék, de nem az irigységtől

A Pilisi Parkerdő Zrt. és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Viselkedésökológiai Csoportja együttműködésével lassan négy évtizede folynak ornitológiai kutatások egy erre kijelölt gyertyános-tölgyesben a Szentendrei Erdészethez tartozó Málnás-hegyen. A kutatók nemrégiben kimutatták, hogy a kísérleti terület augusztusi csapadékviszonyaival és hőmérsékleti jellegzetességeivel összefügg a cinegék színezete.

Sasbérc-kilátó

Nógrád megye szívében a Cserhát lankás lejtői, hegyei és dombjai között bújik meg a méltán híres és egyedülálló Sasbérc-kilátó. A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. kezelésében lévő mutatós építmény 2017 őszétől felújítva várja a kirándulókat Buják község határában.