Back to top

Generációváltás és agrárpálya

Az Országos Mezőgazdasági Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár számtalan szakmai rendezvénynek helyszíne, de érdemes külön kiemelni közülük az Agrármarketing Centrum saját szervezésű tanácskozását, amit a Corvinus Agribusiness diákszervezet szakmai támogatásával tartanak szeptember 27-én, pénteken.

MMG - Az agrárium izgalmas terület

 

A tanácskozás témája a fiatalítás és generációváltás az agráriumban. „Az Agrárium Téged vár! Kezedben a jövőnk!” – Agrárkarrier konferenciának a pályaválasztás előtt álló fiatalok és az agrárium iránt érdeklődő egyetemi hallgatók a célcsoportja. A mezőgazdasági karrierlehetőségekről kerekasztal-beszélgetés keretében hallhatnak a résztvevők.

Németh Szabolcs: az agrárium ma már nem olyan, mint 30 vagy 40 évvel ezelőtt volt
„A rendezvényt elsősorban gimna­zistáknak és egyetemistáknak szánjuk, nekik szeretnénk megmutatni az agrárpálya lehetőségeit”

– mondta el lapunknak Németh Szabolcs. A Corvinus Agribusiness diákszervezet elnöke hozzátette: a középiskolásokat alapvetően arra ösztönöznék, hogy agrárterületen folytassák tovább tanulmányaikat, hiszen jó lehetőségeket rejt, míg a mezőgazdasági felsőoktatásban tanulóknak ezeket a lehetőségeket bontanák ki bővebben. A rendezvény nagyban épít az új technológiákra, a mezőgazdaság digitalizálására is. Ennek jegyében tartanak drónos előadást, lesz kitekintés a legmodernebb eszközök fejlődésére, valamint sor kerül egy kerekasztal-beszélgetésre cégvezetők részvételével. Ez utóbbitól annak megfogalmazását várják, hogy ők mit várnak el a leendő munkavállalóktól, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézni manapság a mezőgazdaságban, és hogy milyen megoldásokat látnak ezeknek a kihívásoknak a kezelésére. Több plenáris előadásnak is ez a témája, tette hozzá az elnök.

Németh Szabolcs elmondta: az agrárium ma már nem az, ami 30 vagy 40 évvel ezelőtt volt.

A versenyképesség javítása és a generációváltás érdekében új kihívásoknak kell megfelelni, amit csak teljesen új szemlélettel és stratégiával lehet elérni.

Az agrárdigitalizációs forradalom teljesen átalakítja a mezőgazdaságot, és nagymértékű változásra kell felkészülni miatta a következő években, évtizedekben. Mindez izgalmas életpályát jelenthet a fiataloknak, akik a számítógépek világában szerzett ismereteikkel jól teljesíthetnek a mindinkább digitálissá váló mezőgazdaságban. Az agrárium tehát ötvözi magában a természeti és technológiai elemeket, és nagy változások előtt áll, vagyis vonzó életpályát jelenthet a fiatalok számára – fejtette ki a Corvinus Agribusiness diákszervezet elnöke.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/39 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

Fiatal intézmény nagy múlttal

Három évvel ezelőtt adták át Sopronban a Károly-magaslati Ökoturisztikai Látogatóközpontot, amelyben az erdők élővilágát bemutató kiállítások mellett a Kőhalmy Vadászati Múzeum gyűjteményei, valamint a TAEG Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. erdészeti erdei iskolája is helyet kapott.

Drónt nyerhet, aki ismeri az okostraktort és a műhúst

Nagy Diák Agrárteszt – mezőgazdálkodj okosan! néven online vetélkedőt indított a DUE Médiahálózat. A háromfordulós nyereményjátékban csak a 14 és 20 év közötti fiatalok vehetnek részt. A Nagy Diák Agrárteszt a Helló Modern Agrárium támogatásával jött létre.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.

FeHoVa: ismert horgászokkal beszélgettünk a legnépszerűbb módszerekről

A magyar horgász- és vadászközösség ünnepe volt a 27. FeHoVa, melyen nemcsak a legújabb termékek, hanem ismert szakemberek és versenyzők is várták az érdeklődőket. Lapunk egy pergető- és egy feeder-specialistát kérdezett a hazai horgászok szokásairól.

Az időjárás a legnagyobb gazdasági kockázat

A klímaváltozás mezőgazdasági termesztésre, élelmiszerbiztonságra gyakorolt hatásait, az újonnan érkezett károsítókat, invazív fajokat, az ellenük folytatott küzdelmet, a kereskedelmi globalizáció élelmiszer-biztonsági kockázatait mutatja be a Vajdahunyadvárban nyílt "Változó világunk kihívásai" című kiállítás.

Borjour Magnum: az év legnagyobb beltéri borkóstolója!

Igazi Kánaán: 220 magyar borászat, több mint 1000 kóstolható bor a Millenárison. Az idei, 11. Borjour Magnum elkényeztette a borbarátokat. Nem csak a széles választék, de a kísérő programok is ínyencségnek számítottak.

Halat és vadat a mindennapokba

Az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás egyik kiemelt feladata a vad- és halhúsfogyasztás népszerűsítése. Ezeknek a húsoknak a gasztronómiáját kívánja konferenciasorozat keretében megismertetni a közönséggel az Egy a Természettel Nonprofit Kft. szervezőiroda. Az idei FeHoVa-n helyet kapó konferencia ezeknek a húsoknak a mindennapokba való beintegrálására hívja fel a figyelmet.

Ha durran és porzik vagy törik, az már találat II.

A koronglövészet többféle versenymódot foglal magába. A nemzetközi szabályok szerint a skeet és trap versenyszámokban a férfiak 125, a nők 75 korongot lőnek, míg a duplatrap versenyeken a férfiak 150-et, a nők pedig 120-at. A versenyek során a legjobb hat teljesítményt felmutató sportlövő jut be a döntőbe.