Back to top

Akik a legprofibban segítettek eligazodni a jogszabálydzsungelben

Önnek mi jut elsőként eszébe a hatóság szóról? Ellenőrzés, bírságolás? Sokunknak sajnos igen. Egyebek között ezt a negatív képzettársítást szeretnék eltüntetni a közgondolkodásból az Év segítő hatósági szakembere díj kitalálói.

Az Év segítő hatósági szakemberei és a díjátadók
Fotó: Zsoldos Alexandra
Arra szeretnék ráirányítani a figyelmünket, hogy micsoda óriási munkát végeznek a hatósági szakemberek, amikor a jogszabályok dzsungelében segítik eligazodni ügyfeleiket – hogy azok ne egy ellenőrzés kapcsán legyenek kénytelenek szembesülni vele, mit hogyan kellett volna csinálniuk.

Kétarcúnak nevezte a díjátadón a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója. „Egyrészt ellenőrzünk, és szigorúan fellépünk a jogszabályok be nem tartása, a szabályokat szándékosan megsértők, a fogyasztók egészségét veszélyeztető vállalkozások ellen, másrészt nagy hangsúlyt fektetünk tudásunk megosztására, szemléletformálásra. Ez megnyilvánul egyebek között a jogszabályok dzsungelében eligazítást nyújtó útmutatók elkészítésében is” – fogalmazott.

Ennek szellemében kapták az idei különdíjat azok a szakemberek, akik társadalmi munkában elkészítették a Kistermelői jó higiéniai gyakorlat útmutatókat,

a Nébih és az Agrárminisztérium munkatársai: Szegedyné Fricz Ágnes, Kuti Beatrix, dr. Szalay Orsolya, dr. Hosoff Anita, Kobl Nándorné, Máté Júlia, valamint Steinerné Bertalan Gabriella.

Sztanovánszkiné dr. Barta Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának vezetője azzal érdemelte ki az Év segítő hatósági szakembere díjat, hogy a Kistermelői jó higiéniai gyakorlat útmutatókat az első napjaitól kezdve segített összeállítani,

kombinálva a hatósági ismereteit a hagyományos élelmiszerkészítési módszerekkel,

amiket a kistermelők alkalmaznak.

Gonda Gedeon, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztályának vezetője pedig Nyíregyházán

a helyi termékek közvetlen értékesítését, minőségi megjelenését segítette nagyban

azzal, hogy segített kialakítani egy szabályrendszert, ami alapján a jogszabályoknak megfelelően lehet működtetni egy bevásárlóközösséget.

Az Év segítő hatósági szakembere elismerő címet a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviselete (Kislépték Egyesület) adományozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megéri többet áldozni az állatjólétre?

Keresik-e a vevők a magasabb élelmiszerbiztonsági és állatjóléti követelményeknek eleget tevő gazdálkodók termékeit? Hajlandók többet fizetni értük? Kik azok, akiknek a vásárlás során hívó szó a „boldog csirke”, a fiatalabbak vagy az idősebbek, a nagy városokban élők, a magasabb végzettségűek? Ilyen kérdésekre keresték a választ a tajvani Chaoyang Műszaki Egyetem kutatói a közel múltban.

Megvédjük a növényvédelmet?

Elméleti számítások szerint a növényvédelem elhagyásával évente akár 400-500 ezer ember is éhenhal hatna. Nem véletlen, hogy sokan aggódva tekintenek az uniónak a kémiai védekezést szinte ellehetetlenítő nyilatkozataira. A radikális rendelkezések helyett inkább az ésszerű, kontrollált növényvédelemre kellene fókuszálni. Ezek a gondolatok is előkerültek az Agrya Tiszadobon tartott tanácskozásán.

Az osztatlan közös jogi útvesztőjéről a fiatal gazda klubesteken

Országszerte ismét megnyitottak az Fiatal Gazda Klubok. Az idén elsőként Keszthelyen és Tiszadobon tartották meg a rendezvényt, ahol a földügyi ügyintézés gyakorlati tapasztalatai, különös tekintettel az osztatlan közös tulajdonú földterületek használatára, valamint a földvásárlás finanszírozása volt a téma.

A Dunától keletre fekvő borvidékeken is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége

A szőlő aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée, FD) betegségét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal referencia-laboratóriuma 2019-ben a Hajós-Bajai borvidéken. Az illetékes kormányhivatalok szakemberei megkezdték a felszámoláshoz szükséges intézkedéseket, emellett azonban a szőlő- és bortermelők tudatos, aktív részvétele is nélkülözhetetlen hazánk borvidékeinek megóvásához.

A tudomány átszövi mindennapjainkat

A Magyar Tudomány Ünnepének nyitóeseményét november 4-én tartották a Pannon Egyetemen, Veszprémben. Az ünnepi köszöntőkből megtudhattuk, hogy a tudomány művelői napról napra újabb és újabb értékeket teremtenek, legyen szó például a gabonanövények aszálytűrésének genetikai alapjairól, a kutatók új tudással bővítik az emberiség közös tudáskincsét.

Az Unióban csak az agrárpolitika közös

Az eddigi legnagyobb érdeklődés mellett tartotta meg a BASF harmadik alkalommal az "Együttműködés a fenntartható mezőgazdaságért" című konferenciáját. Az MTA patinás épületében szervezett rendezvényre az agrárium legkülönbözőbb területeiről érkeztek szakemberek.

Az öntözéses gazdálkodást támogatja az agrártárca új törvényjavaslata

Az Országgyűlés elé került az öntözéses gazdálkodásról szóló törvényjavaslat, amelynek a gazdák kérésének megfelelően egyik legfőbb alapelve, hogy az öntözés közérdek - közölte Nagy István agrárminiszter az MTI-vel.

Csaknem 10 liter parlagfüvet tartalmazó, emberi fogyasztásra szánt készítményt zárolt a Nébih

Több hatósági ellenőrzés során összesen mintegy 10 liter illegálisan forgalmazott parlagfű terméket vontak ki azonnali hatállyal a forgalomból és vettek hatósági zár alá a Nébih ellenőrei egy Zala megyei vállalkozásnál. A Parlagfű+ és Cseppecske+ néven forgalmazott termékeket – darabonként 50 ml-es fogyasztói kiszerelésben – számos bioboltban, valamint az interneten is árusította a cég.

Megkezdődött az egyeztetés a Balaton partvonalának új szabályozásáról

A Balaton partvonalát meghatározó eddigi jogszabályt új váltja fel, amelynek terveit a napokban kapta meg, és november 8-ig véleményezheti a 44 Balaton-parti település, valamint a Balatoni Szövetség (BSz) - közölte Balassa Balázs, a balatoni önkormányzatokat tömörítő BSz elnöke az MTI-vel kedden.

Illegális virágok után nyomoztak

Sikeres földerítő kampányt hajtott végre a Fleuroselect hat európai országban az engedély nélkül szaporított licencdíjas egynyári dísznövényfajtákat termelő kertészetek kiszűrésére.