Back to top

Akik a legprofibban segítettek eligazodni a jogszabálydzsungelben

Önnek mi jut elsőként eszébe a hatóság szóról? Ellenőrzés, bírságolás? Sokunknak sajnos igen. Egyebek között ezt a negatív képzettársítást szeretnék eltüntetni a közgondolkodásból az Év segítő hatósági szakembere díj kitalálói.

Az Év segítő hatósági szakemberei és a díjátadók
Fotó: Zsoldos Alexandra
Arra szeretnék ráirányítani a figyelmünket, hogy micsoda óriási munkát végeznek a hatósági szakemberek, amikor a jogszabályok dzsungelében segítik eligazodni ügyfeleiket – hogy azok ne egy ellenőrzés kapcsán legyenek kénytelenek szembesülni vele, mit hogyan kellett volna csinálniuk.

Kétarcúnak nevezte a díjátadón a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója. „Egyrészt ellenőrzünk, és szigorúan fellépünk a jogszabályok be nem tartása, a szabályokat szándékosan megsértők, a fogyasztók egészségét veszélyeztető vállalkozások ellen, másrészt nagy hangsúlyt fektetünk tudásunk megosztására, szemléletformálásra. Ez megnyilvánul egyebek között a jogszabályok dzsungelében eligazítást nyújtó útmutatók elkészítésében is” – fogalmazott.

Ennek szellemében kapták az idei különdíjat azok a szakemberek, akik társadalmi munkában elkészítették a Kistermelői jó higiéniai gyakorlat útmutatókat,

a Nébih és az Agrárminisztérium munkatársai: Szegedyné Fricz Ágnes, Kuti Beatrix, dr. Szalay Orsolya, dr. Hosoff Anita, Kobl Nándorné, Máté Júlia, valamint Steinerné Bertalan Gabriella.

Sztanovánszkiné dr. Barta Gabriella, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztályának vezetője azzal érdemelte ki az Év segítő hatósági szakembere díjat, hogy a Kistermelői jó higiéniai gyakorlat útmutatókat az első napjaitól kezdve segített összeállítani,

kombinálva a hatósági ismereteit a hagyományos élelmiszerkészítési módszerekkel,

amiket a kistermelők alkalmaznak.

Gonda Gedeon, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatal Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztályának vezetője pedig Nyíregyházán

a helyi termékek közvetlen értékesítését, minőségi megjelenését segítette nagyban

azzal, hogy segített kialakítani egy szabályrendszert, ami alapján a jogszabályoknak megfelelően lehet működtetni egy bevásárlóközösséget.

Az Év segítő hatósági szakembere elismerő címet a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviselete (Kislépték Egyesület) adományozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara támogatásával.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított, korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

Elérkezett az élelmiszerlánc-felügyeleti díjbevallások beadásának utolsó hete

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy az élelmiszerlánc-szereplők többségének 2020. május 31-ig kell benyújtania a 2020-as felügyeleti díjbevallását. Mivel idén a jogszabályban előírt határidő munkaszüneti napra esik, a bevallások a következő munkanapon, tehát június 2-án még beadhatóak.

Felszámolnák az „osztatlant” - Új földértékesítés és törvényjavaslat

Folytatódik az osztatlan közös földtulajdon felszámolására indított földértékesítési program – adta hírül nemrégiben az Agrárminisztérium. Eközben egy gyors, méltányos, átlátható rendszert hozna létre az osztatlan közös földtulajdon felszámolását célzó törvényjavaslat, amely régi problémát igyekszik rendezni.

Ne engedjenek a tisztességtelen nyomásnak a beszállítók, a kamara és a törvény is védi őket!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több áruházi beszállítótól kapott jelzéseket: azt tapasztalják, hogy egyes áruházláncok az általuk fizetendő különadót a mezőgazdasági- élelmiszeripari beszerzési árak letörésével akarják ellensúlyozni. A NAK felhívja az áruházláncok figyelmét arra, hogy törvényesen, tisztességesen járjanak el beszerzéseik során.

MAZARS: tört hónapra is kérhető a Kurzarbeit

Tört hónapra is igényelhető az átdolgozott csökkentett munkaidős foglalkoztatási támogatás, bár a jogszabály külön nem tér ki erre.

Újabb hazai madárinfluenza-megfigyelési körzetek

Egy uniós jogszabály-módosítás alapján a madárinfluenzával kapcsolatban létrehozott védő- és megfigyelési körzetek közé Magyarországon új körzeteket vettek fel.

Koronavírus - KSH: 3,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 3,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. A kialakult járványügyi veszélyhelyzet és a fokozatosan bevezetett, a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2022-től megváltozik a termésnövelő anyagok engedélyezési rendszere

2022-től alkalmazandó az Európai Unió új rendelete a termésnövelő anyagok forgalomba hozataláról. A jogszabály a legtöbb országban a jelenleginél szigorúbb, ugyanakkor a magyarországihoz képest kifejezetten lazább követelményeket ír elő. A rendelet által determinált számos változás szükségessé teszi, hogy a tagállamok és a Bizottság már az idén megkezdjék a felkészülést az új helyzetre.

A vízhiány és az aszály nem ugyanaz

Mi a különbség a kihirdetett vízhiány és a kihirdetett aszály között? Erre próbál érthető magyarázatot adni a NAK.

Május 15-ig nyilatkozniuk kell az állattartóknak

A hatékony járványügyi intézkedések előfeltétele, hogy a hatóság pontos információval rendelkezzen minden állatról, azaz tudja, hogy egy adott tenyészetben hány állatot tartanak. A több tartási hellyel rendelkező állattartóknak legkésőbb 2020. május 15-ig kell nyilatkozniuk a pontos adatokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal e célra létrehozott elektronikus felületén.