Back to top

Krizantémok ideje

Amikor a nyári virágok elhervadtak, és az őszbe forduló kert a még meleget adó napfényben elmerül, elérkezik a krizantémok ideje. Gömb formájukkal, változatos színben nyíló virágaikkal, sajátos illatukkal az évszak jellegzetes, karakteres növényei, a hangulatos dekorációk kihagyhatatlan alkotóelemei.

A nagyvirágú vágott és cserepes krizantémok Magyarországon szokásosan halottak napi növények, ám a kegyeleti díszekben használt fehér és krémszínű fajtákon túl az új, kisebb-nagyobb méretű, élénk színű cserepes fajták sokoldalú felhasználási lehetőséget kínálnak. A nyár végi időszakban a kerti virágok figyelemreméltó váltónövényei lehetnek.

Szabályos gömbök vagy háromszögek

A kereskedelemben multiflora és garden mums megjelöléssel árusított krizantémok cserépben vagy konténerben nevelt nagyobb termetű, kisebb virágokkal nyíló növények.

A multiflora elnevezés a sok kis apró virágra utal, míg garden mums név alatt a kerti krizantém értendő (a „mum” szócska a Chrysanthemum végződéséből adódik).
A multiflora típusok és a kerti krizantémok felépítésükben különböznek. A multiflorák hajtásai több szinten elágaznak és minden elágazódás végén bimbót nevelnek, emiatt lesznek szabályos gömb alakúak. A kerti krizantémok egyszer ágaznak el, és V alakot fölvéve rakódnak be virágokkal.

A stílusteremtő

• Modern: válasszunk ki egy adott színt különféle méretekben, és hozzáillő, szokatlan növénytartót.

• Klasszikus: a markáns színű terrakotta edények és teraszburkolatok fölerősítik a látványt.

• Kontrasztos: jól mutat a virág színével egyező vagy éles kontrasztot teremtő cserepekben, színes kaspókban.

• Természetes: a kert természetességét hangsúlyozzák a különböző színű, alakú, magasságú növénycsoportok. Válogassunk a krizantém mellé egyéb jellegzetes őszi kellékeket: dísztököt, száradó terméseket, lombot, ágakat. Székekkel, párnahuzatokkal, gyertyákkal alakítsunk ki kedves, jó kedvre derítő zugokat.

Formájuk nem teljesen gömbölyű, fölfelé kissé kiszélesedő. Pompás erkély- és teraszdíszek.

A kertekben szoliter növényként, csoportosan vagy vegyes növénytársításokban bárhol elhelyezhetők. Az általában teljes nyílásban értékesített növények könnyen gondozhatók.

A szobanövény

A kisebb méretű, 10-12 cm átmérőjű cserepekben nevelt krizantémok szín- és formagazdag fajták, csaknem egész évben jelen vannak az áruházláncok, kertészeti áruházak kínálatában, jóllehet közöttük is vannak, amelyeket a mindenszenteki időszakra termesztenek. Ezek elsősorban szobanövények, de tavasztól őszig a szabadban is elhelyezhetők.

Télálló vagy nem?

A krizantémok a természetben évelő növények, de egyévesként tartjuk, azaz elvirágzásuk után kidobjuk őket.

Az egyévesként nevelt cserepes krizantémok nem télállók, de megpróbálhatjuk átteleltetni őket.

Csak egészségesnek tűnő növénnyel próbálkozzunk. Az elnyílásuk után ujjhossznyira visszavágott töveket világos, hűvös, legföljebb 8 °C-os helyiségben teleltessük. Mérsékelten, de rendszeresen öntözzük, majd áprilisban vigyük ki őket a szabadba. Tápanyagban gazdag, laza talajt kívánnak, a pangó vízre érzékenyek.

Tavasszal a friss talajba került tövek újból kihajtanak, a bokrosodás és az alacsonyabb termet érdekében új hajtásaikat érdemes egy-két alkalommal visszavágni.

Így gondozzuk a virágos növényeket

• A kerti krizantém elhelyezésekor a világos helyet részesítsük előnyben, így elég fényt kap akkor is, amikor a nappalok rövidülnek.

• Heti kétszer-háromszor öntözzük meg, mert a rengeteg virág esernyőként terül szét a lomb fölött, ami megakadályozhatja, hogy az esővíz a tőhöz jusson.

• Tápanyag-utánpótlásra nincs szükség.

• Szeles időben ellenőrizzük a földlabda nedvességét, mivel a szél gyorsabban kiszárítja a talajt.

• A fagy a kerti krizantém végét jelenti. Ha a hőmérséklet nulla fok alá csökken, takarjuk be, vagy állítsuk védett helyre, ahol a virágait még megőrzi.

• Ha a gömbkrizantém talaja túlzottan kiszáradna, merítsük a földlabdáját vízbe, tartsuk a víz alatt addig, amíg már nem távoznak a földből légbuborékok.

• A növénytartó edény rendelkezzen a fölösleges vizet elvezető kifolyónyílással. A krizantém vízigényes, de a pangó vízre érzékeny.

• Szedegessük le az elnyílt virágokat, úgy a növény üde és szép marad.

A nyári, fő növekedési időszakban gazdag tápoldatozásra van szükségük. A kertészetekben a cserepes termesztés során általában genetikailag alacsony, rövid ízközű fajtákat használnak, de a szép, zömök termet érdekében mesterségesen is korlátozhatják a növekedésüket. Ha a korábban vásárolt növényeink hirtelen magasra nőnek, annak az az oka, hogy a kertészetben annak idején használt növekedésgátló szer hatása alábbhagyott.

Egész évben a szabadban

A kerti krizantémok évelő növényként is szépek az ágyásokban. A dézsákban átteleltetett növényeket májusban ültessük ki a kertbe, csak így kapnak esélyt a gyökerek arra, hogy időben megkapaszkodjanak és megerősödve túléljék a telet. Ültetésre olyan helyet válasszunk, amely a hideg évszakban szélvédett, és túlnyomórészt száraz marad. Az ősszel elvirágzott töveket ne vágjuk vissza, a tövön hagyott hajtások védik a növényt a fagytól, míg a talajfelszínt lombbal fedjük le a gyökérzet védelme érdekében.

Kora tavasszal, amikor észrevesszük a friss, zöld hajtások megjelenését a tövek aljában, akkor vágjuk le a tavalyról maradt növényi részeket arasznyira a talaj fölött.

Ez a melegedő évszakban elegendő energiát ad az elinduláshoz. A krizantém a gazdag virágzáshoz sok vizet igényel, bőségesen öntözzük közvetlenül a gyökér körül – még esőben is, mert előfordul, hogy a sűrű lomb esőárnyékot vet a talajra. A növekedési időszakban a tápanyagigénye is megnő.

Aranyvirág

A krizantém tudományos neve, a Chrysanthemum görög eredetű szó, a chrysos (arany) és az anthemos (virág) szavakból származik. A szóösszetétel aranyvirágot jelent, amellyel a napot jelképező szabályos sugaras virágokra utalnak. A növény Kínából származik, ahol már 2000 éve foglalkoznak a nemesítésével. Származási helyén a nemes növényekhez sorolják, az orchideával, a bambusszal és a szilvával együtt, amelyek a szerencsét és a jólétet jelképezik. A szaporítási alapanyagok 1789-ben kerültek Európába a kínai kertészetekből. 

Szeretjük, mert…

…a kerti krizantémok szédítően sok apró, gyönyörű virágot nevelnek. Az őszi időszakban jól tűrik az alacsonyabb hőmérsékletet anélkül, hogy virágaik károsodnának.

…virágbőségük varázslatos, a nagyobb cserépben nevelt tövek hatalmas méretű, gömb formájú bokorrá fejlődnek.

…egyetlen növény is tengernyi élénk színű virággal díszíti a bejáratot, fölvidítja a kertet, balkont.

…a késő nyáron virágba boruló növények lila, aranybarna, sárga, okker, fehér, halvány rózsaszín és sötétvörös színekkel tökéletesen illeszkednek az évszakhoz.

…a kerti krizantémok bimbósan is nagyon vonzóak.

…hónapokon át virágzanak, így hosszú ideig adnak színt a kertben, a teraszon és az erkélyen.

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2019/9-10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kártevőroham már nem lesz - Növényvédelmi előrejelzés

Akár már az őszi lemosó permetezésen is gondolkozhatunk, ahol lehullott a lomb körülbelül fele. A „klasszikus” kártevőkből már nem kell rohamra számítani – legföljebb a meztelen csigákat érdemes gyéríteni –, azonban meglehetősen aktívak még a poloskák és a harlekinkaticák.

A hobbi virágvetőmagokat vizsgált a Nébih

Számos hibát feltárt a Nébih tavaszi hobbi virágvetőmag ellenőrzés-sorozata. Az 50 megvizsgált vetőmagtétel közül 11-gyel volt probléma, többek között 6 tétel csírázóképességével, egynek pedig a tisztaságával voltak gondok. A nem megfelelő csírázóképesség miatt két kis- és középvállalkozással szemben figyelmeztetést, míg két áruházlánc esetében minőségvédelmi bírságot szabott ki a hatóság.

A természet utat mutat

A természet utat mutat, megadja az utasításokat, és ezekkel élni kell, méghozzá szabadon, erőlködés nélkül – fogalmazott Páli Barna, akivel párja, Lampert Mária társaságában találkoztunk Alsópáhokon, annak is festői vasboldogasszonyfai részében, ahová letelepedett családjával. Állatokat tartanak, egy különleges gyümölcsöst művelnek, ottjártunkkor éppen jurtát építettek, és kertet is terveznek.

Kevesebb szőlő, alacsony árak Szlovákiában

Szlovákiában az idén nagyjából két héttel később kezdődött a szőlőszüret, mint például 1 évvel ezelőtt. Az előzetes becslések szerint 15 százalékkal gyengébb termés várható.

Mi terem a szőlő alatt?

Ha mókásan akarnánk megválaszolni a kérdést, mit is találhatunk a szőlő alatt, mondhatnánk, hogy ott lehetnek a számunkra legfontosabbak: családunk, hűsölő háziállataink, autónk... Viccet félretéve, a szőlő közvetlen környezetéről, vagyis a tőkék alatti tér kihasználásáról szeretnék bővebben szólni.

A növényvédő szerek okozta károk

A hormonhatású gyomirtó szerek, amelyeket elsősorban a gabonaféléknél és a kukoricában használnak, a légmozgás hatására elérhetik a szőlőültetvényeket is, ahol nagy károkat okozhatnak.

Az aktív termelési módozatoké a jövő

Az időjárási anomáliák, a mind meglepőbb kihívások ébresztik rá a gazdákat arra, hogy tudatosan és aktívan be kell avatkozniuk a jó terméseredmények érdekében – véli Éber Csaba. A Malagrow kereskedelmi vezetője szerint a változékony helyzetből kell kihozni a legtöbbet, ehhez pedig profi termékek és magabiztos szaktudás kell.

Előzzük meg a moníliát

A moníliás betegség kórokozója olyan gomba, amely a gyümölcsfák virágait, hajtásait, vesszőit, a termőnyársakat, valamint a gyümölcsöket fertőzi. A monília az összes gyümölcsfán előfordul és évi rendszerességgel okoz problémát a házikertekben. A veszélyes gombabetegség főleg nedves, csapadékos évjáratokban gyakori.

Kertek falánk "vendégei": talajlakó kártevők

A megváltozó környezeti feltételeknek, például a brutális fölmelegedésnek, a felpörgött kereskedelemnek, és a lelkesen jövő-menő turistáknak köszönhetően napról napra hallhatunk híreket újabb és újabb károsítók felbukkanásáról. Sokunknak lett személyes jó ismerőse a lepkekabóca, a márványospoloska vagy éppen a borókabogár.

Kiváló antidepresszáns az év gyógynövénye, a közönséges orbáncfű

A közönséges orbáncfűről az utóbbi 20-30 évben bizonyosodott be, hogy antidepresszáns hatása van, ezen kívül gyors sebgyógyító, minden bőrbetegségre, illetve gyomor- és nyombélfekélyre is jótékony hatású. Száraz gyepekben Magyarországon is gyakori, rövid életű, 50-100 centiméter magas évelő növény.