Back to top

Haluskaház, a múlt idéző tanya - Az Év Tanyája

A 2018-as Év Tanyája Közönség Díj, egy békéscsabai, tót hagyományokat ápoló családhoz került. A Frankó tanya, újabb nevén Haluskaház megálmodója Bartolák Mária, aki elképesztő lendülettel és lenyűgöző lelkesedéssel ápolja, gondozza, fejlesztgeti a kis majort.

A Haluskaház, a haluska készítés fellegvára, itt minden megtalálható, ami ehhez a különleges felvidéki étel elkészítéséhez szükséges. A tanya a vendéglátás szempontjából „fiatalnak” számít, mostani formájában áprilistól üzemel.

A közösségi médiában meg­hirdetett Év Tanyája szavazáson a legtöbb szavazatot Bartolák Mária tanyája, a Haluskaház nyerte.

A koros épületet Mária keresztapja, Frankó Pál családja építette. Az itt felnőtt keresztapa, sajnos ideje korán eltávozott, ezért Mária és férje úgy döntöttek, hogy megveszik az ingatlant, hogy családon belül maradjon. Mivel a szűk családi kör 35 főt számlál, jó ötletnek tűnt berendezni egy olyan helyet, ahol a családtagok össze tudnak jönni és mindenki kényelmesen elfér. Később, mikor a tanya már kezdte elnyerni jelenlegi formáját, a család és a gyerekek barátai is meglátogatták a helyet és remekül érezték magukat. Mária ekkor döbbent rá arra, hogy milyen önző dolog lenne, ha csak maguknak tartanák meg az ódon épületből áradó békés hangulatot.

Úgy gondolta, hogy érdemes lenne gyerekeknek is megmutatni ezt az életérzést és úgy döntött, hogy a birtokot nyitott portává alakítják át.

A XX. század elején épült, alapozás nélküli épület vert falai között újjáéled a múlt. A házban sok berendezési tárgy a boldog békeidő nosztalgikus hangulatát idézi vissza. Amellett, hogy a család megtartotta a tanya régi bútorait, tudatosan gyűjti az antik tárgyakat. Jó néhány, már kidobásra szánt kelléket barátoktól, ismerősöktől kaptak ajándékba, hogy ne menjenek veszendőbe. Azonban sok dolgot a gyulai és békéscsabai bolhapiacról szereztek be. A letűnt kor eszközei – amelyek immáron új rendeltetést nyertek – a tanyát átszövő életstílus átadása mellett, a gyerekek és szüleik környezeti nevelésében is segítenek. Az ide látogató kis- és nagy vendégek megtudhatják, hogy milyen volt egy múlt század eleji hajvasaló, egy porcelán ételhordó, illetve, hogy nézett ki egy parfümőr. Megcsodálhatják a korabeli kézzel varrt ruhákat, kötényeket, a konyhai eszközöket és egy százéves sparheltet is, melyen a ház – névadó – specialitása készül, a haluska.

A régi tanyaszín helyén egy nagy közösségi teret alakítottak ki, a haluska szobát, ahol hozzávetőlegesen harminc embert tudnak leültetni. Itt szolgálják fel az idelátogatóknak a helyi különlegességeket, a már említett haluskát és a híres csabai kolbászt.

Utóbbit egy negyven centiméter vastag vályogfalú, jól szellőző kamrában tárolják, a füstölt szalonna és az egyéb füstölt áruk mellett.

Mi a haluska?

A haluska egy hagyományos tót étel, nem összetévesztendő a galuskával! A haluska tésztájába liszt, tojás, só, és víz kerül, melyet kézzel gyúrnak, nyújtanak és kézzel is vágják fel vékony csíkokra. Ellentétben a galuskával, melyet szaggatnak, tésztájába pedig krumpli is kerül. A felvágott haluska tésztát sós vízben megfőzik, majd ropogósra pirítják sparhelten vagy kemencében és brindzával, káposztával, túróval vagy mákkal ízesítik.

A tanya mai stílusa több év alatt alakult ki, Mária ötletei alapján. Sokat alakítottak rajta mióta megvették, eltökélt szándékuk volt az eredeti látvány megőrzése. A ház fűtését még most is a falba épített kemencével és a különálló cserépkályhával oldják meg. A kemence és a tisztaszoba hajópadlója eredeti állapotában tündököl, viszont a burkolóanyagok, támfák, ajtó- és ablakkeretek különböző bontásokból származnak. Mária és férje módszeresen kutatta fel a közeli bontásra ítélt tanyákat, hogy a még menthető anyagokat használják fel sajátjukhoz. Ezzel az apró trükkel nemcsak megmentették a tüzelőnek szánt faanyagokat, hanem még inkább meghittebbé varázsolták a légkört, a vendégeknek pedig olyan érzésük van, mintha csak a nagyihoz jöttek volna. „Ott voltunk a környékbeli tanya- és házbontásokon és céltudatosan vásároltuk fel a nyílászárókat, ajtókat, gerendákat, faoszlopokat, hideg és melegburkolatokat, kiegészítőket, vályogot, tetőcserepet, mindent, amire szükségünk volt” – mesélte.

A tanya udvara hármas elosztású. Elől található a konyhakert, melyet fagerendák felhasználásával tagoltak. A középső udvarban vannak az ólak, hátul pedig a baromfiudvar kap helyet, ahova egy kukoricagórét állítottak, alá pedig három disznóól került.

A tanya állatvilága változatos. Nem csak hagyományos magyar állatokat tartanak. A baromfik közül van kacsa, liba, gyöngyös, fürj, egy kínai selyem kakas, egy páva pár, Andor és Amália. Az udvarban él egy minnesotai kan disznó, két csün­gőhasú koca, egy holland törpe birkanyáj, a két kos, Félix és Rudi, na meg Matyi, a szamár. Amikor a tanya állat összetételét kialakították, kifejezetten azt vették figyelembe, hogy kistermetűek legyenek. Ennek több oka is volt. Egyrészt az idelátogató gyerekek bátrabban közelednek egy-egy kisebb testű állathoz, másrészt azért, mert Mária gyakran egyedül van kint a birtokon és az apróbb jószágokat könnyebb kezelni.

A birtokhoz tartozik egy szántó terület, mely a takarmány ellátásban segít és egy gyümölcsös kert is. Innen szüretelik a lekvárba, befőttbe és persze a pálinkába való alapanyagot. A tanyán a környezettudatos életmódra és az önellátásra törekszenek. Igyekeznek vegyszermentesen mindent maguk előállítani. Gyűjtik az esővizet, melyet öntözésre és itatásra is használnak. A zöldhulladékot komposztálják és többnyire a konyhakert talaját javítják fel vele.

A tanya falusi vendégasztalként és szálláshelyként is funkcionál. Családi ünnepségek, baráti összejövetelek és főként gyerekprogramok kerülnek megrendezésre. Áprilistól mostanáig közel hétszáz gyermek járt már itt. Azonban nem csak a fiatalabb korosztály élvezi ki rendszeresen a hely kivételes harmóniáját. Nyugdíjas klubok tagjai is gyakori, szívesen látott vendégek. Számukra egy igazi időutazást jelent átlépni a tanya küszöbét.

A Haluskaház egy híd a generációk között. A gyerekek megismerkedhetnek az előző század életvitelével, szokásaival, felfedezhetik a természet szépségeit, játszhatnak az állatokkal. A nyugdíjas korosztály pedig nosztalgiázhat egy kellemes kávé mellett, amit egy hatvanéves olasz kávéfőzővel készítettek el.

A Frankó tanyán a tót hagyományokat őrzik, mivel Mária katolikus, szlovák családból származik. A tótok egyik nemzeti étele a haluska, innen jött az ötlet, hogy a tanya neve Haluskaház legyen. „A név arra utal, hogy a felújítás során nem csak a korabeli környezet reprodukálását tartottuk szem előtt, hanem eltökélt szándékunk volt, hogy mindenki számára elérhető és megérthető módon mutassuk be a korabeli tanyasi életet is. Úgy gondoltuk, hogy erre a gasztronómia a legalkalmasabb. Ezért a tanyabemutatás középpontjába a haluskakészítést állítottuk.” – mondta. Hozzátette, hogy a tanyán kifejezetten olyan tevékenységet szerettek volna bevezetni, ami a környéken egyedülálló.

A tótoknál a péntek volt a böjtnap, ekkor ettek rendszerint haluskát. Mária azt tervezi, hogy elindítja a Haluska pénteket, melynek során a programra jelentkezők részt vennének egy haluskakóstoláson, miközben megpihennek a csodálatos tanyasi környezetben.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2019/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

Paradicsom: várható mennyiségek, árak

A paradicsom-feldolgozókat tömörítő WPTC (World Processing Tomato Council) február közepi, Sacramentóban megrendezett ülésén kiadta a 2023-as évre vonatkozó első hivatalos előrejelzését. A szervezet szerint a világon összesen várhatóan 41,8 millió tonna paradicsomot dolgoznak fel, 10%-kal többet, mint tavaly.

Férfias szakma, mégis egész jól megy

A sertések szerelemből fogadott munkatársak Barabás Renáta életében. Egy éve Tápiószőlősön és Újszilváson vezeti sertéshizlaldáit egyetlen alkalmazottal, és évi 6600 kibocsátott hízóval. Hajnali kettőkor egy felhajtásra érkezem először a tápiószőlősi telepre.

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.

Várnak Vas vármegye csodálatos erdői

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. az elmúlt öt évben csaknem 14 millió csemetét és több mint 135 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot ültetett el erdeinek felújítása és az erdősítések érdekében, illetve 54 hektáron telepített új erdőt. Nevezetességei közé tartoznak a 300 éves korukban leroskadt vén tölgyfák, a banyafák, amelyek tövében - a hiedelem szerint - szombatonként találkoztak a seprűnyélen ideérkező boszorkányok.

Szennyezett teljes kiőrlésű lisztet hívtak vissza

Magas tropán alkaloid szennyezettség (atropin, szkopolamin) miatt visszahívta a Bauck Hof márka teljes kiőrlésű lisztjét a Bio Partner Kft. - tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétvégén az MTI-t.

A baromfiágazat 2022-ben

A baromfi termelés minden termékpályán tapasztalható a csökkenés hangzott el az Eurofins budapesti rendezvényén. A webináriumon az Agrárminisztérium és az ágazat szakmai szervezetei részletesen ismertették tavalyi tapasztalataikat és az ágazat kilátásait.

Sugárzóan okos megoldás – egyelőre kihasználatlanul

Ha valakitől megkérdeznénk, hogy evett-e már sugárkezelt élelmiszert, valószínűleg habozás nélkül rávágná, hogy nem. Pedig senki nem lehet biztos benne. Akadnak ugyanis olyan termékek, amelyeket nagy valószínűséggel ezzel az eljárással szabadítottak meg a nem kívánatos mikroorganizmusoktól. Ilyen például a fahéj, a kesudió, a kurkuma vagy a pisztácia.

Gazdasági kilátások a sertéságazatban

Milyen ma a hazai sertéságazat helyzete? Milyen a világban és Európában? Mi várható sertés fronton? Ezekre a kérdésekre adott választ Dr. Nemes Imre a Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének (MSTSZ) szakmai igazgatója.

A legjobb ételek az agy egészségének fellendítéséhez

Ahogy idősödünk, egyre fontosabbá figyelnünk agyunk egészségére. Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a demenciában szenvedők száma, részben azért, mert az emberek egyre tovább élnek. Az Egyesült Államokban a 85 és 89 év közötti felnőttek 22 százalékának van demenciája, a 90 éves vagy idősebb felnőttek körében ez az arány 33 százalék.