Back to top

Halott fákból műalkotás

Egy olasz művész, Andrea Gandini öreg fákból, farönkökből alkotja meg szobrait szülővárosában, Rómában. A fiatal szobrász 22 éves korára már több mint 66 fát faragott ki a Villa Pamphili parkban azzal a céllal, hogy új életre keltse az elfelejtett farönköket.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Gufi” Forano, Lazio #owl #guforeale #barbagianni #owlcarving #andreagandini #troncomorto

Andrea Gandini (@gandini.andrea) által megosztott bejegyzés,

Andrea Gandini az utóbbi pár évben egyidejűleg dolgozott óriási fákkal és kisebb farönkökkel, hogy megalkossa a saját művészetét – írja az Euronews a Reutersre hivatkozva. Az Instagram oldalán megtekinthetők a korábbi munkái, beleértve azt a fát, amiből egy lófejet faragott ki, illetve egy tágra nyitott kézfejet, amit a művész Magyarországon, Vásárosnaményban alkotott.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Mano” The second piece I’ve done in Hungary

Andrea Gandini (@gandini.andrea) által megosztott bejegyzés,

A munkái között találhatunk állatokat is, például macskákat és kutyákat, sőt egy életnagyságú modellt egy épp dzsúdót gyakorló férfiról.

A római szobrász szomorúnak tartja, hogy olyan sok fa megöregszik, és hogy elhanyagolja őket a város. Számára nehéz csak hátradőlni, és tétlenül nézni a gyenge és haldokló fákat.

Róma valójában az egyik legzöldebb város Európában, körülbelül 313 ezer fa található az utcáin, a parkjaiban és az erdőiben. A művész úgy véli, hogy a farönköket sajnos figyelmen kívül hagyják, a faragáshoz viszont ideálisak.

„Rómában sok farönk van, amik arra várnak, hogy műalkotássá váljanak”

– mondta.

Gandini gyerekkora óta szobrászkodik, kezdetben csak a garázsban alkotott, később pedig eldöntötte, hogy kifarag egy rönköt, ami kinn volt az utcán. A 22 éves fiatal számára társas szempontból is fontos a kinti alkotómunka, mivel a járókelők figyelik, képeket készítenek, és szeret új emberekkel megismerkedni.

„Körülbelül egy hét amíg befejezek egy szobrot, ami aztán mindenki másé lesz. Ez egy szenvedély, egy kisebb megszállottság”

– mondta Gandini.

A szobrok mostanra népszerű turistalátványossággá is váltak. A rendőrség azonban felhívta a művész figyelmét arra, hogy a történelmi helyeken mellőzze a fafaragást.

 

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gyomok: azaz növények rosszkor, rossz helyen

Gyomok: azaz növények épp rossz helyen... A gyom fogalma szubjektív, hiszen minden növény gyom, amelyik ott van, ahol nem kellene lennie. Egyesek kertészeti szempontból nem igazán tekinthetők károsnak, de akadnak olyanok is, melyek megjelenése és szaporodása súlyos problémát okozhat a kultúrnövényeinknek.

Hazai méhlegelők 15. rész - A császárfa

A 2019. márciusában indított, a méhészeti szempontból fontos fásszárú méhlegelő-növényeket bemutató cikksorozatom utolsó részéhez érkeztem. Bár a császárfa idegenhonos fafaj - kellően bizonyított vizsgálati eredmények hiányában - mégsem tekinthető hazánkban egyértelműen klasszikus hordásnövénynek, ezért nem a szokásos címet (Idegenhonos fás hordásnövények) adtam a sorozat befejező részének.

Arborétum a panelházak között - növényritkaságok Miskolc közepén

Miskolc idegenforgalmi jelentősége az utóbbi években növekszik, a rengeteg turisztikai beruházásnak köszönhetően egyre kedveltebb belföldi úti cél. A városba érkezők közül azonban csak kevesen tudnak arról, hogy az Avas délkeleti lejtőjén, az Aulich utcában a panelházak ölelésében megbújik egy gyűjteményes kert

Az alkalmazkodás nagymesterei

A magyar erdők sok millió egérnek adnak otthont a Kárpát-medencében. Az óvilágban előforduló 542 egérformából nálunk kilenc honos (köztük patkányok is vannak), az erdei egereknek pedig csak négy faja él hazánkban. Mégis nagy szerepet töltenek be a magyar vadonban, már csak azért is, mert sok ragadozónak biztosítanak táplálékot.

Jobban teljesítenek a gyepek a szén-dioxid megkötésben, mint a fák

A rétek és legelők hatékonyabbak a szén-dioxid megkötésben, mint az erdők. Egy új tanulmányból kiderül, hogy a klímaváltozás, hogyan változtatta meg az eddigi szemléletet.

Csömödéri Állami Erdei Vasút: Ábel hétvégén útnak indul

A ZALAERDŐ Zrt. erdei vasúthálózata 109 kilométeres hosszúságban szeli át a göcseji dombokat, 32 kilométeren – Lenti és Kistolmács között – kirándulókat is szállít.

Egy innovatív erdőgazdaság

A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt-nél minden terítékre kerül, ami fásszárú növény. A társaságra a nyitottság, a kísérletező szemlélet jellemző. Fontos, hogy a kutatóintézetük gyakorlati célokat szolgáljon. Csak olyan témákat tűznek zászlajukra, amelyeknek kézzelfogható eredménye, gazdasági haszna is lesz.

AM-államtitkár: több mint 22 milliárd forintért zajlanak ökoturisztikai fejlesztések

Több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések az erdőgazdaságoknál - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerdán a Baranya megyei Orfűn.

Hazai méhlegelők 14. rész - Idegenhonos fás hordásnövények VI.

Európa nagy részének és így hazánknak is a mindmáig egyik legelterjedtebb parkfája, díszfája a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), vagy más nevén a fehér bokrétafa. Napjainkban sok veszélyes károsítója van, melyek - különösen az idősebb példányait - erősen tizedelik. Méhészeti értékét sokan vitatják, kétségbe vonják a magas szaponintartalmú, méhekre mérgezőnek vélt virágpora miatt.

Minél több lehetőséget kell teremteni erdeink felfedezésére

Az Agrárminisztérium az erdők és a fával borított területek gyarapítása érdekében indította el az Országfásítási Programot, amelynek részeként a Településfásítási Programban mintegy 470 település részére biztosítottunk sorfákat, hogy belterületi ültetésekkel is felhívjuk a figyelmet az erdők fontosságára - mondta el Nagy István a „Muzsikál az erdő” - Mátrai Művészeti Napok megnyitóján, Gyöngyöspatán.