Back to top

Halott fákból műalkotás

Egy olasz művész, Andrea Gandini öreg fákból, farönkökből alkotja meg szobrait szülővárosában, Rómában. A fiatal szobrász 22 éves korára már több mint 66 fát faragott ki a Villa Pamphili parkban azzal a céllal, hogy új életre keltse az elfelejtett farönköket.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Gufi” Forano, Lazio #owl #guforeale #barbagianni #owlcarving #andreagandini #troncomorto

Andrea Gandini (@gandini.andrea) által megosztott bejegyzés,

Andrea Gandini az utóbbi pár évben egyidejűleg dolgozott óriási fákkal és kisebb farönkökkel, hogy megalkossa a saját művészetét – írja az Euronews a Reutersre hivatkozva. Az Instagram oldalán megtekinthetők a korábbi munkái, beleértve azt a fát, amiből egy lófejet faragott ki, illetve egy tágra nyitott kézfejet, amit a művész Magyarországon, Vásárosnaményban alkotott.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

“Mano” The second piece I’ve done in Hungary

Andrea Gandini (@gandini.andrea) által megosztott bejegyzés,

A munkái között találhatunk állatokat is, például macskákat és kutyákat, sőt egy életnagyságú modellt egy épp dzsúdót gyakorló férfiról.

A római szobrász szomorúnak tartja, hogy olyan sok fa megöregszik, és hogy elhanyagolja őket a város. Számára nehéz csak hátradőlni, és tétlenül nézni a gyenge és haldokló fákat.

Róma valójában az egyik legzöldebb város Európában, körülbelül 313 ezer fa található az utcáin, a parkjaiban és az erdőiben. A művész úgy véli, hogy a farönköket sajnos figyelmen kívül hagyják, a faragáshoz viszont ideálisak.

„Rómában sok farönk van, amik arra várnak, hogy műalkotássá váljanak”

– mondta.

Gandini gyerekkora óta szobrászkodik, kezdetben csak a garázsban alkotott, később pedig eldöntötte, hogy kifarag egy rönköt, ami kinn volt az utcán. A 22 éves fiatal számára társas szempontból is fontos a kinti alkotómunka, mivel a járókelők figyelik, képeket készítenek, és szeret új emberekkel megismerkedni.

„Körülbelül egy hét amíg befejezek egy szobrot, ami aztán mindenki másé lesz. Ez egy szenvedély, egy kisebb megszállottság”

– mondta Gandini.

A szobrok mostanra népszerű turistalátványossággá is váltak. A rendőrség azonban felhívta a művész figyelmét arra, hogy a történelmi helyeken mellőzze a fafaragást.

 

Forrás: 
euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Égig érő fák árnyékában

A SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. Magyarország egyik legnagyobb állami erdő- és vadgazdálkodója. Elsődleges célja a rábízott erdők megőrzése, ökológiai állapotuk és teljesítőképességük fenntartása.

A hardver a faiskola

A faiskolai vállalkozások a gyümölcstermesztők legfontosabb növénybeszállítói, gazdasági teljesítményük és szakmai fejlődésük dönti el a versenyképességüket, tehát ez a két versenypiaci ágazat egymásra utalt, közvetlenül és folyamatosan hatnak egymásra.

Fények a sötétben

Különleges hatásokat köszönhetünk a sötétet megtörő világosságnak. Varázslatos hangulatot csempészhetünk általa a kertbe, és segíti a biztonságos közlekedést is. A fényekkel megnyújthatjuk azt az időt, amit a szabadban tölthetünk. A hólepte, téli kertben pedig igazán különleges élmény az esti fény.

Láz-tetői kilátó: szemet gyönyörködtető panoráma

A Keszthelyi-hegységben a Bakonyerdő Zrt. hat kilátója várja a tájat felfedezni vágyókat. Többségük gyönyörű balatoni panorámát kínál, ám igazi gyöngyszem a hegységet belülről megmutató Láz-tetői kilátó.

Virágos díjazottak

Ebben az évben 26. alkalommal versenyeztek a magyar települések a Virágos Magyarország környezetszépítő versenyben. A győztes város Székesfehérvár, a győztes falu pedig Orfű lett, így jövőre az Entente Florale Europe nemzetközi mezőnyében ők képviselik majd hazánkat.

Nyitnikék Obornakon: kikapcsolódás és tanulás

„Alszik a hóban a hegy, a völgy, hallgat az erdő, hallgat a föld…” Szabó Lőrinc sorairól könnyedén juthatnak eszünkbe az Obornak környéki erdők, hiszen havas téli időszakban, bármelyik dombról letekintünk, nyugalom tölt el bennünket. Ebben a harmonikus világban működik a Nyitnikék Erdészeti Erdei Iskola, ahol bármelyik évszakban garantált a kikapcsolódás, az aktív pihenés, vagy éppen a tanulás.

Az ehető virágok oldják meg a kertészeti ágazat nehézségeit?

Franciaország és Olaszország Ligur- tengeri térségében ehető virágok termesztésével kísérleteznek. A program az Európai Unió kohéziós politikájának részeként jött létre. Az ANTEA projekt egy határokon átnyúló kezdeményezés, melynek célja a kertészeti ágazat kiterjesztése, illetve a gazdasági és társadalmi összetartás erősítése az EU régiói között.

Tömjén és mirha a Bibliában

A Biblia a „könyvek könyve”, a világon legtöbbet olvasott könyv. Több mint ezer éven át írták csaknem félszázan, egymástól térben és időben távol azzal a céllal, hogy Isten munkáját és üzenetét tolmácsolják. A Szentföld változatos felszínű, mediterrán és szubtrópusi éghajlatú terület, növényzete, mezőgazdasági kultúrája különbözik a miénktől.

Zamatos, illatos grincsfák

A grincsfának nincs konkrét értelmezése, szabad műfaj, amelynek eredménye egy olyan alkotás, amelyben ott az ünnep öröme, de a nehézségek és a kihívások üzenete is. Valójában a mai világunk rajzolódik ki minden darabban.

Folytatódott a Zöld Szív program

Ahogyan eddig már több alkalommal, a közelmúltban is jó ügy mellé álltak az ÉSZAKERDŐ Zrt. munkatársai, ezúttal kifutót építettek a Miskolci Állatkertben.