Back to top

Szakmai határkő az OMÉK-szereplés

Szeptember 26–29. között Budapesten rendezte meg az Agrárminisztérium és Agrármarketing Centrum a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt, amelyen „A Kárpát-medence kincsei” jelmondat alatt teret biztosítottak a határon túli gazdák bemutatkozására. Az RMGE-Maros nyolcadik alkalommal vett részt a rendezvényen.

Az RMGE-Maros idén 48 terméktanúsítvánnyal rendelkező kis- és közepes termelőt, valamint több élelmiszer-előállító céget és kézművest képviselt. A részvételről Fazakas Miklós, az RMGE-Maros elnöke számolt be.

A szervezet egy hagyományos parasztkonyhát ábrázoló háttérkép előtt rendezte be standját, ahol 148 terméket mutattak be négy nap alatt, a folyamatosan zajló kóstolókon mintegy 40 kilo­gramm tejtermék és 30 kilogramm felvágott fogyott el. A szervezet képviselőin kívül 10 termelő volt jelen a budapesti vásáron. Ők mutatták be az itthon maradott „benevezők” termékkínálatát is: lekvárokat, szörpöket, sajtféléket, hentesárut, savanyúságot, pálinkát, bort, pék- és kézműves termékeket, átfogva a megye kistérségeit (Görgény, a Maros völgye, Nyárád, a Küküllő-mente és Székelymezőség).

– Az RMGE Maros nyolcadik alkalommal vett részt a kétévente szervezett kiállításon. Visszatekintve az előző alkalmakra, elmondhatom, hogy folyamatosan bővült a terméklista, javult a kiállítók által rendelkezésünkre bocsátott termékek minősége. A felhozatal megfelel a fogyasztók által támasztott követelményeknek – mondta a szervezet elnöke, hozzátéve: beigazolódni látszik, hogy sikeres volt az Agrárminisztérium kezdeményezése, hogy teret biztosítottak a Kárpát-medencei gazdáknak.

A szervezet nyolcadik alkalommal vett részt az OMÉK-on, folyamatosan bővülő termékkínálattal
A szervezet nyolcadik alkalommal vett részt az OMÉK-on, folyamatosan bővülő termékkínálattal

– Számunkra fontos, hogy ezáltal lehetőséget és felületet tudunk biztosítani a gazdáknak, ahol megmérettetik magukat, tapasztalatot cserélnek, úgy az anyaországi, mint más külhoni gazdákkal, és részesei lehetnek az összefogásnak, amelynek célja, hogy mindannyian felzárkózzunk Európához, ugyanakkor igazoljuk, hogy Erdélyben otthont tudunk teremteni magunknak. Ez nem egy olyan termékvásár, ahol az értékesítés a fontos, hanem a bemutatkozás, annak visszaigazolása, hogy a külhoni gazdaságfejlesztési programoknak van kézzelfogható eredménye.

– Mintegy két évtizede vagyunk aktív résztvevői, szereplői az OMÉK-nak. Jelenlétünkkel felkerülünk egy képzeletbeli térképre, hiszen értéket képviselünk. Az OMÉK-ra látogatók, a szakemberek, a politikusok kapcsolatba kerülhetnek azokkal az emberekkel, akik ezt az értéket előállítják. Ha nem is ismerkedhetnek meg a helyszínen minden gazdával és élelmiszer-termelővel, de felkelthetjük az érdeklődésüket, hogy eljöjjenek hozzánk, és lássák, honnan származik mindez.

– Ezekből a kapcsolatokból született meg az Erdélyben a Pro Economica Alapítvány által működtetett gazdaságfejlesztési program, amelyhez hasonló a Vajdaságban is van. Ez eredményezte a falugazdász-hálózat kiépítését, ami annyira bevált, hogy mindenki – a szakmai szervezetek és a politikai pártok egyaránt – magukénak érzik a sikert. Összefüggéseiben kell látni ezeket a kapcsolatokat, hiszen

fontos, hogy a termeléstől az értékesítésen keresztül a szakmai szerveződésekig, a hazai és magyarországi szakhatóságokig érő hálózatot alakítsunk ki – a minisztériumok közbenjárásával –, mert az a cél, hogy a gazdatársadalom megerősödjön.

– Számunkra különösen fontos, hogy az értékteremtő gazdák ezáltal otthon maradjanak, és otthon keressék a boldogulás lehetőségét. Akik vidéken látják a boldogulásukat, kivívhatják a személyes szabadságot, hiszen megteremthetik maguknak az anyagi függetlenséget és jólétet, ami mindennél fontosabb. A szervezetünk által kiépített kapcsolatrendszernek köszönhetően kijuthattunk az OMÉK-ra. Részvételünkkel nyitni tudunk új piacok felé, bemutathatjuk kistermelőinket, gazdáinkat a szakmának, az érdeklődőknek. Ez mind lehetőség arra, hogy a szó szoros értelmében felzárkózzunk az anyaországhoz, Európához.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

– Végül, de nem utolsó sorban a szinte családias, baráti hangulatban létrejövő tapasztalatcserén túl irányt mutathatunk a gazdáknak, hogy merre kellene tartaniuk ahhoz, hogy ne csak túlélő gazdálkodást folytassanak, hanem korszerű technológiákat és az alkalmazásukhoz szükséges tudást elsajátítva vállalkozásszerűen gazdálkodjanak. Az OMÉK-on való részvétel szakmai mérce lehet számunkra, hogy felmérjük, honnan jöttünk, hol állunk és merre tarthatunk. Ugyanakkor visszajelzés is Magyarországnak, hogy az Erdélyben beindított programok és a támogatás nem hiábavaló.

– Azt szeretném, ha 2 év múlva nem 48 termelőt vinnénk az OMÉK-ra, hanem két-három értékesítési szövetkezetet, amelyeknek szakáganként több száz tagja van, és olyan termékskálát vonultathatunk fel, amellyel bármelyik piacon megállják a helyüket az előállítóik

– összegezte az OMÉK-on való részvétel következtetéseit Fazakas Miklós, az RMGE-Maros elnöke.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2019/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Beruházási vidékfejlesztési támogatások

A KAP Stratégiai Terv keretében, a korábbi támogatási ciklusokhoz hasonlóan, ismét fontos szerepet kapnak a beruházás típusú beavatkozások, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a versenyképes mezőgazdaság és élelmiszer-előállításhoz, illetve vidékfejlesztéshez.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

Közös Agrárpolitikából magyar lehetőség - KAP 2023–2027

Tartalmas, nehézségekben és sikerekben egyaránt bővelkedő időszak áll mögöttünk, és minden bizonnyal előttünk is. Számos komoly vitát és szakmai egyeztetést követően, kompromisszumkészen, de a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva sikerült az Európai Bizottsággal dűlőre jutnunk a Közös Agrárpolitika magyar stratégiai kereteit illetően.

Tovább erősödik az együttműködés a FAO és Magyarország között

Magyarország a FAO elkötelezett partnereként csaknem 50 országra kiterjedő nemzetközi agrár-ösztöndíjprogrammal és közös projektek finanszírozásával segíti a fenntartható fejlődési célok elérését – emelte ki Nagy István agrárminiszter, a FAO főigazgatójával, Qu Dongyu-vel folytatott tárgyalásán.

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.

Kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése

A madárpusztulások egyik legfőbb oka a szabadvezetékek mentén történő áramütés vagy ütközés, éppen ezért kiemelt jelentőségű a madarakat fenyegető veszélyek mérséklése, amely számos hazai madárfaj természetvédelmi helyzetén javít – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 13. MAVIR Madárvédelmi Konferencián, Tatán.

Víztakarékos öntözést díjaztak az Interpoma kiállításon

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Az Interpoma Award díjakat a megnyitón adták át egy lengyel és két olasz cégnek a víztakarékos öntözési rendszerükért.