Back to top

Ételt ne dobj ki – sült és főtt húsok

Világszerte minden hatodik ember nem jut elegendő mennyiségű vagy megfelelő minőségű ételhez. Az alultápláltság minden harmadik gyermeket érint a fejlődő világban. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget, illetve a „gazdag országokban” a pazarlást kell mérsékelni. A pazarlást vagy takarékosságot pedig otthon kell megtanulni és a konyhában elkezdeni.

Kétszer is gondoljuk át, mielőtt kidobnánk valamit a kukába! A maradék sült hús remekül passzol salátákhoz, szendvicsekhez vagy tortillákhoz. Csak egy csomó zöldség kell hozzá. A pörköltből kiváló gulyásleves vagy székelykáposzta készülhet. Akár még szalonnából kisülő zsírt és eltehetjük a későbbi sütésekhez vagy a zsíros kenyérhez. A felhasználásnak csak a fantáziánk szabhat határt – az pedig, ugye határtalan!

Saláta maradék grillkolbásszal

  • A maradék főtt húst feldarabolva hússalátába használhatjuk fel.
  • A főtt hús maradéka ledarálva-felfűszerezve darált húshoz hasonlóan használható pizzához, de spagettiszószt is főzhetünk belőle.
  • A maradék főtt húsból pástétomot készíthetünk. Fontos, hogy erőteljesebben ízesítsük, mint a nyers húsból készült ételt!
  • A főtt húst felhasználhatjuk tölteléknek, készíthetünk belőle főzelékre feltétet.
  • A sültek szeletelve, vagy a maradéka apróra vágva is kiváló szendvicsekbe
    Melegszendvicsre is rápakolhatjuk a főtt húst, vagy a belőle készült krémet.
  • Főtt máj maradékából levesbetétként kis gombócokat vagy galuskákat készíthetünk.
  • A sült húsok maradékából szinte bármi lehet: szendvics, saláta, szósz, hasétöltelék vagy töltött palacsinta, vagdalt, valamint rizses és tésztás ételek.
  • A sült hús maradéka ledarálva tökéletesen helyettesíti a nyers darált húst.
  • A maradék sült csirkét beletehetjük rizottóba, felhasználhatjuk hasék megtöltésére. 
  • A kisebb sültcsirke-darabokból krumplipürével összekeverve, krokettet vagy pogácsát formázhatunk és olajban kisüthetjük őket.
  • A megmaradt főtt és sült húsokból, halakból remek fasírtokat készíthetünk, összetépkedve pedig salátánkra szendvicseinkre is pakolhatjuk őket.
  • Megdarálva vagy apróra vágva tölteléket készíthetünk a sült húsból burgonyába, gombába, paradicsomba vagy más zöldfélébe, tölthetünk vele palacsintát, vagy felhasználhatjuk különböző rakott ételekhez.
  • A sültekből megmaradt csontokból zöldségekkel kitűnő leves vagy alaplé főzhető.
  • A bográcsolás végén szinte mindig van maradék
    A pörköltből megmaradt húsból gulyáslevest főzhetünk (lehet sima gulyás, bab- vagy lencsegulyás).
  • A maradék pörköltet keverjük össze főtt savanyúkáposztával és már kész is a székelykáposzta.
  • A ledarált pörkölthús jó rakott zöldségekbe, töltött húsos palacsintába. A zsírját tejföllel elkeverve öntsük az ételre!
  • A pörrköltmaradékból olaszos fűszerezéssel bolognai mártás is készülhet.
  • A füstölt szalonna bőrkéjét tegyük műanyag tasakba és fagyasszuk le! Minden olyan ételhez elővehetjük és belefőzhetjük, amihez illik egy kis füstölt íz.
A sült sonka felszeletelve pizza- vagy szendvicsfeltétként használható. Fagyasztható is, így bármikor elővehetjük a hűtőből.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Biztos, hogy az erdőbe valók?

Az utóbbi másfél évtizedben igen népszerűvé váltak a motoros technikai sportok hazánkban. Olyannyira, hogy gyakorlásuk már a védett és a fokozottan védett területekre is kiterjedt. Veszélyezteti az élővilágot, és mind nagyobb gondot okoz a természet értékeit tiszteletben tartó, megóvni óhajtó csoportok, mint a gyalogtúrázók, a vadgazdálkodók és az erdészek számára.

Kezdődik a pollenszezon - néhány növény virágzása már most tünetet okoz

Az enyhe időjárással az első allergén növények pollenjei is megjelentek a levegőben - tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán az MTI-t. Kiemelték azt is: a járványügyi helyzetben fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás tüneteket a koronavírus tüneteitől.

Az Auchan átlagosan 5,6 százalékkal emeli az áruházi dolgozók alapbérét

Az Auchan Retail Magyarországnál a nem vezető beosztásban dolgozó áruházi munkatársak alapbére átlagosan 5,6 százalékkal emelkedik március 1-től - tájékoztatta a vállalat szerdán az MTI-t.

Olyan lesz a jövőnk, amilyenné tesszük

Cselekedni kell, és minél hamarabb, hogy visszaszerezzük a külföldi fajták térhódítása miatt elvesztett pozícióinkat. Ha mi, növénynemesítők, vetőmagtermesztők és a döntéshozók, nem teszünk semmit, ha elfogadjuk a magyar fajták rendszerváltás óta tartó kiszorulását a hazai vetésterületekről, akkor elveszünk. Nemcsak mi, hanem élelmiszer-gazdaságunk is teljesen függővé válik a külföldtől.

Az erdő igazi tanítómester

Jung László úgy tartja, az erdő maga az állandó változás. Minden nap más arcát mutatja, más kihívásokat tartogat, és a benne gazdálkodók is ilyen sokoldalúak. Az EGERERDŐ Zrt. korábbi vezérigazgatója a szakmában eltöltött 40 év tapasztalatait felhasználva friss nyugdíjasként sem állt le, folytatja kutatásait, téziseket állít fel, s megdönti korábbi sajátjait.

A chips kivételével szűkült a burgonyatermékek piaca

Amikor a burgonyapiac felkészült a 2020-as évre, még senki sem gondolta, hogy egy világjárvány, illetve az ahhoz kapcsolódó intézkedések teljesen átírják a kereskedelmi terveket. A Kertészet és Szőlészet 4. számában Szabó Kristóf részletezi ennek hatásait a német és lengyel feldolgozásra és felvillantja a brexit hatásait. Most az is kiderül, mi újság például a belga, holland és az amerikai piacon.

Mikrozöldek különleges csomagolásban

A dán Grow Up FARM cég teljesen új terméket dob piacra Eat-Grow-Repeat néven. A borsó-mikrozöld különlegessége valójában a csomagolás, amelynek alja csírázta­tótál­caként funkcionál, miután a zacskó felső részét eltávolították. Ha a tálcát világos helyre, például ablakpárkányra helyezik és locsolják, újranőnek a zsenge mikrozöldek.

Sajtokat hív vissza a forgalomból a Kőröstej

A Kőröstej Kft. elővigyázatosságból visszahívja a forgalmazásból egyes Kőrösi sajtkorong elnevezésű termékeit, mert üvegdarab lehet bennük - hívta fel a figyelmet a vállalat kedden.

Újratervezéssel növelték a bevételt

A nemzetközi gombaipar számára is kihívásokkal teli év volt 2020. A szigorúbb határellenőrzés megnehezítette az erdei gombák szállítását, a gasztronómiai fesztiválok és az adventi vásárok elmaradása pedig katasztrofálisan visszavetette a gomba iránti keresletet. Ennek ellenére a nemzetközi gombakereskedelemmel foglalkozó németországi vállalat, a Paris Direkt sikeres évet zárt.

Mogyorókrémteszttel indítja az évet a Szupermenta

A Szupermenta évindító terméktesztjén 34 mogyorókrémet vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból egyik termékkel sem akadt gond, 17 mogyorókrém csomagolásán azonban előfordultak bizonyos jelölési hibák.