Back to top

Szükség lenne a népegészségügyi termékadó teljes felülvizsgálatára

Az élelmiszer-feldolgozóknak okozott versenyhátrány, és a kívánt egészségügyi hatások elmaradása miatt kivezettetné, vagy jelentősen mérsékeltetné a népegészségügyi termékadót a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége.

Szükség lenne a népegészségügyi termékadó (NETA) teljes felülvizsgálatára, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége szerint – írja a nak.hu a Világgazdaságra hivatkozva. A lapot (Világgazdaság) a két szervezet arról tájékoztatta, hogy az adónem kivezetését és ezzel egyidejűleg új programok bevezetését javasolják. Többek között felvetették az ipar és a kormányzat együttműködésen alapuló önkéntes reformulációs (cukortartalom, egyéb allergén anyagok csökkentése), valamint a vásárlókhoz megfelelő mennyiségű és minőségű információt eljuttató edukációs programokat.

Az érdekszervezetek meglátása szerint a 2012-ben végrehajtott költségvetési stabilizáció után 2018-ban az új kihívást immár a sikeres versenyképességi és a népegészségügyi fordulat megalapozása jelenti.

A NETA a 2011-es bevezetése majd megemelése révén teljesíti ugyan a fiskális célokat, de szerintük nem érte el a népegészségügyi célját. A lakosság egészségi állapota, étkezési szokásai, mozgásszegény életmódja és tápanyag bevitele nem mozdult el kedvező irányba. Az adónem viszont kifejezett versenyhátrányt okoz a hazai feldolgozóknak. Amennyiben az adó elérte volna eredeti célját, ennek a költségvetési bevételnek nem növekednie, hanem csökkennie kéne, végül pedig teljesen eltűnnie kellett volna a fogyasztói szokások és a termékszerkezet átalakulása eredményeként.

A FÉSZ (korábban ÉFOSZ) „Együtt a Fogyasztókért” elnevezésű mozgalmának keretei között a magyar élelmiszeripar meghatározó szereplői az elmúlt évek során vállalásaikkal hozzájárultak ahhoz az iparági kezdeményezéshez, melynek célja, hogy a magyarországi cégek támogassák a magyar fogyasztók sokszínű és kiegyensúlyozott táplálkozását, egészségi állapotuk javítását, ösztönözzék őket az aktív életmód folytatására. Ezen intézkedések globális szinten már az adó bevezetése előtt megkezdődtek és számos élelmiszeripari vállalatnál évek óta olyan országokban is zajlanak, ahol nincs a hazánkban bevezetett adófajta. A NETA fenntartása éppen ezen fejlesztések elől von el forrást – mutat rá az érdekvédelmi szervezet.

Fontos, hogy a NETA befizetések nem a központi költségvetésbe folynak be, hanem egyenesen az Egészségügyi Alap büdzséjét gyarapítják.

Az alap pedig nagyon sokrétű egészségügyi szolgáltatásokat finanszíroz. Az adónemből tavaly valamivel több, mint 40,5 milliárd forint folyt be, idén az év első nyolc hónapjában pedig 38,1 milliárd érkezett, az év egészére pedig 57,2 milliárdos bevétellel terveznek, miután idén emelték az adó mértékét.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ételt ne dobj ki – tészta, krumpli és rizs

A világon a megtermelt étel egyharmada kárba megy, aminek 80%-a még ehető is lenne. Eközben már a pazarlás helyétől pár száz méterre akadna olyan, aki szívesen megenné az adott ételt. Erre találta ki három magyar diák a FoodOverflow rendszert, amelyben felajánlhatjuk a megmaradt ételt annak, aki elmegy érte. Ám az ételpazarlás ellen otthon mi magunk tehetjük a legtöbbet.

A gyümölcslevektől a gyógyszirupokig

Azt gondoltuk, hogy a gyógyhatásuk miatt isszák majd a szirupjainkat, de aztán kiderült, hogy elsősorban azért, mert finomak – mondta Fatér Balázs István, a csáfordi Natúr Ízek Szociális Szövetkezet egyik alapítója és szakmai vezetője, aki azt is elárulta, hogy miként jutottak el a gyógyteáktól a gyógynövényszirupokig, illetve, hogy miért tartja fontosnak, hogy óvodásoknak szervezzenek programot.

Ezért érdemes gyakran kölest enni

Csodagabonaként tekintenek rá a sok jótékony hatás miatt, ennek ellenére még csak most kezdik el ismét felfedezni ezt az ősi gabonát. A húsmentes táplálkozás, valamint a gluténérzékenység elterjedésével újra felfigyeltek a kölesre.

Nagy István: a méztermelés a jövőnket jelenti

A „mézes reggeli” programot 2007-ben indították el Szlovéniában, hogy felhívják a gyerekek figyelmét a mézfogyasztás fontosságára. Magyarország 2014-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek mostanra már ezernél is több hazai iskola ad otthont. Így történt ez a tolna megyei Tamásiban is, ahol a programot a „Legyen minden nap mézes nap” mézfogyasztás-ösztönző kampány részeként tartották meg.

Új étel a terítéken: a levegő alapú húspótló

A levegőben található elemekből előállított, vegán húspótló szenzációjával állt elő egy amerikai cég. Az Air Protein szerint ez lehet a következő ételőrület, ami ráadásul a környezet védelmét is szem előtt tartja.

Szárnyaló e-kereskedelem

Úgy tűnik, az Amazon szárnyalása megállíthatatlan. Az eredetileg online kereskedelemben érdekelt, és mostanra ott már vezető pozíciót elért vállalkozás más üzletágakba is beteszi a lábát, így az élelmiszer- és állateledel-forgalmazásba, de a pénzügyi szolgáltatások piacán is mind aktívabb.

Stabil a tejágazat helyzete

A tejágazat helyzete stabil, a nemzetközi tejpiacon nincs felesleg, a tej hathavi átlagára is igen magas – hangsúlyozta Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos csütörtökön, Gárdonyban.

Fenntartható "okosvárosok" - Országfásításról, városi zöldfelületi rendszerekről az Agrárakadémián

Mi a szerepük a városkörnyéki zárt erdőségeknek a települések klímájának javításában? Miben segítik a szakképzett favizsgálók és faápolók a települések értékes fáinak megóvását? Milyenek a fenntartható, „okosvárosok"? Ezekről a kérdésekről folytattak eszmecserét a szakemberek a Magyar Mezőgazdaság Kft. által a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán rendezett Agrárakadémián.

Gyerekrajzokon a családok kedvenc zöldségei

Idén is nagy sikernek örvendett a Bonduelle óvodásokat és általános iskolásokat megszólító, "A család kedvenc zöldségei" címmel meghirdetett rajzversenye. A díjátadó ünnepséget a Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ dísztermében rendezték.

A 2021-2027 időszakban is kiemelt figyelmet kap az élelmiszeripar

Az Agrárminisztérium már megkezdte a felkészülést a 2021-2027-es időszak fejlesztéseire az élelmiszeriparban – hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az Agóra konferencián Etyeken.