Back to top

Ételt mindenkinek! – A biztonságos, változatos és fenntartható élelmiszer-kereskedelem támogatása

2020. január 16. és 18. között Berlinben rendezik meg az „Élelmiszer és mezőgazdaság” globális fórumot (GFFA), melynek házigazdája Julia Klöckner német szövetségi agrárminiszter. Már 12. alkalommal rendezik meg a GFFA-t, amely a világ élelmezési és mezőgazdasági ágazatának jövőbeli kulcsfontosságú kérdéseivel foglalkozik.

Több mint 2000 résztvevő, a tudomány, az üzleti élet és a társadalmi szervezetek képviselői lesznek jelen. Az érdeklődők mellett 70 agrárminiszter a világ minden tájáról elemzi és vitatja meg a mezőgazdasági kereskedelem kihívásait, lehetőségeit, és állásfoglalásokat fogalmaz meg.

Fotó: gffa-berlin.de
A tanácskozás az alábbi területekre fókuszál:

  • Milyen szerepet játszik a kereskedelem a globális élelmiszer-ellátásban?
  • Hogyan alakíthatunk ki tisztességes szabályokat a mezőgazdasági kereskedelemben?
  • Hogyan lehet az ellátási láncok szerves részévé tenni a fenntarthatóságot és a biztonságot?
  • Hogyan jelenthet hasznot a kereskedelem a mezőgazdasági fejlődés számára?
A Nemzetközi Élelmezésügyi Szervezet (FAO) becslése szerint a világ népessége 2050-re eléri a 10 milliárdot.

Ahhoz, hogy a Föld gyorsan növekvő népességét élelmezni tudjuk, a mezőgazdaságnak több élelmiszert kell termelnie, és csökkentenie kell a veszteségeket – mindezt a fenntarthatóság szem előtt tartásával. Fontos, hogy minden lépésben megvédjük az éghajlatunkat, és gondosan kezeljük az erőforrásokat, például a vizet és a talajt.

A nemzetközi mezőgazdasági kereskedelem jelentősen hozzájárulhat a globális élelmiszer-ellátás megőrzéséhez. Világszerte kiegyensúlyozhatja az élelmiszerek elérhetőségének regionális különbségeit, lehetővé teheti az erőforrások fenntartható felhasználását és biztosíthatja az élelmiszerek biztonságát, egészségességét és változatos jellegét. Fontos, hogy kihasználjuk a mezőgazdasági kereskedelem e potenciálját. Kerülni kell a negatív fejleményeket, például a kereskedelmi nyereség tisztességtelen elosztását. A globális közösségnek nehéz feladattal kell szembenéznie a helyes döntések meghozatala érdekében.

A GFFA-n a cél az lesz, hogy a közvélemény figyelmét ráirányítsa a kereskedelem és az integrált kereskedelmi rendszer fontosságára, hogy a globális élelmiszer-ellátás megóvható legyen.

A GFFA 2020 változatos eseményei lehetővé teszik, hogy minden szempontból megvizsgálják a kereskedelmet. A rendezvényért felelős szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági minisztérium (BMEL) mellett számos vezetõ nemzetközi szervezet is a szervezők között van, így az EU Bizottság, a WTO, a FAO és a Világbank is.

További információ és regisztráció: www.gffa-berlin.de

Forrás: 
www.gffa-berlin.de/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mézhamisítás múltja

„A mézhamisítás Európa-szerte óriási méreteket öltött” – írta a Hazánk című folyóirat. A téma most időszerűbb, mint valaha! Az Európai Parlament (EP) 2018. március 1-jei állásfoglalása is súlyozottan foglalkozik a mézhamisítással. A fenti idézet viszont csaknem 120 éves...

A sajtkészítés alapanyaga a tej – A sajtkészítés ABC-je (1.)

Egyre több kistermelő kezd sajtgyártásba. Sokan készítenek kiváló kézműves termékeket, ugyanakkor megjelennek a piacon a gyengébb minőségű, esetenként hibás sajtok is. Ezért – segítségképpen – a következőkben egy szakcikksorozatban ismertetjük a sajtgyártással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, a sajtkészítés feltételeit, technológiai folyamatait.

Kiállítási lehetőség Japánban

Március 10–13. között rendezik Japánban a Foodex élelmiszer-szakkiállítást. Akit érdekel a lehetőség, annak az AMC segít a szervezésben, december 16-ig lehet jelentkezni a közösségi stand kiállítóhelyeire. Lesz magyar látványkonyha is, a kiállítók alapanyagaiból főznek.

A brit gazdák Brexitet akarnak?

Nem épp úgy sikerült a Farmers Guardian brit agrármagazin netes felmérése, ahogy tervezték. A brit gazdákat kérdezték a december 12-ei parlamenti választásról. A válaszlehetőségek sokaknak nem tetszettek.

Eredményes ágazat visszatartó tényezőkkel - szlovák sörök

Egyelőre sikeres a szlovákiai sör- és malátagyártás, ennek ellenére az ágazatnak van egy komoly problémája, mégpedig a belföldön előállított sörárpa mennyiségével és minőségével. A mintegy 380 ezer tonnás sörárpaszükséglet jelentős hányadát, csaknem 100 ezer tonna alapanyagot külföldről kell behoznia az országnak.

Amrock Amerikából

Hogy ki milyen tyúkot tart a ház körül, sok mindentől függhet. Van, akinek az a legfontosabb, hogy szép kiállású madarakat gondozzon, és azok kifutója mellett akár hosszú órákon keresztül is gyönyörködhessen bennük, megfigyelhesse azok érdekes viselkedését. Ez igazi kikapcsolódást jelenthet a mindennapokban. Mások viszont gazdasági meggondolásból vállalkoznak baromfitartásra a ház körül.

Köszönjük meg nekik: 2973 nap alatt 4644 magot gyűjtöttek be a tudósok

Haszonnövények vadon élő rokonainak több ezer magját gyűjtötték be hat év alatt a világ legkülönbözőbb pontjain tudósok, akik szerint a magminták fontos szerepet játszhatnak a Föld egyre növekvő lakosságának élelmezésében akkor, amikor a globális felmelegedés veszélyezteti a növénytermesztést.

Lehet, hogy kávéhiány lesz jövőre

A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) azzal számol, hogy a kávékereslet felülmúlja majd a kínálatot a 2019/2020-as idényben.

Faanyagkereskedelmi ellenőrzést tartott a Nébih: 2,3 millió forint összegű bírságot szabtak ki

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR részlege a korábbi éveknek megfelelően 2019-ben is szúrópróbaszerűen ellenőrizte a faanyagkereskedelmi lánc azon szereplőit, amelyek korábban jogsértést követtek el. A visszatérő jellegű hatósági kontroll az újabb feltárt jogsértések nyomán 2,3 millió forint összegű bírság kiszabását vonta maga után.

Bíznak a jövőben a magyar gazdák

Nem tántorítják el a nehézségek sem a hazai gazdálkodókat attól, hogy megvalósítsák terveiket. Gondolataik, ötleteik vannak, ezért a beruházások lendülete 2020-ban is tovább erősödhet - mondta a Magyar Nemzet keddi számában megjelent interjúban Nagy István agrárminiszter.