Back to top

Ételt mindenkinek! – A biztonságos, változatos és fenntartható élelmiszer-kereskedelem támogatása

2020. január 16. és 18. között Berlinben rendezik meg az „Élelmiszer és mezőgazdaság” globális fórumot (GFFA), melynek házigazdája Julia Klöckner német szövetségi agrárminiszter. Már 12. alkalommal rendezik meg a GFFA-t, amely a világ élelmezési és mezőgazdasági ágazatának jövőbeli kulcsfontosságú kérdéseivel foglalkozik.

Több mint 2000 résztvevő, a tudomány, az üzleti élet és a társadalmi szervezetek képviselői lesznek jelen. Az érdeklődők mellett 70 agrárminiszter a világ minden tájáról elemzi és vitatja meg a mezőgazdasági kereskedelem kihívásait, lehetőségeit, és állásfoglalásokat fogalmaz meg.

Fotó: gffa-berlin.de
A tanácskozás az alábbi területekre fókuszál:

  • Milyen szerepet játszik a kereskedelem a globális élelmiszer-ellátásban?
  • Hogyan alakíthatunk ki tisztességes szabályokat a mezőgazdasági kereskedelemben?
  • Hogyan lehet az ellátási láncok szerves részévé tenni a fenntarthatóságot és a biztonságot?
  • Hogyan jelenthet hasznot a kereskedelem a mezőgazdasági fejlődés számára?
A Nemzetközi Élelmezésügyi Szervezet (FAO) becslése szerint a világ népessége 2050-re eléri a 10 milliárdot.

Ahhoz, hogy a Föld gyorsan növekvő népességét élelmezni tudjuk, a mezőgazdaságnak több élelmiszert kell termelnie, és csökkentenie kell a veszteségeket – mindezt a fenntarthatóság szem előtt tartásával. Fontos, hogy minden lépésben megvédjük az éghajlatunkat, és gondosan kezeljük az erőforrásokat, például a vizet és a talajt.

A nemzetközi mezőgazdasági kereskedelem jelentősen hozzájárulhat a globális élelmiszer-ellátás megőrzéséhez. Világszerte kiegyensúlyozhatja az élelmiszerek elérhetőségének regionális különbségeit, lehetővé teheti az erőforrások fenntartható felhasználását és biztosíthatja az élelmiszerek biztonságát, egészségességét és változatos jellegét. Fontos, hogy kihasználjuk a mezőgazdasági kereskedelem e potenciálját. Kerülni kell a negatív fejleményeket, például a kereskedelmi nyereség tisztességtelen elosztását. A globális közösségnek nehéz feladattal kell szembenéznie a helyes döntések meghozatala érdekében.

A GFFA-n a cél az lesz, hogy a közvélemény figyelmét ráirányítsa a kereskedelem és az integrált kereskedelmi rendszer fontosságára, hogy a globális élelmiszer-ellátás megóvható legyen.

A GFFA 2020 változatos eseményei lehetővé teszik, hogy minden szempontból megvizsgálják a kereskedelmet. A rendezvényért felelős szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági minisztérium (BMEL) mellett számos vezetõ nemzetközi szervezet is a szervezők között van, így az EU Bizottság, a WTO, a FAO és a Világbank is.

További információ és regisztráció: www.gffa-berlin.de

Forrás: 
www.gffa-berlin.de/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mikulásvirág: az eltarthatóság a fő cél

A mikulásvirág az egyik legfontosabb szobanövény, bár sokan kifogásolják tartósságát, és ez mindenképpen rontja a megítélését. A nemesítők hosszú ideje dolgoznak azon, hogy a növények eltarthatóságát növeljék, ez azonban komoly kihívások elé állítja a szakembereket.

Üdítőital szövetség: csökkent az ásványvíz, a gyümölcslé és az üdítőital forgalom az első fél évben

Mintegy 8 százalékkal 1177 millió literre csökkent az ásványvizek, ízesített vizek, szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és jegesteák eladott mennyisége az első fél évben a tavalyi év hasonló időszakához képest - közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára az MTI-vel.

Szellemi Tulajdon Hivatala: nemzetgazdasági érdek a magyar borok oltalmazása

Jelentős gazdasági károkat okoznak az Európába beáramló és a világban megtalálható hamis borok, ezért nemzetgazdasági érdek, hogy a hazai termesztők a különböző oltalmakkal meg tudják védeni a minőségi magyar borokat, ebben nyújt segítséget szolgáltatásaival a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) - közölte a hivatal elnöke sajtótájékoztatón, Budapesten.

Újraindította ásványvíz-kitermelését a FuturAqua Nyrt.

A FuturAqua Nyrt. újraindította július végén, több mint egyéves előkészítést követően ásványvíz-kitermelését alapi üzemében, a nettó 140 millió forintos beruházásnak köszönhetően a fenntarthatóság jegyében visszaváltható, 0,33 literes üvegpalackokban kerülhetnek piacra prémiumkategóriás ásványvizei - közölte a vállalat az MTI érdeklődésére.

Lengyelország: borkereskedelem a koronavírus után

A krakkói vásár szervezői által kezdeményezett Enoexpo Online Konferencia kapcsán összefoglaló készült a rendezvényen elhangzottakból. A vásár szervezőinek célja az volt, hogy a koronavírus által érintett borászati ágazatnak platformot biztosítsanak és egy nemzetközi körképben tekinthessék át az ágazati szakértők a helyzetet, ezzel mintegy előkészítve a novemberi szakvásárt.

Változó fogyasztói szokások Ázsiában

Amint várható volt, az ázsiai lakosok koronavírussal kapcsolatos aggodalmaik fogyasztási szokásukra is jelentős hatást gyakorol. Az Innova Market Insight piackutató cég 2020 márciusában végzett felmérése alapján Kínában, Indiában és Indonéziában az egészséggel, a jövedelemmel, az egészségügyi ellátással és a termékek elérhetőségével kapcsolatos aggodalmak állnak a középpontban.

Júliusban kétharmadával nőtt a kínai-európai vasúti teherforgalom

Júliusban az egy évvel korábbihoz képest kétharmadával nőtt a vasúti teherforgalom Kína és Európa között a kínai állami vasúttársaság, a China State Railway Group közleménye szerint.

Alkoholos italok újragondolva

Annak ellenére, hogy az alkoholos italok kereskedelmi eladása kimagasló volt a koronavírus ideje alatt, az éttermek és bárok bezárása kétszámjegyű csökkenést eredményez az idei eladásokban.

Ugyanaz, de mégis különböző - Környezetbarát élesztőszármazék mikrogranulátumok

Az élesztőszármazékok főként táplálkozási és aromás tulajdonságaik miatt kerülnek forgalomba az élelmiszeripar és az egészségügy szegmenseiben, valamint a mikroorganizmusok növekedését elősegítő anyagként.

Az Öko (bio) tejtermelés feltételei

Ahhoz, hogy az elmúlt évek európai „élelmiszer botrányai” ne ismétlőd­jenek meg, nagyobb hangsúlyt kell fordítani a termelő állatok egészségének megőrzésére, továbbá a mezőgazdaságban alkalmazott nagy mennyiségű kémiai anyagok felhasználásának vissza­szorítására. Egyebek mellett ezen okok vezettek oda, hogy ismét előtérbe került az évezredek óta folytatott tradicionális (öko)gazdálkodás szükségessége.