Back to top

Ételt mindenkinek! – A biztonságos, változatos és fenntartható élelmiszer-kereskedelem támogatása

2020. január 16. és 18. között Berlinben rendezik meg az „Élelmiszer és mezőgazdaság” globális fórumot (GFFA), melynek házigazdája Julia Klöckner német szövetségi agrárminiszter. Már 12. alkalommal rendezik meg a GFFA-t, amely a világ élelmezési és mezőgazdasági ágazatának jövőbeli kulcsfontosságú kérdéseivel foglalkozik.

Több mint 2000 résztvevő, a tudomány, az üzleti élet és a társadalmi szervezetek képviselői lesznek jelen. Az érdeklődők mellett 70 agrárminiszter a világ minden tájáról elemzi és vitatja meg a mezőgazdasági kereskedelem kihívásait, lehetőségeit, és állásfoglalásokat fogalmaz meg.

Fotó: gffa-berlin.de
A tanácskozás az alábbi területekre fókuszál:

  • Milyen szerepet játszik a kereskedelem a globális élelmiszer-ellátásban?
  • Hogyan alakíthatunk ki tisztességes szabályokat a mezőgazdasági kereskedelemben?
  • Hogyan lehet az ellátási láncok szerves részévé tenni a fenntarthatóságot és a biztonságot?
  • Hogyan jelenthet hasznot a kereskedelem a mezőgazdasági fejlődés számára?
A Nemzetközi Élelmezésügyi Szervezet (FAO) becslése szerint a világ népessége 2050-re eléri a 10 milliárdot.

Ahhoz, hogy a Föld gyorsan növekvő népességét élelmezni tudjuk, a mezőgazdaságnak több élelmiszert kell termelnie, és csökkentenie kell a veszteségeket – mindezt a fenntarthatóság szem előtt tartásával. Fontos, hogy minden lépésben megvédjük az éghajlatunkat, és gondosan kezeljük az erőforrásokat, például a vizet és a talajt.

A nemzetközi mezőgazdasági kereskedelem jelentősen hozzájárulhat a globális élelmiszer-ellátás megőrzéséhez. Világszerte kiegyensúlyozhatja az élelmiszerek elérhetőségének regionális különbségeit, lehetővé teheti az erőforrások fenntartható felhasználását és biztosíthatja az élelmiszerek biztonságát, egészségességét és változatos jellegét. Fontos, hogy kihasználjuk a mezőgazdasági kereskedelem e potenciálját. Kerülni kell a negatív fejleményeket, például a kereskedelmi nyereség tisztességtelen elosztását. A globális közösségnek nehéz feladattal kell szembenéznie a helyes döntések meghozatala érdekében.

A GFFA-n a cél az lesz, hogy a közvélemény figyelmét ráirányítsa a kereskedelem és az integrált kereskedelmi rendszer fontosságára, hogy a globális élelmiszer-ellátás megóvható legyen.

A GFFA 2020 változatos eseményei lehetővé teszik, hogy minden szempontból megvizsgálják a kereskedelmet. A rendezvényért felelős szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági minisztérium (BMEL) mellett számos vezetõ nemzetközi szervezet is a szervezők között van, így az EU Bizottság, a WTO, a FAO és a Világbank is.

További információ és regisztráció: www.gffa-berlin.de

Forrás: 
www.gffa-berlin.de/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mentőöv a kisgazdaságoknak

Átalakulóban az erdélyi mezőgazdasági struktúra. Az uniós támogatások leginkább a közepes és a nagy – nyereségcélú – farmok fejlesztését szorgalmazzák, emiatt lassan eltűnnek a családi megélhetést biztosító, kisebb háztáji gazdaságok. Ez – az általános kiöregedés mellett – elkerülhetetlenül hozzájárul a hagyományos erdélyi falvak elnéptelenedéséhez.

Mézzel bizonyítottan gyorsabban gyógyulnak a sebek és az égési sérülések!

Számos kutatás bizonyítja, hogy a méz segíti a közepesen súlyos sebek és égési sérülések gyógyulását. Égések esetén akár 4-5 nappal gyorsabban hozhat gyógyulást a méz, mint a szokásos sebtapaszokkal vagy szerekkel. Ez a hatás azonban a krónikus sebek és súlyos égési sérülések esetén nem mutatható ki.

PwC: a vezérigazgatók minden eddiginél pesszimistábbak

A vezérigazgatók minden eddiginél pesszimistábban látják a globális növekedési kilátásokat a PwC globális felmérése szerint, amelynek eredményeit a davosi Világgazdasági Fórumon mutatják be.

Bezárt egy házhozszállítást végző pizzériát a Nébih

Egy budapesti, pizzakészítést és házhozszállítást végző egység tevékenységét függesztették fel azonnali hatállyal a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei január közepén. Az intézkedésre a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok, így különösen a csótányok és egér jelenléte miatt került sor.

Mindennapi mérgek az ételeinkben

Míg nagyanyáink, nagyapáink asztalára hetente csak egyszer, jó esetben kétszer került hús, addig napjaikban egy-egy étkezést el se tudunk képzelni pácolt felvágott, füstölt kolbász, rántott-, vagy sült hús nélkül. Holott ezek az élelmiszerek, a tojáskészítményekkel és tejtermékekkel karöltve, azok, amelyekkel a legnagyobb a kockázata, hogy beviszünk káros anyagokat is a szervezetünkbe.

A McDonald's nem kis tételben vásárol magyar alapanyagokat

A KPMG hatástanulmánya szerint a magyarországi McDonald's teljes GDP-hatása 2014 és 2018 között elérte a 153,4 milliárd forintot. Különböző adók és járulékok formájában 2009 és 2018 között a vállalat és franchise partnerei 82,6 milliárd forintot fizettek be a magyar államháztartásba, miközben több mint 27 milliárd forint értékben végeztek beruházásokat - közölte az étteremlánc az MTI-vel.

Nagy, téli Nébih ellenőrzés: jól vizsgáztak az ünnepi vásárok

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – a korábbi évekhez hasonlóan –decemberben zajlott az ország teljes területén. A kormányhivatalok és a Nébih szakemberei csaknem 2.600 létesítményt és több mint 13.800 élelmiszert vizsgáltak.

A frissesség titka

A kaliforniai paprika tengeri szállítása eddig problémásnak számított, egyrészt a frissesség megtartása, másrészt a könnyen terjedő gombabetegségek kockázata miatt. Hogyan lehetséges mégis, hogy az Izraelből induló kaliforniaipaprika-szállítmány 14 napos út után tökéletes minőségben érkezik meg Oroszországba?

Kecskesajt sült dióval, áfonyával

Tusz Emese élete alapjaiban megváltozott, amikor otthagyta tanári állását, és kecskesajtkészítéssel kezdett foglalkozni. Azt mondja, nem bánta meg a döntést, imádja a szabadságot és a kreativitást, amit az új munkája nyújt.

Fontos az önmérséklet

Dr. Nagy Balázs, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természetföldrajzi Tanszékének docense, az ELTE Földrajztudományi Központjának vezetője, a Földgömb magazin főszerkesztője. Geográfus és klímakutató, több expedíció tagja és vezetője, amelyek az Antarktiszon és az Andokban kutatják az éghajlat változásait. Kíváncsiak voltunk, mit mond a jövőről.