0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mák és más kis fajok nélkül 15 év alatt ökosivataggá válhatunk

A négyezer éves ősi növényfaj Európa több országában a tradicionális nemzeti konyha része, nálunk is a 12. század óta termesztik. Európa 64 regisztrált mákfajtája közül 16 magyar nemesítésű.

Szaktudás és fegyelem jellemzi a máktermesztőket – emelte ki Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által rendezett szakmai rendezvényén, ahol a máktermesztés hazai helyzetét és a fejlesztési lehetőségeket értékelték.

A fegyelem azonban nem az étkezési, hanem az úgynevezett ipari, vagyis a morfintartalma miatt a gyógyszeripar számára történő máktermesztéséhez szükséges, hisz ebben az esetben komoly adminisztráció és ellenőrzés terheli a termelőket – hangsúlyozta az államtitkár.

Tarpataki Tamás kiemelte azt is, hogy

az ágazat komoly visszaesést kellett, hogy megéljen, a korábbi 8000 hektár körüli vetésterület 2018-ban már csak 3272 hektár volt,

ennek ellenére úgy látja, jóval tágabb lehetőségek lehetnek az alapanyagtermelésnél – elsősorban a feldolgozás területén.

Németh Gergely, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, maga is máktermesztő. Köszöntőjében azt emelte ki, hogy míg keleten, a mák származási helyén kezdetektől az ópium miatt termesztették a növényt, addig Európában a magja és az olaja miatt, mint élelmiszert és gyógynövényt.

A termelők szívesen foglalkoznak vele, mert igényes kultúra, a vetésforgóba jól illeszthető, és ha jó technológiát alkalmaznak és az időjárás átlagos, akkor haszonnal termeszthető. Bár az ipari mák termesztése csak integrációban lehetséges, és a piaci helyzetet stabilizálni kell.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja pedig az, hogy stabil helye legyen a gazdaságban és az asztalunkon is.

A tanácskozáson, egy kerekasztal beszélgetésen a szakma számos gondja előkerült az ipari fajtás morfintartalmától a fajtanemesítésen keresztül a klímaváltozásig, a termelői összefogás szükségességéig, s elhangzott a szakma segélykiáltása is:

A kicsi fajok esetében, amilyen a mák is, állami támogatás nélkül nem lehet fenntartani a biológiai alapokat és a növényvédelmet, így 5-15 év alatt eltűnnek a termesztésből, s hazánk elindulhat az ökosivataggá válás útján.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu