Back to top

OMME-küldöttgyűlés: a „nemek” diadala a szavazásokon

Szinte minden beterjesztett javaslatot elutasított az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) őszi küldöttgyűlése november 16-án, Budapesten tartott tanácskozásán. Egyetlen lényeges változás az egyesület szakmai lapjának, a Méhészújságnak a kiadásában várható.

Az alapszabály módosítására számos javaslat érkezett, ezek némelyike hosszas, végeláthatatlannak tűnő vitákat generált, az esetek többségében végül minden maradt a régiben. Elutasította a testület többek között a jelenlegi 11 fős elnökség létszámának csökkentését (erre több elképzelés is született: 9, 7 és 5 fő), a választási ciklus 4 évről 3-ra mérséklését, továbbá azt is, hogy a választott tisztségek egymás után legfeljebb két ciklusban legyenek betölthetők.

Nem kívánják a küldöttek az alapszabályt kiegészíteni egy olyan összeférhetetlenségi szabállyal sem, hogy választott tisztségviselővel (pl. elnök, elnökségi tag) nem köthet az egyesület 6 hónapnál hosszabb, vagy határozatlan idejű vállalkozói szerződést

(ez a változás jellemzően az elnökségben helyet foglaló szaktanácsadókat állította volna választás elé, melyik posztot tartják meg megválasztásuk esetén).

Rajzó méhcsalád
Fotó: Hevesi Mihály
A papír alapú támogatási kérelmek megszűnése miatt egy hónappal előrébb kell hozni a tagdíjbefizetés határidejét (az OMME-ba érkezés legkésőbbi ideje: február 28.), hogy a tagsági igazolásokat az országos egyesület idejében mellékelni tudja az elektronikus igénylésekhez. A küldöttgyűlés döntése értelmében megváltozik a Méhészújság kiadásának módja: az eddig tagdíjakból finanszírozott megjelentetés helyett a jövőben a Nemzeti Programból teremtenék elő hozzá a szükséges forrást. A tagdíj mértéke ugyanakkor változatlan marad (5000 forint + 85 Ft/mcs), az újságra eddig szánt rész sorsáról későbbiekben dönt a küldöttgyűlés.

A tanácskozáson elhangzott beszámolókból megtudtuk: a Nébih még mindig „nem nyilatkozott” a 2018-as tömeges méhmérgezés utáni adatgyűjtések eredményéről.

Az akkori mintegy 500 esettel szemben 2019-ben mindössze 82 bejelentés érkezett a hatóság zöldszámára, de – mint elhangzott – az idei mérgezések mértékéről „nincsenek pontos információk”. Az OMME-ba érkezett visszajelzések szerint az amitráz-túladagolásból eredő problémák és a kumafosz-rezisztens atkák megjelenése is komoly gondot okoz jelenleg az ágazatban.

Forrás: 
Méhészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

Elég egy kis lóbab, vagy annál azért több kell?

Pozitív-e a vadméhek szempontjából egy lóbabbal bevetett szántóföldi tábla? Német kutatók jártak utána a kérdésnek, és arra jutottak, hogy a poszméhek sokat profitáltak belőle, a többi vadméhfajnak viszont muszáj, hogy legyen a környéken valamennyi félig-meddig természetes élőhely is.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Megkezdődött a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetése

A Magyar Államkincstár (Kincstár) a múlt héten megkezdte a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került agárvállalkozások átmeneti támogatásainak kifizetését. Első körben 3,12 milliárd Ft-ot utaltak ki összesen 13000 kertészeti tevékenységet végző, méhész gazdálkodó, valamint tejhasznú-tehéntartó számára.

Méhészeti dendrológia 16. rész Záró gondolatok

Lászka István Attila tematikus írássorozatát azzal a céllal kezdte meg, hogy átfogó képet nyújtson a legfontosabb hordást biztosító hazai fa- és cserjefajokról, valamint az erdőgazdasági termesztésbe vont exóta fás növényekről, azok morfológiai, termőhelyi sajátosságaival, természetvédelmi és erdőgazdálkodási vonatkozásaikkal, ültetési/ápolási igényükkel - és természetesen méhészeti értékükkel.

Okostelefonos alkalmazással ösztönzik a mézfogyasztást

A Bábolnai Gazdanapok kiállítói között járva találkoztunk Az Elit Méhészeti Szövetkezet képviselőivel, akik az MNVH standjánál hívták fel a látogatók figyelmét egyebek közt egy iskolásoknak szóló, mézfogyasztást ösztönző, újszerű kezdeményezésükre.

Beindult a 33. Bábolnai Gazdanapok, ahol a gépek színre lépnek - Videók

Sokszínű programkínálattal indult idén is a Bábolnai Gazdanapok, ahol a gépeké a főszerep, de ezenkívül kukorica-fajtabemutatóval, erdei játszóházzal, interaktív talajszelvénnyel, traktor tesztvezetéssel, lovasbemutatóval, és még sok más érdekességgel várják az érdeklődőket. Az eseményekről érdekes videókat láthatnak a nézők a Magyar Mezőgazdaság folyamatosan frissülő Youtube csatornáján.

Traktorok, huszárok, a borz és a többiek

Vezethetjük a legmodernebb traktorokat, válogathatunk a mezőgazdasági gépek, eszközök között, nézhetünk huszár bemutatókat és lovasprogramokat, a gyermekeket pedig különleges állatbemutatók is várják a 33. Bábolnai Gazdanapokon. A kiállításon előtérbe került a hazai méz és halfogyasztás kiemelkedősen kedvező élettani hatásai is.