Back to top

OMME-küldöttgyűlés: a „nemek” diadala a szavazásokon

Szinte minden beterjesztett javaslatot elutasított az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) őszi küldöttgyűlése november 16-án, Budapesten tartott tanácskozásán. Egyetlen lényeges változás az egyesület szakmai lapjának, a Méhészújságnak a kiadásában várható.

Az alapszabály módosítására számos javaslat érkezett, ezek némelyike hosszas, végeláthatatlannak tűnő vitákat generált, az esetek többségében végül minden maradt a régiben. Elutasította a testület többek között a jelenlegi 11 fős elnökség létszámának csökkentését (erre több elképzelés is született: 9, 7 és 5 fő), a választási ciklus 4 évről 3-ra mérséklését, továbbá azt is, hogy a választott tisztségek egymás után legfeljebb két ciklusban legyenek betölthetők.

Nem kívánják a küldöttek az alapszabályt kiegészíteni egy olyan összeférhetetlenségi szabállyal sem, hogy választott tisztségviselővel (pl. elnök, elnökségi tag) nem köthet az egyesület 6 hónapnál hosszabb, vagy határozatlan idejű vállalkozói szerződést

(ez a változás jellemzően az elnökségben helyet foglaló szaktanácsadókat állította volna választás elé, melyik posztot tartják meg megválasztásuk esetén).

Rajzó méhcsalád
Fotó: Hevesi Mihály
A papír alapú támogatási kérelmek megszűnése miatt egy hónappal előrébb kell hozni a tagdíjbefizetés határidejét (az OMME-ba érkezés legkésőbbi ideje: február 28.), hogy a tagsági igazolásokat az országos egyesület idejében mellékelni tudja az elektronikus igénylésekhez. A küldöttgyűlés döntése értelmében megváltozik a Méhészújság kiadásának módja: az eddig tagdíjakból finanszírozott megjelentetés helyett a jövőben a Nemzeti Programból teremtenék elő hozzá a szükséges forrást. A tagdíj mértéke ugyanakkor változatlan marad (5000 forint + 85 Ft/mcs), az újságra eddig szánt rész sorsáról későbbiekben dönt a küldöttgyűlés.

A tanácskozáson elhangzott beszámolókból megtudtuk: a Nébih még mindig „nem nyilatkozott” a 2018-as tömeges méhmérgezés utáni adatgyűjtések eredményéről.

Az akkori mintegy 500 esettel szemben 2019-ben mindössze 82 bejelentés érkezett a hatóság zöldszámára, de – mint elhangzott – az idei mérgezések mértékéről „nincsenek pontos információk”. Az OMME-ba érkezett visszajelzések szerint az amitráz-túladagolásból eredő problémák és a kumafosz-rezisztens atkák megjelenése is komoly gondot okoz jelenleg az ágazatban.

Forrás: 
Méhészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Méhészeti egyesület: össze fog dőlni a mezőgazdaság a méhészek nélkül

Méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság, ezért az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítania nekik - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

Brüsszelben tüntettek az európai méhészek

Az olcsó import és a hamisított méz ellen tüntettek európai méhészek Brüsszelben.

Mézzel bizonyítottan gyorsabban gyógyulnak a sebek és az égési sérülések!

Számos kutatás bizonyítja, hogy a méz segíti a közepesen súlyos sebek és égési sérülések gyógyulását. Égések esetén akár 4-5 nappal gyorsabban hozhat gyógyulást a méz, mint a szokásos sebtapaszokkal vagy szerekkel. Ez a hatás azonban a krónikus sebek és súlyos égési sérülések esetén nem mutatható ki.

Tüntetnek a méhészek Európa-szerte

Brüsszelben, Párizsban és Amszterdamban is tüntetést tartanak európai méhészek januárban, a demonstrációkat a Magyarországon bejegyzett Egyesület az Európai Méhekért szervezi. Ha megszűnnek a méhészetek, méhek sem lesznek, amelyek beporozzák a növényeket.

Elkeseredésükben teleöntötték mézzel az agrárminisztérium bejáratát

Egy német méhészpár 2,5 tonna, glifozáttal szennyezett mézet borított Julia Klöckner agrárminiszter irodája elé tiltakozásképpen a német agrárkormányzat politikájával szemben.

Uniós projekt keretében irtják az akácfát!

A Fertő-tó környéki osztrák méhészek aggódnak, hogy a régióban környezetvédelmi projektek keretében kiirtják az akácot. A magyar méhészeket nem fenyegetik az akác irtását célzó projektek, hiszen 2014-ben az akácfát és az akácmézet hungarikummá nyilvánítottak.

Meg akart tanulni méhészkedni, ezért méheket lopott

Egy 23 éves férfi tavaly július elején a Komárom-Esztergom megyei Kocs község külterületéről ellopott 12 darab méhkaptárt a benne lévő méhcsaládokkal és mézzel együtt. A tettes egyedül szállította el és egy ismerőse telkén pakolta le a zsákmányt – írta a police.hu decemberben.

A növényvédő szerek gyengítik a méhek immunrendszerét

A túlvegyszerezett mezőgazdasági termelés jelentős károkat tesz a méhállományokban. Az agrártermelésben alkalmazott növényvédő szerek nagymértékben legyengítik a méhek immunrendszerét.

Túltermelés, alacsony árak, magára hagyott kaptárak- válságkezelés a méhészetben

Nemrég olvastam egy cikket a Méhészújságban, melynek címe „Válságban az ágazat?” volt. Igazán figyelemre méltó cikk, bár a címben nem helyénvaló a kérdőjel, a befejező mondata pedig idejét múlta, mert valóban válságban az ágazat.

Mentik a menthetőt az ausztrál gazdák

Hatalmas károkat okoznak az Ausztráliában tomboló bozóttüzek, melyek a mezőgazdasági termelőket sem kímélik. Különösen nagy veszteségek érik a Kenguru-sziget gazdálkodóit, akik állatorvosokkal közösen próbálják menteni a megmaradt állatállományaikat.