Back to top

Újabb pályázati felhívások várhatók

A Vidékfejlesztési Programban még nyitva álló 10 felhívás mellett további öt megjelenését vetítette előre Nagy Attila, az Agrárminisztérium EMVA Stratégiai Főosztály vezetője a FruitVeB évértékelő konferenciáján. Ha pedig lesznek visszahulló pénzek, akkor még újabb pályázatok is várhatók. Jövőre az öntözési közösségek együttműködését is támogatni fogják a VP keretében.

Nagy Attila szerint márciusban már körvonalazódik, hogy mennyi pénz hullik vissza
Fotó: Rimóczi Irén
Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy a 2014–2020-as programból legföljebb 2023. december 31-ig lehet kifizetni támogatásokat, tehát komoly beruházással járó felhívásokra már valószínű nem számíthatnak a kertészek sem.

A visszahulló források nagyságát azért is nehéz megbecsülni, mert a Vidékfejlesztési Programban eleve a megengedett 10 százalékkal nagyobb keretet hirdettek, 1300 millió helyett majdnem 1500 millió forintot, és a kettő közti különbözetet is fedezni kell.

A november 22-i állapot szerint a kifizetett támogatások megközelítik az 540 milliárd forintot. Tehát a VP keret körülbelül 40 százalékát már megkapták a pályázók, a kifizetések márciusig remélhetően elérik az 50 százalékot.

A VP-ben benyújtott kérelmek 84 százalékát fogadták el. Ez az arány 14 százalékkal meghaladta a korábbi támogatási időszakét, de még jobban kellene figyelni az előírásokra a pályázatok benyújtásánál.

Az ügyintézői tapasztalatok szerint ugyanis a kérelmeket leggyakrabban azért utasították el, mert a támogatást igénylő nem rendelkezett a felhívásban szereplő minimális üzemmérettel, illetve kérelme tartalmi értékelése során nem gyűlt össze a támogatáshoz szükséges minimális összpontszám, vagy nem küldték be a hiánypótlásban bekért dokumentumokat, nyilatkozatokat.

Az előkészítés alatt álló öt felhívás közül hamarosan megjelenik a mezőgazdasági termelők európai uniós és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásához kérhető támogatás lehetősége 2,44 milliárd forint keretösszeggel. Ennek kapcsán megjegyezte a főosztályvezető, hogy elismert nemzeti és önkéntes minőségrendszer egyelőre nincs hazánkban, bár az erre vonatkozó rendelet már megszületett. Késleltetve pedig a minőségrendszerekhez kapcsolódó termelői csoportosulások promócióját is támogatják majd.

A rövid ellátási lánc (REL) létrehozásának támogatása már lezárult, de az ahhoz kapcsolódó élelmiszeripari és borászati beruházások támogatására másik pályázatot hirdetnek 1,5 milliárd forintos kerettel. Ezenkívül újból pályázható 3 milliárd forintos forrás termelői csoportok alakítására és az együttműködések ösztönzésére.

Jövőre az öntözési közösségek együttműködését is támogatni fogják a VP keretében.

Ötfős konzorciumi mérettől az 50 százalékos alaptámogatáson felül 20 százalékos többlettámogatásban részesülhetnek öntözésfejlesztési beruházásokra a még nyitott vízgazdálkodási felhívás keretében.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A pazar dáliák

A júliustól októberig nyíló szabadföldi dáliák ékei a kerteknek, pazar virágzásuk a korai fagyokig eltart. A virágágyakat mozgalmassá teszik, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen a virágok mérete, formája és színe rendkívül változatos. Szédítően gazdag árnyalataik miatt színkirályoknak is nevezik őket.

Szerencsés, aki le tudta aratni a gabonát

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) adatai alapján az őszi búza aratása 97 százalékos készültségen áll, a közel 900 ezer hektár vetésterületből mintegy 2000 hektáron áll még a gabona. A búza országos termésátlaga hektáronként 5,28 tonna, a termés 60-70 százaléka takarmánybúza.

Bővült a magyar agrároktatás Erdélyben

Az erdélyi magyar agrároktatás iránti érdeklődés is megnőtt, mi több, a 2020-2021-es tanévben új szak indul.

A nehéz helyzetbe került borászatok 1,8 milliárd forintra pályázhatnak

Jelentős érdeklődésre számít a borászatok részéről az agrártárca a koronavírus-járvány gazdasági hatásait enyhíteni hivatott átmeneti támogatási programja. Az első pályázatokat augusztus 10-étől lehet benyújtani, az igénylésekhez szükséges igazolásokat azonban már most érdemes beszerezniük az érintetteknek - ismerteti a csütörtöki Magyar Nemzet.

Nem csak az íze miatt értékes egy jó fűszernövény: illatozó kakukkfüvek

Sziklakertbe vagy évelőágyásba is ültethetők a kakukkfüvek, amelyek amellett hogy szépek, jelentős a gyógyhatásuk, és számos étel jellegzetes fűszereként a konyhában is hasznukat vesszük.

Szabadtéri parfümériában jártunk

A Pannonhalmi Főapátság levendula- és gyógynövénykertjében jártunk. Itt több mint 60 ezer tő levendula és több ezer bokor mediterrán fűszernövény - zsálya, kakukkfő, oregánó, rozmaring - ontja az illatát.

A mínuszok szüretelték a somogyi szilvát

Feleannyi szilva termett idén. A tavaszi fagyok és az aszály miatt csak kevesebb gyümölcsöt tudnak szedni. A szélsőséges időjárás az almának sem kedvezett, nem várható egy kifejezetten jó termés ebből sem.

A kukorica gyógyhatásai

A kukoricára a főtt strandeledel változatát leszámítva jószerével már takarmánynövényként gondolunk. Pedig e többre érdemes növényt régebben nagy becsben tartották, sokféle módon használták elődeink, és még gyógyhatása is van…

Nyáron gyorsabban készül a komposzt

A nyár folyamán rengeteg zöldhulladék keletkezik a kertekben, és a konyhában, ami komposztálható. Ez az anyag talajszerkezetet javít és tápanyagot szolgáltat, így jól újrahasznosítható. A zöldhulladék nem szemét! Érdemes mindenkinek berendezkedni a komposztkészítésre azért is, mert jövőre a kerti hulladék égetése már tilos lesz.

A globális citruspiac alakulása

Főként a kedvezőtlen időjárási viszonyoknak köszönhetően a citrusok termelésében és feldolgozásában jelentős visszaesés várható a 2019/2020-as becslések alapján.