Back to top

Újabb pályázati felhívások várhatók

A Vidékfejlesztési Programban még nyitva álló 10 felhívás mellett további öt megjelenését vetítette előre Nagy Attila, az Agrárminisztérium EMVA Stratégiai Főosztály vezetője a FruitVeB évértékelő konferenciáján. Ha pedig lesznek visszahulló pénzek, akkor még újabb pályázatok is várhatók. Jövőre az öntözési közösségek együttműködését is támogatni fogják a VP keretében.

Nagy Attila szerint márciusban már körvonalazódik, hogy mennyi pénz hullik vissza
Fotó: Rimóczi Irén
Ne feledkezzünk meg azonban arról, hogy a 2014–2020-as programból legföljebb 2023. december 31-ig lehet kifizetni támogatásokat, tehát komoly beruházással járó felhívásokra már valószínű nem számíthatnak a kertészek sem.

A visszahulló források nagyságát azért is nehéz megbecsülni, mert a Vidékfejlesztési Programban eleve a megengedett 10 százalékkal nagyobb keretet hirdettek, 1300 millió helyett majdnem 1500 millió forintot, és a kettő közti különbözetet is fedezni kell.

A november 22-i állapot szerint a kifizetett támogatások megközelítik az 540 milliárd forintot. Tehát a VP keret körülbelül 40 százalékát már megkapták a pályázók, a kifizetések márciusig remélhetően elérik az 50 százalékot.

A VP-ben benyújtott kérelmek 84 százalékát fogadták el. Ez az arány 14 százalékkal meghaladta a korábbi támogatási időszakét, de még jobban kellene figyelni az előírásokra a pályázatok benyújtásánál.

Az ügyintézői tapasztalatok szerint ugyanis a kérelmeket leggyakrabban azért utasították el, mert a támogatást igénylő nem rendelkezett a felhívásban szereplő minimális üzemmérettel, illetve kérelme tartalmi értékelése során nem gyűlt össze a támogatáshoz szükséges minimális összpontszám, vagy nem küldték be a hiánypótlásban bekért dokumentumokat, nyilatkozatokat.

Az előkészítés alatt álló öt felhívás közül hamarosan megjelenik a mezőgazdasági termelők európai uniós és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásához kérhető támogatás lehetősége 2,44 milliárd forint keretösszeggel. Ennek kapcsán megjegyezte a főosztályvezető, hogy elismert nemzeti és önkéntes minőségrendszer egyelőre nincs hazánkban, bár az erre vonatkozó rendelet már megszületett. Késleltetve pedig a minőségrendszerekhez kapcsolódó termelői csoportosulások promócióját is támogatják majd.

A rövid ellátási lánc (REL) létrehozásának támogatása már lezárult, de az ahhoz kapcsolódó élelmiszeripari és borászati beruházások támogatására másik pályázatot hirdetnek 1,5 milliárd forintos kerettel. Ezenkívül újból pályázható 3 milliárd forintos forrás termelői csoportok alakítására és az együttműködések ösztönzésére.

Jövőre az öntözési közösségek együttműködését is támogatni fogják a VP keretében.

Ötfős konzorciumi mérettől az 50 százalékos alaptámogatáson felül 20 százalékos többlettámogatásban részesülhetnek öntözésfejlesztési beruházásokra a még nyitott vízgazdálkodási felhívás keretében.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

Újjászülető vidék

Ezen a címen rendeztek konferenciát 2020. január 17-én, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán, melyen Generációváltás az agráriumban címmel előadást tartott dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára. Előadásában rámutatott arra, hogy a mezőgazdaság stratégiai szerepet tölt be nemzetgazdaságunkban.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Inváziós bambusz

Mind több gondot okoz Nagy-Britanniában a sok kertbe ültetett, igen dekoratív, gyorsan növő, örökzöld, kiváló térhatároló, de rendkívül erősen sarjadó, már-már invazív növénnyé váló botnád, illetve bambusz (egyelőre még nem sorolták az üldözendő és irtandó idegenhonos inváziós fajok közé).

Megtartó anyaföld

Azok többsége, akik a magyar nemzet jövőjéért felelősséget éreznek, egyetértenek abban, hogy a globalizációval járó kihívások közül az egyik legnagyobb probléma a szülőföldről való elvándorlás. Az ősi föld elhagyása a kárpátaljai magyarok körében oly jelentős mértékűvé vált a mögöttünk hagyott években, hogy egyik napról a másikra megállítani lehetetlen.

Életre szóló élményeket kínálnak a vándortáborok - érdemes gyorsan jelentkezni!

13 ezernél is több felső tagozatos és középiskolás gyermek jelentkezését várják a Vándortábor Programba, amely idén nyáron több mint húsz gyalogos, kerékpáros és vízi útvonallal igyekszik betekintést adni Magyarország táji és kulturális örökségébe. A kezdeményezés részeként idén először Zarándok Táborba is lehet jelentkezni.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

Új vezérigazgató az EGERERDŐ Zrt. élén

Január 06-án Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár Dr. Jung László nyugdíjazása után, átadta a kinevezési okiratot Dobre-Kecsmár Csabának az EGERERDŐ Zrt. vezérigazgatójának. Az ünnepélyes alkalomra 2020.01.13-án került sor az erdőgazdaság Központjában, az EGERERDŐ Zrt. vezetői állományának jelenlétében.

Lisztharmat, varasodás, és a többi klasszikus almabetegség – mire számíthatunk az idén?

Almatermésű gyümölcsféléinket 2019-ben sem kímélték a betegségek, és talán nem lep meg senkit, ha kijelentjük, hogy az idén is lesz velük növényvédelmi tennivaló. De lássuk részletesebben, milyen következtetések vonhatók le az egyes károsítók tavalyi aktivitásából.