Back to top

Újra divat az ezüstcsőrű pinty

Az Afrikában honos ezüstcsőrű pintyet több mint egy évszázada tartják hazánkban kalitmadárként, de a díszpintyes röpdéknek is kiváló madara. Két alfaja ismeretes, melyek Észak-, illetve Kelet-Afrika szárazabb területeit népesítik be. Közeli rokona az Ázsiában előforduló malabári pinty, melyet elvileg fehér farkcsíkja és farokfedői alapján könnyen meg lehet különböztetni az ezüstcsőrű rokontól.

Mind neki, mind az ezüstcsőrű pintynek valóban ezüstös színű, a testéhez képest jókora csőre van. A malabári pintyet a nagyfokú hasonlóság miatt egyesek az ezüstcsőrű pinty alfajának tekintik. Hogy mennyire békés természetű madarunk, arról megoszlanak a tapasztalatok, vannak párok, melyek még egy nagyobb röpkalitban is problémamentesen együtt tarthatók, szaporodásra bírhatók, míg mások annyira összeférhetetlenek, hogy jókora kerti röpdében sem lehet fajtársaikkal együtt költésre bírni.

Fotó: Tóth Zsigmond

Madarunk viszonylag melegigényes, 15 °C alatti hőmérsékletet nehezen visel el, ezért, ha kerti röpdében helyezzük el, csak májustól szeptember közepéig tartsuk. Ez idő alatt 2-3 költést engedélyezzünk számára, ami legtöbbször 3-4 fióka felnevelését jelenti, de előfordulnak 2 fiókás fészekaljak éppúgy, mint hatosak.

Bár az ivarérettségét az ezüstcsőrű pinty elérheti féléves korában is, legjobb kivárni az egyéves életkort, így hosszú ideig, akár 5-6 éven keresztül is tenyésztésben tarthatók a párok.

Jellemző e fajra, hogy a kirepült fiókákat nem szükséges elválasztani, hosszú hónapokon keresztül együtt tarthatók a szüleikkel. Napjainkra az ezüstcsőrű pintyeknek igen sok színváltozatát nemesítették ki, így például ismeretesek izabella, fehér, krémszínű és barna példányai is. Előfordul már nagytestű változata is a fajnak. Az ezüstcsőrű pinty tartása, tenyésztése kezdők számára is ajánlott. Takarmányozásuk a könnyen beszerezhető egzóta-magkeverékkel, némi zöldeleség- és állatifehérje-kiegészítéssel egyszerűen megoldható.

Az utóbbi években hazánkban újra divatba jött, egyre keresettebb a faj.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egymásra találhatnak a bugaci viperák

A természetes élőhelyek feldarabolódása és az ezzel járó izoláció egyre nagyobb problémát jelent a repülni nem képes, kis életterű állatfajok számára. Közéjük tartozik a rejtőzködő életmódot folytató rákosi vipera is, melynek védelme, illetve állományának növekedése érdekében egy két évig tartó projekt részeként tettek fontos lépéseket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.

A kurtafarkú gyík - Akár egy fenyőtoboz

A zsindelyes vagy más néven kurtafarkú gyík (Trachydosaurus rugosa) fizimiskája szinte egyedülálló az állatvilágban. Testét hatalmas pikkelyek borítják, amelyek úgy helyezkednek el rajta, mintha egy fenyőtoboz volna.

A mejnók – Csak tágas röpdében

Bő egy évtizede Európában, így nálunk is nagy keletje volt a beónak. Pompásnak tartott hangutánzó képessége miatt sokan gondozták, ám közülük nem kevesen nagyot csalódtak benne. Ugyanis a beó nem éppen ideális házikedvenc.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

Egy apró madár Madagaszkárról - A szürkefejű törpepapagáj

A madarászok által kedvelt törpepapagáj-fajok kizárólag az óvilágban, Afrikában és a környező szigeteken fordulnak elő. Sok fajuk régóta eredményesen szaporodik a tenyésztőknél, több fajuknak van sokféle színváltozata, ezek számára kiállításokat is rendeznek.

Védett állatok a közvetlen környezetünkben - óvjuk őket!

Az ember közvetlen környezetében nemcsak háziállatok élnek, hanem egyre több vadon élő állat is társul szegődik. Ezek közül mutatunk be a teljesség igénye nélkül néhány védett fajt, illetve fajcsoportot azzal a szándékkal, hogy a velük való együttélésre sokkal inkább örömként, mintsem problémaként tekintsünk.

Egy papagáj a messzi Indiából

A nagy sándorpapagáj neve sok mindent elárul az emberiség kultúrtörténetéből: elnevezése összefüggésbe hozható Nagy Sándorral, aki indiai hadjárata során mint értékes zsákmánnyal, nagy sándorpapagájokkal is gazdagodva érkezett vissza Európába. De nemcsak papagájt hozott magával, hanem sok más olyan fajt, mely kellően ellenálló volt, jól bírta a hosszú – több hetes – szállítás viszontagságait.

Nem lehet követni a szabályozásokat - a holland gazdák külföldre költöznek

Egyre több holland állattartó fontolgatja gazdasága eladását és külföldön akar új életet kezdeni. Különösen a fiatal gazdák gondolkodnak el azon, vajon van-e még jövőjük Hollandiában. Ennek oka a bevezetett foszfát-kvóta.