Back to top

Galambfajta elszánt tenyésztőknek

Úgy tűnik, hazánkban a nemzeti galambfajták tartása virágzik, ugyanakkor ez nem minden fajtára igaz. Vannak olyanok, melyek sosem mennek ki a divatból, mint például a magyar óriásgalamb, melynek állománya állandónak mondható. Előfordulnak azonban olyanok is, melyek eddig sosem jelentek meg nagyobb számban a portákon és a kiállításokon. Ilyen például a ceglédi rövidcsőrű is.

Az idei Nemzeti Galamb-, Baromfi-, Nyúl- és Díszmadár-kiállításon látható galambok között magyar óriásból 33 példányt láthattunk, a ma igen divatos alföldi bugából 43-at, az alföldi dudoros postából pedig 78 példánnyal neveztek a galambászok. Különösen felkapott a budapesti magasröptű keringő – 122 példányát láthattuk, de a pálmát a szegedi magasszálló keringő viszi 144 egyeddel. Úgy tűnik, a székesfehérvári bukó is egyre közkedveltebb, hiszen 45 példányát láthattuk, amit, ha néhány évtizedes távlatból nézünk, különösen szép eredménynek számít. Rövidcsőrű galambjaink közül a budapesti rövidcsőrűből 37 egyed érkezett, míg a ceglédi rövidcsőrű keringőből mindössze 10 egyedet láthattunk három tenyésztő állományából, sárga, barna, kék szívhátú, vörös szívhátú és ezüst szívhátú színekben.

Fotó: Tóth Zsigmond

A ceglédi rövidcsőrű keringő kialakulása a különböző források alapján nem teljesen egyértelmű. Egy biztos, a XX. század elejétől

többen is próbálták Cegléden és környékén egységesíteni az ott fellelhető kerek és szilvafejű galambokat, melyek feje egyre szögletesebb lett, csőrük pedig egyre rövidebbé vált.

Már az 1920-as években jelentős mennyiségű rövidcsőrűt tartottak Cegléden, de Nagykőrösön is hasonló volt az állomány. A háború komoly visszaesést okozott a galambászatban is, s a megmaradt egyedeket különösen Győrből és Budapestről hozott példányokkal keresztezték. A keresztezések annyira intenzívvé váltak, hogy még ebben az évtizedben kialakult egy igen kis testű, élénk vérmérsékletű fajta középnagy fejjel és igen széles, nagy homlokkal, mely ceglédi rövidcsőrű keringő néven vált közismertté. Ekkoriban még naponta általában 1-2 órát röpültek ezek a keringők, mára azonban jellemzően röpdékben élnek. Tenyésztésük sok izgalommal jár – igazi kihívás elszánt galambászoknak!

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Félre az előítéletekkel! - A pecsenyegalambok húsának fontosabb jellemzői

Napjainkra a galambhús lényegében eltűnt az átlag­ember asztaláról, pedig ahhoz, hogy húsgalambokat tenyésszünk, és ízletes galambhúst fogyaszthassunk, sok ember számára még ma is adottak a lehetőségek.

A berlini Zöld Héten Nagy István nyitotta meg a magyar standot

Elkezdődött pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítása és vására, a magyar standot Nagy István agrárminiszter nyitotta meg.

A rendőrlóból lett olimpikon

Épp a minap olvastam egy érdekes cikket George és Monica Theodorescuról, amikor egy orosz barátomtól jött a hír, elment az orosz csoda, az orlov trotter, a gyönyörű szürke Balagur, akit még volt szerencsém fotózni 2005-ben, éppen akkor, amikor lovasával, Alexandra Korelovával először feltűnt Aachenben. A tökéletes piaffot bemutató ló nagy szenzáció volt.

Egymásra találhatnak a bugaci viperák

A természetes élőhelyek feldarabolódása és az ezzel járó izoláció egyre nagyobb problémát jelent a repülni nem képes, kis életterű állatfajok számára. Közéjük tartozik a rejtőzködő életmódot folytató rákosi vipera is, melynek védelme, illetve állományának növekedése érdekében egy két évig tartó projekt részeként tettek fontos lépéseket a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) szakemberei.

Egy lehetséges válasz a klímaváltozásra: agroerdészet

Kolumbiában korábban a marhatenyésztők erdőket irtottak ki, hogy legelőhöz jussanak, manapság azonban egy tesztprogram keretében fákat ültetnek, és a szarvasmarhák gyümölcsöt és cserjéket is esznek. A gazdák tehát úgy növelik a jövedelmüket, hogy közben védik az esőerdőket is.

A kedvencével utazna? Mutatjuk, hova mehet

Olaszországban van a legtöbb olyan szálloda, ahová magukkal vihetik a gazdák a kutyájukat. A kutyabarát szálláshelyek toplistájának élén Olaszország, Oroszország, Lengyelország, Horvátország és Spanyolország áll. A legjobb szolgáltatást pedig a francia, a brit és az olasz szálláshelyek nyújtják a kedvencükkel utazók számára.

A kurtafarkú gyík - Akár egy fenyőtoboz

A zsindelyes vagy más néven kurtafarkú gyík (Trachydosaurus rugosa) fizimiskája szinte egyedülálló az állatvilágban. Testét hatalmas pikkelyek borítják, amelyek úgy helyezkednek el rajta, mintha egy fenyőtoboz volna.

A mejnók – Csak tágas röpdében

Bő egy évtizede Európában, így nálunk is nagy keletje volt a beónak. Pompásnak tartott hangutánzó képessége miatt sokan gondozták, ám közülük nem kevesen nagyot csalódtak benne. Ugyanis a beó nem éppen ideális házikedvenc.

Jobb árakért tüntettek az ír gazdák

Magasabb húsmarha-átvételi árak nélkül nem lehet fenntartani a vidéki életet Írországban – állítják a termelők, akik csütörtökön lezárták Dublin legfontosabb útjait.

Egy apró madár Madagaszkárról - A szürkefejű törpepapagáj

A madarászok által kedvelt törpepapagáj-fajok kizárólag az óvilágban, Afrikában és a környező szigeteken fordulnak elő. Sok fajuk régóta eredményesen szaporodik a tenyésztőknél, több fajuknak van sokféle színváltozata, ezek számára kiállításokat is rendeznek.