Back to top

Karácsonyi ajándékötletek lovasoktól lovasoknak

Közeleg a szeretet ünnepe, s lassan itt az ideje, hogy készülj valami kedves kis aprósággal azok számára, akik fontosak neked.

Természetesen a legjobb barátod a lovardában a lovad/pónid, vele kezdjük a sort. Minek örülne vajon a legjobban? Talán egy szép új kötőféknek? Vagy egy új lótakarónak? Vagy szerinted a ló olyan, mint egy gyerek és ruhák helyett valami másra vágyik? Ha így gondolod, igazad van. A szép holmikban te látod őt még csinosabbnak, de ha azt szeretnéd, hogy örüljön, vegyél neki almát, répát vagy lócsemegét, vagy tölts vele több időt. Ez lesz számára az igazi ajándék, hiszen „tudod, hová helyezlek a szívemben… legelőre”.

Milyen ajándéknak örülne leginkább a lovas barátod? Egy lónak persze, de ezt nem neveznénk baráti figyelmességnek. Érdemes ajándékutalványt venni lovaglóórára, melyet közösen töltesz vele, vagy esetleg egy lovasshow-ra jegyet venni, melyre a szüleitekkel közösen mehettek el. Az élmény mindig a legnagyobb ajándék.

Ha kisebb összegben gondolkodtál, vagy úgy érzed, szeretnél valami személyes tárgyat adni, akkor adok néhány tippet, melyekből válogathatsz kedvedre.

1. Bármikor jó ajándék egy saját készítésű karácsonyi képeslap lovas rajzzal vagy festménnyel, melybe beleírhatod jókívánságaidat. Önálló vagy részajándékként is szuper lehet.

2. Ha nincs olyan jó kézügyességed – bár az ajándékoknál ez számít a legkevésbé –, akkor érdemes kis apróságokat összeválogatni egy kis dobozba. Próbálj olyan lovas apróságokat találni, melyek valahogy kötődnek a megajándékozotthoz. Például ha tarka pónin szokott lovagolni, ilyen mintájú ceruzát, tollat, kulcstartót, füzetet, mappát, bögrét, hajgumikat stb. válassz, de nagyon fontos, hogy mindig legyen a csomagban valami, amit te magad készítettél. Egy kis üzenet, egy képeslap, bármi.

3. Kedves ötlet lehet egy saját kézzel díszített persely, melybe gyűjtheti a pénzt saját lóra. Erre biztosan emlékezni fog.

4. Vállalkozó kedvűeknek ajánlom a profi kézműves ajándékokat: például varrj egy kis lófigurát, vagy egy egész ménest, vagy minden barátodnak más színű lovat és néha hozzátok össze őket játszani. Ez jelképezi, hogy egy „ménesbe” tartoztok.

5. Kizárólag haladóknak vagy anyuka segítségével: horgolt figura, patkó, vagy ha vicces akarsz lenni, kötött sál a lovacskájának.

6. Valami szép dísz készítése régi patkóból, ehhez kérd apu segítségét. Ennek a felnőttek is örülnek, s emellett a lópatkó szerencsét is hoz.

7. Könnyen készíthetsz barátságos, lófej alakú tárolókat az asztalra például filcből. A hobbiboltokban minden kelléket megtalálsz. Személyesebb lehet a lószőrkarkötő, bár az alapanyag beszerzése nem biztos, hogy könnyebb – legalábbis, ha meglepetést szeretnénk. Barátod kedvenc lovának/pónijának sörény- vagy farokigazításakor csenj el egy kis darabot, és abból sokféleképpen fonhatsz, gumizhatsz karkötőt. Mindenekelőtt tudd meg, hogy örül-e az ilyesfajta ajándéknak, mert nem mindenki szereti.

8. Kisebbeknek klasszikus, de talán a barátod is örülne egy szép és különleges vesszőparipának. Számtalan módon elkészíthető, de javasolt felnőtt segítségét igénybe venni. Bátran válogass a szebbnél szebb mintájú és tapintású anyagokból, melyeket otthon találsz, válassz vagány színű fonalat és már csak a seprűnyél kell. Ha magad szeretnéd készíteni, érdemes egy új pár zoknival nekivágni, de ha színkavalkádot szeretnél, akkor a varrógépre és anya segítségére is szükség lesz.

9. Nem kezdő feladat a lóalak fonalas kitöltése. Az alap elkészítéséhez egy ügyes férfikézre is szükség lesz, hiszen deszkával és szöggel kell dolgozni, de utána a tiéd a pálya. Igazi szépség kerülhet a barátod szobájának falára.

10. Jó ötlet lehet a színes papírból, kartonból, egyéb hobbiboltban kapható eszközökből készített lóalak, de nem kis kihívást jelenthet a lovas hógömb. Utóbbi elkészítéséhez rengeteg segítséget találhatsz az interneten, de a két legfőbb kellék egy befőttesüveg és egy kisméretű műanyag lófigura, ezen kívül pedig bármi, amit szeretnél és belefér.

11. Személyes ajándék a lovas szeretetbögre, melyben sok színes cetlit helyezhetsz el. Ezek, akár egy adventi kalendárium, minden felbontáskor más kedves feladatot rónak a barátodra. Például az egyiken állhat ez: „ma fél órát együtt legeltetünk”, vagy „ma mindenképpen pataápolást kell tartanod, de ha szeretnéd, segítek benne”.

12. Ha nemcsak a lovardában, hanem a konyhában is otthonosan mozogsz, ne feledkezz meg arról, hogy a lovas fahéjas süti vagy mézeskalács is kedves és hasznos ajándék lehet. Választhatsz lovas vagy patkó alakú szaggatóformát, de már a nyújtódeszkák között is találni lovasat. A díszítésben csak a képzeleted szabhat határt. Csomagolásként a celofán is jól mutat egy szép szalaggal és kis lovas – mondjuk sógyurmából készített – díszekkel, de egy alkalomhoz illő dobozt vagy tasakot is választhatsz.

Összeáll a kép?
Elérkeztünk puzzle-játékunk várva várt utolsó részéhez. Ha július óta összegyűjtötted mind az öt fotórészletet, akkor illeszd a helyére még az itt látható hatodikat is, az összeállított képet fotózd le, és
küldd el szerkesztőségünknek a tompe.anna@magyarmezogazdasag.hu címre (vagy ragaszd fel egy papírra, és a borítékon „Pegazus puzzle” felirattal a Magyar Mezőgazdaság Kiadó, 1141 Budapest,
Mirtusz utca 2. címre postázd). A leggyorsabb beküldőket a Horze hasznos lovas kellékeivel és lapelőfizetéssel lepjük meg.

Minden esetben vigyázz arra, hogy az ajándékod személyes legyen! Mindig legyen benne a kezed munkája, bármit is adsz.

Remélem, tudtam adni néhány tippet és megpróbálkozol valamelyikkel idén te is. Még rengeteg egyedi ötleted lehet, ne rekedj meg a legkézenfekvőbb dolgoknál. Légy eredeti és szánd rá az idődet, hogy olyat adhass, aminek valóban örülnek. Meglátod, nem marad el a siker!

Tipp: ló- és lovasbarátaid mellett ne feledkezz meg oktatódról sem. A fent felsorolt ajándékok bármelyikének örülne a kis apróságok közül, s te pedig meghálálhatod egész éves áldozatos munkáját ezzel a kis figyelmességgel.

Áldott és békés készülődést kívánok nektek!

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2019/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Segítenek megélni a pillanatot

Úgy tűnik, hogy van valami különleges és rejtélyes abban, ha lovakkal vagyunk kapcsolatban. Bármilyen életkorú is az ember, vonzza a lovak varázslatos szépsége, eleganciája, fenséges testtartása és ereje. Ezért úgy tűnik, hogy ma a lovak jelenléte különböző módon megváltoztatja az embereket.

A mongol ősvadon követei a magyar rónán – Przewalski-lovak a Hortobágyon (2. rész)

A Pentezug project koordinátorával, a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársával, Kerekes Violával beszélgettünk a Przewalski-vadlovakról. Munkája során nap mint nap találkozik ezekkel az állatokkal, jól ismeri minden rezdülésüket, közel 300 állat tartozik a felügyelete alá.

Karácsonyi finomságok a lovadnak

Az év legmeghittebb ünnepe a karácsony. A nagy ajándékozásból lovaink sem maradhatnak ki. De mivel kedveskedjünk nekik? A legegyszerűbb persze, ha veszünk nekik valamilyen lócsemegét, amit szeretnek, de a vállalkozó kedvűek, akik ennél személyesebb ajándékra gondoltak, kipróbálhatják a házi lócsemege-készítést.

A megvalósult álom

Megvalósult álomként emlegetik mind a tulajdonosok, mind a szakmai ügyekért felelős üzemeltetők, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei Hegykőn egy régi létesítmény felújításával olyan sportistálló jöhetett létre, amelynek Ausztria legeredményesebb díjlótenyésztői közül is vannak már ügyfelei.

Tuti tipp: 31-én irány az Ügetőszilveszter!

Közeleg az Ügetőszilveszter, a Kincsem Park szezonzáró, s egyben legtöbbeket megmozgató rendezvénye. A szervezők idén 20 ezer látogatóra számítanak, éppen ezért sokrétű programmal készülnek, mellyel nemcsak a lóversenyek szerelmeseinek kedveznek.

Különleges alkalom és helyszín – 30. születésnapját ünnepelte a Kisbéri és Gidrán Egyesület

1989–2019 – harminc esztendő telt el az egyesület megalakulása óta. Az 1989-es rendszerváltás után elsőként a Kisbéri-félvér Lótenyésztő Országos Egyesület alakult meg, majd őt követte a többi fajtatenyésztő egyesület.

Jubilál a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület

30 éve – 1989. december 9-én – alakult meg a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület a Kaposvári Egyetem területén, de az akkori szabályozások miatt keszthelyi székhellyel. A hajdani alapító tagok közül kevés ma már az aktív tenyésztő, de a jeles évforduló alkalmával az új generáció tagjai nem feledkeztek meg az alapítókról sem: eszmecserére, baráti beszélgetésre hívták őket.

3,1 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelési értéke idén

A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

A lovasedző nem pszichológus

2014 szeptemberében holland mintára indult el hazánkban a Talent Program, amelyet a Magyar Lovassport Szövetség a 2013-as sportágfejlesztési stratégia keretein belül az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Olimpiai Bizottság támogatásával valósít meg a három olimpiai sportágban.

Díjugrató verseny, fogathajtó világkupa és egy világpremier

Fantasztikus show-műsorban és idegtépő izgalmakban volt részük azoknak, akik november végén meglátogatták a Papp László Budapest Sportarénát. Nemcsak a ló és a lovassport szerelmesei kaptak felejthetetlen élményt, hanem azok az érdeklődők is, akik családi program gyanánt ellátogattak a sportarénába.