0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kötelező lesz a környezetvédelmi tanúsítvány

Európa legnagyobb dísznövényárverése, a Royal FloraHolland 2022-től minden beszállítójától, a tagoktól és a nem tagoktól is megköveteli a környezetvédelmi nyilvántartásba vételt és az ezt igazoló tanúsítványt. A virágárverés 2021. december 31-ig ad haladékot arra, hogy a beszállítók beszerezzék a piac által megkövetelt dokumentumokat.

Az intézkedés jelentős mérföldkő a dísznövény ágazat még fenntarthatóbbá tétele irányában. A Royal FloraHolland igazgatótanácsa a tagi tanács javaslatára hozta meg a döntést. A fenntarthatóság ugyanis, Steven van Schilfgaarde vezérigazgató szerint, a szervezet hosszú távú stratégiájának egyik pillérét képezi. A tanúsítványok megszerzése erősíti a termékek piaci pozícióját, növeli a termelés és a kereskedelem átláthatóságát, és biztosítja az ágazat fenntartható jövőjét.

A tanúsítvány-kötelezettséget 2021. december 31-ig fokozatosan vezeti be a Royal FloraHolland; első körben, 2020. december 31-ig a beszállítóktól a digitálisan elvégezhető környezetvédelmi regisztráció meglétét várják el, 2022-től pedig csak a tanúsítvánnyal rendelkezők kereskedhetnek az árverésen.

Ezt követően a harmadik lépésként az összes beszállítónak meg kell felelnie az összes, a dísznövény ágazatra vonatkozó sztenderdnek, amit az FSI (Floriculture Sustainability Initiative – Fenntartható Dísznövénytermesztés Kezdeményezés) írt elő. (Az FSI-t 2013-ban 21 szervezet hozta létre a fogyasztók által egyre inkább megkövetelt környezetkímélő dísznövénytermesztés ösztönzése érdekében. – A szerk.) Eszerint nemcsak a környezetvédelmi szabványoknak, hanem a jó mezőgazdasági gyakorlat (GAP) követelményeinek, valamint a méltányos foglalkoztatás elvének is meg kell felelniük a beszállítóknak. Erre azonban egyelőre még nem szabtak ki határidőt.

A több országban ma már általános MPS tanúsítvány mellett legalább egy másikkal is rendelkeznie kell az adott beszállítónak, amely megfelel az FSI kritériumrendszerének.

A Royal FloraHolland, amely szintén az FSI tagja, minden segítséget megad azoknak a termelőknek, akik eddig még nem regisztráltak, illetve nem szerezték be a szükséges tanúsítványokat. Mindemellett egyszerűsítik, olcsóbbá teszik az eljárást, és növelik a rendszer kapacitását és gyorsaságát is a megnövekedett igénylés miatt.

Forrás: Floraculture International