Back to top

Könnyen nevelhető a berkenye

A fekete berkenye cserje nem túl igényes a talaj iránt, abszolút fagytűrő, ráadásul a betegségekre sem igazán érzékeny, ezért gyengébb termőhelyeken, könnyű talajokon is jól termeszthető. Észak-Amerikából származik, Európában a 19. századtól termesztik.

Talajjal szembeni legfontosabb igénye az enyhén savanyú kémhatás: 7 pH fölött sárgul a lombja. Ha gyenge talajba kerül, válasszunk konténeres szaporítóanyagot, aminek fejlettebb a gyökérzete, biztosan megered. Vigyázzunk, hogy ne ültessük mélyebbre, mint a faiskolában volt, mert hajlamos gyökérsarjat hozni, amitől az amúgy is sűrűsödésre hajlamos bokor még hamarabb válik tömötté. Fényigényes növény, ezért különösen fontos, hogy rendszeresen kellően megritkítsuk a bokrot. 

A feketeberkenye termése
A fekete berkenye (Aronia melanocarpa) 3-5 éves ágai a legtermékenyebbek, ezért az ennél idősebbeket, amelyek kérge leválik, el kell távolítani, ezzel elkerüljük az elöregedését.

Metszéskor ne csak az idős ágakat vágjuk le, hanem a gyökérsarjak közül is távolítsunk el a fölöslegeseket. 

Öt-hat fiatal hajtást hagyjunk meg, a többit minél mélyebben vágjuk le, különben újra kihajtanak. Célszerű körülbelül egy méter átmérőjű bokortövet tartani, különben nagyon elhatalmasodik a növény.

A berkenye növekedését akkor tekinthetjük harmonikusnak, ha egy év alatt 20 centit nőtt. Ha nem fejlődik kellően, adjunk komplex műtrágyát, lehetőleg olyat, ami savanyítja is a talajt (szulfátos formák). A bogyósokhoz hasonlóan sekélyen gyökeresedik, száraz nyarainkon öntözni kell, hogy több legyen a termés. Az április végi virágzás után és érés előtt, júliusban van szüksége a legtöbb vízre.

Erős illatú virágai vonzzák a méheket és más beporzó rovarokat, ezért jól termékenyül, ugyanakkor segíti a hasznos rovarok fennmaradását.

Üzemi termesztésben egy bokor 6-8 kilogramm termést ad, amit géppel szüretelnek, házikertben nyugodtan nevelhetünk nagyobb bokrot is. Egy növény körülbelül két méter magasra és fajtától függően ugyanolyan szélesre terebélyesedik.

Ősszel szép lombszíne miatt is értékes
Apró, liláskék, hamvas gyümölcsei 14-20 tagú sátorvirágzatból fejlődnek, éretten sem hullanak le a bokorról. Számos fajtája van, amelyek augusztustól érnek. Hazai nemesítésű fekete berkenye is van, a Rubina, amelyet Fertődön nemesített Porpáczy Aladár, és amelynek különösen nagy a gyümölcse
(1,2 gramm), bokra középnagy, augusztus első felében érik. A Viking Skandináviában termesztett fajta, hasonló gyümölcsmérettel, viszont augusztus elején érik, bokra pedig nagyobb. Rendszeresen és bőven terem, szép őszi lombszínével pedig dísze is a kertnek. A Nero Szlovákiában szelektált fajta, nagyon hasonlít a Vikingre, ez is öntermékeny, bőtermő fajta.

Még a nagyon egészségesnek tartott bogyósgyümölcsök közül is kiemelkedik antocianintartalmával, ami háromszorosa a fekete ribiszkéének, C-vitaminból pedig körülbelül ugyanannyit találunk benne.

Ezek a sötét színanyagok erős antioxidánsok, gyulladáscsökkentők és még számos kedvező élettani hatásukról ismertek. Karotinoidokat is tartalmaz, egyedül a bogyósok közül. Kevés P-vitamin-forrást ismerünk, egyikük éppen a fekete berkenye, ezen kívül B2, B6, B9, E-vitaminnal is ellátja szervezetünket. A bogyó cukor-, csersav- és pektintartalma is jelentős. Nyersen a sok csersav miatt nem fogyasztjuk, bár levét például citrom helyett önthetjük teába, illetve kiegészítőnek használhatjuk kevésbé savas gyümölcslevekhez. Aromás, fanyar lekvárja jól illik süteményekhez, de készíthetjük más gyümölccsel keverten is.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2019/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ételt ne dobj ki – zöldség, gyümölcs

Világszerte 820 millió ember éhezik, és kétmilliárd fő szenved az alultápláltságtól. Szakemberek szerint az éhezők számának csökkentéséhez először az élelmiszer-veszteséget és -pazarlást kell mérsékelni. Erre SAVE FOOD néven világméretű programot is indított az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO). Azonban a pazarlás vagy takarékosság a konyhában kezdődik.

Zöldbe öltöztetett IKEA nyílik Bécs belvárosában

Az IKEA olyan innovatív épületet alakít ki a bécsi Westbahnhofnál (Nyugati pályaudvar), ahol sok növény, fa teszi kellemessé a szokott kényelem mellett a vásárlást az ügyfeleknek, miközben egy városi találkozási csomópontot is kialakítanak.

Idén is félmillió gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz és tejtermékhez az iskolaprogramokban

Több százezer gyermek jut friss zöldséghez, gyümölcshöz, valamint tejtermékhez az iskolatej-, valamint az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programokon keresztül, amelyre a kormány ebben a tanévben összesen 7,81 milliárd forintot fordít. Az iskolagyümölcs- és iskolazöldség programban 2309 általános iskola 536 ezer tanulója, az iskolatej programban pedig 2678 iskola 435 ezer diákja vesz részt.

A stresszhatás jót tesz a növényeknek?

Sokáig a tökéletes és sértetlen növények termesztésén volt a hangsúly. Egy új kutatás szerint azonban nem baj, ha egy kicsit megsérülnek és stresszhatás éri őket. Sőt, előnyü(n)kre válhat! Egészségesebb lesz a termésük.

A ginkgo biloba fák soha nem halnak meg - A kutatók azt hiszik, tudják miért

Egyszerűen nincs beprogramozva az öregedésre, és egész életében a betegségek, valamint az aszály okozta betegségek leküzdését segítő kemikáliákat termel a páfrányfenyő - állapították meg amerikai és kínai kutatók, megfejtve a fafaj hosszú életének titkát. A prehisztorikus korból származó növény maradványait 200 millió éves kövületekben is megtalálták.

Gyorsabb, egyszerűbb metszés: a szőlőültetvények előmetszése

A szőlőültetvények metszése alapvető termesztéstechnológiai művelet, melyet kézzel vagy gépesítve, de minden ültetvényben elvégzünk. Az előmetszéssel megkönnyíthetjük a metszést végzők munkáját és lerövidíthetjük az erre fordított időt.

Inváziós bambusz

Mind több gondot okoz Nagy-Britanniában a sok kertbe ültetett, igen dekoratív, gyorsan növő, örökzöld, kiváló térhatároló, de rendkívül erősen sarjadó, már-már invazív növénnyé váló botnád, illetve bambusz (egyelőre még nem sorolták az üldözendő és irtandó idegenhonos inváziós fajok közé).

KSH: a sertés- és a gyümölcsárak felpörgették a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedését

Tavaly novemberben elsősorban a gyümölcsök és a sertés felvásárlási árának jelentős emelkedése miatt az októberi 2,3 százalékosról 5,2 százalékosra ugrott a mezőgazdasági termelői árak éves növekedése - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

Lisztharmat, varasodás, és a többi klasszikus almabetegség – mire számíthatunk az idén?

Almatermésű gyümölcsféléinket 2019-ben sem kímélték a betegségek, és talán nem lep meg senkit, ha kijelentjük, hogy az idén is lesz velük növényvédelmi tennivaló. De lássuk részletesebben, milyen következtetések vonhatók le az egyes károsítók tavalyi aktivitásából.