0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Túltermelés a hízottmáj-piacon

Túltermeléssel küzd az európai hízottmáj-ágazat, amely csökkenti az átadási árakat, ám a fogyasztói árak nem változnak, vagyis a többletet nem tudja a kereskedelem gyorsan értékesíteni – állapították meg az ágazati szereplők az Európai Hízott Máj Szövetség (Euro Foie Gras) strasbourgi ülésén a közelmúltban. Az ágazat állapotáról Ökrös Mariannt, a Magyar Libamáj Szövetség elnökét kérdeztük.

Mekkora problémát, milyen mértékű piaci zavart jelent a mostani túltermelés az európai piacon?

A hízott áruk közül a hízott kacsa túltermelése alapvetően Franciaországban okoz problémát, de hatással van a magyar hízott kacsa termelésre. A túltermelés érdekes módon bizonyos termékek esetén az árak radikális csökkenéséhez vezetett. Magyarországon a hízott liba helyzetére érdemes fókuszálni, de a két termék esetében a folyamatok hasonlóak. Alapvetően fagyasztott liba- és kacsamell, és fagyasztott máj termékekből halmozódtak fel készletek.

Hogyan érinti mindez a magyar gazdákat?

A fent említett két termék eladhatatlansága miatt a feldolgozók kénytelenek voltak az élőállat előállítók felé az átvételi árakat csökkenteni.

Hogyan rendeződhetne a helyzet?

A helyzet rendeződésének van egy természetes piaci útja. Az árak csökkenése a termelési volumenek csökkenését vonzza magával.

Az elszenvedett veszteségek mindenképpen gyengítik az ágazat résztvevőit, ezért fontos lenne egy ágazati szintű koordinációs mechanizmus felállítása.

Az egész magyar ágazat ellen hat az a francia törekvés, amely az egyébként is jóval kisebb volumenű, de hungarikum libamáj kiszorítását célozza meg a francia kacsamáj javára.

Előfordulhat, hogy magyar termelők kénytelenek lesznek abbahagyni a termelést?

Az említett koordinációs mechanizmus hiányában a nagy termelőknél radikális volumen korlátozás, kisebb termelőknél pedig a tevékenység felhagyásának veszélye fenyeget.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu