Mekkora problémát, milyen mértékű piaci zavart jelent a mostani túltermelés az európai piacon?
A hízott áruk közül a hízott kacsa túltermelése alapvetően Franciaországban okoz problémát, de hatással van a magyar hízott kacsa termelésre. A túltermelés érdekes módon bizonyos termékek esetén az árak radikális csökkenéséhez vezetett. Magyarországon a hízott liba helyzetére érdemes fókuszálni, de a két termék esetében a folyamatok hasonlóak. Alapvetően fagyasztott liba- és kacsamell, és fagyasztott máj termékekből halmozódtak fel készletek.
Hogyan érinti mindez a magyar gazdákat?
A fent említett két termék eladhatatlansága miatt a feldolgozók kénytelenek voltak az élőállat előállítók felé az átvételi árakat csökkenteni.
Hogyan rendeződhetne a helyzet?
A helyzet rendeződésének van egy természetes piaci útja. Az árak csökkenése a termelési volumenek csökkenését vonzza magával.
Az egész magyar ágazat ellen hat az a francia törekvés, amely az egyébként is jóval kisebb volumenű, de hungarikum libamáj kiszorítását célozza meg a francia kacsamáj javára.
Előfordulhat, hogy magyar termelők kénytelenek lesznek abbahagyni a termelést?
Az említett koordinációs mechanizmus hiányában a nagy termelőknél radikális volumen korlátozás, kisebb termelőknél pedig a tevékenység felhagyásának veszélye fenyeget.