0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 25.

Nem éri meg sárgadinnyét termeszteni

A szűkülő termőterület és a kiszámíthatatlan időjárás miatt kevesebb sárgadinnye termett tavaly Franciaországban. A fogyasztás szintén mérséklődött, és a nyári nagy kereskedelmi árversenynek áldozatai is vannak. Év végén a harmadik generáció óta sárgadinnyét termelő Le Rouge Gorge családi vállalkozás jelentette be, hogy fölhagy a termeléssel, adta hírül a Le Parisen és a reussirfl.com.

Az általuk kínált termés kiváló minősége miatt igen népszerű családi vállalkozás vezetője szerint a termesztés már nem jövedelmező. 

Az értékesítési árak ugyanis tavaly alacsonyabbak voltak, mint 2001-ben, miközben a költségek, az üzemanyagra, a munkaerőre, a termelési anyagokra fordított kiadások rohamosan nőttek az évek során.

Az igen fájdalmas, de gazdasági szempontból megalapozott döntés következtében 37 alkalmazottól kell megválniuk a három telephelyükön, és a nyáron foglalkoztatott 1000-1500 idénymunkásra sem lesz szükség. A következő évtől csak az almára fókuszálnak, az igazgató szerint a licence almafajták termesztése jövedelmező, a gyümölcsöt pedig tészen keresztül értékesítik. Az eddig kizárólag az általuk termesztett sárgadinnyét jelölő Le Rouge Gorge márkanév így eltűnik a piacról.

A francia sárgadinnye szakmaközi szervezet (AIM) becslése szerint 2019-ben 246 ezer tonna Charentais dinnyét értékesítettek Franciaországban, 9 százalékkal kevesebbet, mint az utóbbi öt év átlagában. A jelenleg közel 12 ezer hektáros terület 11 százalékkal zsugorodott az öt év alatt, főként a délnyugati térségben lett kisebb, ott 19 százalékos a csökkenés. Az összes mennyiséget a kedvezőtlen időjárás is visszafogta tavaly, a hűvös és csapadékos tavasz késleltette az érést, az értékesítési szezon kezdetét, majd 10-20 százalékos csapadékhiány és a megszokottnál melegebb idő is rontotta a termésátlagot, ami így hektáronként 19 tonna volt, amíg 2018-ban elérte a 23 tonnát.

Július két és szeptember három hetétől eltekintve a kínálat elmaradt a 2014-2018-as átlagtól. A termelői árak pedig ugyan az AIM szerint 5 százalékkal meghaladták az utóbbi ötéves átlagot, nem voltak összhangban a mennyiségekkel, miközben a kiskereskedelmi árak nőttek. Az átlagos értékesítési ár 2,32 euró volt kilogrammonként, 3 százalékkal több a tavalyelőtti és 9,5 százalékkal több az utóbbi három év átlagárától. A fogyasztás viszont 1 százalékkal elmaradt a 2018-astól, és 6 százalékkal az előző 3 év átlagától, háztartásonként 6 kilogrammra becsülik.

A fogyasztás visszaesése mellett az is sújtotta a francia termelőket, hogy a spanyol és a marokkói dinnye a szokásosnál tovább, júniusig, illetve július közepéig volt jelen a piacokon.

Az AIM gyors beavatkozást sürget az őrült árverseny megszüntetése érdekében, hogy minél hamarabb visszaállíthassák a francia sárgadinnye értékét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu