Back to top

Átlagos év után idén már jó termésben bíznak

Bár az időjárás 2019 igazán szélsőséges volt, a betakarított termés mennyisége összességében átlagosnak mondható. A szántóföldi növénytermesztők és a zöldségtermesztők is idén optimális időjárásban és jó termésben bíznak.

A tavalyi év rendkívüli évnek számított a növénytermesztésben a szélsőséges időjárás miatt, ami a szántóföldi növénytermesztést érintette a leginkább. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az M1 Magyar gazda című műsorában elmondta, 2018 őszén száraz talajba voltak elvetve a magok, ami vontatott fejlődést eredményezett a növényeknél - írja a nak.hu.
– A megfelelő növekedést tovább hátráltatta, hogy a tél beköszöntővel nem érkezett meg a várt csapadék, nem töltődött fel a talaj kellő vízmennyiséggel. Április elejére, március végére száz–százötven milliméter csapadékhiány keletkezett a földeken országszerte – mondta Petőházi Tamás.

A kalászosok és az őszi betakarítású növények terméshozama 2019-ben közepes volt hazánkban. A napraforgótermés csaknem háromtonnás hektáronkénti termésátlagával világrekord volt.

sunflowers.jpeg

Fotó: Stock
Az elnök kiemelte, a 2018-as körülményekkel ellentétben 2019 őszén sokkal jobb feltételek mellett vethették el az őszi növényeket a gazdák. Hozzátette, a jó termés érdekében a mezőgazdászok abban bíznak, hogy idén tavasszal optimális lesz az időjárás, és jó munkatempóban tudják majd végezni a tavaszi munkákat.

A zöldségtermesztésben a terméshozam átlagosan alakult a tavalyi évben. Ledó Ferenc, FruitVeB elnöke elmondta, „üvegházakban, fóliasátrakban háromszázötvenezer hektáron, durván négyszáznegyven-négyszázötvenezer tonna zöldséget termesztettünk”. Hozzátette, a gombaágazat már évek óta stabilan háromezer tonna körüli mennyiséget produkál. A szabadföldi zöldségnél változó a hozam, az elmúlt évben durván ezerhatszáz tonna szabadföldi zöldséget termeltek a gazdák, aminek kétharmadát a csemegekukorica és a zöldborsó tette ki. Ledó Ferenc felhívta a figyelmet, hogy a frisspiaci és feldolgozásra szánt növények közül a hagymaféléknek kedvezett a tavalyi időjárás, hatvanöt–hetvenezer tonna mennyiséget takarítottak be.

A zöldségtermesztők 2019-ben jobb évet zártak, mint a gyümölcstermesztők. A FuitVeB elnöke kiemelte, 2018-ban a kertészetben túltermelés volt, a gazdák sok esetben kénytelenek voltak áron alul értékesíteni a termést.

Tavaly viszont a szélsőséges időjárási körülmények megtizedelték a termést, ami zavart okozott a piacon. A korszerű technológiával dolgozó gazdaságokban azonban nem mutatkozott jelentős kiesés. A szakemberek úgy látják, hogy idén a legtöbb zöldség- és gyümölcsfajtából jó termés várható. Ledó Ferenc elmondta, ha nem lesznek téli, tavaszi fagyok akkor almából jó termés, más gyümölcsből pedig átlagos hozam várható. A zöldséghajtatásban bővülés várható, mégpedig a vidékfejlesztési pályázatokban rejlő lehetőségeknek köszönhetően.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

KSH: nagy különbségeket takar a mezőgazdasági árak szolid emelkedése

Tavaly decemberre a novemberi 5,2 százalékosról 0,6 százalékponttal 4,6 százalékosra szelídült a mezőgazdasági felvásárlási árak éves emelkedése, annak ellenére is, hogy a sertések felvásárlási ára 49,5 százalékkal magasabbra szökött - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető legfrissebb adatokból. A decemberi drágulás mértéke az egész évi 5,4 százalékos átlagnál is hajszállal alacsonyabb volt.

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

Levéltetvek a loncon

Az északi féltekén a loncnak hozzávetőleg 200 faja alakult ki. Többségük őshazája a Távol-Kelet, de Ázsia más vidékeiről és Észak-Amerikából is kerültek termesztésbe loncfajok az európaiakon kívül. Talajtakarónak, szoliter növénynek, sövénynek ültetik, pergolákat, kerítéseket futtatnak be vele, de a kamcsatkai lonc (mézbogyó) termése csemegeként is fogyasztható.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Hatékonyabb, fenntarthatóbb gazdálkodás a FIELD MANAGER új funkcióival

Magyarországon a PREGA Konferencián mutatta be a BASF a FIELD MANAGER új funkcióit. Új tápanyag- és pufferzóna-menedzsment funkciókat indítanak az egész világon. A xarvio™ FIELD MANAGER alkalmazást már világszerte 17 000 gazdálkodó használja összesen több mint kétmillió hektár művelt területen. A beruházások jobb megtérüléséhez vezetnek és fenntarthatóbb gazdálkodást eredményeznek.

Időkapszula a Gabonakutatóban

Február 18-án időkapszulát helyeztek el a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kht. új beruházásának alapjában Nagy István agrárminiszter és Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója jelenlétében.

Téli agrárképzés – egyetemi szinten

A KITE Zrt. komolyan gondolja, hogy a mezőgazdaságban a minél magasabb szintű tudás elsajátítása az előrelépés záloga. Ennek jegyében január 27–31. között növényvédelmi és precíziós gazdálkodási továbbképzést tartott a vállalat Hévízen, elsősorban növényvédelemben is járatos gazdálkodóknak, bár az egyhetes program első napján az ágazat általános és időszerű kérdéseiről rendeztek előadásokat.

FruitVeb: kevés gyümölcs termett tavaly

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.

Kutyákkal a kórokozók ellen

Az Amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) tudósai által speciálisan kiképzett kutyák bizonyultak a leghatékonyabbnak a huanglongbing, más néven a citruszöldítő baktérium kimutatására.

A szakma világtalálkozója

A sokéves hagyományt folytatva, február első hetében újra összegyűlt a berlini vásárközpontban a gyümölcs- és zöldségszakma színe-java: termelők, export- és importőrök, nagy- és kiskereskedők, a nemesítés, a növényvédelem, a csomagolás, szállítás, logisztika, marketing és a tanúsítóhelyek szakértői – ezúttal a fenntarthatóság, az innováció és a jobb kilátások jegyében.