Back to top

Átlagos év után idén már jó termésben bíznak

Bár az időjárás 2019 igazán szélsőséges volt, a betakarított termés mennyisége összességében átlagosnak mondható. A szántóföldi növénytermesztők és a zöldségtermesztők is idén optimális időjárásban és jó termésben bíznak.

A tavalyi év rendkívüli évnek számított a növénytermesztésben a szélsőséges időjárás miatt, ami a szántóföldi növénytermesztést érintette a leginkább. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az M1 Magyar gazda című műsorában elmondta, 2018 őszén száraz talajba voltak elvetve a magok, ami vontatott fejlődést eredményezett a növényeknél - írja a nak.hu.
– A megfelelő növekedést tovább hátráltatta, hogy a tél beköszöntővel nem érkezett meg a várt csapadék, nem töltődött fel a talaj kellő vízmennyiséggel. Április elejére, március végére száz–százötven milliméter csapadékhiány keletkezett a földeken országszerte – mondta Petőházi Tamás.

A kalászosok és az őszi betakarítású növények terméshozama 2019-ben közepes volt hazánkban. A napraforgótermés csaknem háromtonnás hektáronkénti termésátlagával világrekord volt.

Fotó: Stock
Az elnök kiemelte, a 2018-as körülményekkel ellentétben 2019 őszén sokkal jobb feltételek mellett vethették el az őszi növényeket a gazdák. Hozzátette, a jó termés érdekében a mezőgazdászok abban bíznak, hogy idén tavasszal optimális lesz az időjárás, és jó munkatempóban tudják majd végezni a tavaszi munkákat.

A zöldségtermesztésben a terméshozam átlagosan alakult a tavalyi évben. Ledó Ferenc, FruitVeB elnöke elmondta, „üvegházakban, fóliasátrakban háromszázötvenezer hektáron, durván négyszáznegyven-négyszázötvenezer tonna zöldséget termesztettünk”. Hozzátette, a gombaágazat már évek óta stabilan háromezer tonna körüli mennyiséget produkál. A szabadföldi zöldségnél változó a hozam, az elmúlt évben durván ezerhatszáz tonna szabadföldi zöldséget termeltek a gazdák, aminek kétharmadát a csemegekukorica és a zöldborsó tette ki. Ledó Ferenc felhívta a figyelmet, hogy a frisspiaci és feldolgozásra szánt növények közül a hagymaféléknek kedvezett a tavalyi időjárás, hatvanöt–hetvenezer tonna mennyiséget takarítottak be.

A zöldségtermesztők 2019-ben jobb évet zártak, mint a gyümölcstermesztők. A FuitVeB elnöke kiemelte, 2018-ban a kertészetben túltermelés volt, a gazdák sok esetben kénytelenek voltak áron alul értékesíteni a termést.

Tavaly viszont a szélsőséges időjárási körülmények megtizedelték a termést, ami zavart okozott a piacon. A korszerű technológiával dolgozó gazdaságokban azonban nem mutatkozott jelentős kiesés. A szakemberek úgy látják, hogy idén a legtöbb zöldség- és gyümölcsfajtából jó termés várható. Ledó Ferenc elmondta, ha nem lesznek téli, tavaszi fagyok akkor almából jó termés, más gyümölcsből pedig átlagos hozam várható. A zöldséghajtatásban bővülés várható, mégpedig a vidékfejlesztési pályázatokban rejlő lehetőségeknek köszönhetően.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

A korábban vártnál bőségesebb termésre számítanak

A szlovák statisztikai hivatal augusztusi előrejelzése szerint a korábban becsültnél bőségesebb termésre számíthat az ország kalászos gabonafélékből, napraforgóból, kukoricából és cukorrépából is. A statisztikai hivatal adatai szerint Szlovákiában mintegy 390 ezer hektáron termesztettek búzát, az árpa termőterülete 133 ezer, a repcéé csaknem 147 ezer hektár volt az idén.

A világ legnagyobb paprikamutáns-gyűjteménye

A Szentes környéki fóliasátrak labirintusában található három nagy termesztőház, melyekben viszonylag szokatlan kinézetű paprikák élnek. Csilléry Gábor genetikai és nemesítési munkája mellett hosszú évtizedek óta gyűjt mutáns paprikákat, és néha paprikanemesítő kollégáitól is kap ilyen különlegességeket.

Fokozódik a csapadékhiány

A szeptember eleje tartó csapadékmentes idő miatt az elvetett repcének már égető szüksége lenne egy kiadós, áztató esőre. Erre sajnos az előttünk álló 6-8 nap során sem mutatkozik esély. A mai hidegfront csak elszórt záporokat, zivatarokat okoz, a nappali felmelegedést viszont jócskán visszaveti. A front nyomában megerősödő szél többfelé okozhat gyümölcshullást és ezzel károkat.

Brutálisak a hazai gyümölcsárak

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, miközben az élelmiszerárak éves szinten átlagosan 7,9 százalékkal nőttek, ezen belül a friss gyümölcsöké 46 százalékkal drágult.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

A ricapirítótól a Kunsági Édenig

Többszöri tulajdonosváltással jött létre a mára Kunsági Éden márkanevű étolajat előállító üzem. Most 190 ember dolgozik benne, alapvetően helybeliek és az üzem 30 kilométeres körzetéből bejáró munkások. A cég vezetője Papula László, a növényolajos körökben határainkon túl is jól ismert szakember, aki operatív vezérigazgatóként irányítja a gyárat és a most zajló nagyléptékű beruházást.