Back to top

A növényvédő szerek gyengítik a méhek immunrendszerét

A túlvegyszerezett mezőgazdasági termelés jelentős károkat tesz a méhállományokban. Az agrártermelésben alkalmazott növényvédő szerek nagymértékben legyengítik a méhek immunrendszerét.

Rudolf Moravčík: a túlvegyszerezett mezőgazdasági termelés komoly károkat okoz a méhállományokban
Rudolf Moravčík: a túlvegyszerezett mezőgazdasági termelés komoly károkat okoz a méhállományokban
„Ebből eredően is az utóbbi öt-hat év gyengének bizonyult a szlovákiai méztermelésben. A méhek munkáját az utóbbi hónapok során igencsak bonyolította a klímaváltozás is,” mondta lapunknak Rudolf Moravčík, a Szenckirályfai Méhészeti Múzeum vezetője.

Gabriela Matecná mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter szerint Szlovákiában az utolsó húsz év folyamán éppen most tevékenykedik a legtöbb méhész, akiket az agrártárca egyre intenzívebben támogat. A szaktárca az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetések alapján átültette annak javaslatait a hazai programba.

„Az utolsó húsz év vetületében most a legtöbb a méhészkedő Szlovákiában. Az intenzívebb állami támogatásnak köszönhetően azon kevés uniós ország mezőnyébe tartozunk, ahol a méhészek száma növekvő tendenciát mutat.

Jelenleg országunkban mintegy 19 150 regisztrált méhészt tartanak nyilván több mint 305 000 méhcsaláddal. Tíz évvel ezelőtt Szlovákiában csaknem 100 000 méhcsaláddal és 5 ezer méhésszel volt kevesebb. Ezen pozitív mutatók ellenére sem vagyunk elégedettek, a kormány továbbra is hatékonyan támogatja az ágazatot,” részletezte Gabriela Matečná.

A szlovákiai méhészeknek biztosított intézkedéseknek köszönhetően javulnak a kártevőkkel és a betegségekkel szembeni védekezési formák a méhészetekben.

„Állandóan figyelni kell a méhállományok egészségi állapotát, a méhcsaládok fejlődését, de ezzel párhuzamosan a növényvédelmi intézkedéseket is, hogy azokkal úgyszintén hozzájáruljunk a méh­családok egészséges szaporodásához.

Oda kell figyelni arra, hogy a szlovákiai piacra egészséges, eredeti hazai méz kerüljön, ne pedig a külföldről behozott gyenge minőségű termékek. A kormány októberben fogadta el az új „méhészintézkedést”. Ennek értelmében a 2019/2020–2021/2022-es években anyagi támogatásban részesülnek a szlovákiai méhészek az EU-s alapokból, valamint az állami költségvetésből is,” jelezte Daniel Hrežík a mezőgazdasági minisztériumból.

Az Agrárminisztérium kapcsolatrendszerében lévő külhoni ma­­gyar gazdák programjairól a www.hatartalangazda.kormany.hu honlap tájékoztat.

„Szlovákiában jelenleg csaknem 300 ezer méhcsaládról lehet szó. Három évtizeddel ezelőtt 490 ezer méhcsaládot könyveltek el az országban. A legtöbbet Szlovákia déli régióiban”, hangsúlyozta Rudolf Moravčík.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Csak a kiváló minőségű méz versenyképes

A Gyöngyös-patak mentén, Kőszegtől néhány kilométerre sok szempontból ideális a környezet a méhészkedéshez, amit az is bizonyít, hogy Balogh Ferenc jelenleg 180 méhcsaláddal már 15 éve sikeresen folytatja a mesterséget itt.

Ellenszavazat nélkül fogadták el az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról szóló törvényt

Az Országgyűlés július 3-i ülésén 139 támogató szavazattal, a baloldal tartózkodása mellett, ellenszavazat nélkül fogadta el az osztatlan közös tulajdon felszámolását segítő új jogszabályt – jelentette be az agrárminiszter. Nagy István úgy fogalmazott: ez újabb jelentős lépés az átlátható tulajdonosi rendszer, és az optimális birtokszerkezet kialakítása felé.

Rég nem látott alacsony termésátlagokra számítanak

A nyári aratási munkák megkezdésének apropóján tartotta meg szokásos ülését az Aratási Koordinációs Bizottság. Az ezen összegzett tapasztalatokról, a várható termésátlagokról az ülést követő sajtótájékoztatón esett szó.

Már igényelhető a borok krízislepárlási támogatása

A 21/2020 (VI. 19.) AM rendelet alapján idén 2,5 milliárd forintos keretösszeggel, mintegy 250 000 hl borra hirdették meg a krízislepárlási támogatást, amely alternatívát jelenthet azoknak a termelőknek, akik kapacitáshiánnyal vagy eladási gondokkal küzdenek a koronavírus-járvány okozta helyzet következtében. A támogatást 2020. július 1. és szeptember 25. között lehet igényelni.

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar és a szlovén agrárminiszter

A fenntartható erdőgazdálkodásról írt alá megállapodást és a Közös Agrárpolitikáról tárgyalt Nagy István agrárminiszter és Dr. Aleksandra Pivec szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi miniszter. A találkozón a tárcavezetők egyetértettek abban, hogy közösen kell fellépni a primőr termékek és a piacvédelem területén az Európai Unióban.

KAP: milyen előnyökkel jár a 2 éves átmeneti időszak?

Brüsszeli hírek szerint az Európai Parlament és a tagállamokat képviselő Tanács június 30-án szakértői szinten megegyezett abban, hogy – az Európai Bizottság ellenkezése ellenére – a korábbi egy évvel szemben kétéves lesz az átmeneti időszak a Közös Agrárpolitikában.

Az Agrárminisztérium új eszközzel segíti a mezőgazdasági termelők piaci pozíciójának erősítését

A gazdálkodók értékesítési pozíciójának erősítése érdekében az Agrárminisztérium létrehozta a termelői integrációs szervezet intézményét – közölte Nagy István tárcavezető. Az intézkedésnek köszönhetően csökkenhet a gazdák kiszolgáltatottsága és javulhat a jövedelmezőségük.

Új sertésinfluenza-törzset azonosítottak Kínában

A kutatók szerint egy új sertésinfluenza-vírus törzset fedeztek fel Kínában, amely újabb járványhoz vezethet.

Emlékerdőt avattak

Az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából az Egererdő Zrt.-nél Felsőtárkány közelében egyhektáros emlékerdővel gyarapítják a fásított területeket. Az emlékerdő újabb állomása lehet a környékbeli kirándulásoknak.