Back to top

Gyorsan isszuk és veszélyes

A kávéban és az energiaitalokban az a közös, hogy koffeint tartalmaznak, minden másban viszont különböznek. Az egyik egészségesnek mondott ital, a másikat viszont kifejezetten károsnak tartják.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közzétette az energiaitalok analíziséről szóló tanulmányát, amelyben  "a koffeint tartalmazó italok fogyasztásával járó egészségügyi veszélyekről" írnak. A koffein túladagolása valószínűleg nem okoz azonnali halált, de
szívdobogást, emésztési zavart, hányást, görcsöket, magas vérnyomást és az emésztőrendszer károsodását okozhatja.

Életveszélyes állapotot idézhet elő, és a 2. típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás is a kockázatok között szerepel. Egy ital fogyasztása nem jelenthet katasztrófát, de az ilyen termékek rendszeres fogyasztása elviselhetetlen terhet jelent a szervezet számára.  

De mi a helyzet a kávéval?

Senki nem tiltja, hogy erős legyen a feketénk, és ihatjuk rendszeresen is. Akkor mi a különbség a két ital között?

Egy csésze kávé körülbelül 100 mg koffeint tartalmaz, míg az energiaitalok 80-90 mg-ot, tehát a koffeintartalmuk szinte azonos. Az elemzést készítők szerint a titok az ivás sebességéből ered. „Bár bizonyos típusú italok hasonló koffeinszinttel rendelkeznek, de a kávé forró és lassan isszák." –olvasható a tanulmányban. A reggeli kávénak, és általában a kávé ivásnak rituáléja van, ettől nem tekinthető egy szimpla italnak, komótosan isszuk és a szervezetünkben is lassabban szívódik fel a koffein, aminek kisebb mértékben több jótékony hatást is tulajdonítanak.

Ez teljesen más, mint egy konzervdoboznyi ital elfogyasztása pillanatok alatt.

A szervezet koffeinszintje a hirtelen ivást követően rendkívül gyorsan növekszik, ami szélsőséges esetben szívrohamot is okozhat.

Ugyanakkor ne feledjük el, hogy az energiaitalok más összetevőkel is rendelkeznek, olyanokkal is, amelyek felerősítik a koffein hatását. Veszélyforrás az is, hogy míg a kávét a gyerekek nem isszák, élénkítő italokat már a 10-12 évesek is gyakran fogyasztanak, a fiatal szervezetre pedig hatványozottabban jelentkezik a negatív hatása. Továbbá az élénkítő italokat rendszeresen fogyasztók abban a hitben élnek, hogy ezzel kiváltják az alvás idejét, ami az orvosok szerint súlyos tévhit: csak néhány órára pörget fel, és egyáltalán nem pótolja a pihentető alvást.

Kardiológusok figyelmeztetnek arra is, hogy az energiaitaloknak vízhajtó hatása van, a túlzott fogyasztása kiszáradáshoz vezet. Ezért kifejezetten tilos fogyasztani alkohollal együtt, sportolás vagy napozás közben.  

Az Európai Unió sok országában felhívják a figyelmet a súlyos kockázatokra például a máj, a vesék, és az emésztőrendszer károsodásának lehetőségére.  Új-Zélandban és Írországban készült tanulmányok egymástól függetlenül 20 egészségügyi komplikációt sorolnak fel, hozzáteszik, hogy a hosszú távú hatásai még fel sem mérhetők. Franciaországban az ilyen italok értékesítésének tilalmát egyszer már bevezették, ám ez a gyártók erőteljes ellenállását váltotta ki, panaszt tettek az Európai Bizottságnál, végül a tilalmat visszavonták.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem, az ivóvíz nem pusztítja el a koronavírust

Az interneten és különböző közösségi média platformokon elterjedt egy olyan hír, mely szerint a rendszeres vízivás megóvhat minket a koronavírustól. Mítoszrombolás következik.

Növények, amelyek elbánnak a vírusokkal

A természet számos olyan növénnyel ajándékoz meg bennünket, amelyeket már évszázadok óta használnak gyógyászati célokra. Most azokat gyűjtöttük csokorba, amelyeket a vírusfertőzések, légúti panaszok, köhögés és láz esetén hívhatunk segítségül.

Laboratóriumban már bizonyították vírusellenes hatásukat

Az ember ősidőktől fogva segítségül hívta a növényeket a betegségek leküzdéséhez. Napjainkban a növényi hatóanyagok széles körét azonosítottuk és számon tartjuk bizonyított hatásaikat. Különösen az erősen aromás növények, fűszerek rendelkeznek a baktériumokat, vírusok visszaszorító hatóanyagokkal. Hazánkban is megterem jó néhány erős vírusellenes hatással rendelkező növény.

Ősi gyógymód: aszúval az egészségért járvány idején is?

A természetes gyógymódok tárházában a borban található gyógyító erőt nem szabad elfejtenünk, melynek jótékony hatásait őseink is hatékonyan használták. Nyomait már a kínai, indiai, perzsa, örmény és más népek hagyományaiban is fellelhetjük, de találkozhatunk velük az ókori görögöknél és a rómaiaknál is. Már a civilizáció kezdetén művelték a szőlőt és készítettek belőle kiváló gyógyhatású italt.

Hallgatózó mókusok: figyelik a madarak „beszélgetését”, hogy mentsék a bőrüket

Egy tanulmány szerint a szürkemókusok hallgatják a madarak csicsergését, hogy kiderítsék, elmúlt-e már a veszély.

A méheket nem lehet karanténba zárni

Most, mikor e sorokat papírra vetem, kb. három hét telt el azóta, hogy elkezdődött az „őrület”, egy láthatatlan ellenség felforgatta a világ életét. Nézzük, mit tudunk, milyen hatással van eddig, ez a nem egész egy hónap a méhészekre, illetve a hazai méhészeti ágazatra.

Bezárt a McDonald's az Egyesült Királyságban és Írországban

Az Egyesült Királyságban és Írországban a McDonald's éttermeit határozatlan időre bezárták a koronavírus járvány miatt. A gazdaságok vezetői szerint a megtermelt árukat az élelmiszerlánc más részeire irányítják.

Valamit már sejtünk az aranysakálról

Az aranysakál térhódítása egyre komolyabb potenciális veszélyforrás a hazai vadfajfaunára. A vélhetőleg Horvátországból eredő új „bevándorlásuknak” köszönhető, hogy a ’90-es években a Dráva menti déli határvidéken szaporodó példányokat véltek megfigyelni. Azóta állandó állományuk alakult ki az ország déli megyéiben, de mára már az ország minden térségéből beszámoltak jelenlétükről.

Újra megjelent Magyarországon a madárinfluenza

A madárinfluenza H5N8 altípusának jelenlétét igazolta március 25-én egy Bács-Kiskun megyei kacsatartó gazdaságban a Nébih laboratóriuma. Az állategészségügyi szakemberek az érintett 32.500 pecsenyekacsa leölését már gyanú alapján megkezdték. A járványügyi nyomozás folyamatban van.

Kitiltott növények

Most, hogy a koronavírus-járvány miatt világszerte szigorú korlátozásokat vezettek be az emberi kapcsolattartásban, még érthetőbbé válik az EU új növényegészségügyi szigorítása, egyes növényfajok behozatalának teljes tiltása és a növényútlevél bevezetése. A cél ebben az esetben a vállalhatatlan gazdasági, környezeti vagy társadalmi kárt okozó idegenhonos károsítók behurcolásának a megelőzése.