Back to top

Marasztaló magyar táj

Nem vagyok egyéb – csak ahogy természetben is szükségszerű –, alkalmazkodásra ítélt polgár, egy lavírozó sikló a városi sásban – kollégánk havi rendszerességgel jelentkezik egy-egy szórakoztató elgondolkodtatóval. Kísérletezik, hátha életre tud kelteni egy rég elfeledett újságírói műfajt, a tárcanovellát.

Azon a nyáron árnyékba húzódva néztük, hogy a vízbe vetett rizsföldről, hogyan tükröződnek vissza a nap sugarai. Légrezgés töltötte be a tájat, míg szem ellátott, s mi azt figyeltük, hogy a víztartályból kivezetett csőből, hogyan folyik ki a víz. Hajdúsági csendélet. Egy gyerek kutyájával rontott be a langymeleg vízbe, és belevetette magát a rizsföldbe, mintha a strandon csobbanna egyet a medencébe. Órákat időztünk ott, leginkább a forróság tartott bennünket az árnyékot adó fasor alatt, de nem is állt szándékunkban tovább menni. Vekni kenyér és füstölt szalonna került elő a batyuból és a butykos is valahogyan kezünk ügyébe akadt.

Ebbe az idillbe merülve gondoltam vissza a nyüzsgő Pestre, a hőségtől türelmét vesztő emberforgatagra, az indulat fűtötte lincshangulatra.

A hetediken épp anyám készítette a negyedik kancsó jeges limonádét, miközben csatakosan nyitotta ki a sütőt, hogy kész lesz-e a kacsa, mire apám hazaér.

Szoba-konyha, fregoli, papírfalak – csakúgy kispolgáriasan. Szerencsére Pintérék tavaly elköltöztek felettünk, nem kellett hallgatni, ahogy a disznótor hangulatától fűtve üvöltöznek a kád mellől hurkatöltés közben. Igaz, mikor apám felment, hogy csendre parancsolja Pintéréket, mindig beinvitálták egy kupicára, aminek az lett a vége, hogy csak éjjel tért haza. Mondanom sem kell, az egy emelet megtétele során az egész folyosó az ő harsány énekétől (az üvöltözés jobb jelző) zengett. Évekkel később az egyik ház lakója feljelentette őket csendháborításért, aminek végül hosszú procedúra után kilakoltatás lett a vége. Azóta nincs friss hurka a fagyóban.

Odahaza megígértem, hogy majd itt vidéken beszerzem. Az egy hétből eltelt öt nap, és én egyelőre nem láttam mást, csak földet. „Majd megszokja a paraszt a szántást” – mondotta Géza bátyám, a vendéglátóm. Unokája, a kis Kristóf belefáradva a tocsogásba visszatért hozzánk, bőrén több helyütt apróbb vágásokkal.

– Szellőzteted a bundádat, kisfiam? – kérdezte az öreg. – Ha nagyanyád ezt meglátja, kitér a hitéből! – Mondanom sem kell, hogy Kristófka egy percig sem bánta, hogy a rizs levelei szétvágták kezét-lábát. Sokáig ültünk még ott a lenyugvó napot szemlélve, és ahogy nyugodni kezdett a határ, úgy csendesült és szenderült el a természet is.

Fotó: MTI - Czeglédi Zsolt

Este, mikor egyedül maradtam a tornácon, azon töprengtem, mintha nem is az lennék, aki nemrég Pestről indult volna útnak a Hajdúságba. Elidegenedve városi önmagamtól, mint ismeretlen állok magam előtt, és felmerülnek bennem mindeddig ismeretlen kérdések: ki is vagyok én?

A környezet determinál; és valóban, nem vagyok egyéb – csak ahogy természetben is szükségszerű –, alkalmazkodásra ítélt polgár, egy lavírozó sikló a városi sásban.

És ahogy új környezetbe toppanok, egyszersmind nézeteim, gondolataim és látásmódom is megváltozik. Itt lelassul az idő. A kevés inger között keletkező gondok másfélék, mint odahaza. Fenntartásaimat és bizalmatlanságomat, mint kopott kabátot segíti le rólam a vidék, s hirtelen egészen megkönnyebbültem. Gubbasztott városi gerléből magasröptű keringőként szállok a szabadság horizontján. Nem kívánkozom visszamenni, de minden vándormadárnak megvan a maga útvonala, és ahonnan elindult, oda kutya kötelessége visszatérnie. Hacsak nem zárja kalickába valami igazán lebilincselő, az elbűvölő a magyar táj.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

Környezetbarát termékekkel aspirál az MP Motor

Az idén 38. AGROmashEXPO közel 350 kiállítója között megtalálhattuk a magyar tulajdonban lévő MP Motor Kft.-t is, amely 29 éve van jelen a piacon. Fő tevékenységük a Honda termékeinek forgalmazása, azonban saját márkás termékek is megtalálhatók a cég termékpalettáján, melyek a Honda termékcsaládjából hiányzó árucikkek közötti űrt hivatottak betölteni.

Vendég a tundrákról - A kis sólyom

A kis sólyom – vagy, ahogy korábban hívták, törpe sólyom – hegyes szárnyú, gyors röptű madár. A kiszínezett öreg hím nagyon szép, fejtetője sötét palaszürke finom fekete vonalkákkal, háta, felső farkfedői, valamint válltollai palakékek, faroktollai hamvas szürkék csúcsukon keskeny fehér végszalaggal, előtte széles, fekete harántsávval.

Természet- és pénztárcabarát az átgondolt téli legeltetés

A melegedő éghajlat következtében a legeltetés időszaka egyre inkább kitolódik, így különösen fontos, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a téma legfőbb alapvetéseivel. Ezekről beszélt lapunknak Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi tájegységvezetője, aki nemcsak a természetvédelem, hanem a gazdálkodók szempontjából előnyös módszerekre is kitért.

A fagyasztott halrudacskák is szennyezik a környezetet?

Egy új tanulmány szerint a fagyasztott halrúd előállítása majdnem kétszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátást eredményez, mint a halászat önmagában.

Lángoló kaptárak Versailles-ban

Második tüntetését tartotta meg az Egyesület az Európai Méhekért (eubee.eu) Versailles-ban a napokban. A tiltakozáson nagy számban vettek részt európai méhészek, köztük magyarok. Kaptárakat égettek el, hogy ezzel demonstrálják a reménytelen helyzetüket.

Átadták a Zöld Óvoda címeket – 235 intézmény kapta meg az elismerést

Már tizenharmadik alkalommal ítélték oda a Zöld Óvoda és az Örökös Zöld Óvoda címeket, idén összesen 235 intézménynek. Az okleveleket László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára és Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára adta át.

Egy jó hangutánzó kakadu – Viszonylag könnyen tenyészthető

A fehérbóbitás kakadut gyakran az angol szakzsargonból átvett elnevezése alapján csak umbrella-nak nevezik. Jelentése ernyő, mely az akár diadémra is emlékeztető bóbitára utal, melyet a madár akkor nyit ki, ha ideges, vagy ha párjának kedveskedni próbál. Olykor a kézszelíd állatok is kinyitják tolldíszüket.

Az italgyártók növelik az újrahasznosított műanyagok arányát

Az ásványvíz- és üdítőital gyártók 2030-ig 50 százalékra növelik az újrahasznosított műanyag alapanyagok arányát a palackokban, és valamennyi cég saját kampányt indít az italcsomagolások szelektív gyűjtésének népszerűsítésére.