Back to top

Madárinfluenza: nincs szó újabb esetekről

Egyelőre Komárom-Esztergom megyében elszigetelt esetet jelent az Ács melletti nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban feltűnt madárinfluenza. Azok a termelők, akiknél nincs fertőzés, nagyon sokat tehetnek azért, hogy ne is legyen – egy sor higiéniai, járványvédelmi előírás betartásával ugyanis megvédhető az állomány.

A fertőzött állományban nagymértékben megemelkedett az elhullás, továbbá megjelentek a betegségre gyanút keltő klinikai tünetek is. A Nébih laboratóriumi vizsgálatai vasárnap este megerősítették a madárinfluenza jelenlétét. Az állategészségügyi hatóság a betegség terjedésének megelőzése érdekében, a járványügyi előírásoknak megfelelően és állami kártalanítás mellett az Ács település melletti gazdaság teljes állományát, 53.500 pulykát, leöli. A telep kiürítését – az egészséges állományok védelme és az exportképesség fenntartása érdekében – a hatóság már a gyanú alapján megkezdte. A szakemberek a gazdaság körüli 3 km sugarú védőkörzetben és 10 km sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe lépnek.

A Nébih lapunk kérdésére közölte: a Diagnosztikai Igazgatóságon folyamatosan végzik az egész ország területéről származó minták vizsgálatát, de egyelőre Magyarországon csak ebben az egy gazdaságban állapították meg a betegség jelenlétét.

„A járványügyi intézkedések részeként kijelöltük az úgynevezett védő- és megfigyelési körzetet, a kitöréstől számított 3, illetve 10 kilométer sugarú kör mentén. A jogszabályi előírások ezekben a körzetekben tiltják, illetve feltételekhez kötik az élő baromfi, a baromfihús és -termékek, a tojás stb. kiszállítását.”

Arra a kérdésünkre, mely szerint élelmiszert vagy húsalapanyagot kell-e megsemmisíteni a mostani eset miatt, a hatóság úgy válaszolt: „járványvédelmi intézkedésként mindenekelőtt a telepen lévő állományt kell leölni. Emellett, amennyiben még fellelhető, a kitörést megelőző 21 napban a telepről vágásra kiszállított állatok húsát kell megsemmisíteni.”

Fontos, hogy a kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók.

Azzal kapcsolatban, hogy várhatók-e további kitörések Magyarországon a következő időszakban, a Nébih tájékoztatott: a magas patogenitású madárinfluenza vírus okozta megbetegedés az elmúlt év során több európai országban is megjelent, így a vadmadarak vándorlásához kapcsolódóan a fertőződés veszélye továbbra is folyamatosan fennáll. Éppen ezért rendeli el – a kockázatok csökkentése érdekében – az országos főállatorvos a baromfiállományok zártan tartását, a járványvédelmi intézkedések fokozott betartását.

Azok a termelők, akiknél nem tűnt fel a betegség, maguk is nagyon sokat tehetnek azért, hogy ez így is maradjon.

A szaktárca már korábban is figyelmeztetett arra, hogy több intézkedéssel hatékonyan megelőzhető a kór terjedése. A baromfitartásra használt gazdaságot legalább 50 centiméter magas, folytonos kerítessel körbe kell venni. Nagy gondot kell fordítani a fertőtlenítésre is, a telepet csak engedélyezett szerrel szabad kezelni. Fontos, hogy a dolgozók csizmáit is kezelni kell, erre elfolyást megakadályozó fertőtlenítő oldatos taposót javasolnak a szakértők, emellett kézfertőtlenítésre oldatos edényt is kell biztosítani.

Fontos, hogy a fertőtlenítők használatát természetesen kötelezővé kell tenni mindenkinek, a dolgozóknak, vezetőknek, tulajdonosoknak és a látogatóknak egyaránt. A telepen megfordulóknak természetesen át is kell öltözniük. A megelőzés érdekében a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, és biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjenek hozzá más állatok, például madarak vagy rágcsálók. Az alom tárolását szintén úgy kell megoldani, hogy elkerülhető legyen a vadmadarakkal történő érintkezés, lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva. Az állatok itatására használt ivóvíz minőségű, szükség szerint cserélt friss vizet vagy vezetékből, vagy zárt tárolótartályból kell biztosítani. Ezen kívül a szakértők fontosnak tartják azt is, hogy szükség esetén valamennyi állat bezárható legyen.

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel. A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban jelen volt hazánkban.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Minden, amit a macskafürdetésről tudni érdemes

A legtöbb házi macska nem szeret fürödni. Az öntisztítás jól működik náluk. Viszont vannak helyzetek, amiket nem lehet megúszni szárazon.

Kutyafogat a Mátrában

Őszi színeit öltötte magára a Mátra. Az erdő sárgán hullámzik a hegyek-völgyek vonulatán, amíg a szem ellát. A megnyugtató csöndben különös hang üti meg a fülemet Mátrafüredhez közeledve. Kutyaugatás; de nem egy, nem kettő. Hamarosan kiderül, hogy harminckilenc kutya kelti a hangzavart. A kutyák körül Hering Tamás serénykedik, ugyanis túrázókat vár.

Természet- és pénztárcabarát az átgondolt téli legeltetés

A melegedő éghajlat következtében a legeltetés időszaka egyre inkább kitolódik, így különösen fontos, hogy a gazdálkodók tisztában legyenek a téma legfőbb alapvetéseivel. Ezekről beszélt lapunknak Vidra Tamás, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi tájegységvezetője, aki nemcsak a természetvédelem, hanem a gazdálkodók szempontjából előnyös módszerekre is kitért.

Felszámolnák az illegális állatkereskedelmet

Az illegális állatkereskedelem ellen lép fel az Európai Parlament, keddi állásfoglalásában javaslatot tesz a kereskedők és tenyésztők szigorú nyilvántartására az egész Európai Unióban.

Lángoló kaptárak Versailles-ban

Második tüntetését tartotta meg az Egyesület az Európai Méhekért (eubee.eu) Versailles-ban a napokban. A tiltakozáson nagy számban vettek részt európai méhészek, köztük magyarok. Kaptárakat égettek el, hogy ezzel demonstrálják a reménytelen helyzetüket.

Sok kukorica, kevés búza?

Várhatóan kínálati piac lehet idén kukoricából és keresleti búzából – hangzott el csütörtökön az AGROmashEXPO keretében megrendezett gabonafórumon.

Megérkezett Európába a kínai állatoktól eredő súlyos járványt okozó vírus

Egy nappal ezelőtt még bizakodóak voltak Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei, akik úgy vélték, a tüdőgyulladást és akár halált is okozó vírus felbukkanásának csekély az esélye az EU-ban, ám a legfrissebb jelentések szerint Skóciában négy, Észak-Írországban egy embert kezelnek e betegség tüneteivel. A vírus terjedését gyorsíthatja a kínai holdújév ünnep, amikor több százmillió ember utazik.

Mi a nagyobb kockázat?

Hogyan lehet gazdaságosan, a környezetet kímélve, mégis hatékonyan ellátni az emberiséget élelemmel? Erről beszéltek szakemberek a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara évnyitó rendezvénye első panelbeszélgetésén. Az AGROmashEXPO színpadán növényvédőszer- és műtrágyagyártók képviselői beszéltek arról, hogy hogyan tudnak segíteni a fenntartható gazdálkodásban.

Intelligens hőmérő borjaknak

Borjak és szarvasmarhák egészségi állapotának nyomon követésére szánt okos hőmérőt fejlesztett ki a német Förster Technik.

Változások a növényvédőszer-engedélyezésben

Az Európai Unióban továbbra is folytatódik a növényvédőszer-hatóanyagok felülvizsgálata, és változnak az előírások, eljárások. Két év alatt összesen 31 növényvédő hatóanyag esett ki a palettáról, jócskán megnehezítve a termesztők, növényorvosok életét. Ugyanezen idő alatt 9 új kapott engedélyt, de többségük nem szintetikus molekula, ami összhangban van az unió környezetvédelmi törekvéseivel.