Back to top

Madárinfluenza: nincs szó újabb esetekről

Egyelőre Komárom-Esztergom megyében elszigetelt esetet jelent az Ács melletti nagy létszámú pulykát tartó gazdaságban feltűnt madárinfluenza. Azok a termelők, akiknél nincs fertőzés, nagyon sokat tehetnek azért, hogy ne is legyen – egy sor higiéniai, járványvédelmi előírás betartásával ugyanis megvédhető az állomány.

A fertőzött állományban nagymértékben megemelkedett az elhullás, továbbá megjelentek a betegségre gyanút keltő klinikai tünetek is. A Nébih laboratóriumi vizsgálatai vasárnap este megerősítették a madárinfluenza jelenlétét. Az állategészségügyi hatóság a betegség terjedésének megelőzése érdekében, a járványügyi előírásoknak megfelelően és állami kártalanítás mellett az Ács település melletti gazdaság teljes állományát, 53.500 pulykát, leöli. A telep kiürítését – az egészséges állományok védelme és az exportképesség fenntartása érdekében – a hatóság már a gyanú alapján megkezdte. A szakemberek a gazdaság körüli 3 km sugarú védőkörzetben és 10 km sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe lépnek.

A Nébih lapunk kérdésére közölte: a Diagnosztikai Igazgatóságon folyamatosan végzik az egész ország területéről származó minták vizsgálatát, de egyelőre Magyarországon csak ebben az egy gazdaságban állapították meg a betegség jelenlétét.

„A járványügyi intézkedések részeként kijelöltük az úgynevezett védő- és megfigyelési körzetet, a kitöréstől számított 3, illetve 10 kilométer sugarú kör mentén. A jogszabályi előírások ezekben a körzetekben tiltják, illetve feltételekhez kötik az élő baromfi, a baromfihús és -termékek, a tojás stb. kiszállítását.”

Arra a kérdésünkre, mely szerint élelmiszert vagy húsalapanyagot kell-e megsemmisíteni a mostani eset miatt, a hatóság úgy válaszolt: „járványvédelmi intézkedésként mindenekelőtt a telepen lévő állományt kell leölni. Emellett, amennyiben még fellelhető, a kitörést megelőző 21 napban a telepről vágásra kiszállított állatok húsát kell megsemmisíteni.”

Fontos, hogy a kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfi termékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók.

Azzal kapcsolatban, hogy várhatók-e további kitörések Magyarországon a következő időszakban, a Nébih tájékoztatott: a magas patogenitású madárinfluenza vírus okozta megbetegedés az elmúlt év során több európai országban is megjelent, így a vadmadarak vándorlásához kapcsolódóan a fertőződés veszélye továbbra is folyamatosan fennáll. Éppen ezért rendeli el – a kockázatok csökkentése érdekében – az országos főállatorvos a baromfiállományok zártan tartását, a járványvédelmi intézkedések fokozott betartását.

Azok a termelők, akiknél nem tűnt fel a betegség, maguk is nagyon sokat tehetnek azért, hogy ez így is maradjon.

A szaktárca már korábban is figyelmeztetett arra, hogy több intézkedéssel hatékonyan megelőzhető a kór terjedése. A baromfitartásra használt gazdaságot legalább 50 centiméter magas, folytonos kerítessel körbe kell venni. Nagy gondot kell fordítani a fertőtlenítésre is, a telepet csak engedélyezett szerrel szabad kezelni. Fontos, hogy a dolgozók csizmáit is kezelni kell, erre elfolyást megakadályozó fertőtlenítő oldatos taposót javasolnak a szakértők, emellett kézfertőtlenítésre oldatos edényt is kell biztosítani.

Fontos, hogy a fertőtlenítők használatát természetesen kötelezővé kell tenni mindenkinek, a dolgozóknak, vezetőknek, tulajdonosoknak és a látogatóknak egyaránt. A telepen megfordulóknak természetesen át is kell öltözniük. A megelőzés érdekében a takarmányt zárt, fedett helyen kell tartani, és biztosítani kell, hogy a takarmányhoz ne férjenek hozzá más állatok, például madarak vagy rágcsálók. Az alom tárolását szintén úgy kell megoldani, hogy elkerülhető legyen a vadmadarakkal történő érintkezés, lehetőleg fedett, zárt helyen vagy fóliával letakarva. Az állatok itatására használt ivóvíz minőségű, szükség szerint cserélt friss vizet vagy vezetékből, vagy zárt tárolótartályból kell biztosítani. Ezen kívül a szakértők fontosnak tartják azt is, hogy szükség esetén valamennyi állat bezárható legyen.

A H5N8 vírustörzs először 2014 elején, Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2016-2017-ben kellett megküzdeni a betegséggel. A most kimutatott vírustörzs nagyon hasonló ahhoz, ami 2016-ban jelen volt hazánkban.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nincs közeli kilátás ASP-oltásra az EU-ban

Az elmúlt napokban arról számoltak be, hogy a vietnami hatóságok hamarosan megkezdik az ASP-vakcinák országos terjesztését, és az USA-ban is folyik egy másik fajta vakcina kereskedelmi forgalomba hozatalát előkészítő fejlesztés.

Szigorúan fogják ellenőrizni az Ukrajnából érkező gabonákat

A magyar kormány megvédi a magyar termelőket Brüsszel tétlenségével szemben, ezért szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrzést rendel el hazánk az Ukrajnából érkező gabonák esetében - közölte Nagy István agrárminiszter.

Módosult a „148-as” rendelet

Tavaly augusztusban merült ki az egyes állatbetegségek megelőzésére és leküzdésére irányuló, nemzeti költségvetésből finanszírozott, az állattartó ágazatokat segítő támogatási keret. A „148-asként” ismert jogszabályt év végén, decemberben módosította a szaktárca az állatbetegségek elleni védekezés segítése és a hazai állatállományok kedvező egészségügyi státuszának megőrzése érdekében, így idén január 1-jétől, megújult tartalommal, újra elérhető a támogatás.

3 év kihagyás után újra megjelent Görögországban az ASP

Idén eddig már 15 európai országban igazolták az afrikai sertéspestis jelenlétét a vaddisznó-populációban. 2020 áprilisa óta először mutatták ki az afrikai sertéspestis (ASF) vírusát Görögországban.

Jövő héten indul újra a Nébih antibiotikum felhasználást bejelentő rendszere

Számottevő „ráncfelvarrást” követően az érintettek jövő hét közepétől használhatják újra az antibiotikum felhasználást bejelentő rendszert. Az állatorvosok és meghatalmazottjaik a továbbiakban olyan új funkciókat vehetnek majd igénybe, mint a sokak által kért „nullás bevallás”, de számos egyéb, az adatminőség javítását és az kitöltés könnyítését célzó módosítás is életbe lép.

Januártól a Nébih felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót

A Nébih elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódik az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről.

Költözik a belgrádi állatkert

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára - közölte Aleksandar Sapic, a szerb főváros polgármestere pénteken.

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.

Új összefüggést találtak a társadalmi elszigeteltség és a demencia kockázati tényezői között

A szociális életmódot meghatározó tényezők, köztük a társadalmi elszigeteltség, összefüggésbe hozhatók a neurodegeneráció kockázati tényezőivel - derül ki a kanadai McGill Egyetem új tanulmányából.

Zabital tejkosztümben

„shhh…This Is Not M*lk” felirattal forgalmaz és reklámoz egy 3,5 százalékos zsírtartalmú zabitalt a Danone. Látszólag nem is sért ezzel jogszabályt, hiszen az elnevezésben és a reklám­szlogenben nem szerepel a tej szó. Ennek ellenére mégis megkérdőjelezhetőnek tűnik a szlogen, mert egy szót látványosan kiemelnek benne – azt, hogy MILK.