Back to top

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.

A SIVAL mindenekelőtt a francia termelőket célozza, ám évről évre több külföldi keresi fel, több, elsősorban távoli országokból érkező küldöttségeknek szerveznek szakember-találkozókat. Magyar látogatóval nem találkoztam a két nap alatt, magyar kiállító pedig biztosan nincs. 

A kiállítás külföld felé nyitását támasztja alá, hogy tavaly partnerséget kötött az olasz Macfrut rendezvénnyel, idén már standdal van jelen az olasz kiállítás. 

Igen sok újdonságot jelöltek a kiállítás innovációs díjára, melyet hat kategóriában hirdettek meg. A hazai termelőket is érdekelhetik a fajtainnovációk,

Az arany elismerést idén a kétszínű, ízletes, sokat termő Poire CH201 COV klub körtefajta érdemelte ki. Külön érdeme a fajtának, hogy a tűzelhalással szemben nem érzékeny. 

Látványra is meglepő fajtaújdonság a brokkoli és a karfiol keresztezéséből született Chou Fioretto zöldség. Kellemes ízű, könnyedén szétbontható a fej, szinte semmit sem kell eldobni fölhasználásakor. 

Munkaerőből Franciaországban is egyre nagyobb a hiány, ezért előtérbe kerültek a kézi kapálást kiváltó gépek, sőt vezető nélküli robotok, és persze sokat segítenek a különböző talajtakarók. Az utóbbiakból a  talajban lebomlók az előnyösek. Ilyen a kenderből préselt talajtakaró.

Az idén pedig díjazott lett az ugyancsak kenderből készült, szemcsés talajtakaró, amelybe közvetlenül vethetik a kertészek például a gyökérzöldségeket. Tartja a nedvességet, így a magok gyorsan, egyenletesen kelnek.

A lebomló anyagok használata más területeken is előnyt élvez. A tavalyi SIVAL-on kukorica- és gabonaszárból készült klipszeket ajánlott az egyik francia kiállító, idén pedig lebomló fém szártartót láttam. A forgalmazó szerint nem drágább a műanyagnál, és a termesztés végén, a paradicsom- vagy az uborkatövekkel együtt bedolgozható a talajba, ahol 6-8 hónap alatt elbomlik. Kínálnak hozzá lebomló madzagot is. Az elektromos eszköz akkumulátorról is működtethető. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Elverte a málnát a jégeső

Szerbiában az elmúlt másfél hónap heves esőzései, a szél és a jégeső miatt a málnatermés 30 százaléka tönkrement, ám nem ez az egyetlen gond.

Forgalomba hozatali engedélyt kapott egy rovaralapú trágya

Egy francia rovartenyésztő cég az első olyan vállalkozás, amelynek természetes, rovaralapú műtrágyája tanúsítványt és forgalomba hozatali engedélyt kapott.

Erdészet a Bakony fővárosában

Magyarország legmagasabban fekvő városa, Zirc története több mint 800 évre tekint vissza. A Ciszterci Apátsághoz köthető, Bakony fővárosaként is emlegetett településen gazdálkodik a VERGA Zrt. Zirci Erdészete.

Biológiailag lebomló banánrostból készült cipő: egy lépés a fenntartható divat felé

Egy barcelónai székhelyű startup, az Indianes bemutatta a fenntartható és lebomló cipőinek a kollekcióját, amelyek mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készültek. A hagyományos cipőktől eltérően maximum két éven belül lebomlanak.

Kötelező lesz a növényekkel beültetett homlokzat Bécsben

A növényekkel beültetett homlokzatnak köszönhetően könnyebb elviselni a nyári forróságot, mivel a gyorsan fejlődő növények levéltömege hatásosan hozzájárul a mikroklíma hűtéséhez.

Teljes kikapcsolódásra vágyik? Keresse föl Kaszót!

Hazánk legnagyobb síkvidéki erdőtömbjét a Kaszó Zrt. kezeli. A rengeteg közepében, egy mesebeli kis településen, Kaszópusztán működik az erdőgazdaság központja, és ott várja a vendégeket a legendás kaszói vadászház és üdülő is. A térség vonzerejét növeli még a szintén az erdőgazdaság által működtetett kaszói kisvasút, amely az Európában is egyedülálló Baláta-tóhoz viszi a kirándulókat.

A kacsatojástól a hizlalásig

A tojásrakások megkezdése szempontjából a kacsa az egyik legkorábban tojó víziszárnyasunk, amennyiben természetes körülmények között tartjuk. Azonban ez csak általánosságban mondható, mivel egyes fajták esetében ez eltérő lehet. Aki a fajtaválasztáson túl van, fel kell mérnie a lehetőségeket, hol, milyen tojás vagy állat vásárlására van mód.