Back to top

Francia ötletek - mi is használhatjuk

A francia vasúti dolgozók hetekig elhúzódó sztrájkja ellenére sokakat vonz a 34. SIVAL nemzetközi kertészeti kiállítás Angers-ban. A korábbi évekhez képest 4000 négyzetméterrel nagyobb területen mintegy 700 cég vonultatja föl termékeit, szolgáltatásait. Nem meglepően, ezen a kiállításon is az innováció van a középpontban, a kapcsolódó fórumokon pedig központi téma a klímaváltozás.

A SIVAL mindenekelőtt a francia termelőket célozza, ám évről évre több külföldi keresi fel, több, elsősorban távoli országokból érkező küldöttségeknek szerveznek szakember-találkozókat. Magyar látogatóval nem találkoztam a két nap alatt, magyar kiállító pedig biztosan nincs. 

A kiállítás külföld felé nyitását támasztja alá, hogy tavaly partnerséget kötött az olasz Macfrut rendezvénnyel, idén már standdal van jelen az olasz kiállítás. 

Igen sok újdonságot jelöltek a kiállítás innovációs díjára, melyet hat kategóriában hirdettek meg. A hazai termelőket is érdekelhetik a fajtainnovációk,

Az arany elismerést idén a kétszínű, ízletes, sokat termő Poire CH201 COV klub körtefajta érdemelte ki. Külön érdeme a fajtának, hogy a tűzelhalással szemben nem érzékeny. 

Látványra is meglepő fajtaújdonság a brokkoli és a karfiol keresztezéséből született Chou Fioretto zöldség. Kellemes ízű, könnyedén szétbontható a fej, szinte semmit sem kell eldobni fölhasználásakor. 

Munkaerőből Franciaországban is egyre nagyobb a hiány, ezért előtérbe kerültek a kézi kapálást kiváltó gépek, sőt vezető nélküli robotok, és persze sokat segítenek a különböző talajtakarók. Az utóbbiakból a  talajban lebomlók az előnyösek. Ilyen a kenderből préselt talajtakaró.

Az idén pedig díjazott lett az ugyancsak kenderből készült, szemcsés talajtakaró, amelybe közvetlenül vethetik a kertészek például a gyökérzöldségeket. Tartja a nedvességet, így a magok gyorsan, egyenletesen kelnek.

A lebomló anyagok használata más területeken is előnyt élvez. A tavalyi SIVAL-on kukorica- és gabonaszárból készült klipszeket ajánlott az egyik francia kiállító, idén pedig lebomló fém szártartót láttam. A forgalmazó szerint nem drágább a műanyagnál, és a termesztés végén, a paradicsom- vagy az uborkatövekkel együtt bedolgozható a talajba, ahol 6-8 hónap alatt elbomlik. Kínálnak hozzá lebomló madzagot is. Az elektromos eszköz akkumulátorról is működtethető. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ökológiai gazdálkodási konferencia

Március 18-án, Kecskeméten biogazdálkodási ágazat stratégiai konferenciát rendez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet. A fókuszban az új közös agrárpolitika áll, azon belül is az ökológiai ágazat kilátásai, a fenntartható gazdálkodás kihívásai és az azokra adható gyakorlati válaszok.

Semmiképpen ne hagyjuk ki a meggy és a cseresznye lemosó permetezését

Eddig úgy tűnik, nem sokat ártott a téli időjárás a cseresznye és a meggy klasszikus betegségeinek, ezért különösen fontos lesz, hogy ne hagyjuk ki a tél végi lemosó permetezéseket. Ha már a hideg nem gyérítette őket, hát tegyük meg mi. A tavaszi metszések során pedig ne felejtsük majd el eltávolítani a monília miatt elhalt ágakat, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

Prémium olasz ültetvénytraktorok a magyar cég kínálatában

Az AGROmashEXPO és AgrárgépShow 50 ezer négyzetméternél is nagyobb rendezvényterületén közel 350 kiállító sorakoztatta fel az általuk forgalmazott termékek és szolgáltatások legjavát. A látogatók szemügyre vehették egyebek mellett a kiállítás termékversenyén Prémium Oklevéllel elismert Carraro Compact VLB keskeny nyomtávú ültetvénytraktort is, mely a Navik Alfa Kft. standján kapott helyet.

Syngenta innovációk a fenntartható gazdálkodásért

A Syngenta folyamatosan kutatja azokat a megoldásokat, amelyek révén nehéz körülmények közepette is sikeres lehet a gazdálkodás, hangzott el a vállalat hagyományos szezonnyitó rendezvénysorozatán, amelyet hét városban rendeztek az elmúlt hetekben.

A zöldség-gyümölcs ágazat támogatásáért fogtak össze

Együttműködési megállapodást kötött a Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az AGROmashEXPO-n. Mint azt a felek hangoztatták: szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel, információ- és tapasztalatcserével, tanácsadással segítik a zöldség-gyümölcságazat versenyképességének javítását.

Százszor nagyobb hozam

A Huvster nevű mexikói startup megmutatta, hogy zárt térben a szokásoshoz képest akár százszor nagyobb terméshozamot lehet elérni. Juan Succar és Jorge Lizardi, a Verde Compacto alapítói a városi vertikális mezőgazdaság új globális trendjének követői, Latin-Amerikában úttörők.

Savanyúságban is csak minőséget

A magyar ember szereti és rendszeresen fogyasztja a savanyúságot – mondja Renczésné Vajda Margit. Hinnünk kell neki, hiszen szakember, óriási tapasztalattal rendelkezik: közel négy évtizede dolgozik e területen. Ő volt az, aki „meghonosított” egy hazánkban addig szinte ismeretlen tevékenységet, a kimért savanyúság készítését és értékesítését.

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

Környezetbarát termékekkel aspirál az MP Motor Kft.

Az idén 38. AGROmashEXPO közel 350 kiállítója között megtalálhattuk a magyar tulajdonban lévő MP Motor Kft.-t is, amely 29 éve van jelen a piacon. Fő tevékenységük a Honda termékeinek forgalmazása, azonban saját márkás termékek is megtalálhatók a cég termékpalettáján, melyek a Honda termékcsaládjából hiányzó árucikkek közötti űrt hivatottak betölteni.

Az input anyagokon kívül IT megoldásokat is kínál a KITE Zrt.

A KITE Zrt. évről évre nagy területen, látványos fény- és hanghatások kíséretében vonultatja föl újdonságait az AGROMashEXPO kiállításon. Idén azonban új dimenziót nyitottak, és bemutatták a cég által életre hívott Precíziós Gazdálkodási Rendszert (PGR), melynek termelői tesztelése március 1-jén kezdődik. A világszinten is egyedülálló megoldásról csütörtökön tájékoztatták az újságírókat.