Back to top

Az éghajlatváltozás lesz a Grüne Woche 2020 fő témája

A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek lesznek a leginkább terítéken a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán. Még meg sem nyílt a kiállítás, máris rekordok születtek: 72 országból több mint 1800 kiállító mutatja be termékeit. A partnerország idén Horvátország, amely „A mezőgazdaság kultúráját” viszi el Berlinbe.

A kiállítások mellett tanácskozások is várják az érdeklődőket: az „Élelmiszert mindenkinek” beszédes címet viseli a Global Forum for Food and Agriculture (GFFA) tanácskozása, ahol az élelmiszerhiány felszámolásáról folyik majd a diskurzus. A német kormány elkötelezettségét négy szövetségi minisztérium által szervezett különös kiállításokkal demonstrálja.

A kiállítás főépülete
Fotó: IGW-Presse
A 2020-as vásári évad ismét a Grüne Wochéval indul, s rögtön rekordokkal. Január 17–26 között 72 országból több mint 1800 kiállító (2019: 1 750 kiállító / 61 ország) vesz részt az eseményen, ez a kiállítás 94 éves történetének legnagyobb száma. Az előző évekhez képest inkább az éghajlatváltozással kapcsolatos viták dominálnak a Grüne Woche programjában, számos kiállítással és konferenciával. A fenntarthatóság, a természeti erőforrások megőrzése és a környezetbarát termelési módszerek a legfontosabb témák.

Horvát termékek a Grüne Woche kiállításon
Fotó: IGW-Presse

Horvátország, az idei partnerország, 2020. január 1-jén vette át az EU elnökségét. A „mezőgazdaság kultúrája” jelmondattal az EU-hoz legutoljára csatlakozott ország élelmiszer- és mezőgazdasági iparának legfontosabb termékeit mutatja be: egyebek mellett Isztria, Szlavónia, Dalmácia és Közép-Horvátország kulináris kínálatát.

Első alkalommal jelennek meg a kiállítók Beninből, Maliból, Togóból, Ugandából és a Kongói Demokratikus Köztársaságból a világ vezető mezőgazdasági, élelmiszeripar és kertészeti vásárán. Összesen 14 afrikai ország termelőivel együtt autentikus afrikai termékeket mutatnak be. 

Oroszország 5000 négyzetméter alapterületen a legnagyobb külföldi kiállítást mutatja be.

A Grüne Woche „leghűségesebb kiállítója” Hollandia, 1953 óta, azaz hatvannyolcadik alkalommal jelenik meg a vásáron.

A Fridays for Future mozgalom először vesz részt a Grüne Wochén egy információs standdal a Berlin Hallban.

Az élelmiszeripari kiállítás a „klímavédelem a tányéron’ címet viseli és egyebek mellett intelligens csomagolásokat, új típusú élelmiszereket és alternatív proteinforrásokat mutat be.

A látogatók megismerhetik a világ street food kínálatát, valamint organikus és vegán élelmiszerek termelőit, előállítóit.

A kiállításró a közösségi médiában is olvashatunk
Fotó: IGW-Presse

A mezőgazdasági termeléssel összefüggésben ki kell emelni a robotizáció lehetőségeit bemutató kiállítókat. Emellett minden látogató találhat az érdeklődésének megfelelő kiállítást legyen szó vidékfejlesztésről, erdőgazdálkodásról, újrahasznosított anyagokról, ökológiai gazdálkodásról, haszon és kedvtelésből tartott állatokról vagy épp lovassportokról.

A kertészeti kiállításon a fajok sokfélesége a fő téma, így számos új nemesítésű virágot és haszonnövényt nézhetnek és vásárolhatnak is meg a látogatók.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magas díjak miatt csökkent az élelmiszerautomaták száma

Mintegy hatvan százalékára esett a korábbi harmincötezerről az elmúlt másfél évben az élelmiszerautomaták száma a Nemzeti Automata Szövetség (NASZ) adatai szerint, ezért többek között azt javasolják, hogy a felügyeleti díjat az online pénztárgépek adatátviteli díjával megegyező szintre mérsékeljék - írja hétfői számában a Magyar Hírlap.

Magyar részvétel a párizsi nemzetközi mezőgazdasági szakvásáron

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese február 22-én Párizsban részt vett a nemzetközi mezőgazdasági szakkiállítás (SIA) megnyitóünnepségén, majd a francia állattenyésztési ágazat kiállítási standjainak megtekintésére szervezett hivatalos vásárbejáráson. Előzőleg kétoldalú egyeztetést folytatott az állattenyésztési ágazat előtt álló kihívásokról, a mezőgazdasági generációváltás és az öntözéses gazdálkodás jelentőségéről.

Elmarad a milánói Myplant & Garden a koronavírus miatt

Sajtóközleményt adott ki a Milánóban február 26-28-ára tervezett nagyszabású dísznövényexpó, a Myplant & Garden a koronavírus miatt. Az Észak-Olaszországból érkező hírek miatt több nemzetközi kiállító visszamondta részvételét, ezért a szervezőbizottság úgy döntött, szeptemberre halasztják az eseményt.

Kezdődhet a lemosó permetezés, ne sajnáljuk a permetlét

A napok előrehaladtával egyre jobban érezhető a tavasz közeledte, mi is újra jelentkezünk a növényvédelmi előrejelzéssel. A legelső teendő a fák megtisztítása a tavalyi gyümölcsmúmiáktól, valamint a metszés és a lemosó permetezés. Nem mindegy, milyen szert választunk a lemosáshoz, előtte nézzük át a fákat és azonosítsuk az ellenségeinket.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

Klímaváltozás: halálra főtt félmillió kagyló

Az elpusztult kagylókra Új-Zéland partjainál, a sziklák között elterülve bukkantak rá, az emelkedő hőmérséklet miatt gyakorlatilag élve megfőttek. A szakértők szerint a jövőben hasonló jelenségekre lehet számítani a klímaváltozás miatt.

A megporzás segítői

A Georgiai Egyetem a hozzá tartozó állami botanikus kerttel, a zöldipari szövetséggel, valamint a mezőgazdasági minisztériummal együttműködve elindította az állam első programját, amely a beporzó szervezetek támogatásában fontos szerepet játszó őshonos növényekre irányul.

Szépek és hasznosak a vadrózsák

Őshonos növény lévén mindenki jól ismeri a vadrózsát, aminek a termését, a csipkebogyót sokféleképpen hasznosíthatjuk. Több más vadrózsafajt is termesztésbe vontak és nemesítenek Európában.

Jönnek a gólyák, már hallani a rigó énekét is

A rövid tél miatt jóval korábban érkeznek a költöző madarak. Éjszakánként azért többnyire még most is fagypont alá hűl a levegő hőmérséklete, igaz, nincsenek kemény mínuszok. Van-e a visszatérő madaraknak elegendő táplálékuk – kérdeztük Schmidt Egon ornitológust?

Elnézték a naptárt a növények?

Annyira enyhe volt a tél Olaszországban, hogy van olyan zöldség és gyümölcs, ami akár egy hónappal korábban teremhet a vártnál. A gazdák aggódnak, egyrészt mert nem múlt még el a kései fagyok veszélye, másrészt, mert lehetetlen így előre tervezni az értékesítési szezont.