0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Brüsszelben tüntettek az európai méhészek

Az olcsó import és a hamisított méz ellen tüntettek európai méhészek Brüsszelben.

Az Euronews cikke szerint az Egyesület az Európai Méhekért magyar elnöke így nyilatkozott:

„A munkánk veszélyben van. Nagyon rossz a helyzet. Nagyon sok hamisított importméz került forgalomba. Ők egy kilóért egy eurót kérnek, ennyire olcsón senki nem képes mézet előállítani” – mondta az Egyesület az Európai Méhekért elnöke, Fulmer-Takács Ferenc.

Az egyesület becslése szerint legalább 20 ezer tonnányi hamisítvány érkezik Európába évente.

Azt szeretnék, ha Brüsszel világos szabályokat hozna a megjelölésben. Az európai boltokban jelenleg a kevert mézekről csak az derül ki, hogy Európában vagy Európán kívül készültek. A méhészek a pontos származási helyet is feltüntetnék.

„Semmit nem fejlődtünk, hogy eredményeket érjünk el, hogy fokozzuk az ellenőrzést. Mindenki egyetért abban, hogy szükség van a méhekre, de ha tenni kell valamit és pénzt kell az asztalra tenni és stratégiát alkotni, akkor semmi nem történik” – mondta egy francia mezőgazdasági ernyőszervezet, a CopaCogeca vezetője, Etienne Bruneau.

A méhek nem csak a méz ára miatt fontosak. De a globális élővilágban is kiemelt szerepük van.

A méhészek szerint a rovarirtók használata nagy veszélyt jelent a populációra. Egy uniós szóvivő azt mondta, ők a méhészek és a méhek mellett vannak.

„Szeretnénk bátorítani a termelőket, mert fontosnak tartjuk ezt a területet a mezőgazdaságban és fontos a biodiverzitás szempontjából is. Ezért az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a következő három évben 120 – 180 millió eurót fordítsunk erre az ágazatra” – mondta az Európai Bizottság egyik szóvivője, Daniel Rosario.

Az Európai Unió tagállamainak képviselői január végén tárgyalnak majd az ügyről Brüsszelben.

youtube://v/ZW6l76h4c_g

 

Forrás: AM/euronews.com