Back to top

Brüsszelben tüntettek az európai méhészek

Az olcsó import és a hamisított méz ellen tüntettek európai méhészek Brüsszelben.

Az Euronews cikke szerint az Egyesület az Európai Méhekért magyar elnöke így nyilatkozott:

"A munkánk veszélyben van. Nagyon rossz a helyzet. Nagyon sok hamisított importméz került forgalomba. Ők egy kilóért egy eurót kérnek, ennyire olcsón senki nem képes mézet előállítani” – mondta az Egyesület az Európai Méhekért elnöke, Fulmer-Takács Ferenc.

Az egyesület becslése szerint legalább 20 ezer tonnányi hamisítvány érkezik Európába évente.

Azt szeretnék, ha Brüsszel világos szabályokat hozna a megjelölésben. Az európai boltokban jelenleg a kevert mézekről csak az derül ki, hogy Európában vagy Európán kívül készültek. A méhészek a pontos származási helyet is feltüntetnék.

"Semmit nem fejlődtünk, hogy eredményeket érjünk el, hogy fokozzuk az ellenőrzést. Mindenki egyetért abban, hogy szükség van a méhekre, de ha tenni kell valamit és pénzt kell az asztalra tenni és stratégiát alkotni, akkor semmi nem történik” – mondta egy francia mezőgazdasági ernyőszervezet, a CopaCogeca vezetője, Etienne Bruneau.

A méhek nem csak a méz ára miatt fontosak. De a globális élővilágban is kiemelt szerepük van.

A méhészek szerint a rovarirtók használata nagy veszélyt jelent a populációra. Egy uniós szóvivő azt mondta, ők a méhészek és a méhek mellett vannak.

"Szeretnénk bátorítani a termelőket, mert fontosnak tartjuk ezt a területet a mezőgazdaságban és fontos a biodiverzitás szempontjából is. Ezért az Európai Bizottság azt javasolja, hogy a következő három évben 120 - 180 millió eurót fordítsunk erre az ágazatra” – mondta az Európai Bizottság egyik szóvivője, Daniel Rosario.

Az Európai Unió tagállamainak képviselői január végén tárgyalnak majd az ügyről Brüsszelben.

Brüsszelben tüntettek az európai méhészek

 

Forrás: 
AM/euronews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Spanyolországban aláírták az ipariparadicsom-szerződéseket

A spanyol ipariparadicsom-termelők 70 €/tonna (74,8 USD/t) ex-field árat fognak kapni ebben szezonban Extremadura és Andalúzia tartományokban, valamint a gyárakba beszállított ipari paradicsom ára várhatóan 76-78 €/t körül fog alakulni a gyár és a termőföld távolságának függvényében.

Kell a magyar torma

A torma a zöldségágazaton belül a leginkább kézimunka-igényes kultúrák közé tartozik. Hajdú-Bihar megyében 1200-1500 hektáron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szolnok megyékben 300-400 hektáron termesztik. Ezekről a területekről évenként 15-18 ezer tonna tormát szednek, amely kielégíti a hazai és az exportigényeket is.

Drága sertéshús, mindenki spanyol barackot vesz - EU-s agrárpiaci helyzetelemzés

Megjelent a COPA-COGECA, az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezetének 2020 februárjára vonatkozó piaci helyzetelemzése a sertéshús-, a zöldség- és gyümölcs-, valamint a borágazatra. A tanulmány fontos elemeit a NAK foglalta össze.

Február végéig lehet jelentkezni az idei méhegészségügyi támogatásra

Az Agrárminisztérium a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzéséhez igénybe vehető támogatás első évi sikere után 2020-tól megduplázta a támogatás összegét, amely 500 forint/méhcsaládról 1000 forint/méhcsaládra emelkedett. A támogatásra rendelkezésre álló keret 700 millió forint.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

A spanyoloknál is betelt a pohár

Régóta igyekeznek felhívni a közvélemény figyelmét helyzetük tarthatatlanságára a spanyol gazdálkodók, de egyelőre nem sok minden változott. Most traktorokkal vonultak az utcára, komoly tüntetéshullám van éppen folyamatban.

KSH: nagy különbségeket takar a mezőgazdasági árak szolid emelkedése

Tavaly decemberre a novemberi 5,2 százalékosról 0,6 százalékponttal 4,6 százalékosra szelídült a mezőgazdasági felvásárlási árak éves emelkedése, annak ellenére is, hogy a sertések felvásárlási ára 49,5 százalékkal magasabbra szökött - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető legfrissebb adatokból. A decemberi drágulás mértéke az egész évi 5,4 százalékos átlagnál is hajszállal alacsonyabb volt.

A nagy goda védelmében indult aláírásgyűjtés Hollandiában a lisszaboni repülőtér-építés ellen

Aláírásgyűjtés indult Hollandiában a második lisszaboni repülőtér megépítése ellen, hogy így védjék meg a Hollandia nemzeti madarának tekintett nagy godát, egy szalonkafélét.

Uniós tanács: a 2021-es költségvetésben megfelelő tartalékra is szükség van

Az Európai Unió gazdasági és pénzügyi tanácsa (Ecofin) a héten elfogadott álláspontja szerint az unió 2021-es költségvetésének realisztikusnak kell lennie, összhangban kell állnia a tényleges igényekkel, valamint biztosítania kell, hogy megfelelő tartalék álljon rendelkezésre az előre nem látható kihívások kezelésére.

Adómentesség a méhészeti termékekre

A kormány klíma- és természetvédelmi akciótervével összhangban az Agrárminisztérium további klímavédelmi intézkedéseket is indít természeti környezetünk megóvása érdekében. Az erdősítésen és az öntözésfejlesztésen túl a méhészek támogatása is fontos alappillére a klímavédelemnek.