0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Méhészeti egyesület: össze fog dőlni a mezőgazdaság a méhészek nélkül

Méhészek nélkül össze fog dőlni a mezőgazdaság, ezért az Európai Uniónak tisztességes piaci feltételeket kell biztosítania nekik - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán.

Bross Péter felidézte, hogy tizenöt éve kezdett el beáramlani Ázsiából az olcsó „műméz”, amely azt eredményezte, hogy az Egyesült Államok méhészeteinek csak a negyede maradt fenn. Amerika ezért büntetővámot szabott ki a kínai mézre, és ezzel stabilizálta a mézpiacát.

Az Európai Unió ehhez hasonló intézkedést politikai okok miatt nem fog hozni, de a méhészek szeretnék, ha észrevennék, hogy ilyen piaci feltételek mellett nem tudnak életben maradni – hangsúlyozta.

Elmondta: az EU-ba évente 250 ezer tonna méz jön be, a fele Ázsiából. Kína pedig a világ méztermelésének harmadát, 550 ezer tonna mézet termel. Ez a nagy mennyiségű olcsó méz meghatározza a többi méz, így a magyar méz árát is

– tette hozzá.

Bross Péter beszélt arról is, hogy a méhészek szeretnék felhívni az európai lakosság figyelmét az unióban termelt méz fogyasztására, mert ezzel életben tartják a méhészeket, ezáltal pedig biztosított lesz a növények méhes megporzása.

Forrás: MTI