Back to top

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.

Egy új kutatás szerint a dió fogyasztása során olyan változások mennek végbe a bélbaktériumokban, melyek pozitív hatással vannak a szívre. A kísérlet eredményét a Journal of Nutrition című lapban publikálták.

Milyen kapcsolat van a bél és a szív között?

A kutatók arra keresték a választ, hogy a diófogyasztáskor bélben lezajlott változások hatással vannak-e a szívbetegségek kockázatának csökkentésére. A válasz egyértelműen igen!

A kísérletnek 42 résztvevője volt, akik harminc és hatvanöt év közötti túlsúlyos vagy elhízott személyek. Három csoportra osztották őket aszerint, hogy milyen diétát folytattak a kutatás hat hetében. Az egyik csoport étrendjében szerepelt a dió fogyasztása, a másik kettőben nem; viszont más forrásokból ugyanazt a tápanyagmennyiséget vitték be a szervezetbe. Mindegyik diétában felhasználhattak dió vagy egyéb növényi olajat a telített zsírok helyettesítésére.

A hatodik hét végén elemezték a résztvevők székletmintáit. Dr. Kristina Peterson elmondta:

„A dióval dúsított étrend hatására számos olyan baktérium keletkezett a bélben, melyekről korábban már megállapították, hogy jótékonyan hatnak az egészségre.”

Ahogy nőtt a baktériumok egy specifikus törzsének (Eubacterium eligens) a száma, úgy csökkent a résztvevők vérnyomása. Egy másik baktériumtörzs (Lachnospiraceae) szintén csökkentette a vérnyomást és a koleszterint. A másik két diétának nem volt semmilyen hatása a szívbetegségek kockázati tényezőire.

Mennyi diót kell megenni naponta?

Az étrendünkben a kisebb változtatások is javulást hozhatnak hosszú távon. Jó megoldás lehet, ha dióval helyettesítjük a megszokott nassolnivalókat - különösen, ha azok egészségtelenek.

„Az egészséges étrend részeként napi 2-3 uncia (körülbelül 56,5 - 85 g) dió elfogyasztása kiváló módszer a bél egészségének javítására és a szívbetegségek kockázatának csökkentésére” – mondta dr. Peterson.

A diófogyasztással csökkenthető a vérnyomás és a koleszterinszint, ezáltal pedig a szív és érrendszeri betegségek (stroke, szívroham) kialakulásának valószínűsége is.

A kutatók a jövőben azt vizsgálják, hogy a dió miként befolyásolja a vércukorszintet.

 

 

Forrás: 
mindbodygreen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A magas díjak miatt csökkent az élelmiszerautomaták száma

Mintegy hatvan százalékára esett a korábbi harmincötezerről az elmúlt másfél évben az élelmiszerautomaták száma a Nemzeti Automata Szövetség (NASZ) adatai szerint, ezért többek között azt javasolják, hogy a felügyeleti díjat az online pénztárgépek adatátviteli díjával megegyező szintre mérsékeljék - írja hétfői számában a Magyar Hírlap.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

A sokoldalú tyúktoll: lehet festővászon, hőszigetelő vagy lámpaernyő

Több milliónyi tonna tyúktoll keletkezik világszerte, de mit lehet vele kezdeni?

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

Két lépésben emeli munkavállalói bérét a Tesco

Két lépésben emeli az idén is munkavállalói bérét a Tesco-Global Áruházak Zrt., a vállalat 3,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelmi dolgozók bérfejlesztésére a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ) kötött megállapodás értelmében.

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

2020. március 31-ig nyújthatóak be előpályázatok az ICRAD program támogatásával megvalósuló kutatási projektekre. A transznacionális együttműködési és kutatási projektekhez finanszírozást nyújtó program főként az állatokat érintő járványügyi veszélyekre fókuszál, s ennek jegyében kiemelten támogatja a diagnosztikai eljárások és az új vakcinák fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.