0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mennyi diót együnk a szív és a belek egészségéért?

Már ismert tény, hogy a diófogyasztás jó hatással van a szívünkre. Egy új kutatással fény derült arra, hogy a bél egészséges működésében is szerepe van. A két jótékony hatás között összefüggés lehetséges.

Egy új kutatás szerint a dió fogyasztása során olyan változások mennek végbe a bélbaktériumokban, melyek pozitív hatással vannak a szívre. A kísérlet eredményét a Journal of Nutrition című lapban publikálták.

Milyen kapcsolat van a bél és a szív között?

A kutatók arra keresték a választ, hogy a diófogyasztáskor bélben lezajlott változások hatással vannak-e a szívbetegségek kockázatának csökkentésére. A válasz egyértelműen igen!

A kísérletnek 42 résztvevője volt, akik harminc és hatvanöt év közötti túlsúlyos vagy elhízott személyek. Három csoportra osztották őket aszerint, hogy milyen diétát folytattak a kutatás hat hetében. Az egyik csoport étrendjében szerepelt a dió fogyasztása, a másik kettőben nem; viszont más forrásokból ugyanazt a tápanyagmennyiséget vitték be a szervezetbe. Mindegyik diétában felhasználhattak dió vagy egyéb növényi olajat a telített zsírok helyettesítésére.

A hatodik hét végén elemezték a résztvevők székletmintáit. Dr. Kristina Peterson elmondta:

„A dióval dúsított étrend hatására számos olyan baktérium keletkezett a bélben, melyekről korábban már megállapították, hogy jótékonyan hatnak az egészségre.”

Ahogy nőtt a baktériumok egy specifikus törzsének (Eubacterium eligens) a száma, úgy csökkent a résztvevők vérnyomása. Egy másik baktériumtörzs (Lachnospiraceae) szintén csökkentette a vérnyomást és a koleszterint. A másik két diétának nem volt semmilyen hatása a szívbetegségek kockázati tényezőire.

Mennyi diót kell megenni naponta?

Az étrendünkben a kisebb változtatások is javulást hozhatnak hosszú távon. Jó megoldás lehet, ha dióval helyettesítjük a megszokott nassolnivalókat – különösen, ha azok egészségtelenek.

„Az egészséges étrend részeként napi 2-3 uncia (körülbelül 56,5 – 85 g) dió elfogyasztása kiváló módszer a bél egészségének javítására és a szívbetegségek kockázatának csökkentésére” – mondta dr. Peterson.

A diófogyasztással csökkenthető a vérnyomás és a koleszterinszint, ezáltal pedig a szív és érrendszeri betegségek (stroke, szívroham) kialakulásának valószínűsége is.

A kutatók a jövőben azt vizsgálják, hogy a dió miként befolyásolja a vércukorszintet.

 

 

Forrás: mindbodygreen.com