Egy új kutatás szerint a dió fogyasztása során olyan változások mennek végbe a bélbaktériumokban, melyek pozitív hatással vannak a szívre. A kísérlet eredményét a Journal of Nutrition című lapban publikálták.
Milyen kapcsolat van a bél és a szív között?
A kutatók arra keresték a választ, hogy a diófogyasztáskor bélben lezajlott változások hatással vannak-e a szívbetegségek kockázatának csökkentésére. A válasz egyértelműen igen!
A kísérletnek 42 résztvevője volt, akik harminc és hatvanöt év közötti túlsúlyos vagy elhízott személyek. Három csoportra osztották őket aszerint, hogy milyen diétát folytattak a kutatás hat hetében. Az egyik csoport étrendjében szerepelt a dió fogyasztása, a másik kettőben nem; viszont más forrásokból ugyanazt a tápanyagmennyiséget vitték be a szervezetbe. Mindegyik diétában felhasználhattak dió vagy egyéb növényi olajat a telített zsírok helyettesítésére.
A hatodik hét végén elemezték a résztvevők székletmintáit. Dr. Kristina Peterson elmondta:
Ahogy nőtt a baktériumok egy specifikus törzsének (Eubacterium eligens) a száma, úgy csökkent a résztvevők vérnyomása. Egy másik baktériumtörzs (Lachnospiraceae) szintén csökkentette a vérnyomást és a koleszterint. A másik két diétának nem volt semmilyen hatása a szívbetegségek kockázati tényezőire.
Mennyi diót kell megenni naponta?
Az étrendünkben a kisebb változtatások is javulást hozhatnak hosszú távon. Jó megoldás lehet, ha dióval helyettesítjük a megszokott nassolnivalókat – különösen, ha azok egészségtelenek.
A diófogyasztással csökkenthető a vérnyomás és a koleszterinszint, ezáltal pedig a szív és érrendszeri betegségek (stroke, szívroham) kialakulásának valószínűsége is.
A kutatók a jövőben azt vizsgálják, hogy a dió miként befolyásolja a vércukorszintet.