Back to top

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

A választásnál általános szabály, hogy a kiszemelt példányok ne legyenek se túl kemények, se túl lágyak. A szín is fontos, hiszen az érettek általában szép, intenzív színűek.

Éretlen gyümölcs esetén a legjobb, ha 2-3 napig szobahőmérsékleten hagyjuk, ezzel felgyorsítjuk az érési folyamatot. Néhány gyümölcsnél az is használ, ha papírzacskóba tesszük, és várunk pár napot a fogyasztásával.

Ez esetben is fontos, hogy

étkezés, vagy felhasználás előtt alaposan mossuk le őket meleg vízzel, így megszabadulunk a vegyszerektől, a szállítás során keletkezett szennyeződésektől, a káros mikroorganizmusoktól.  

A gyümölcsök természetesen nem egyformák, ezért más-más módon tudjuk megállapítani, hogy egészséges, érett darabokat vásárolunk-e.

Ananász

Kétféle módon vizsgálhatjuk meg az ananászt, hogy alkalmas-e a fogyasztásra. Szagoljuk meg az alját, ha édeskés és kellemes illatot érzünk, akkor bizonyára érett. Próbáljunk kihúzni a levelei közül egyet, ha sikerül könnyedén eltávolítani, akkor a gyümölcs túlérett, már nem érdemes megvásárolni.

Avokádó

A megfelelően érett avokádó puha, de ha túl lágy, azaz nyomásra könnyedén behorpad, akkor számíthatunk arra, hogy már túlérett vagy rothadásnak indult. Az érett avokádó bőre általában sötétzöld vagy barna, fajtától függően.

Vásárolhatunk keményebb darabokat is, ez esetben tároljuk pár napig szobahőmérsékleten papírzacskóban vagy szalvétába csomagolva, és várjuk meg, hogy megpuhuljon.

Gránátalma

A legjobb gránátalmák a fényes, kemény, sötétvörös bőrükről ismerhetők fel. A finomra érett gránátalma meglehetősen nehéz, ami azt jelenti, hogy friss, érett és lédús. A túl sok elszíneződéssel rendelkező világos gyümölcsök valószínűleg már túlérettek.

Datolyaszilva

Ha datolyaszilvát szeretne vásárolni, válasszon narancssárga, fényes bőrű, kemény húsú gyümölcsöt. Még jobb, ha zöld leveleket is találunk a tetején, mert az jelzi a gyümölcs frissességét.

Licsi

Licsi vásárlásakor elsősorban a héj színét és a gyümölcs alakját vegyük figyelembe. A legjobb a kerek alakú és sötét rózsaszínű. Ha sötétvörös, barna foltos és töppedt, az azt jelenti, hogy már túlérett. Szobahőmérsékleten tárolva gyorsan száradnak, hamar elvesztik frissességüket, ezért érdemes hűtőszekrényben tartani, ahol egy hétig állnak el.  

Mangó

Válasszuk azt, amelyiknek a színe mély vörös, a színe azt jelzi, hogy elegendő napfény érte. A zöld még éretlen, túl kemény, íztelen és abban sem reménykedhetünk, hogy szobahőmérsékleten tartva mézédes gyümölccsé válik. Ha a  bőrén folt és elszíneződés mutatkozik, és emellett még nagyon puha is, akkor minden bizonnyal már túlérett.

Passiógyümölcs

 

A passiógyümölcsnek (maracuja) elsősorban a külső megjelenését kell vizsgálni. Itt az a legjobb, ha ráncos bőrű és könnyű, ez jelzi, hogy a gyümölcs már érett és ízletes.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kukoricakása történelem...

Erdélyben szinte népeledel volt a puliszka: reggelinél, vacsoránál főételként, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz. A puliszka, málé, görhe és társaik változatok, ugyanazon alapanyagból...

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

Fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlat folytatása

Elkészült egy érdekes tanulmány az Európai Unió Horizon 2020 elnevezésű kutatás és fejlesztés programjából támogatva, mely a fenntartható méhegészségügyi jó gyakorlatról szól. 5 ország 6 egyeteme vett részt a munkában, melyet most közreadunk.

A Strabucks kínálata növényalapú termékekkel bővül

A kávélánc csapata elhatározta, hogy szembeszáll a lehetetlennel és egyre több terméket készít vegetáriánusok és vegánok számára. A vállalat növényalapú italokkal és ételekkel egészíti ki jelenlegi kínálatát, az eddig megszokott íz világgal új szendvicsek és kávék érkeznek üzleteikbe.

Ismét időszerű a rókaimmunizálás

Idén ősszel is sor kerül hazánkban a rókák veszettség elleni vakcinázására, amelyhez kapcsolódóan ezúttal is ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe az érintett térségekben. A csalétkek repülőgépes kihelyezése 2020. október 3-18. között zajlik majd a déli és keleti megyékben. A rendszeres rókavakcinázás eredményeképpen hazánkban évek óta nem fordult elő veszettség.

A hazai termékek előnyben részesítését kérik a sertéságazat szereplői a kiskereskedelmi láncoktól

Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a hazai hústermékeket részesítsék előnyben a külföldiekkel szemben.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Ezek II. Erzsébet kedvenc alkoholos italai - az egykori királyi főszakács szerint

Az Egyesült Királyság uralkodónője II. Erzsébet mód felett elfoglalt 94 éves korához képest. Amióta férje Fülöp herceg visszavonult fejedelmi teendőitől 2017-ben, a királynő azóta is eleget tesz udvari kötelezettségeinek, még a koronavírus idején is.

A Michelin és a Camso egy fedél alatt

A Michelin, a világ vezető mul­tinacionális gumiabroncsgyártója 2 évvel ezelőtt vásárolta fel a kanadai Camso vállalatot, amely az ipari és mezőgazdasági gumihevederes járószerkezetek legnagyobb gyártója a világon.