Back to top

Fortélyok trópusi gyümölcs vásárláshoz

Télen, amikor a mi éghajlatunk nem kényeztet el friss gyümölccsel, népszerűek a trópusi gyümölcsök. Néhány fortély alkalmazásával kiválaszthatjuk a legfinomabbakat.

A választásnál általános szabály, hogy a kiszemelt példányok ne legyenek se túl kemények, se túl lágyak. A szín is fontos, hiszen az érettek általában szép, intenzív színűek.

Éretlen gyümölcs esetén a legjobb, ha 2-3 napig szobahőmérsékleten hagyjuk, ezzel felgyorsítjuk az érési folyamatot. Néhány gyümölcsnél az is használ, ha papírzacskóba tesszük, és várunk pár napot a fogyasztásával.

Ez esetben is fontos, hogy

étkezés, vagy felhasználás előtt alaposan mossuk le őket meleg vízzel, így megszabadulunk a vegyszerektől, a szállítás során keletkezett szennyeződésektől, a káros mikroorganizmusoktól.  

A gyümölcsök természetesen nem egyformák, ezért más-más módon tudjuk megállapítani, hogy egészséges, érett darabokat vásárolunk-e.

Ananász

Kétféle módon vizsgálhatjuk meg az ananászt, hogy alkalmas-e a fogyasztásra. Szagoljuk meg az alját, ha édeskés és kellemes illatot érzünk, akkor bizonyára érett. Próbáljunk kihúzni a levelei közül egyet, ha sikerül könnyedén eltávolítani, akkor a gyümölcs túlérett, már nem érdemes megvásárolni.

Avokádó

A megfelelően érett avokádó puha, de ha túl lágy, azaz nyomásra könnyedén behorpad, akkor számíthatunk arra, hogy már túlérett vagy rothadásnak indult. Az érett avokádó bőre általában sötétzöld vagy barna, fajtától függően.

Vásárolhatunk keményebb darabokat is, ez esetben tároljuk pár napig szobahőmérsékleten papírzacskóban vagy szalvétába csomagolva, és várjuk meg, hogy megpuhuljon.

Gránátalma

A legjobb gránátalmák a fényes, kemény, sötétvörös bőrükről ismerhetők fel. A finomra érett gránátalma meglehetősen nehéz, ami azt jelenti, hogy friss, érett és lédús. A túl sok elszíneződéssel rendelkező világos gyümölcsök valószínűleg már túlérettek.

Datolyaszilva

Ha datolyaszilvát szeretne vásárolni, válasszon narancssárga, fényes bőrű, kemény húsú gyümölcsöt. Még jobb, ha zöld leveleket is találunk a tetején, mert az jelzi a gyümölcs frissességét.

Licsi

Licsi vásárlásakor elsősorban a héj színét és a gyümölcs alakját vegyük figyelembe. A legjobb a kerek alakú és sötét rózsaszínű. Ha sötétvörös, barna foltos és töppedt, az azt jelenti, hogy már túlérett. Szobahőmérsékleten tárolva gyorsan száradnak, hamar elvesztik frissességüket, ezért érdemes hűtőszekrényben tartani, ahol egy hétig állnak el.  

Mangó

Válasszuk azt, amelyiknek a színe mély vörös, a színe azt jelzi, hogy elegendő napfény érte. A zöld még éretlen, túl kemény, íztelen és abban sem reménykedhetünk, hogy szobahőmérsékleten tartva mézédes gyümölccsé válik. Ha a  bőrén folt és elszíneződés mutatkozik, és emellett még nagyon puha is, akkor minden bizonnyal már túlérett.

Passiógyümölcs

 

A passiógyümölcsnek (maracuja) elsősorban a külső megjelenését kell vizsgálni. Itt az a legjobb, ha ráncos bőrű és könnyű, ez jelzi, hogy a gyümölcs már érett és ízletes.

 

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elnézték a naptárt a növények?

Annyira enyhe volt a tél Olaszországban, hogy van olyan zöldség és gyümölcs, ami akár egy hónappal korábban teremhet a vártnál. A gazdák aggódnak, egyrészt mert nem múlt még el a kései fagyok veszélye, másrészt, mert lehetetlen így előre tervezni az értékesítési szezont.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?

KSH: nagy különbségeket takar a mezőgazdasági árak szolid emelkedése

Tavaly decemberre a novemberi 5,2 százalékosról 0,6 százalékponttal 4,6 százalékosra szelídült a mezőgazdasági felvásárlási árak éves emelkedése, annak ellenére is, hogy a sertések felvásárlási ára 49,5 százalékkal magasabbra szökött - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján elérhető legfrissebb adatokból. A decemberi drágulás mértéke az egész évi 5,4 százalékos átlagnál is hajszállal alacsonyabb volt.

Fogyasszunk belőle minden nap egy pohárral, a szívünk meghálálja

A szív- és érrendszeri megbetegedések a vezető halálokok között szerepelnek. Ezzel a tejtermékkel sokat tehetünk a megelőzésért.

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

Cselekvési terv az olcsó kínai méz ellen

Fekete évnek tekintik 2019-et az európai méhészek. Az EU déli és keleti részén található méhészetek méztermelése visszaesett, közben özönlik Európába az olcsó kínai méz.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Támogatás és versenyképesség - További fejlesztésekre van szükség

Évek óta kiszámítható és átlátható támogatási feltételek szerint működik a mezőgazdaság és az élelmiszerfeldolgozás is, amely több termékpályán jó eredményeket hozott. A jövőben azonban tovább kell erősíteni a versenyképességet és a hatékonyságot, a támogatás ugyanis elsősorban a fejlesztések erősítésére, megvalósítására szolgál.

MAZARS: Banális hibán múlhat az unión belüli ügyletek áfamentessége

A legtöbb, uniós értékesítésben érintett vállalkozás életében kiemelt adókockázat az áfa, hiszen a magyar áfakulcs kiemelkedően magas, az áfa rendszere pedig rendkívül bonyolult.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.