0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Semmiképpen ne hagyjuk ki a meggy és a cseresznye lemosó permetezését

Eddig úgy tűnik, nem sokat ártott a téli időjárás a cseresznye és a meggy klasszikus betegségeinek, ezért különösen fontos lesz, hogy ne hagyjuk ki a tél végi lemosó permetezéseket. Ha már a hideg nem gyérítette őket, hát tegyük meg mi. A tavaszi metszések során pedig ne felejtsük majd el eltávolítani a monília miatt elhalt ágakat, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

A 2019-es esztendő enyhe tele, korai kitavaszodása kedvezett a kórokozók és kártevők áttelelésének. Az áprilisi száraz és meleg tavaszra a gyümölcsfák korai rügyfakadással reagáltak és mintegy kéthetes előnyre tettek szert. A májusban lehullott bőséges csapadék némileg pótolta az előző ősszel, télen és tavasszal összeszedett igen jelentős csapadékhiányt, valamint a sok eső miatt a növények fejlődésében tapasztalt előny is elveszett. A cseresznyére és a meggyre már évek óta oly veszélyes virágfertőző meggymonília szempontjából járványközeli helyzet alakult ki a májusi csapadékos időben.

Néhány moníliára érzékeny fajtán a tél végi lemosó és a további permetezések ellenére a virágzás után rövid időn belül megjelentek a hajtások és vesszők hervadásszerű tüneteivel járó elhalások.

A betegség terjedésére kedvező klíma miatt jóval a virágzás befejeződése után is lehetett friss fertőzéseket látni a cseresznyén és meggyen kívül a kajszi-, őszibarack- és szilvafákon, de néhány, ebbe a családba tartozó dísznövényen is. A járványveszélyes helyzet csak a júniusban múlt el, a meleg visszatértével.

A korai tavasz nemcsak a virág- és hajtásfertőző moníliának, hanem a cseresznyelégy átlagosnál korábbi rajzáskezdetének is kedvezett. Az első imágók már jóval a korai cseresznyefajták zsendülése előtt megjelentek, és a további egyedek rajzása egészen az érés utáni időszakig kitartott. A sárga ragacsos fogólapok még július legvégén, augusztus elején is fogtak közönséges és keleti cseresznyelegyet.

A májusi–júniusi párás időjárás hatására a fiatal hajtásokon rövid időn belül megjelent a levéltetűfertőzés is,

ami a szüreti időszakra teljesedett ki, jelentős minőségi kárt idézve elő. A megsebzett gyümölcsöket 2019-ben sem kerülte el a gyümölcsmoníliás fertőzés, ami most is jelentős károkat okozott az érőfélben levő termésben. Időnként visszatérő problémaként néhány tájegységben megjelent a meggymagfúró ormányos is, de ez a kártevő most kisebb gondot okozott, mint 2018-ban.

A szüret utáni időszak fő problémája szinte már visszatérően a sztigminás és blumeriellás levélfertőzés nagyfokú megjelenése abban az esetben, ha megfeledkeznek a szüret utáni lombvédelemről a termelők. E két kórokozó miatt most is idő előtti lombsárgulást és levélhullást lehetett tapasztalni az ültetvények egy részében.

A korai lombvesztés természetesen kihat a következő évi termés mennyiségére és minőségére is,

mert negatív hatással van a rügyek differenciálódására.

A mostani, hosszúra nyúlt ősz és az enyhének tűnő tél miatt a kórokozók és a kártevők eddig zavartalanul teleltek, ezért különösen nagy jelentősége lesz a tél végi lemosó permetezéseknek. A tavaszi metszések során távolítsuk el a moníliás fertőzés miatt elhalt ágakat, ezzel is csökkentve a fertőzés veszélyét.

Helyezzük ki időben a sárgalapos cseresznyelégy-csapdákat is,

mert erős légyrajzásra kell felkészülni.

Forrás: Kertészet és Szőlészet