Back to top

Jelentősen csökkent a bosznia-hercegovinai málnatermelés

Bosznia-Hercegovinában a málnatermelés 28,1%-kal csökkent 2019-ben, összehasonlítva az előző szezonnal, az ország statisztikai hivatala szerint.

2019-ben 19749 tonna málnát takarítottak be Bosznia-Hercegovinában 2936 hektárnyi területről - elemez a nak.hu. 2018-ban 27466 tonnát 3500 hektárról, ami 21%-kal volt több mint 2017-ben.

A fagyasztott málna gyártása élesen növekedett az elmúlt öt évben, az export 7000 tonnáról 21227 tonnára növekedett 2017-ről 2018-ra.

A legnagyobb ugrást az export mennyiségében 2017-ben jegyezték, amikor az ország 20571 tonnát exportált a 2016-os 11000 tonnával szemben. Szerbia és Németország a fő célországok, a kettő együtt az export mennyiségének több mint a felét adja. 2019 januárja és novembere között a fagyasztott málna exportja 15%-kal 17855 tonnára csökkent, a szerbiai (-25,34%) és németországi (-40,22%) kiszállítás hirtelen visszaesése következtében. Ez a változás direkt következménye a művelt terület csökkenésének, amit már a szezon kezdetén láttak.

Bosznia-Hercegovina málnatermelése viszonylag fiatal és alapvetően kis gazdálkodók jellemzik, ezért bármilyen csökkenés az értékesítésekben nagy hatással van a következő év termesztési döntéseire.
– Nincs nagy múltjuk a málnatermelésben, mint más országoknak (pl. Szerbia), mivel a termesztés 10 évvel ezelőtt indult, ezért a termelőket jobban befolyásolja az áringadozás és a rossz termés – nyilatkozta egy helyi szakértő. –

A „piros-arany” utáni hajsza akkor kezdődött mikor a málnapiac virágzott, de három egymást követő évben tapasztalt alacsony árak és gyenge kereslet elbizonytalanította a gazdálkodókat, hogy érdemes-e még többet beruházniuk a málnatermesztésbe.

Ugyanezen a dinamika volt hatással a feldolgozóiparra is. Az európai feldolgozók, amelyek beléptek az országba, leállították a beruházásaikat, néhány kisebb feldolgozó csődbe ment vagy kilépett a piacról, úgy ahogy ez más országokban – Szerbiában és Lengyelországban – is megtörtént. Bosznia-Hercegovina esetében a feldolgozók reakciója a kedvezőtlen piaci feltételekre gyorsabb volt, elsősorban azért, mert a kisebb méretük és a közelmúlt történelme miatt őket jobban érintette az áringadozás, valamint ezzel egy időben egyszerűbb volt kilépniük az ágazatból.

– Szerbiában, ha van 100 ezer tonnád és 10 ezer tonnát veszítesz, ez csak 10%-os veszteség, Bosznia-Hercegovinában van 20 ezer tonnád és vesztesz 10 ezer tonnát, az 50%-os veszteség, és valójában ez történt – jellemezte a helyzetet egy másik szakértő.

Forrás: 
nak.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyarország legnagyobb pálinkabemutatója Gyulán

Gyulán szervezik meg Magyarország legnagyobb pálinkabemutatóját, az április 24-én kezdődő rendezvényen többek között az alma és csonthéjas termésű, vadontermő és bogyósgyümölcsökből készült, valamint a szőlő- és tönkölypálinkákat készítő szeszfőzdék szakmai elismerésben részesülhetnek - közölték a szervezők az MTI-vel.

A kelet-európai és a Balti országok kiállnak a Közös Agrárpolitikára fordítható források megtartása mellett

A kelet-európai és Balti országok mezőgazdasági miniszterei hétfőn Varsóban közös nyilatkozatban mondták ki, hogy az Európai Unió klímavédelmi vállalásainak teljesítéséhez elengedhetetlen a Közös Agrárpolitikára fordítható források szinten tartása.

Magas árak és készlethiány a gyömbérpiacon

A koronavírus miatt a kínai gyömbérellátmány európai importja várat magára. Kevés a kínai gyömbér a piacon, az árak pedig megduplázódtak.

Szinte semmiről nem volt papírja - a lefoglalt zöldség felét megsemmisítik

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai Békés megyében ellenőrizték azt a csaknem két tonna különféle zöldséggel és gyümölccsel megrakott teherautót, amiről kiderült, hogy áruja nagy részéről nincsenek papírok és még a sofőr is feketén dogozott.

Spanyolországban aláírták az ipariparadicsom-szerződéseket

A spanyol ipariparadicsom-termelők 70 €/tonna (74,8 USD/t) ex-field árat fognak kapni ebben szezonban Extremadura és Andalúzia tartományokban, valamint a gyárakba beszállított ipari paradicsom ára várhatóan 76-78 €/t körül fog alakulni a gyár és a termőföld távolságának függvényében.

Drága sertéshús, mindenki spanyol barackot vesz - EU-s agrárpiaci helyzetelemzés

Megjelent a COPA-COGECA, az európai gazdák legnagyobb érdekképviseleti szervezetének 2020 februárjára vonatkozó piaci helyzetelemzése a sertéshús-, a zöldség- és gyümölcs-, valamint a borágazatra. A tanulmány fontos elemeit a NAK foglalta össze.

Kezdődhet a lemosó permetezés, ne sajnáljuk a permetlét

A napok előrehaladtával egyre jobban érezhető a tavasz közeledte, mi is újra jelentkezünk a növényvédelmi előrejelzéssel. A legelső teendő a fák megtisztítása a tavalyi gyümölcsmúmiáktól, valamint a metszés és a lemosó permetezés. Nem mindegy, milyen szert választunk a lemosáshoz, előtte nézzük át a fákat és azonosítsuk az ellenségeinket.

Kevesebb élelmiszerhulladék

A Countdown áruházlánc által 2017-ben bevezetett The Odd Bunch kezdeményezés elindítása óta az új-zélandiak 500 tonna szépséghibás terméket fogyasztottak. Emily King élelmiszer-fenntarthatóság szakértő szerint a fogyasztóban a szabálytalan vagy torz formájú gyümölcsök fölkínálásán keresztül tudatosítható, hogy az étel tökéletes külleme nem létszükséglet.

Elnézték a naptárt a növények?

Annyira enyhe volt a tél Olaszországban, hogy van olyan zöldség és gyümölcs, ami akár egy hónappal korábban teremhet a vártnál. A gazdák aggódnak, egyrészt mert nem múlt még el a kései fagyok veszélye, másrészt, mert lehetetlen így előre tervezni az értékesítési szezont.

Miért iszunk tejet?

Hogyan tett szert az emberiség a tej feldolgozásának képességére és miért? Eredetileg az emberi faj nem volt képes az állati tej megemésztésére, nem úgy, mint napjainkban, amikor is a tejtermelés az egyik vezető ágazata a modern kori mezőgazdaságnak. Vajon miért alakult úgy az emberi evolúció, hogy képesek lettünk tejet inni?