Back to top

Baktériumok: csak finoman a kijuttatással!

A Phylazonit - mint élő szervezeteket tartalmazó mikrobiológiai készítmény – kijuttatásakor fontos, hogy olyan agrotechnikai műveletet válasszunk, amellyel biztosítható a baktériumok számára optimális élettér.

Ennek a feladatnak a megvalósításához alakította ki a cég a Phyller kijuttató szerkezetet, amely lehetővé teszi, hogy bármilyen erő- vagy munkaképre felszerelve (amellyel a termelők vetést vagy egyéb kijuttatásra alkalmas talajmunkát végeznek), plusz taposási kár nélkül juttassák ki a Phylazonit termékeit.

Lengyel Tamás marketingvezető és Horváth Róbert és Kiss Róbert műszaki tanácsadók
Fotó: viniczai

A folyamatos fejlesztés eredményeként a Phyller - szerkezetéből, csövezéséből kifolyólag – ma már képes akár töményen is pontosan a mag mellé csorgatni a terméket, amellyel csökkenthető a háttérkiszolgálás és pontosabb, tervezhetőbb a kijuttatás.

Az idei év újdonsága egy új 660 literes tartállyal rendelkező Phyller, amelyben a hordó alakú tartály - a jól megtervezett tartókeretnek is köszönhetően – kevésbé hajlamos a deformálódásra.

A tartály külső szintmérővel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy a munkagépből is követhető legyen a folyadékszint változása.

A tartókeretnél újdonság, hogy a gépi elvárásokhoz igazodva, mind a traktor fronthidraulikájára, mind a munkagépre fel lehet szerelni. A folyadék feltöltést segíti egy fellépő és egy kapaszkodó, amely a Temposensor védelmét is biztosítja a felnyúló tarlómaradványokkal szemben. A keretre felkerült egy kiegészítő lámpatartó konzol is, ami a közúti közlekedés biztonságát növeli.

Fotó: viniczai
A sebességfüggvényű kijuttatást biztosító vezérlő - Temposensor Basic - feladata kiszámítani a pillanatnyi sebességből, munkaszélességből és a kijuttatandó hektáronkénti dózisból a pillanatnyi folyadék mennyiséget.

A sebesség mérése és a helymeghatározás, egy beépített GPS vevővel történik.

A munkagépen elhelyezett rugószáras végállás kapcsoló segítségével érzékeli a felemelt helyzetet és szünetelteti a kijuttatást a fordulókban. Méri a fúvókákon átfolyó folyadék mennyiséget és ehhez igazítottan szabályozza a szivattyú teljesítményét.

A fejlesztés nem állt meg, elkészültek a Temposensor precíziós alapú (Temposensor Precision vagy Professional) változatai is, melyek segítségével a zónákat biomassza tömeg és a hozamtérkép alapján lehet kijelölni.

A Temposensor Basic, - a kijuttatás forradalmi megoldásaként - idén elnyerte az Érték és Minőség Nagydíjat, a Minőség Innováció Nemzeti Nagydíját és Prémium Oklevéllel jutalmazták az Agromash 2020 termékpályázaton.

Forrás: 
phylazonit

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új pályázati lehetőség az állatok egészségéért és jólétéért

2020. március 31-ig nyújthatóak be előpályázatok az ICRAD program támogatásával megvalósuló kutatási projektekre. A transznacionális együttműködési és kutatási projektekhez finanszírozást nyújtó program főként az állatokat érintő járványügyi veszélyekre fókuszál, s ennek jegyében kiemelten támogatja a diagnosztikai eljárások és az új vakcinák fejlesztésére irányuló kezdeményezéseket.

Rosszabb az élelmiszerpazarlás helyzete, mint gondoljuk

Holland kutatók szerint a globális élelmiszerpazarlás általános becslései alacsonyak, és úgy vélik, hogy a korábban becsült 214 kalória helyett valójában naponta körülbelül 500 kalória élelmet pazarlunk el fejenként.

Egy ősi növényvédő szer a gyümölcsösben

Vajon mit lehet még a rézről mondani, gondolhatják sokan. A Bayer Gyümölcs Szimpoziumának akasztói állomásán Szabó Árpád, a BVN Növényvédő Kft. képviseletében alapos választ adott.

Levéltetvek a loncon

Az északi féltekén a loncnak hozzávetőleg 200 faja alakult ki. Többségük őshazája a Távol-Kelet, de Ázsia más vidékeiről és Észak-Amerikából is kerültek termesztésbe loncfajok az európaiakon kívül. Talajtakarónak, szoliter növénynek, sövénynek ültetik, pergolákat, kerítéseket futtatnak be vele, de a kamcsatkai lonc (mézbogyó) termése csemegeként is fogyasztható.

A szomszéd kertészete mindig zöldebb?

Huszonegy éve kezdte bevezetni a hazai kertészeti termesztésbe a hatékonyságot növelő biostimulátorok használatát a Malagrow Kft. Most gazdasági konferenciát rendeztek, ahol a kelet-európai versenytársaink gyakorlatába nyerhettünk betekintést. A magyar kertészeti ágazatoknak jó adottságai és hagyományai vannak, de a világ változik, amit nekünk is követni kell.

Nagy licitcsatákat hozott az élő mezőgazdasági aukció

A vártnál is nagyobb sikert hozott az Intergavel Kft. által szervezett élő mezőgazdasági gépárverés a Somogy megyei Kéthelyen: az árverésre bocsátott 70 tétel több mint 90%-a talált új gazdára. A kialakuló „licitcsatáknak” köszönhetően az árak szépen felkúsztak, a megbízó megelégedésére – ezzel együtt, minden vevő elégedetten távozhatott az eseményről, amely egész biztosan nem az utolsó ilyen alkalom volt.

Hatékonyabb, fenntarthatóbb gazdálkodás a FIELD MANAGER új funkcióival

Magyarországon a PREGA Konferencián mutatta be a BASF a FIELD MANAGER új funkcióit. Új tápanyag- és pufferzóna-menedzsment funkciókat indítanak az egész világon. A xarvio™ FIELD MANAGER alkalmazást már világszerte 17 000 gazdálkodó használja összesen több mint kétmillió hektár művelt területen. A beruházások jobb megtérüléséhez vezetnek és fenntarthatóbb gazdálkodást eredményeznek.

Hamburger NASA-módra

A levegő szén-dioxid tartalmából készítenek húspótló élelmiszert. A NASA által felfedezett eljárás kevésbé káros a természeti erőforrásokra, mint az alternatív, növényi alapú húskészítmények előállítása.

Szimbiózisban élő vírusok segítenek a rovaroknak

Rengeteg rovarban találhatók velük szimbiózisban élő vírusok, azzal viszont nem vagyunk tisztában, hogy milyen funkciót töltenek be. Nemrég kínai kutatók felfedezték, hogy az Acyrthosiphon Pisum-vírus (APV) milyen szerepet tölt be gazdaállata, az Acyrthosiphon pisum levéltetű és a növények kölcsönhatásában.

Permeteződrónokkal a koronavírus ellen

A világ egyik vezető ipari­drón-gyártója, a pekingi TTA ezer fürge és sokoldalú légi járműből álló flottával küzd a Kínában terjedő koronavírus ellen. A TTA M6E-1 típusú, 10 literes tartállyal rendelkező permeteződrónok klórtartalmú fertőtlenítőszer és víz keverékét szórják ki a vírus által érintett falvak fölött.